Jaann6 Napisano 27 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2022 Dzięki. Wysoce prawdopodobne, że to ta opłata, była poniżej 10 PLN. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 12 Maj 2022 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2022 Niestety opłata została naliczona. Napiszę reklamację do PP, oraz załączę fakturę wystawioną na eBay, gdzie podatek jest uwzględniony. Jeżeli miałby ktoś wskazówki jak rozwiązać problem, będę wdzięczny za pomoc. Co ciekawe nie było żadnych dokumentów celnych załączony do przesyłki. Pamiętam, że gdy z USA zamawiałem to było załączonych kilka dokumentów (chyba też faktury z eBay'a, ale to było tak dawno, że nie jestem pewny). Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr B Napisano 18 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Czerwiec 2022 Czy wiecie jak to jest w praktyce z cłem i vatem gdy kupuje się przez internet zamawiając nowe ubranie z UK na teren US?Podobno limit to $200 i poniżej tej kwoty nie płacimy w US cła i vatu oraz innych opłat. Jeżeli jesteśmy w US dłużej niż 48h, i przy zakupach internetowych w praktyce to ma zastosowanie, limit ten wzrasta do $800. Wszystko powyżej podlega cłu i vat. Czy możesz to potwierdzić?I czy nie ma w US opłaty za samą procedurę celną, nawet wtedy, gdy przesyłka z załączonych dokumentów (niska wartość przesyłki) nie wymaga takiej procedury? Może @Beny23 coś wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 19 Czerwiec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Czerwiec 2022 Przede wszystkim w US nie ma vatu ,a z wieloma krajami Stany mają podPISane umowy FTA(Free Trade Agreement) wobec tego nie ma także i cła . Dodatkowo USA to nie jest jakiś opresyjny reżim nadzorujący każdy aspekt życia społeczeństwa i generalnie władze mają mocno wywalone na to jak się ludzie ubierają i gdzie i za ile kupują sobie ubrania. Procedury celne są takie, że jak psy nie wyniuchają żadnych drągów ,X-ray nie pokaże materiałów wybuchowych, czujniki nie wykryją promieniowania radioaktywnego to nikt nie otwiera przesyłek i nie studiuje załączonych dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1978 Napisano 11 Styczeń 2023 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2023 Panowie, proszę o pomoc. Kupiłem 3 płaszcze w Stanach wysyłkowo do Polski. W Polsce zapłaciłem cło i vat. Płaszcze okazały się niezgodne, przesłano zupełnie inne modele. Sprzedawca chce odsyłki i wtedy zwróci pieniądze. Transakcja poprzez PayPal. W jaki sposób mam odzyskać niemałą kwotę cła i vatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 21 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2023 Panowie, czy ktoś korzystał z https://allegro.pl/ogloszenie/adres-w-wielkiej-brytanii-wysylka-paczek-z-uk-11543062029 Bo może to jest recepta na wszystkie te zawirowania vatowo-celne? Prywatny kupujący, który potem wiezie nasza paczkę busikiem do Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 21 Marzec 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2023 Pewnie fajne dopóki jakaś paczka się nie zgubi.Swoją droga, cena 100 zł dotyczy jednej paczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2023 W dniu 21.03.2023 o 15:56, ciasteczkowy napisał: Pewnie fajne dopóki jakaś paczka się nie zgubi. Swoją droga, cena 100 zł dotyczy jednej paczki? Chyba tak. Co do paczki - wiesz, zwłaszcza na ebayu cena wysyłki jest obrzydliwie wysoka, a serwis dolicza jakieś opłaty z d$#. Na przykład, materiał za 60 funtów kosztuje z ebayową wysyłką 117 funtow (!!!). Dodatkowo idzie to ~miesiąc. 100 zł to 18 funtów. Obejmuję to już wysyłkę w obrębie Polski Dlatego wydaje się bardzo fajną opcją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 2 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Kwiecień 2023 5 godzin temu, Velahrn napisał: Chyba tak. Co do paczki - wiesz, zwłaszcza na ebayu cena wysyłki jest obrzydliwie wysoka, a serwis dolicza jakieś opłaty z d$#. Na przykład, materiał za 60 funtów kosztuje z ebayową wysyłką 117 funtow (!!!). Dodatkowo idzie to ~miesiąc. 100 zł to 18 funtów. Obejmuję to już wysyłkę w obrębie Polski Dlatego wydaje się bardzo fajną opcją... Kilku znajomych z tego korzysta. Wszystko jedzie busem albo w przyczepce. Raz prawie tak spróbowałem, ale towar był delikatny i bałem się uszkodzenie wśród mebli które stoją często w tych przyczepkach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 21 Kwiecień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2023 No i jestem po pierwszej próbie zamówienia. Wrażenia bardzo pozytywne. Bardzo dobry kontakt, super szybka wysyłka (busik wyjeżdża z UK w każdy poniedziałek, w środę rano przesyłka była u mnie). Nie ma problemów z kompletowaniem paczki z przesyłek różnych sklepów, za dopłatą oczywiście. Zaoszczędziłem jakieś 650 zł i zapewne miesiąc czekania (tak, tak fatalna jest ta ebayowa wysyłka globalna). W ogóle to dla mnie jest nie do pomyślenia, że tak fatalny serwis jak ebay może być liderem sprzedaży gdziekolwiek, USA musiały być naprawdę upośledzone cyfrowo, skoro się przyjął. Do allegro nawet nie ma startu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 Rozważam kupno torby od Frank