Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

A czym jest według kolegi? Czarno białe zdjęcie nie oddaje większości cech smokingu takich jak jedwabne wykończenia i lampasy w spodniach. Nie wiem dlaczego utarło się ze smoking ma tylko jeden guzik oraz nie może mieć notch lapels. Jak juz pisałem w zamyśle moim i krawca miał być go smoking na mniej oficjalne uroczystości/koncerty bo moim zdaniem pewne okoliczności wymagają bardziej oficjalnego stroju od garnituru a mniej od black-tie. Ale nie mam zamiaru sie na tym rozwodzić bo dla modowych purystów to nie jest smoking. Każdy na swój styl i chciałbym zobaczyć więcej smokingów na forum bo do tej pory tylko kolega @Arkadyjczyk pokazał się w pięknym smokingu a nadal jakoś brakuje CMDNS wieczorowego.

Podsumowując, więcej praktyki mniej teorii. Zasada Pareto jak w mordę strzelił - 80% krytyki wytwarza 20% użytkowników, którzy mało co pokazali ze swoich stylizacji.

• Oceniam pozytywnie 2

A czym jest według kolegi? Czarno białe zdjęcie nie oddaje większości cech smokingu takich jak jedwabne wykończenia i lampasy w spodniach. Nie wiem dlaczego utarło się ze smoking ma tylko jeden guzik oraz nie może mieć notch lapels. Jak juz pisałem w zamyśle moim i krawca miał być go smoking na mniej oficjalne uroczystości/koncerty bo moim zdaniem pewne okoliczności wymagają bardziej oficjalnego stroju od garnituru a mniej od black-tie. Ale nie mam zamiaru sie na tym rozwodzić bo dla modowych purystów to nie jest smoking. Każdy na swój styl i chciałbym zobaczyć więcej smokingów na forum bo do tej pory tylko kolega @Arkadyjczyk pokazał się w pięknym smokingu a nadal jakoś brakuje CMDNS wieczorowego.

Kolego!

Otóż smoking sam w sobie jest już strojem o obniżonym stopniu formalności względem fraka, który jest najwyższą formą etykiety black tie. Smoking jest mniej uroczysty, właściwy na wieczorne imprezy, teatr, operę, filharmonię czy w białej odmianie na jachtowy raut. Zatem mija się z celem obniżanie formalności samego smokingu.

Cały urok black tie polega na tym, że zasady są rygorystyczne i brak jest tolerancji dla większych odstępstw. Tak więc smoking nie ma szliców, patek, zwykłych guzików, otwartych klap i ma określony krój, jedynie z możliwością doboru klap frakowych, bądz szalowych. Pas hiszpański czy kamizelka? Tu można dyskutować, ale krój smokingu, żakietu i fraka nie podlega IMO dyskusji.

Opinię moją opieram na dość sporym doświadczeniu z black tie, gdyż jestem muzykiem (frak i smoking to moje ubranie robocze :D ), a także pracowałem w sektorze dyplopmatycznym, gdzie temat ten wałkowano wiele razy :)

Jeżeli moja wiedza jest niepełna, z góry przepraszam.

P.S. Jeśli się czepiać, to....smoking nie dopuszcza też wzorzystych much :)

• Oceniam pozytywnie 4

Zatem zgodnie z Twoimi słowami, zapraszamy do prezentacji własnego "co mam dziś na sobie"

Podejrzewasz mnie o krytykę krytyki? To nie tak, ale nie będę za bardzo spamował moimi wywodami, bo jeszcze się moderator wkurzy. Napiszę krótko -  mniej krytykujmy bo piękno leży w niedoskonałości i różnorodności która z nich wynika. Możemy grzecznie zwracać uwagę na detale i cieszyć się, że użytkowników dbających o wygląd przybywa. Przypomnij sobie jak wyglądały pierwsze stylizacje na tym forum. Śledzę je od jesieni 2010 (nie pamiętam czy to było jeszcze bespoke.pl czy już but w butonierce) i trochę pamiętam. Tyle w temacie. 

@no_way: zgoda i brak zgody :) Co do krytyki smokingu @beny23 - jest IMHO nieuzasadniona. Natomiast "piękno niedoskonałości" bywa strawne przy pierwszych krokach w elegancji, ale bywają zapiekli entuzjaści takiego "piękna", którzy serwują nam całe serie "niejadalnych zestawów", nic sobie nie robiąc ze zgłaszanych, obiektywnych uwag. Trzeba wypośrodkować. 

• Oceniam pozytywnie 2

@no_way: zgoda i brak zgody :) Co do krytyki smokingu @beny23 - jest IMHO nieuzasadniona. Natomiast "piękno niedoskonałości" bywa strawne przy pierwszych krokach w elegancji, ale bywają zapiekli entuzjaści takiego "piękna", którzy serwują nam całe serie "niejadalnych zestawów", nic sobie nie robiąc ze zgłaszanych, obiektywnych uwag. Trzeba wypośrodkować.

Jestem daleki od krytyki tego zestawu, który zaprezentował @beny23, gdyż wygląda w nim dobrze i dostojnie oraz adekwatne do miejsca i sytuacji. Upierać się zamierzam jedynie przy pewnego rodzaju rygoryzmie, który moim zdaniem powinien towarzyszyć długoletniej tradycji związanej z "black tie" :)

@giacco: nie ma jednej "długoletniej tradycji" - spektrum możliwości, choć wąskie, nadal istnieje. Kolega Beny23 akurat się w nim mieści. Marynarka smokingowa ma prawo przybrać różne formy, w granicach określonych jako "black tie". Zobacz sam: http://www.blacktieguide.com/Etiquette/Etiquette_Defining_Black_Tie.htmhttp://www.tie-a-tie.net/black-tie-guide.html

• Oceniam pozytywnie 1

No tak...ów przewodnik rozróżnia "classic" i "contemporary" Black Tie...dla mnie to już za dużo :)
Nie jestem w stanie zaakceptować krawata do smokingu :)

Ale z wyrozumiałością i raczej przychylnie odbieram nowoczesne stylizacje, choć "puszczam oko" w kierunku tradycji.
Modowy puryzm nie jest fundamentem mojego systemu wartości, ale z wielkim szacunkiem odnoszę się do klasyki, nie tylko w muzyce.
Choć sam mam (oprócz klasycznego), smoking z SuSu, który z "tradycji" wyłamuje się podwójnymi szlicami z tyłu marynaki :)

Kończąc OT pozdrawiam i życzę wielu okazji do "wdziania na się" stroju formalnego :)

• Oceniam pozytywnie 2

można jakies informacja na temat tych bucików?

gdzie można dostać takie spodnie? pozdrawiam

@paulo, @ waski

Obstawiam, że buty to burgundowe Yanko 558

http://patine.pl/yanko-558-burdeos.html

Są to dokładnie takie janki

Spodnie kupione jakiś czas temu w TK Maxie