Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to jedno z moich ulubionych piw. W podobnym stylu jest też rodenbach.

Akurat duża księżna chłodzi mi się lodówce.

Ja rodenbacha próbowałem jedynie zwykłego, nie gran cru, i byłem zawiedziony - dość kwaśne i tyle. Ale to mogła być przeleżana partia, bo przypadkowo znalazłem butelki 4 w delikatesach... A gran cru jest podobno równie dobry jak księżna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

(...)

Witbier - 4.90 PLN

Warmińskie Rewolucje - 3.25 PLN

Niestety sprzedają tylko na kartony.  ;-)

(...)

Niestety lub stety. Łatwiej wytłumaczyć dziewczynie/żonie skąd nagle w domu 48 piw...

Opublikowano

Ech, ostatnio coś u mnie nie-piwnie, choć zainteresowaliście mnie tym-i-owym. Ale na dziś mam do wyboru:

post-5670-0-94832400-1409332782_thumb.jp

Bambera piłam - odczucia miłamam pozytywne, ale potrzebuję powrócić, by opowiedzieć 8-) Kentaurosa nie piłam - ktoś kosztował, czy będę pierwsza? Opinie o browarze Olimp słyszałam różne...

PS. Można też dziewczynę/żonę zachwycić m. in. ciekawą opowieścią o piwie, zorganizować kilka degustacji do własnoręcznie przygotowanego obiadu i... czekać, kontynuując opowieści i prowadząc piwną pracę u podstaw ;-) Może okazać się, że ma zadatki na birofilkę, choć wcale tego wcześniej nie podejrzewała. Znam taką jedną podobną historię, proszę zgadnijcie skąd  ;-)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Piłam pierwszą warkę i piwo było jedną z moich nielicznych prawdziwych piwnych gorących miłości... Miało szalony wręcz zapach i ciężko powiedzieć, co było przyjemniejsze - jego picie, czy wąchanie. Z warki na warkę jednak wyciszało się, a później z etykiety zniknęło nazwisko piwowara i od tego czasu nie piłam Grand Prix.

Opublikowano

To prawda. Czytałem trochę o tym 'nieporozumieniu'. Z tego co wiem, to Ciechan obiecał przywrócenie nazwiska piwowara na etykiecie.

Interesowałem się tym piwem od kilku miesięcy. Niestety mieszkam w mieście gdzie sklepu 'Alma?' nie ma. Dopiero niedawno powstał sklep poświęcony piwom i pierwszym moim zakupem właśnie jest Grand Prix.

Nie mam porównania do wcześniejszych wydań, co nie zmienia faktu że to chyba najlepsze piwo jakie kupiłem w sklepie. =)

Opublikowano

Po wczorajszej wieczorno-nocnej konsumpcji Jurajskiego z ostropestem informuję, że wypadło nieźle. Jest mocno nachmielone, goryczkowe (producent twierdzi, że to 35 IBU, ale gdybym miała zgadywać, to stawiałabym, że więcej), rześkie. Czuć, że jest w nim "coś innego", ale nie wiem, czy gdybym wiedziała, że to nie tylko smaki chmielowe, zgadałabym obecność czegoś ponad właśnie ciekawy chmiel. Na butelce zasugerowano temperaturę serwowania w granicach 5-8 stopni. Mam wrażenie, że - co dobrze o piwie świadczy - przy nieco wyższej temperaturze trochę zyskuje. To raczej piwo na ciepłe dni, choć ta wrześniowa konsumpcja nie była mi przykrą.

No i jeszcze dwie cechy, które uznaję za zalety - ładna piana i niski woltaż (4%).

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z minionego tygodnia, po raz kolejny SzałPiw - tym razem piwo Śrup:

post-5670-0-68349900-1410639448_thumb.jp

post-5670-0-84676800-1410639454_thumb.jp

W smaku bardzo gładkie (jako takie zostało mi polecone), ale czuć dobrze chmielową goryczkę; także w zapachu dominuje chmiel. Kolor na zdjęciu niemal doskonale oddaje rzeczywisty kolor piwa. Nie daje efektu "dobre, ale przestało mi smakować" w połowie butelki.

Piana kiepska, piwo dobre.

Opublikowano

Kokarda, można prosić o opinię Kentaurosa? Piłem go właśnie ostatnio, a że swoją przygodę z 'prawdziwym' piwem zacząłem niedawno, nie wiem jak się do tego odnieść.

Mi dość mocno, w porwaniu do innych, zalatywał alkoholem. Powoli mi się go przez to piło, co nie zmienia faktu że był dość smaczny.