john220 Napisano 15 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2021 Godzinę temu, bulyt50 napisał: @Krakowiak Brzydko te podeszwy wyglądają po takim małym przebiegu,ja na Twoim miejscu bym reklamował. Co reklamował? Sposób chodu w tym konkretnym modelu i rozmiarze? Nie wiem w jakich warunkach by to przeszło. Fakt, wyglądają na styrane, jakby ktoś za mocno odbijał się palców. Mam podobny problem w niektórych butach i jeżeli @Krakowiak nie chce zelowac loafersów, to polecam wysłać buty do @Wielki Shoe na montaż lulu tips. U mnie świetnie się sprawdzają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
john220 Napisano 15 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2021 @Sebastian1 Masz kryty kanał szycia. Na czubku przedarłeś się przez milimetrową warstwę skóry, która służy właśnie do ukrycia szwów. To zupełnie normalne i jak zacznie się odklejać w niektórych miejscach, to możesz oddać do szewca na podklejenie lub podzelowanie. Do tego jednak jeszcze długa droga, nie masz się czym przejmować. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratdominik Napisano 15 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2021 @Krakowiakwszystko ok. U mnie czubki są tak starte błyskawicznie. Po prostu chodzisz 'z czuba'. Czeka Cię zelówka lub inna forma zabezpieczenia czubków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat Napisano 15 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2021 4 godziny temu, bratdominik napisał: @Krakowiak wszystko ok. U mnie czubki są tak starte błyskawicznie. Po prostu chodzisz 'z czuba'. Czeka Cię zelówka lub inna forma zabezpieczenia czubków. "lub inna forma zabezpieczenia czubków" -np.tradycyjne żabki. Ja akurat robie tak, że normalnie eksploatuje skórzaną podeszwe. Podeszwa przyciera się dostosowując do mojego chodu i geometrii stóp. Kiedy jest juz mocniej starta, daję ja do naklejenia zelowki. I nie martwie sie b.dlugi czas. Zelowki można pozniej zmieniać nawet w tanszych, sieciowych serwisach szewskich. Jeśli komus zależy na stylu vintage, zamiast zelowek, można oddać do dobrego szewca do przymocowania zabek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 25 Maj 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2021 Drugie podejście do monków. Zamówienie MTO bazujące na modelu 118 na kopycie Goya F. Buty w założeniu na sezon wiosenno-letni (jaśniejszy kolor, podwójna skórzana podeszwa JR), do mniej formalnych zestawów (skóra hatch-grain). Z fanaberii poprosiłem o zamontowanie metalowych żabek. Pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Buty wyglądają pięknie i są bardzo dobrze i starannie wykonane. Na skórze były jakieś minimalne zadrapania, ale po zastosowaniu kremu albo zupełnie znikły albo są praktycznie niewidoczne. Na ile potrafię to ocenić, sama skóra również jest bardzo dobrej jakości. Buty wydawały się na tyle wygodne, że założyłem je od razu na dłuższy spacer. Było to ciut zbyt optymistyczne podejście - mimo zapięcia na ostatnie dziurki w jednym bucie pięta miała odrobinę za dużo luzu. Przeżyłem, ale z lekkim obtarciem - jeżeli się nie dopasują będę kombinował z zapiętkami albo poradzę się od razu szewca. Poza tym lekkim minusem jest to, że złamały się tuż przed przeszyciem - nie przeszkadza mi to szczególnie, ale wolałbym aby nastąpiło to za noskiem. Póki co jestem zadowolony i mam nadzieję że z biegiem czasu będzie jeszcze lepiej Zdjęcia świeżo po wyjęciu z pudełka: I po pierwszej sesji w SPA (pommadier w kolorze Medium Brown, potem trochę wosku w tym samym kolorze i wykończenie bezbarwnym Amiral Gloss): 17 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 25 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2021 @blekit świetna realizacja, daj proszę znać jak po czasie w kontekście wygody sprawuje się podwójna podeszwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakowiak Napisano 26 Maj 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2021 Dziękuję za odpowiedzi w sprawie podeszw w loafersach. Wziąłem je wszystkie pod uwagę i działam. A w zasadzie to szewc działa. Jak tylko otrzymam buty z powrotem, podzielę się zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakowiak Napisano 29 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2021 Teraz to się chodzi😊 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 29 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2021 Bardzo ładna robota. Możesz zdradzić kto Ci to zrobił? Po Twoim nicku wnioskuję, że ktoś w Krakowie i tym bardziej byłbym zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 29 Czerwiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2021 W moich butach żabki zakładał Karol Stanios - jestem zadowolony, choć zelówki są takie zwykłe, "proste", a nie jaskółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakowiak Napisano 1 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2021 Butami zajął się Wielki Shoe, trochę czekałem, ale warto było😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 1 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2021 Szczerze mówiąc nie wiem co wam się w tym zelowaniu podoba ? 🤔 guma sprawia wrażenie kiepskiej jakości , sam sposób naklejenia wg mnie jest zły . Zresztą może to jakieś złudzenie ale wygląda jakby w tym miejscu już coś się odklejało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 1 Lipiec 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipiec 2021 Tak jak pisałem wyżej, celem żabkowania i zelowania butów udałem się (jakieś dwa lata temu?) do pana Karola Staniosa w Krakowie i wyglada to tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 27 Wrzesień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 1 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Październik 2021 https://shoegazing.com/2021/09/30/buying-tip-waived-mto-fee-at-tlb-mallorca/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 2 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2021 Hej, czy ma ktoś doświadczenie z tym kopytem: https://patine.pl/williams-502-1047.html w porównaniu z Yanko 960G/961G w tym samym rozmiarze? Jak wypada dopasowanie, które ma więcej miejsca w podbiciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 @michasacuer- mam trzewiki Yanko na 960G i oksfordy TLB na Alan G - obie pary w tym samym rozmiarze i obie wydają mi się porównywalne (o ile można porównywać ze sobą tak różne typy butów). Jeżeli już, to moim zdaniem TLB oferuje trochę więcej miejsca na szerokość i w podbiciu, ale różnica nie jest duża. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blekit Napisano 4 Październik 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 W ciągu ostatnich paru miesięcy cztery pary butów znalazły nowych właścicieli (a kolejne dwie też pewnie niedługo trafią na Vinted) i w kolekcji pojawiła się luka, a szafie zrobiło się miejsce na nowe pudełko. Brakującym elementem były brązowe pełne brogsy na gumowej podeszwie. Po dodatkowym zastanowieniu do listy wymagań dodałem skórę groszkowaną i model derby. Od początku byłem zdecydowany na jedną z dwóch marek - Vass albo TLB. Po głębszym namyśle zrezygnowałem z pierwszej - przede wszystkim dlatego, że w moim rozmiarze (i na znanym mi kopycie, nie chciałem eksperymentować z BP albo 3636) nie było dostępnych od ręki butów spełniających zarysowane wymagania. Przy TLB zastanawiałem się nad MTO z linii Artista, ale z uwagi na to że buty mają być mocno "tyrane" w różnych warunkach, zdecydowałem się na zakup modelu z lini regularnej. W Patine był akurat dostępny w moim rozmiarze model spełniający wszystkie założenia - Nolan 539. Dodatkowymi smaczkami były stormwelt i fason longwing. Buty są wykonane na kopycie F, które według producenta jest bardziej okrągłe i zapewnia więcej miejsca w palcach (co mogę potwierdzić). Poniżej parę zdjęć świeżo po wyjęciu z pudełka i przymierzeniu. Z zakupu jestem bardzo zadowolony - para jest wykonana bardzo starannie, nie zauważyłem żadnych niedoróbek. Skóra sprawia bardzo dobre wrażenie, ma ładny głęboki kolor i wyraźne ziarno. Nie udało mi się również dostrzec na niej żadnych skaz i niedoskonałości. Jestem już też po pierwszym dłuższym spacerze i jestem przekonany, że się polubimy. Pod koniec czułem delikatnie prawego buta w okolicy małego palca i pięty, ale obyło się bez obtarć i pęcherzy - dlatego jestem przekonany że wraz z kolejnymi wyjściami buty się w pełni dopasują. 10 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 50 minut temu, blekit napisał: @michasacuer- mam trzewiki Yanko na 960G i oksfordy TLB na Alan G - obie pary w tym samym rozmiarze i obie wydają mi się porównywalne (o ile można porównywać ze sobą tak różne typy butów). Jeżeli już, to moim zdaniem TLB oferuje trochę więcej miejsca na szerokość i w podbiciu, ale różnica nie jest duża. Mam Brogsy i trzewiki yanko 960G i mam wrażenie, jakby to były dwa zupełnie różne kopyta (ten sam rozmiar). Trzewiki pasowały w zasadzie od razu, przy brogsach musiałem się trochę namęczyć by je rozchodzić. Jeśli TLB Alan G ma podobne dopasowanie co trzewiki na 960G to w moim przypadku powinno być bardzo okej, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Godzinę temu, blekit napisał: Nie udało mi się również dostrzec na niej żadnych skaz i niedoskonałości. Kurczę, co za pech😉😁 Bardzo ładne buty - niech się dobrze noszą!👍 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejmakal Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 W ciągu ostatnich paru miesięcy cztery pary butów znalazły nowych właścicieli…. Jestem już też po pierwszym dłuższym spacerze i jestem przekonany, że się polubimy. Pod koniec czułem delikatnie prawego buta w okolicy małego palca i pięty, ale obyło się bez obtarć i pęcherzy - dlatego jestem przekonany że wraz z kolejnymi wyjściami buty się w pełni dopasują.Śliczne. Do mnie dziś dotarły:Bardzo, ale to bardzo mi się podobają, ale cóż z tego, kiedy przyszwy nie mają szans się zejść… Niestety, są nie dla mnie, zwrot, spróbuje z jakimiś Patine G. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Alan G z Tlb jest obszerniejsze niż Ina G z Patine, w palcach i w podbiciu, a wygląda znacznie dynamiczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cvmtg Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 5 godzin temu, andrzejmakal napisał: Śliczne. Do mnie dziś dotarły: Bardzo, ale to bardzo mi się podobają, ale cóż z tego, kiedy przyszwy nie mają szans się zejść… Niestety, są nie dla mnie, zwrot, spróbuje z jakimiś Patine G. Pozdrawiam Andrzej Który to model, mógłbyś podesłać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejmakal Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Który to model, mógłbyś podesłać linka?https://patine.pl/588s.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejmakal Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Alan G z Tlb jest obszerniejsze niż Ina G z Patine, w palcach i w podbiciu, a wygląda znacznie dynamiczniejZobaczymy, zamówiłem:https://patine.pl/brogues-77020-1441.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi