mbs Napisano 8 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2011 Jest temat o muzyce, niech będzie i o książkach? Co czytacie? Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigbadwoof Napisano 8 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 9 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2011 Ja mam całą szufladę książek do przeczytania już teraz, tj.: Under the Volcano Lowriego, nowy Houellbecq, nowy Eco, kilka Chandlerów, Dyplomacja Kissingera i jeszcze to: http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=42044 Ale niestety czasu bardzo mało ostatnio, a kiepska organizacja nie pomaga. Z tego, co czytałem, a ostatnio mnie zachwyciło, to Gentlemani Klasa Ostergrena. Rewelacyjna powieść, do tego świetnie wydana. Wkrótce ma się ukazać drugi tom pt. Gangsterzy. Z sentymentu przeczytałem też Imperial bedrooms Ellisa, ale wrażenia po tej lekturze mam tylko negatywne. Nie jest to American psycho, ani nawet moje ulubione Less then zero. Kiedy seks i brutalność przestaje być formą, a staje się esencją, powieść robi się puściutka strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2011 Jeśli ktoś byłby zainteresowany, mogę polecić sporo dobrej fantastyki. Jest to gatunek literacki często postrzegany jako niepoważny, głupi czy zajmujący się tylko "wielkimi wojownikami z mieczami i smokami". Tymczasem fantastyka jest tak pojemna, że istnieją tam zarówno odpowiedniki Harlequinów, jak i arcydzieła. Na początek, i żeby nie polecać sztampowych, choć świetnych, Tolkiena i Sapkowskiego: - Gene Wolfe: cykl Nowego Słońca - Orson Scott Card: cykl o Alvinie Stwórcy Oba cykle doskonałe i pełne nawiązań do kultury, historii, filozofii itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Losaris Napisano 9 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2011 Jonathan Littel "Łaskawe". Jedna z lepszych które przeczytałem w swoim krótkim życiu. Na pytanie co polecam zawsze przychodzi mi do głowy jako pierwsza. Gwarantowane bezsenne noce - nie tylko dlatego, że książka aż tak wciąga, ale tez ze względu o czym traktuje i w jaki sposób. Jest to wyimaginowany pamiętnik oficera SS uczestniczącego w kluczowych wydarzeniach II WŚ. Tym, co jest inne i tak bardzo wciągające/przerazajace, to sposób przyjęta perspektywa. Hitlerowski światopogląd i jego praktyczna realiacja opisane są przez zwyczajnego urzędnika średniego szczebla reżimu. Niestety ta książka też przekonuje, że to mógłbybbyć każdy z nas... I właśnie to bardzo praktyczne, bardzo biurokratyczne zobrazowanie nazistowskiego systemu jest wstrząsające i pobudzające do refleksji... Książka dostała kilka prestiżowych nagród (zwłaszcza we Francji), ale zdarzyły się i mniej chwalebne wyróżnienia (np. "Bad Sex in Fiction Award 2009" - calkowicie zasluzenie). Bardzo mocna. Bardzo dobra. Na pewno nie zostawia obojętnym. Skoro lubisz taką literaturę, polecam: "Śmierć w bunkrze", Martin Pollack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feliz Napisano 9 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2011 Jonathan Littel "Łaskawe". Jedna z lepszych które przeczytałem w swoim krótkim życiu. Na pytanie co polecam zawsze przychodzi mi do głowy jako pierwsza. Bardzo mocna. Bardzo dobra. Na pewno nie zostawia obojętnym. Skoro lubisz taką literaturę, polecam: "Śmierć w bunkrze", Martin Pollack. To ja ze swej strony polecę "Wytropić Eichmanna" Neala Bascomba. Czyta się jak niezmiernie wciągający thriller sensacyjny, a to same fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 25 Listopad 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Recenzja nowego Eco na blogu. Powiem krótko - książka jest bardzo dobra, wciąga, ale trzeba się mocno skupić, żeby nie umykały gdzieś w rozkojarzeniu ważne fragmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 25 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2011 Nowego Houellebecqa polecam, jak zwykle dołujący ale prawdziwy. Witkowski / Drwal właśnie rozpoczęty; zapowiada się nieźle, choć zapewne Lubiewa nie przebije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzydalllo Napisano 27 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2011 Jest temat o muzyce, niech będzie i o książkach? Co czytacie? Co polecacie? Najbardziej cenię pisarzy rosyjskich, którzy jak dla mnie są/byli najlepsi na świecie. Przeczytałem wszystkie ich klasyki. Mnie w zasadzie interesują tylko dwa gatunki, fantasy oraz książki historyczne, przygodowo-historyczne. Co mogę polecić? Z fantasy to będzie to trylogia Kroniki Thomasa Covenanta Niedowiarka Stephena R. Donaldson-a. Świetne, stare fantasy, już się takich nie pisze. http://katedra.nast.pl/artykul/44/Donal ... iedowiarka Natomiast ostatnią książką historyczną jaką przeczytałem była 1453 Upadek Konstantynopola Roger-a Crowley-a. http://www.dobreksiazki.pl/b6953-1453-u ... nopola.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 16 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwiec 2012 Ja zaczełem czytać książki dopiero od niedawna. A to wszystko przez tą propagandę, że książki są głupie i nudne lekcje polskiego. Moje ostanio przeczytane książki "Gomorra" Roberta Saviano i "Ojciec Chrzestny", "Ostatni Don", "Omerta" Mario Puzo. W najbliższym czasie mam zamiar sięgnąc po Sycylijczyka autora Mario Puzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Ja zaczełem czytać książki dopiero od niedawna.Zaczełem? Czytać od niedawna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Ja zaczełem czytać książki dopiero od niedawna.Zaczełem? Czytać od niedawna? No co sie czepiasz. To jest spojna wypowiedz. Kolega zaczal czytac niedawno i to widac po stylu pisania. Zestaw lektur przypomina mi skadinad, bohatera granego przez Jozefowicza w Poranku kojota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Zestaw lektur przypomina mi skadinad, bohatera granego przez Jozefowicza w Poranku kojota To już inna liga, tam była tylko jedna książka z tej listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Zaczełem? Czytać od niedawna? Od kilku miesięcy. Niestety wcześniej się nimi nie zainteresowałem, ponieważ nie znalazłem nic dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Najważniejsze, że kolega zaczął, lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Najważniejsze, że kolega zaczął, lepiej późno niż wcale.No właśnie! Jestem jeszcze młody to mogę odrobić moje zaległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Życzę więc wytrwałości w nadrabianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość DonCorleone Napisano 17 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 17 Czerwiec 2012 Dziękuje! Najważniejsze by czytać coś co mnie interesuje. Nie mam zamiaru męczyć się nad np. książką poświęconą informatyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 18 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2012 Podręczniki a książki beletrystyczne to zupełnie inna sprawa, więc trochę głupio je porównywać, czy zestawiać, ważne by czytać dużo, to sporo daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amili Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Może i ja się wypowiem. Jedną z moich ulubionych książek jest "Madame" Antoniego Libery. Wspaniały klimat, mnóstwo nawiązań do literatury francuskiej i słowa, które mienią się znaczeniami. Z innej bajki - zamierzam też wkrótce przeczytać "Misję Wallenberga"; interesuje mnie tematyka żydowska, ale jak dotąd raczej bywały to wspomnienia (vide Ligocka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Pełna zgoda - "Madame" to cudowna książka. Jeśli chodzi o tematykę żydowską, to czytałem Isaaca Singera, Amosa Oza czy Benjamina Tammuza (jego "Minotaura" omawialiśmy nawet na poznańskim klubie czytelniczym jakiś czas temu). Ze wspomnień bardzo podobała mi się książka "Nie święci..." Alfreda Zajdorfa, który podczas okupacji był ukrywany przez polską rodzinę. Mnie ta pozycja przypominała "Boso, ale w ostrogach" Grzesiuka - jedną z moich najbardziej ulubionych książek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Skoro przypomina Grzesiuka to będę musiał poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hunter Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Wszystko z pokolenia beat generation. Jack Kerouac -klasyką jest "W drodze" Bukowski i Ginsberg za poezję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 19 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2012 Dołączę się do piewców "Madame" - również uwielbiam tę książkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Dołączę się do piewców "Madame" - również uwielbiam tę książkę.ja również dołączam do fanów Libery, wspaniała kiązka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi