Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@unsu275 cena sama w sobie jest dobra, (na choro24 obecnie nie da się kupić nówki taniej od TS) ale tak, jak napisał @eye_lip-ten zegarek nie wyróżnia się niczym szczególnym począwszy od mechanizmu, skończywszy na jakości wykonania, która w tej cenie jest najwyżej poprawna. Piszę to z autopsji, miałem  Carrere Calibre 5 WAR211A.BA0782 i wg mnie podobną jakość wykonania prezentuje np Seiko SARX kosztujące 1/3 ceny Carrery. Przy tym jeszcze Seiko ma mechanizm in-house, a w Tagu jest ETA/Sellita, ostatnio najczęściej Sellita...

Opublikowano

Zgadza się, aczkolwiek mimo wszystko jest to ich rodzimy werk, a nie jak w przypadku 3 razy droższego Tag’a ETA/Sellita. Oczywiście podobna sytuacja najczęściej z ETA jest tez w dużo droższych zegarkach niż taka Carrera i nie jest to żadna przeszkodą. 

Nie zmienia to jednak faktu, ze w takich pieniądzach osobiście oczekiwałbym od zegarka jednak więcej i myśle, ze rozważyłbym tu Tudora.

Opublikowano

Najważniejsze żeby Tobie się zegarek podobał bo to Ty bedziesz go nosił wiec nie skreślaj tego Tag’a.

Jeżeli w grę wchodzi czarna tarcza zerknij na Tudora Heritage Black Bay 36. Jest na chrono24 egzemplarz z PL za stosunkowo dobre pieniądze (od razu uprzedzam, ze nie mam nic wspólnego z tym ogłoszeniem, nie znam sprzedającego itd), co prawda na bransolecie ale wymiana na pasek nie stanowi żadnego problemu. A przy tym ten model wyglada dobrze na jednym i drugim. 

Opublikowano

@eye_lip jesteś jedynym znawcą zegarków jakiego znam, wiec zapytam wprost. Grand Seiko Spring Drive: co to jest na chłopski rozum i czy po latach to rozwiązanie się sprawdza ?

Czy ja dobrze rozumiem, ze jest to mechanizm manualny, który wytwarza dodatkowo niewielki prąd indukcyjny, który stabilizuje ruch sprężyny ? Po drugie, jak to się serwisuje ?

Opublikowano

Jest to zegarek mechaniczny z automatycznym lub manualnym naciągiem który zamiast tradycyjnego oscylatora (balans, kotwica, koło wychwytowe) ma super dokładny oscylator kwarcowy (zasilany z wahnika lub recznie w przypadku wersji manualnej). Zegarek ma totalnie płynny ruch wskazówki sekundowej, super dokładność nieosiągalną dla zegarków mechanicznych. Wszystkie zegarki z SD są serwisowane oficjalnie tylko w Japonii poprzez autoryzowanego dystrybutora z danego kraju, choć nie wykluczam że są ludzie którzy potrafią to zrobić w EU, ale nie wnikałem w ten temat.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Poszukuję zegarka do codziennego użytku do 1000 złotych. 

Preferuje zegarki proste, możliwie cienka, ale i duża koperta (40 i więcej), bez funkcji, jedynie datownik, na pasku.

Czy szukać w tej cenie dobrego kwarcego (myślałem o jakimś modelu Junkersa typu 6070-5), czy też może szukać automatycznego i zaczynać z nimi?

Dziękuję za odpowiedzi :)

Opublikowano

z VATem za v4 wyjdzie prawie 600 zł ale i tak zdecydowanie warto, moim v3 jestem oczarowany i bliżej mu do bauhausowej stylistyki Junkersa.

A uczucie kręcącego się koła zamachowego na nadgarstku i świadomość pracującego misternego mechanizmu daje zdecydowanie większą satysfakcję niż bezduszne tykanie kwarcu ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, mango napisał:

A uczucie kręcącego się koła zamachowego na nadgarstku i świadomość pracującego misternego mechanizmu daje zdecydowanie większą satysfakcję niż bezduszne tykanie kwarcu ;) 

Bez przesady z tą duszą w zegarkach :P 

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Choruję ostatnio na Adriatica lotnika. Z tym, że model który mi się podoba jest na czarnej bransolecie typu mesh. Potrzebuje właśnie zegarka do chodzenia będąc ubranym pół elegancko. Coś pomiędzy eleganckim Seiko które mam, a G-Shockiem do sportu.

Czy taka bransoleta nie będzie się gryzła z np. brązowymi boat shoes i brązowym paskiem do spodni? Bo o ile w ubiorze bardziej sportowym ma to mniejszą wagę tak tutaj się waham. Zegarek super wygląda z czarną bransoletą, bo jednak ma czarną tarcze.

Opublikowano

Macie jakiś pomysł czym można obniżyć formalność starego radzieckiego biżuteryjnego zegarka? Bardzo rzadko go zakładam i chciałbym dać mu szansę częściej wyjść z pudła.Zastanawiam się nad brązowym/bordowym paskiem nato.
20171224_192456.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Krzysztof G napisał:

Macie jakiś pomysł czym można obniżyć formalność starego radzieckiego biżuteryjnego zegarka? Bardzo rzadko go zakładam i chciałbym dać mu szansę częściej wyjść z pudła.Zastanawiam się nad brązowym/bordowym paskiem nato.

Wydaje mi się, że tym paskiem który masz już go trochę odformalniłeś. Może ewentualnie jakiś typu "perlon" fajnie by się z nim zgrał. Nato to chyba już byłoby zbyt wiele dla takiego "postsovietica" :).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Witam

Przymierzam się do zakupu zegarka który będzie w miarę możliwości najbardziej uniwersalny będzie pasował do do marynarki i do swetra :)

W oko wpadły mi dwa takie zegarki o w sumie dość podobnym designie. Więc pytanie który fajniejszy ?

Chronoswiss droższy i chyba jest chyba lepszą marką znowu Eterna mechanizm manufakturowy ...

large.jpg

929e2a7b-5b6c-4800-b0b3-047e43022c8b.jpg