Clegg. Na stronie uczciwie piszą, że wszystkie opłaty są po stronie kupującego. Vat policzyć jest łatwo, tak samo tych parę euro za obsługę paczki. Pozostaje dla mnie pytanie o cło, gdzie i jak to sprawdzić i oszacować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 3 godziny temu, Servetch napisał: Rozważam kupno torby od Frank Clegg. Na stronie uczciwie piszą, że wszystkie opłaty są po stronie kupującego. Vat policzyć jest łatwo, tak samo tych parę euro za obsługę paczki. Pozostaje dla mnie pytanie o cło, gdzie i jak to sprawdzić i oszacować? Cło to grosze albo nie ma go w ogóle. W porównaniu do VATu to w ogóle sprawa pomijalna. Czy ta firma ODLICZA VAT w przypadku kupującego spoza UK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 Ta firma jest w USA, stąd moje pytanie, bo tam cło właśnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydlowsky Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 Trzeba przyjąć +- 10 % żeby się nie zdziwić . A dokładnie oszacuje to UC wg uznania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 8 godzin temu, Servetch napisał: Ta firma jest w USA, stąd moje pytanie, bo tam cło właśnie może być. Cło to grosze, naprawdę. Gorszy jest VAT, bo to na starcie +23 % (na pewno celnicy dowalą, bo w USA nie ma w ogóle takiego podatku, więc odpada opcja wysyłki "netto"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 No nie takie grosze. Pamiętaj że doliczą cło i potem VAT od całości. Od kiedy w USA nie ma VAT? To że inaczej się nazywa a stawki zależą od stanu to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 2 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2023 18 minut temu, Paczuch napisał: No nie takie grosze. Pamiętaj że doliczą cło i potem VAT od całości. Od kiedy w USA nie ma VAT? To że inaczej się nazywa a stawki zależą od stanu to inna sprawa Od zawsze? W stanach jest podatek od sprzedaży, ustalany lokalnie, i jest czymś zupełnie innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 Czy widzisz jakąś różnicę w finalnej cenie pomiędzy VAT a sales tax? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 Z tego, co widzę, to w amerykańskich sklepach często jest tak, że cena na stronie jest bez sales tax i jest on naliczany według miejsca, do którego produkt jest wysyłany. I wtedy przy wysyłce poza USA z automatu płacimy cenę "netto". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 …netto płacimy w sklepie, po czym (zwykle) na poczcie/u kuriera dopłacamy cło, VAT, prowizje od dopłacenia, etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 No tak, naturalnie. Mój powyższy post dotyczył tego, czy sklep nalicza Sales Tax / odlicza Vat (w przypadku sklepów w UK) przed wysyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 8 godzin temu, Paczuch napisał: Czy widzisz jakąś różnicę w finalnej cenie pomiędzy VAT a sales tax? Jako, było nie było, prywatny przedsiębiorca, widzę ogromną różnicę między tymi podatkami ;). Jeśli nie wiesz, czym one się różnią, to Wikipedia dosć prosto to wyjaśnia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_towarów_i_usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 1 godzinę temu, Servetch napisał: No tak, naturalnie. Mój powyższy post dotyczył tego, czy sklep nalicza Sales Tax / odlicza Vat (w przypadku sklepów w UK) przed wysyłką. Powinien tak robić, inaczej płacimy podatki podwójnie. Np. Aero Leathers ma dwie wersje strony internetowej - UK oraz World. Na tej drugiej ceny są o 20 % niższe. Często też cena spada "w koszyku", jak wybieramy kraj dostawy. IMO najgorsze doświadczenia mam z przesyłkami, gdzie VAT jest już opłacony w kraju, z którego dokonuje się zakupu. Kurierzy, tudzież poczta polska, jakby nie rozumieją, że coś takiego istnieje i często żądają dodatkowych opłat - ostatnio miałem tak z Proper Cloth. Po mojej skardze DHL zwrócił mi nienależnie pobrane pieniadze. IMO przesyłki z UK najlepiej sprawdzają się w formie "Paczka z UK" z Allegro, z USA kolega mi mówił ;), że przesyłki morskie nie są clone (tylko idą około miesiąca) - sprawdzone nawet ostatnio , tylko oczywiście są to prezenty od wujka Na zwykłe zamawianie spoza UE często szkoda mi czasu na pier@#%#@ się z urzędami celnymi i firmami kurierskimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczuch Napisano 3 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2023 4 godziny temu, Velahrn napisał: Jako, było nie było, prywatny przedsiębiorca, widzę ogromną różnicę między tymi podatkami ;). Jeśli nie wiesz, czym one się różnią, to Wikipedia dosć prosto to wyjaśnia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_towarów_i_usług @Velahrntez jestem prywatnym przedsiębiorcą i bardzo dobrze wiem na czym polega konstrukcja VAT. Ale dla finalnego odbiorcy czy płaci VAT czy sales tax nie ma znaczenia. Produkt jest drozszy o stawkę któregoś z podatków i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 4 Sierpień 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2023 Dla mnie różnica jest taka ze VAT jest wliczony w cenę a sales tax nie.Swoją drogą, jak Amerykanie są w stanie robić zakupy to jakoś przechodzi moje pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi