pablocito Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 I na deszcz i na kurz. Szkoła otwocka mówi: impregnować, szkoła falenicka: nie impregnować. Ja impregnuję, ale nigdy nie nie impregnowałem, więc nie wiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2020 Mi bliżej do Falenicy (geograficznie również ) - najczęściej noszę buty zamszowe, ale po kilku próbach przestałem używać Nano Protectora - miałem wrażenie, że matowi skórę. Zamsz jest na tyle wdzięcznym i trwałym materiałem (IMO), że wystarczy szczotkowanie po ewentualnym przemoczeniu(a używam zarówno w lecie jak i w zimie i wielokrotnie zdarzało mi się przemoczyć buty). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 13 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2020 Dziewczyna wygrzebała z szafy praktycznie nieużywane, chociaż nadgryzione przez czas Timb erlandy. Wie ktoś mniej-więcej jaka to skóra? Czym to potraktować? Zastanawiałem się albo nad granatowym kremem, albo nad mink oilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Sierpień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2020 Stawiam na Mink Oil, tylko zrób sobie najpierw próbę w jakimś mało eksponowanym miejscu, by ocenić czy efekt Ci pasuje (mogą się przyciemnić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 13 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2020 Spróbuj HP Oil w sprayu, najwygodniejsze rozwiązanie, mało przyciemnia, i nie na długo. Mink oil przyciemnia odcień na prawie stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 13 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2020 A myślicie że dałoby się jakoś przywrócić kolor? Z tego co pamiętam, one kiedyś były dużo bardziej nasycone, trochę jak wyblakle wyglądają. Mam i mink Oil, i granatowy krem saphir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Sierpień 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2020 @Jarek ma rację. Prawie wszystko co natłuszcza może przyciemniać w mniejszym lub większym stopniu. Jeżeli jest to dla Ciebie problem, wtedy balsam Onguent jest dość bezpieczny pod tym względem. Kremem oczywiście możesz sobie również wykonać próbę i najlepiej zweryfikujesz, czy efekt Ci pasuje. Kolor powinien się nieco podciągnąć, ale on również może te buty przyciemnić, gdyż jest dość bogaty w odżywcze i natłuszczające substancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdk Napisano 8 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2020 Panowie, może ktoś z Was podpowie jak "podrasować" moje oxfordy G&B. Na pierwszej fotce widac jak wygladały oryginalnie, postanowiłem je troche przyciemnić bardziej w średni brąz. Zaopatrzyłem się w saphir pommadier (37) i wosk średno brąz. Zanim zacząłem cokolwiek robić zmyłem je cleanerem Glipton gt15. W efekcie troche wyszly ciemniejsze ale nie moge uzyskać jednolitego koloru, widać jaśniejsze i ciemniejsze plamy. Czy do skutku nakładać pommadier czy sam wosk kilka razy? Gdy nałoze pommadier czekac az wyschnie czy rozprowadzic go szczotką? Mam wrazenie ze jak odczekam, aż wyschnie to widać okrężne ruchy od nakładania, które ciężko wyszczotkować...dodam, że to moja pierwsze próba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 5 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2020 Cześć, co sądzicie o konserwowaniu podeszw Dubbinem? Dedykowane oleje do podeszw są dosyć drogie, a widziałem, że ktoś polecał stosowanie dubbinu. Na stronie Berluti jest taka informacja, nie chcę jednak używać pigmentowanego kremu do spodów, a wydaje mi się że dubbin nada się dobrze aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu spodów: Cytat Paradoxically, when the sole leather is too dry, it also wears out more quickly. To address this, simply apply a bit of clear polish to the sole, the same polish that you use on the rest of your shoes, once a month. This keeps the leather properly moisturised. If your leather soles are very dry, you can also use a dab of leather grease to moisturise them, massaging the leather with a soft cloth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 5 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2020 W dniu 9.04.2020 o 10:44, bluegrass napisał: Czyli dać sobie spokój bo buty zostały 'fabrycznie zabezpieczone'? W paru miejscach porobiły się przebarwienia i zastawiam się czym można to podkolorować. Bezbarwny vernis rife od saphira (jeśli dobrze widzę, to "skóra introligatorska"), niestety jest jeszcze tylko kolor czarny, przynajmniej w multirenowacji. Żadnych wosków, kremów, etc. Stosowanie zwykłych środków, to bardzo częsty błąd ich użytkowników. Po ich zastosowaniu buty dużo szybciej się starzeją, czyt. pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 5 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2020 3 godziny temu, MrDarcy napisał: Cześć, co sądzicie o konserwowaniu podeszw Dubbinem? Dedykowane oleje do podeszw są dosyć drogie, a widziałem, że ktoś polecał stosowanie dubbinu. Na stronie Berluti jest taka informacja, nie chcę jednak używać pigmentowanego kremu do spodów, a wydaje mi się że dubbin nada się dobrze aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu spodów: Ja do podeszw skórzanych mam stosuję tylko Dubbin. Kupiłem kiedyś mylnie myśląc, że tłuszczem trzeba przed zimą zabezpieczyć każde buty. Na szczęście szybko zmieniłem zdanie, a po poszperaniu w internecie doszedłem do wniosku, że sprawdzi się do podeszw. Po raz pierwszy zastosowałem w ten sposób ok. 2 lata temu. Wg mnie spełnia swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 14 godzin temu, Gocławianin napisał: Ja do podeszw skórzanych mam stosuję tylko Dubbin. Kupiłem kiedyś mylnie myśląc, że tłuszczem trzeba przed zimą zabezpieczyć każde buty. Na szczęście szybko zmieniłem zdanie, a po poszperaniu w internecie doszedłem do wniosku, że sprawdzi się do podeszw. Po raz pierwszy zastosowałem w ten sposób ok. 2 lata temu. Wg mnie spełnia swoją rolę. Niczym nie traktuję podeszw, większość butów mam na skórze i po prostu zimą je dokładnie suszę, unikam ponownego wkładania zanim podeszwa nie wyschnie całkowicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maaati Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Jakie macie doświadczenia z rozciąganiem butów, chodzi o lofaersy od Sebago. Dokładnie jest to ten model : https://www.sebago.co.uk/item/195/Sebago/CLASSIC-DAN-LEATHER-LOAFER-Brown-Burgundy.html Na długość wydają się być odpowiednie, natomiast jest za mało miejsca z przodu (szerokość) i odrobinę zbyt niskie podbicie. Dodatkowo po jakimś czasie chodzenia odczuwam dyskomfort dot. drugiego, dłuższego palca lewej stopy. Skóra jest dość sztywna, buty były założone dosłownie trzy/cztery razy. Nie jestem pewien czy wchodzi w grę jakakolwiek manipulacja, czy lepiej się ich pozbyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naskret Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Szukajka martens/solovair nie znalazła. Proszę o pomoc/wskazówki. Kupiłem buty SOLOVAIR 3 EYE BLACK Z CAPPED STEEL TOE Skóra licowa, nitka przy podeszwie szara. Jak właściwie buty pielęgnować? Co najpierw, co potem, co raz na jakiś czas, czym? Czy do takich butów są prawidła (stalowy nosek)? z góry serdecznie dziękuję pzdr Kostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 19 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Październik 2020 @naskret poczytaj tu: https://multirenowacja.pl/news/show/id/11 i tu: https://multirenowacja.pl/webpage/obuwie-odziez-i-galanteria.html Szarą nitką bym się nie przejmował i używał czarnych kremów i wosków. Alternatywnie produkty bezbarwne. Każde prawidła będą pasować (z drewna i z tworzyw sztucznych). Nosek nie ogranicza stosowania prawideł. Zalecam oczywiście drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 27 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2020 Wyjmując z szafy moje Yanko Chukka przypomniałem sobie o ich dolegliwości, tzn. buty skrzypią. Miał ktoś podobny problem i sobie z nim poradził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 27 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2020 Albo trzeba natłuścić skórę, albo wkładka się gdzieś odkleja i wtedy może skrzypieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 27 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2020 Wkładka jest ok, skrzypie prawdopodobnie cholewka. Czym natłuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub.B Napisano 27 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2020 Najlepsze efekty da mink oil, ale najprawdopodobniej przyciemni cholewkę. Można jeszcze próbować kremem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 27 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 27 Październik 2020 Miałeś rację, bardzo dziękuję za radę. Buty porządnie nakremowałem i wygląda na to, że problem skrzypiących butów zniknął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Mamrot Napisano 14 Listopad 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Spędziwszy ostatnio trochę czasu na pielęgnacji butów i remanencie pudła z kosmetykami, wszak zbliża się czarny piątek wielkimi krokami i niechybnie spore rabaty skłonią do uzupełnienia niedoborów, postanowiłem podzielić się wnioskami co do sensu używania specyfików do podeszew typu SAPHIR MDOR Sole Guard. Zacytuję sam siebie sprzed trzech lat: W dniu 1.09.2017 o 14:19, Mamrot napisał: Jako niedowiarek postanowiłem wyrobić sobie własne zdanie wykonując test na własnych butach. Na trzech parach butów, nanoszę olej tylko na lewy but i porównuję zachowanie i skutki użycia. Na konstruktywne wnioski muszę poczekać jeszcze parę miesięcy, może rok. Na razie nie zauważyłem sensu stosowania tego specyfiku. Faktycznie podeszwa na mokrym dłużej opiera się nasiąkaniu, ale z kolei jak przemoknie to dużo dłużej schnie. Podeszwa zaimpregnowana staje się mniej szorstka i na wielu gładkich powierzchniach staje się bardziej śliska (o dziwo nie na wszystkich). Wstawiam zdjęcie butów, które na nogach zaliczyły kilkanaście dni po pierwszej impregnacji, obecnie zostały drugi raz potraktowane olejem Saphira (jeszcze nie chodzone). Wzmiankowanego oleju użyłem przez te trzy lata jakieś 6-7 razy, tylko na lewym bucie. W sumie kończę drugą butelkę i kończę eksperyment. Buty zaliczyły grubo ponad 200 wyjść, to moja najczęściej używana para, taki wół roboczy do najcięższych zadań. I konkluzja: nadal nie widzę sensu używania. 11 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeanM Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Widziałem ostatnio jakiś filmik w którym szewc polecał stosować do podeszw skórzanych taki sam środek odżywiający skórę jak do cholewki np. saphir renovateur albo creme universelle. Tak tylko podpowiadam gdybyś potrzebował jakiegoś pomysłu na eksperyment na kolejne 3 lata 😃. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
W.N. Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 Jaki kolor kremu z oferty Saphira polecacie do koloru Testa Di Moro z oferty TLB Mallorca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gocławianin Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 @W.N. napisz do multirenowacji. Najlepiej Ci doradzą, bo nie dość, że to ich kosmetyki, to buty TLB też są w ich dystrybucji. Nawet zdjęcia butów nie musisz wysyłać - powinni doskonale znać ten kolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fermiol Napisano 14 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Listopad 2020 @Mamrot Ciekawy eksperyment. Dzięki za podzielenie się wnioskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi