+Immune+ Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Kolego - przytoczony przeze mnie przykład dotyczył kilkuletnich butów Aubercy przyniesionych do pracowni na rue Vivienne w celu naprawy podeszwy (podbicie dodatkową warstwą skóry) - nie mylić z wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Ominęła mnie całkiem spora "awanturka"... A tak na poważnie. Panowie, znam cały proces destylacji i rektyfikacji alkoholu, ale nie robię bimbru i nigdy nie lubiłem go pić. Jeśli ktoś chce brać palnik, by ogrzewać podeszwę bierze to na własną odpowiedzialność. Jest na tyle dorosłym i powinien wiedzieć, że np. nie uczy się człowiek krawiectwa na najdroższych wełnach, a naprawy butów na ciżemkach od Lobba. Proponuję zakończyć OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Frankenstein, czym różni się w takim razie rektyfikacja od destylacji ? sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Bartek, egzamin zdałeś na 6+ plus promocja do następnej klasy za czujność, nie wiem jak z Twoim doświadczeniem praktycznym, ale pamiętaj niektóre procesy czasami warto powtórzyć, będę trzymał kciuki Przepraszam za OT, również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Jestem z branży. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Jestem z branży. pozdrawiam To wiemy już kto będzie na forum odpowiadał za kącik alkoholowy, by nie powiedziec naszą małą melinę. Jeszcze raz przepraszam za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 14 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipiec 2011 Jestem z branży. pozdrawiam To wiemy już kto będzie na forum odpowiadał za kącik alkoholowy, by nie powiedziec naszą małą melinę. Jeszcze raz przepraszam za OT. Czy odpowiadał = zaopatrywał ? odpowiadał = zaopatrywał = koordynował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Jak pielęgnować buty ze skóry lakierowanej? Jeżeli w przypadku butów ze skóry licowej używam kombinacji krem + wosk, to czego się powinno używać w przypadku wieczorowych lakierków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Jak pielęgnować buty ze skóry lakierowanej? Jeżeli w przypadku butów ze skóry licowej używam kombinacji krem + wosk, to czego się powinno używać w przypadku wieczorowych lakierków?Szczotki. Tak polakierowane buty nie przyjmują zbytnio niczego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 20 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2011 Szczotki. Tak polakierowane buty nie przyjmują zbytnio niczego innego. Tak właśnie dotychczas robiłem, tylko się zastanawiam co z odżywianiem skóry. Czy w związku z tym, że skóra lakierowana nie oddycha, raczej nie przyjmuje żadnych "odżywek" oraz w miarę nie przemaka, to pozostaje nam tylko regularne czyszczenie oraz liczenie na to, że skóra nie wyeksploatuje się zbyt szybko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 21 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2011 Szczotki. Tak polakierowane buty nie przyjmują zbytnio niczego innego. Tak właśnie dotychczas robiłem, tylko się zastanawiam co z odżywianiem skóry. Czy w związku z tym, że skóra lakierowana nie oddycha, raczej nie przyjmuje żadnych "odżywek" oraz w miarę nie przemaka, to pozostaje nam tylko regularne czyszczenie oraz liczenie na to, że skóra nie wyeksploatuje się zbyt szybko? Szczotek do lakierków nie polecam, chyba że bardzo miękkich. Najlepiej je czyścić mokrą szmatką, można też używać różnych środków do czyszczenia okien itp. Po wyschnięciu trzeba je jeszcze wypolerować, szmatką, ale suchą. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 21 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2011 Saphirze, może sporządzisz post w swoim dyżurnym temacie o pielęgnacji butów ze skóry lakierowanej? Na pewno masz jakieś specyfiki w swoim sklepie Też mam jedne takie buty i obawiam się, że mogę popełniać kardynalne błędy, pielęgnując je... Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djdomin Napisano 21 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Lipiec 2011 Dołączam się do prośby do Saphira o specyfiki do lakierowanej skóry. Mam jedną taką parę, służy mi wiele lat (od ok 1995) i nie obraziłbym się, gdyby posłużyła jeszcze trochę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 puścił szew z przodu buta - cholewka odchodzi od podeszwy (buty GYW, nić nie jest od spodu przetarta). Nie wiem,czy na zdjęciu widać dobrze. Do kogo z tym pójść w Warszawie, do Duranca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lexonariusz Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Witajcie! Potrzebuje Waszej rady. Zakupiłem niedawno półbuty w kolorze koniakówym i niechcący chlapneła mi na nie woda z kranu przy myciu rąk :/ Wyschło ale jest taki jaśniejszy zaciek. Jak mogę się go pozbyć nie niszcząc butów? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Pewnie pastujac buty - ja w każdym razie bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 5 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2011 Zamocz i wysusz całe buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Czy po pomalowaniu butów powinienem/mogę użyć przed kremem/pastą, tłuszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Czy po pomalowaniu butów powinienem/mogę użyć przed kremem/pastą, tłuszczu?Sugeruję natłuszczanie skóry zawsze traktować jako osobną czynność konserwującą obuwie. Po mocnym natłuszczeniu cholewka nie będzie w stanie przyjąć odpowiedniej ilości kremu i pasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Trudno zrozumieć Twoją wypowiedź ale jak rozumiem pytasz się czy po malowaniu butów lub po procesie patynacji możesz użyć tłuszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Immune mnie ubiegł. Mam takie samo zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Mam buty nad którymi będę się znęcał (tak jak one nade mną ). Zamierzam zdjąć z nich farbę i nałożyć nową. Chciałbym również aby skóra była bardziej miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Wg mojego doświadczenia farbę należy nakładać na skórę która nie ma żadnych wosków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Farba to pierwszy krok. to wiem. Czy drugi to krem/pasta i de facto koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2011 Farba to pierwszy krok. to wiem. Czy drugi to krem/pasta i de facto koniec?Farba=>Wosk=>Pasta lub Farba=>Krem=>Wosk=>Pasta (lub pasta woskowa) Krem, podobnie jak tłuszcz, najlepiej jest nałożyć na cholewkę na kilka dni przed farbowaniem. Przy czym ja bym zalecał jedynie użycie kremu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi