Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

szukam obecnie czarnych butów na ślub i wesele (kuzyna).

Poza tym, buty miałby służyć kilka razy w miesiącu do pracy, w zestawie z granatowym albo szarym garniturem.

Generalnie buty nie będą wykorzystywane zbyt często. Nieststy, mam dość ograniczony budżet, do 400 zł.

Wpadły mi w oko dwa modele:

https://nord-shoes.com/polbuty_meskie_4832,466.html

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/361,gordon-bros-havret-4884-black.html

Przejrzałem wątki na tut. forum ale nie znalazłem żadnych opini nt powyższych modeli.

Zależy mi przede wszystkim na wyglądzie buta oraz jego trwałości. Który z nich będzie lepszy? Oczywiście mile widziane inne propozycje: )

Opublikowano

Zadawałem już to pytanie w innym wątku, ale tu chyba bardziej pasuje :)

Meerminy czy Crownhill? A może jeszcze jakaś inna marka w tej cenie? 140-150 euro za parę to górna granica.

Chodzi mi porównanie jakości obu marek, interesują mnie zarówno modele ze skóry zamszowej jak i licowej, oxfordy.

Opublikowano

dzięki. Mam

Mam te buty i potwiedzam to, co pisze Beny23, ale kupowałbym je raczej tu http://sklep.klasycznebuty.pl/361,gordon-bros-havret-4884-black.html, niż bezpośrednio u producenta ;)

dzięki. A jak wygląda rozmiarówka G&B - dotychczas chodziłem w butach Bata (ale zlikwidowali sklepy w Polsce) rozmiar 42 (27,5 cm) 

czy G&B w takim samym rozmiarze będą OK? 

buty sportowe Adidas lub Nike kupuję na 28 cm. 

Opublikowano

Z G&B powinieneś raczej wziąć rozmiar mniejsze niż normalnie nosisz. Mają tendencję do zawyżania rozmiarówki. Polecam przeczytać temat o marce G&B w dziale buty.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dla mnie reguła o braniu mniejszego rozmiaru się nie sprawdziła, sugeruję więc zadać sobie odrobinę trudu i skorzystać z rady The Blue Boy ;)

U mnie też się nie sprawdziła w G&B Levet - zszedłem z 43 na 42 i okazały się zdecydowanie za ciasne. :-P

Opublikowano

Raczej zaniżania ;)

"" Rozmiarówka zawyżona" oznacza, że rozmiar wskazany przez producenta jest minimalnie większy od rzeczywistego (radzimy wybrać niższy rozmiar). "

Zestresowałeś mnie i aż musiałem sprawdzić - ale internet zgadza się ze mną :D

Opublikowano

U mnie też się nie sprawdziła w G&B Levet - zszedłem z 43 na 42 i okazały się zdecydowanie za ciasne. :-P

Takoż u mnie.

W Crownhillach 44 jest za duże, więc w G&B spodziewałem się trafić z 43. Spróbowałem kopyta Gregory i wydają mi się nazbyt wąskie w palcach. To kopyto w G&B akurat jest raczej smukłe. 

Opublikowano

Ja mam tak samo z Gregory. Przy szerszych kopytach zazwyczaj pasuje na mnie 42 lub 42.5.

G&B Gregory jest waskie (wezsze niz sadzilem ze zdjecia w sieci) i rozmiar 43 jest odpowiedni (w palcach sa akurat). 

42 sa zdecydowanie za ciasne.

Opublikowano

Temat był trochę powyżej, ale Herring jeszcze zjechał z ceny:

Sebago Dockside Horween za 65 funtów + 15 GBP przesyłka czyli jakieś 480 zł przy dzisiejszym drogim kursie funta.

http://www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=51&shoeid=9057&stype=1&selectedsizeid=11&selectedfitid=2

Ogólnie chyba jeszcze w dość pełnej rozmiarówce. 

Waham się bardzo mocno, na razie jest 50/50... kupilibyście? 

Przy okazji - Sebago to co prawda amerykańska firma, ale chyba mogę zaufać ich brytyjskiej rozmiarówce i zamówić mój normalny rozmiar tj. 10UK?

Opublikowano

Ja kupiłem w takiej właśnie cenie i jestem zadowolony.

Co do rozmiarowki, to ja noszę 10UK i te też zamówiłem w tym rozmiarze. Są na styk, mi to nie przeszkadza, ale jeśli wolisz mieć trochę luzu, to stawiałbym na 10.5UK

Opublikowano

Ja kupiłem w takiej właśnie cenie i jestem zadowolony.

Co do rozmiarowki, to ja noszę 10UK i te też zamówiłem w tym rozmiarze. Są na styk, mi to nie przeszkadza, ale jeśli wolisz mieć trochę luzu, to stawiałbym na 10.5UK

Dzięki wielkie :)

Co do rozmiaru: Nie nie, zero luzu - chyba zaraz zamówię. 

edit: no i poszło, cholerne promocje ;)