Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aron, świetny zestaw.

Natomiast mam taką refleksję. Ze zdjęć wygląda, że jesteś dość młodym gościem (pewnie ok. 30 lat) i zastanawia mnie fakt czy nie czujesz się overdress w stosunku do innych, totalnie odjechanym od reszty pracowników. Po prostu wydaje mi się, że takie zestawy to trochę za dużo jak na pracę w korporacji. Oczywiście nie umniejsza to faktu, że zestaw super i dałem plusika.

Opublikowano

W ogóle nie rozumiem tych pytań - Aron ubiera się bardzo "normalnie".

Zdarza się, że moim zdaniem niektóre prezentowane tu zestawy są bardziej przebraniem ("stylizacją", sic!) niż ubraniem, ale w najmniejszym stopniu nie dotyczy to Arona.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@alabuz

Z wiekiem trafiłeś idealnie, mam 30 lat. Nie wiem jak trafiłeś nie widząc twarzy. :)

Pracuję w branży IT, więc ubrać się "lepiej, bardziej formalnie" od otoczenia nie jest problemem. Jednak nie czuję się z tym źle, otoczenie jest przyzwyczajone i przyzwyczajało się stopniowo. Pracuję w siedzibie klienta, tutaj wszyscy chodzą w garniturach, ale nie w trzyczęściowych i w większości bez krawatów. Zgadzam się, że ten zestaw jest "pojechany" :), dlatego nie ubieram się "aż tak" każdego dnia. Zestaw nie dość, że ma kontrastującą kamizelkę, to jeszcze garnitur nie jest w typowym kolorze. Wydaje mi się natomiast, że przykładowo wczorajszy zestaw jest spokojny. Kamizelka została kupiona z myślą o ślubach i weselach (znowu dobre przewidywania), ale tak dobrze pasuje do tego niebieskiego garnituru, że musiałem przynajmniej raz się tak ubrać.

EDIT:

Czasami spotykam się w pracy z opiniami, że jestem elegancko/ładnie ubrany. Ostatnio zauważyłem też, że pojawiły się brązowe buty i to broguesy, ale nie wiem, czy to moja zasługa. :)

Mi się tam podoba jak młodzi ludzie się tak ubierają. Oby więcej takich elegantów!

Opublikowano

Bardzo normalnie :?  Rzeczywiście ostatnio w korporacjach jest wysyp trzydziestolatków w trzyczęściowych zestawach :mrgreen:

Dla mnie normalnie - oceniam według mojej branży i ubiorów ludzi, z którymi się stykam. Sporo ludzi (jakieś 30%) nosi na codzień garnitury i krawaty. Reszta - co najmniej marynarki.

Inną sprawą jest smak, jakość - tu Aron wyprzedza średnią o kilka długości konia :)

Opublikowano

Jeżeli chcesz uzyskać lustrzany połysk to nie używaj tłuszczu, a kremu ewentualnie w bardzo małych ilościach (jedna warstwa). Generalnie trzeba uzbroić się w cierpliwość i dość dużą ilość wosku. W dużym skrócie. Trzeba nałożyć kilka, kilkanaście warstw wosku i polerować (niezbyt energicznie, żeby wosk wypełnił pory skóry). Gdy pojawi się pierwszy połysk to kolejne warstwy trzeba nakładać w połączeniu z zimną wodą (można użyć kostki lodu).

Opisywałem proces tutaj:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/3231-ma%C5%82a-renowacja/page-33#entry198899

Tutaj z kolei jest cały wątek na ten temat:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/203-lustrzany-po%C5%82ysk/

Opublikowano

To model 272 w skórze Cambridge Niger. Używam innego koloru kosmetyków niż poleca sklep - chciałem trochę przyciemnić buty. Do tego egzemplarza używam kremu Saphir w kolorze ciemny brąz (nr 05). Kolor wosku nie ma takiego dużego znaczenia, bo trzeba go naprawdę dużo użyć, żeby dał efekt kolorystyczny. Wosku też używam w kolorze ciemny brąz.

Opublikowano

Czy taka ilość wosku nie przekłada się na krótszą żywotność skóry?

A dlaczego miałaby?

Czy są jakieś badania; o których nie wiemy, świadczące o negatywnym wpływie wosku na skórę butów?...  :roll:

Opublikowano

@flozbi to są właśnie 3010. Zdjęcia na stronie sklepu są mocno przeswietlone.

Byc moze juz pytałem, ale masz dark Brown czy przyciemnione tan? U Ciebie wygladaja jakos nowocześnie i cool, u mnie dziadkowo, i nie wiem czy to kwestia lustra, czy tego, ze te buty na zdjeciach po prostu dobrze wygladaja.