Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Koszula polo z dlugim rekawem, tkaninca Canclini, bardzo lekki i otwarty splot na lato. Kolnierzyk rozwarty z delikatnym usztywnieniem. Bespoke - Simone Abbarchi.

Przyznam się, że poza chęcią posiadania czegoś szczególnego, zrobionego spacjalnie dla mnie (co jest wystarczajacym powodem by to mieć ;) ) to nie do konca mi się ten pomsł podoba. Ale nie musi bo to nie moja koszula :)

Tak z praktycznego punktu widzenia: rozumiem, że to "zwykła", nieelastyczna tkanina koszulowa?

Tkanina to bawełniana pika, czy coś innego? A kołnierzyk wyszedł kapitalny, gratuluję projektu!

Przyznam się, że poza chęcią posiadania czegoś szczególnego, zrobionego spacjalnie dla mnie (co jest wystarczajacym powodem by to mieć ;) ) to nie do konca mi się ten pomsł podoba. Ale nie musi bo to nie moja koszula :)

Tak z praktycznego punktu widzenia: rozumiem, że to "zwykła", nieelastyczna tkanina koszulowa?

Tkanina nazywa sie Giro Inglese Light od Canclini. Nie jest tak elastyczna jak pika bo jest tez o wiele ciensza i ma sporo luzniejszy splot, dosc otwarty. Pod swiatlo jest bardzo przeswitujaca. Caly plan projektu to bylo wlasnie znalezienie takiej tkaniny letniej odpowiedniej na koszule polo. Jest to 'zwykla' bawelna.

Dla mnie w bespoke chodzi przede wszystkim o dopasowanie i komfort. Design jest na drugim miejscu, na trzecim posiadanie czegos idnywidualnie wykonanego albo nie dostepnego gdzies indziej.

• Oceniam pozytywnie 2

W bespoke mozna sobie uszyc jak Ci sie podoba. Poza tym o ile mi wiadomo to definicja polo nie okresla jak dluga jest listwa. Z reszta co za roznica, to nie jest matematyka zeby trzymac sie kurczowo definicji. Czy koszula ma 2 czy 3 guziki nie ma zadnego znaczenia. 

Mozesz ja nazywac 'koszula przez glowe' (popover) zamiast polo. Isaia niedawno robila modele z 4 guzikami, wiec nie upieralbym sie specjalnie nad definicjami przy casualowych koszulach.

• Oceniam pozytywnie 1

Mnie się bardzo podoba i chętnie wypróbowałbym coś podobnego z Luxire. ;)

Luxire jak najbardziej to zrobi, pewnie sporo taniej. Jedyny problem byl z dostepnoscia odpowiedniej tkaniny. U Simone poprobowalem na zywo i latwiej dalo sie sprawdzic ktora sie nada na cieple miesiace. Miekkie bawelniane piki sporo sie kurcza w praniu wiec trzeba uwaznie zamowic, szczegolnie rekawy bo i tak nie nosi sie jej zapietej na ostatni guzik. Calkowita dlugosc tez nie bedzie problemem o ile nosisz koszule zawsze w spodniach ;-)

pirat:

Dzięki. Prawdę mówiąc chciałem założyć granatowe, ale nie mogłem znaleźć w szufladzie ze skarpetkami (kiedyś muszę zrobić tam porządek...), a że śpieszyłem się do pracy to wziąłem pierwszą parę z brzegu, mając świadomość że lepsze byłyby inne.

Gdybyś miał zielony krawat byłoby bombowo, ale tak to skarpetki wydają się być zupełnie z innej parafii :)

• Oceniam pozytywnie 2

Same w sobie są OK, ale zgadzam się z kolegami, że nie pasują so reszty( o czym, co napisałem wyżej, wiedziałem ale po prostu nie miałem czasu żeby poszukać lepszych). Albo granatowe/szare skarpetki do tego co mam albo zmiana krawata na zielony:) dzięki wszystkim za konstruktywna krytykę i porady. Na przyszłość będzie lepiej!

Zając - moim zdaniem skarpetki to strzał w dziesiątkę, bo cała reszta jest stonowana. Jeśli byś dodał coś zielonego u góry, to mogłoby to wyglądać (choć nie musiało) jak koordynowanie na siłę. A tak skarpety robią za bardzo indywidualny akcent (coś jak mocne spinki w mankietach). Więcej tego zielonego koloru w tym stroju mogłoby (choć nie musiało) być przesadą. Dla mnie jest 10/10. Osobiście nie widzę potrzeby dla zielonego krawata albo zielonej poszetki. A już na pewno nie w tak mocnym odcieniu jak na skarpetkach.

• Oceniam pozytywnie 2