Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, spiryt napisał:

taki dowcip tematyczny

Dlaczego Karel Got śpiewał "Laska Nebeska"?

...............

Bo mu dżinsy farbowały

Co ciekawe, nigdy nie zostałem tak ufarbowany :), żadna z moich koszul też nie. "Ubogacone" indygo za to zostało moje jasnobeżowe nubukowe buty.

Opublikowano

28EADEAA-5E67-405F-8293-0EB2DAD5ADF2.thumb.jpeg.f955e1af6e5533562675474de308ab74.jpeg

Tak wyglądają moje pięcioletnie, często używane, jeansy z sieciówki kupione za dwie stówki (Wrangler). Ośmielę się stwierdzić, że to jak się starzeją podoba mi się o wiele bardziej niż pokazane powyżej super drogie Pike Brothers, no ale co kto lubi.

• Oceniam pozytywnie 8
Opublikowano

Taki epizod sprzed kilku laty w sklepie Manufactum:

Wchodzi klient, podchodzi do obsługi i wyciąga z torby takie samo stojące levisy heritage itd.  za chyba 270 Euro. Jedna nogawka jest o jakieś 10-15 cm krótsza od drugiej. Mówi, że po zakupie wyprał jak kazali, czyli w pralce na lewej stronie. Obsługa, że jednak coś musiał źle zrobić, jaki proszek itd. On, że wszystko zrobił, jak kazali. Oni, że to nie ich wina i nie ma zwrotu, basta.  Wyszło na to, że ma jeszcze raz wyprać ... to zobaczymy. 

• Like 5
Opublikowano
20 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

po zakupie wyprał jak kazali, czyli w pralce na lewej stronie

...czyli lewą nogawkę tylko wyprał; kolejnym etapem powinno być wypranie prawej i wszystko powinno się wyrównać.

• Like 1
Opublikowano

... albo pogłębić. ?

Wygląda na to, że para spodni została wykonana z niejednolitych kawałków materiału. Na pewno zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak. W tego typu produktach denimowych skurczenie się materiału w pierwszych praniach jest zamierzone. To użytkownik dostaje dziewiczy materiał i robi robotę, która w spodniach z sieciówek jest już wykonana. 

• 4 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Moje ulubione w takim stylu to Lee Austin. Tylko one się dość mocno zwężają poniżej kolana.

Levi’s 511 tez lubie, ale one są raczej wąskie na całej długości. No i uważam ze jeansy selvedge od Uniqlo to sztos, tyle ze one też są bardziej slim niż tapered.

Opublikowano
W dniu 20.04.2021 o 22:49, Velahrn napisał:

No dobra, kupiłem z dryselvedge dwa kupony deadstocków denimu, jeden Kaihara:

eKw14dc.jpg

drugi Kuroki:

kxziv2V.jpg

Jak dojdą, to wspólnie z panem Błońskim zobaczymy, co da się z tego zrobić...

stacks-image-28008a2-1000x1000.jpg

Cofnąłem się trochę w postach i znalazłem to. @Velahrn udalo Ci się zlecic szycie z tego jeansu? Ciekawy jestem efektu

Opublikowano
15 godzin temu, Krzysiek_W napisał:

Cofnąłem się trochę w postach i znalazłem to. @Velahrn udalo Ci się zlecic szycie z tego jeansu? Ciekawy jestem efektu

Z tego akurat nie, ale z drugiego z zamówienia (ten z różową lamówką)

Ciekawa historia z tym denimem jest taka, że sprzedawca oznaczył go jako sanforised. Uszyłem sobie więc z niego spodnie... i skurczyły się o rozmiar w pasie. Po kolejnym praniu jeszcze o kolejne pół - w sumie półtora - i na tym się zatrzymały. Napisałem do sprzedawcy, przeprosił i sprawdził, że denim jest faktycznie unsanforised, po czym poprawił opis na stronie. Taaa - co ty nie powiesz, koleś.

Pan Błoński dokonał jakichś cudów - poza tym, on zostawia sporo materiału na przeróbki - i zdołał je poszerzyć ile trzeba (!!). Problem był jednak z długością - na długość straciły z 6-8 cm (!!). Ostatecznie są na kolejnej przeróbkę, będą miały mankiety, i tak zyskają odpowiednią długość. 

Pokaże je za ~4 tygodnie, gdy odbiorę je od krawca.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1