Ravic Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Planowałem właśnie zamówienia u TJ'a oxfordów z cordovanu (aktualnie chyba tylko on ma dostęp do tych skór), ale szczerze mówiąc, mam teraz wątpliwości. Te buty były tak rozwarte od początku? One były robione na Twoją stopę, czy to but z półki (wybacz jeśli to vous pa )? Przepraszam za takie dopytywanie, ale jeśli nie jest to wynik oczekiwany z Twojej strony, tylko po prostu tak wyszło, to dla mnie jest to mocno zniechęcające. Ale zdajesz sobie sprawę, że Januszkiewicz to tylko ta pierwsza para? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Wygląda to trochę lepiej niż w przypadku Carminy, ale po butach na zamówienie spodziewałbym się dokładnego dopasowania, a nie tylko trochę lepszego niż w przypadku butów kupowanych w ciemno przez internet. Możecie to odebrać jako czepianie się szczegółów, ale po co bawić się w zdejmowanie miary w kilku punktach z obrysem własnej stopy, skoro różnica w dopasowaniu jest zaledwie symboliczna. Z mojej perspektywy, one są lepsze od Carmin o 5 mm, ale nadal o cały centymetr za wąskie. Miałbym problem z odbiorem tak zrealizowanego zamówienia. Chyba, że tak miało być, albo w rzeczywistości jest ok, tylko lubisz nosić buty "na luźno". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Wygląda to trochę lepiej niż w przypadku Carminy, ale po butach na zamówienie spodziewałbym się dokładnego dopasowania, a nie tylko trochę lepszego niż w przypadku butów kupowanych w ciemno przez internet. Możecie to odebrać jako czepianie się szczegółów, ale po co bawić się w zdejmowanie miary w kilku punktach z obrysem własnej stopy, skoro różnica w dopasowaniu jest zaledwie symboliczna. Z mojej perspektywy, one są lepsze od Carmin o 5 mm, ale nadal o cały centymetr za wąskie. Miałbym problem z odbiorem tak zrealizowanego zamówienia. Chyba, że tak miało być, albo w rzeczywistości jest ok, tylko lubisz nosić buty "na luźno". Dużo masz par butów na miarę? Różnica w dopasowaniu to komfort noszenia, a nie tylko wygląd. Buty od Januszkiewicza są najbardziej komfortowymi jakie posiadam, dzisiaj założyłem je około 7 rano, jest 23, a nie czuję że mam coś na stopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Różnica w dopasowaniu to komfort noszenia, a nie tylko wygląd. A czy istotą bespoke (nie tylko tego obuwniczego) nie jest połączenie jednego z drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 9 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Dużo masz par butów na miarę? Różnica w dopasowaniu to komfort noszenia, a nie tylko wygląd. Buty od Januszkiewicza są najbardziej komfortowymi jakie posiadam, dzisiaj założyłem je około 7 rano, jest 23, a nie czuję że mam coś na stopach. Nie jestem wyczynowcem, ale kilka par mam, w tym dwie od TJ. Doceniam jego wiedzę i podziwiam kunszt (no może, z wykluczeniem niektórych zbrodni jego cholewkarza ), ale z drugiej strony uważam, że dopasowanie buta do stopy to jedyny wyróżnik TJ'a. Stąd moje zdziwienie i zaniepokojenie tym co pokazał Kamil. Kielman w zeszłą sobotę stwierdził, że przez dłuższy czas nie będzie miał dostępu do cordovanu z Horween - podobno jakaś chińska firma wykupiła cały magazyn i jego zamówienie spadło z listy na czas nieokreślony. Nie wiadomo czy nie zrobi się z tego ogólny problem i stąd pomysł na szybkie zamówienie czegoś u p. Januszkiewicza. Nie znam jednak tej skóry i nie potrafię ocenić, czy to ona jest tak trudna, że inaczej nie można, czy dla Kamila akurat ten element nie ma znaczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 9 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2014 Wygląd przyszwy jest zgodny z moimi oczekiwaniami. Nie wątpię, że Januszkiewicz na życzenie klienta może zrobić też przyszwę bez prześwitu, tylko że ja akurat nigdy takiej nie chciałem, bo mi się nie podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Wydaje mi się, że kwestia jest dość indywidualna. Mieliśmy Klientów, dla których rozchodząca się przyszwa była warunkiem koniecznym przy zakupie. Większość woli, by "V" było jak najmniejsze, ale nie jest tak w 100%. Dla przypomnienia - wątek na ten temat: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/1918-czy-przyszwa-powinna-si%C4%99-schodzi%C4%87/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 To chyba też zależy od przeznaczenia. Mam buty, w których lubię idealnie zchodzącą się przyszwę, ale też takie, gdzie noszę przyszwę delikatnie rozwartą - wg mnie w przypadku niektórych butów casualowych nie robi to różnicy, a nawet lepiej wygląda bez "zejścia" @Whitesnake - a co Ci zrobił cholewkarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 To chyba też zależy od przeznaczenia. Mam buty, w których lubię idealnie zchodzącą się przyszwę, ale też takie, gdzie noszę przyszwę delikatnie rozwartą - wg mnie w przypadku niektórych butów casualowych nie robi to różnicy, a nawet lepiej wygląda bez "zejścia" Hmmm, a jakieś bardziej szczegółowe uzasadnienie? Bo w tej chwili brzmi to tak, jakby powiedzieć, że w eleganckich marynarkach odstający kołnierz jest błędem, ale przy casualowych już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Dla mnie najważniejszą kwestią w dopasowaniu buta jest nieuciskające podbicie (mam dość wysokie) i dobrze trzymająca pięta. Wszystkie buty RTW które mam/miałem są luźne w pięcie, a buty na miarę trzymają stopę idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Przecież to jest kwestia gustu. Chyba, że Lobb (zarówno RTW - dwa pierwsze zdjęcia, jak i bespoke - zdjęcie trzecie ze słynnymi znoszonymi oksfordami księcia Karola) nie zna się na produkcji butów: http://tiny.pl/qfbr7 http://www.acquiremag.com/style/shoes/paul-smith-x-john-lobb.php http://forum.butwbutonierce.pl/topic/265-ciekawe-buty-fotografie-opisy-itpitd/ (wpis na dole strony) Hmmm, a jakieś bardziej szczegółowe uzasadnienie? Bo w tej chwili brzmi to tak, jakby powiedzieć, że w eleganckich marynarkach odstający kołnierz jest błędem, ale przy casualowych już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 @skar Uniemożliwia mi zamówienie brogsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Faktem jest, że ażur robiony przez cholewkarza/(y?) TJ-a cechuje czasami to, co po angielsku nazywa się charming imperfection. W przypadku cordovanu, TJ zniechęcił mnie do ażurowania (chodziło tylko o nosek), tłumacząc, że nie jest pewien, czy nie grozi to wypadkiem typu pęknięcie skóry w trakcie szycia. Może obawiał się o to, czy cholewkarz poradzi sobie z rzadko w końcu spotykanym w polskiej praktyce szewskeiej cordovanem, choć wprost nic takiego nie powiedział. @skar Uniemożliwia mi zamówienie brogsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 @ kamil Zaskoczyłeś mnie zdjęciami Lobba, u mnie by to nie przeszło. Skoro jednak ludzie Lobba nie widzą w tym nic złego, to pewnie mają rację. Zgadzam się, że to kwestia indywidualna. Przy moim wzroście i masie czuje się w zbyt wyszczuplonych butach jak nosorożec w baletkach - a takie rozwarcie tylko potęguje to wrażenie. Całe to, bezkrytyczne dążenie do wyszczuplenia buta przez osoby o mojej posturze, nieodparcie kojarzy mi się z tkwieniem kobiet rozpoczynających pielęgnację trzeciej fałdy tłuszczu w przekonaniu, że obcisłe leginsy są sexy. No, ogólnie są . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 To chyba też zależy od przeznaczenia. Mam buty, w których lubię idealnie zchodzącą się przyszwę, ale też takie, gdzie noszę przyszwę delikatnie rozwartą - wg mnie w przypadku niektórych butów casualowych nie robi to różnicy, a nawet lepiej wygląda bez "zejścia" Hmmm, a jakieś bardziej szczegółowe uzasadnienie? Bo w tej chwili brzmi to tak, jakby powiedzieć, że w eleganckich marynarkach odstający kołnierz jest błędem, ale przy casualowych już nie. Jak rozumiem chcesz uzyskać odpowiedź na pytanie czemu lubię delikatnie rozchodzącą się przyszwę w butach casualowych? "Bo w tej chwili brzmi to tak" jak właśnie powyżej... To, że lubię delikatnie rozchodzącą się przyszwę w np. wiedenkach i lotnikach casualowych (czytaj innych niż czarne ) wynika w przeważającej mierze z tego, że te same buty zawiązane tak, że przyszwa im się schodzi, w porównaniu z lżej zasznurowanymi, z przyszwą rozchyloną o max 30 stopni (zob. obrazy załączone przez Kamila) są IMO bardziej "formalne". Powyższe zostało wielokrotnie przetestowane na czarnych butach, stąd też w przypadku butów, które z założenia nie są do garnituru nie zależy mi na idealnym zejściu się przyszwy, chociaż oczywiście jak chcę to mogę te buty tak zawiązać. @Whitesnake, @Kamil re Cholewkarz u TJ Z tego co wiem, pomimo tego, że dla TJ i swego czasu dla Jana Wielądka robiło momentami kilku cholewkarzy to obydwaj (a co najmniej ten ostatni) pracowali głównie z jednym cholewkarzem, który kiedyś rezydował na Pradze. Swego czasu, tj w marcu br. albo trochę później wspomniany cholewkarz poważnie zachorował. Pamiętam że p. Wielądek pracował w czasie choroby z "zapasowymi" cholewkarzami (z tego co wiem to nie tylko dla niego robili). Wtedy też usłyszałem o co najmniej jednym, że wszystko ok, ale golfów to raczej by nie zrobił. Może to ta sama sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Mam wrażenie, że toczą się dwie równolegle dyskusje w temacie schodzenia się przyszwy. 1. O tym, co się lubi. 2. O tym, jaki produkt powinien zrobić szewc w przypadku braku konkretnych życzeń klienta. Tylko adwersarzy brak... Jakiś czas temu zleciłem uszycie butów. Przy odbiorze zamówienia zwróciłem uwagę, że przyszwa się rozchodzi. Szewc przyznał, że tak nie powinno być. Sam zaproponował zwrot zadatku. Zamówienie zostało anulowane. Edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Który szewc taki przychylny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Misza, ale ja się nigdzie nie wypowiedziałem odnośnie tego jak buty powinny być wykonane, a tu mi ktoś chyba imputuje, że lubię odstające kołnierze w odd jackets Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Wiem, wiem, ale były osoby, które mówiły, jak wg nich powinno być w gotowym produkcie, a inni mówili, jak lubią. Co do odstających kołnierzy, to nie będę wchodził w tę bójkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 @ kamil Zaskoczyłeś mnie zdjęciami Lobba, u mnie by to nie przeszło. Skoro jednak ludzie Lobba nie widzą w tym nic złego, to pewnie mają rację. Nie podpierajmy się takimi argumentami. Pierwsze dwa modele to RTW, więc to klienci decydują czy im takie rozwarcie odpowiada, a "ludzie Lobba" tego nie widzą. Wystarczy spojrzeć jak pokazują oxfordy na swojej stronie internetowej - na każdym zdjęciu przyszwa idealnie się schodzi. Jeśli chodzi o zdjęcie Księcia Karola, to też nie wyciągałbym tak daleko idących wniosków. Na zdjęciu widać śnieg, więc może założył grube skarpety wełniane albo noga mu spuchła. Wystarczy to porównać z innymi zdjęciami, gdzie ma na nogach Lobb'a: http://redingote.fr/wp-content/uploads/2011/05/shoes-prince-charles-vintage-lobb.jpg http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/05/21/article-1186234-050B9654000005DC-621_468x702.jpg http://www.claymoorslist.com/wp-content/uploads/blogger/-izRwlbaPBjM/TwrajH5w0RI/AAAAAAAABTM/AMWGqhwHiRY/s1600/Capturesdgsg.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Co dokładnie jesteś w stanie określić na podstawie zdjęcia nr 1 i 3? Jakość zdjęć jest, jaka jest, rozmiar również.... Przy dużym powiększeniu zdjęcia nr 3 widać coś co wg mnie wygląda na rozwarcie przyszwy (casualowe dodam), przy zdjęciu nr 1 widoczna jest raptem jedna "belka" a nie wiem czy można powiedzieć, że przyszwa idzie równolegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 @skar Wtedy też usłyszałem o co najmniej jednym, że wszystko ok, ale golfów to raczej by nie zrobił. Może to ta sama sytuacja? Ja tego niestety doswiadczylem. Ażur rzadko mieszczący się w centrum przeszycia, niedokladne wykonanie (brak symetrii), łuki w przeszyciach robione chyba na oko zamiast z szablonem, czy krzywikiem (kazdy jest niepowtarzalny) uszkodzona powierzchnia skory - tego wszystkiego doswiadczylem na zaledwie dwoch parach. Z RTW zbieralbym to doświadczenie przez 20 lat. Nie jestem przekonany, ze to nieodzowne elementy recznie wykonanywanych butow. Nie chcialby wywoływać dyskusji porównawczych, ale Kielmanowi to się nie zdarza, przynajmniej w moim przypadku. Na zdjeciach butow wykonanych przez zagranicznych rzemieslnikow tez tego nie widze. Dla mnie to wady, a nie "charming imperfections". Dlaczego mialbym zachwycać się czymś, co w przypadku RTW wywolaloby natychmiastową reklamacje? Nauczylem sie korzystac z geniuszu p. Januszkiewicza i planuje zamawiac jedynie mało zdobione buty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Kiedy zamawiałeś? Bo to może być przyczyną. Przy ca. 10 parach od JW robionych jak się domyślam u tego samego cholewkarza (z tego co pamiętam cholewkarz ten obsługiwał Wielądka i Januszkiewicza oraz chyba jeszcze Kamińskiego), nie mam żadnych problemów ze zdobieniem, a wszystkie pary poza 2 mają jakieś ażurowanie (moje buty to głównie wariacje na temat halfbrogues i lotników, przy czym większość ma ażurowanie w któryms miejscu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 Kiedy zamawiałeś? Bo to może być przyczyną. Przy ca. 10 parach od JW robionych jak się domyślam u tego samego cholewkarza (z tego co pamiętam cholewkarz ten obsługiwał Wielądka i Januszkiewicza oraz chyba jeszcze Kamińskiego), nie mam żadnych problemów ze zdobieniem, a wszystkie pary poza 2 mają jakieś ażurowanie (moje buty to głównie wariacje na temat halfbrogues i lotników, przy czym większość ma ażurowanie w któryms miejscu) W zeszlym roku, ostatnie odbieralem w pazdzierniku. Prostota poplaca, ale i tak w tej drugiej parze zdarzylo sie uszkodzenie skóry, dziwna plama (to chyba wada skory) i kilka niedokladności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 10 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2014 No to chyba mamy odpowiedź - wtedy zaczął ten "główny" cholewkarz chorować. Co do wady skóry, to niektóre są nie do wykrycia przed nałożeniem na kopyto - mam buty, w których skóra była idealna (seen it) "luzem", a po zrobieniu z niej buta na kopycie wyskoczyła jakaś taka dziwna plama/zniekształcenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi