Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozostaje fakt, że w Twojej ocenie zawarte było porównanie do nastolatków i w ujęciu pejoratywnym "wszędobylskiej mody", co jest całkowicie niekonstruktywne. Pomijam, że facet oceniający innego faceta na zasadzie "nie podobają mi się Twoje włosy", w moim mniemaniu, prezentuje zachowanie zbyt frywolne, zbyt intymne i na swój sposób niegodne gentlemanowi. 

Odróżnijmy dwa konteksty:

Sytuacja codzienna, np. spotykamy się z kimś - ocenianie i komentowanie czyjejś elegancji bądź jej braku jest nieodpowiednie.

Sytuacja na forum o elegancji, gdzie osoby wstawiają swoje zdjęcia, świadomie prosząc tym samym o komentarz dotyczący ich wyglądu i godząc się również na krytykę (i niby dlaczego fryzura ma być z tego wyłączona) - ocenianie jest na miejscu.

Nie komentuję też czyjejś, na przykład, łysiny - to by było niegrzeczne. Oceniam fryzurę, która jest świadomym wyborem i również może być elegancka lub nie - tak samo jak krawat czy buty.

Opublikowano

Odróżnijmy dwa konteksty:

Sytuacja codzienna, np. spotykamy się z kimś - ocenianie i komentowanie czyjejś elegancji bądź jej braku jest nieodpowiednie.

Sytuacja na forum o elegancji, gdzie osoby wstawiają swoje zdjęcia, świadomie prosząc tym samym o komentarz dotyczący ich wyglądu i godząc się również na krytykę (i niby dlaczego fryzura ma być z tego wyłączona) - ocenianie jest na miejscu.

W tym wątku chodzi o ocenienie ubrania osoby, tego jak DZIŚ (zgodnie z tematem całego wątku) wygląda, jak spasowała elementy ubioru - a nie tego jaką ma fryzurę.

Dlatego rozwodzenie się nad tym jak wyglądają czyjeś włosy jest w tym wątku raczej nie na miejscu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Rozumiem, nie wiedziałem o tym, dlatego na przyszłość powstrzymam się od tego typu komentarzy.

A jeszce dopowiadając koledze Hargin - "nastolatek" i "wszędobylski" nie są słowami pejoratywnymi. "Wszędobylski" to po prostu "taki, który jest obecny w wielu miejscach".

Opublikowano

?

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że jak już ktoś ma coś opiniować, pisać, że mu się podoba lub nie i dlaczego, podpowiadać jak można coś poprawić, to tym co podlega opinii jest ubiór a nie fryzura, czy cokolwiek innego.

Oczywiście, że nie chodzi o ocenienie i jakieś zaklasyfikowanie czy wręcz zaszufladkowanie osoby ktora umieszcza tutaj swoje zdjęcie. ;)

Czytając wątek można się domyślić co miałem na myśli pisząc o ocenianiu, jednak nie doprecyzowałem wypowiedzi, więc przepraszam za zamieszanie :)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

@pawelbb - racja, same słowa nie mają znaczenia pejoratywnego, ale w użytym kontekście taki przyjęły. Nawiązanie do fryzury, która Ci się nie podoba i nie musi, nie jest przedmiotem tego wątku, co zostało wcześniej wskazane. Czasem można sobie darować komentarze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

@niegoslav - jak wrażenia z zakupu? nie jest odrobinę za szeroki? natomiast koszula ma chyba za duży kołnierzyk, a krawat wymaga dopracowania węzła i łezki :)

Jest według mnie idealny, ramiona i rękawy leżą w normalnej posturze (niestety do zdjęcia trzeba się gimnastykować) dużo lepiej, ogólnie jest dosyć dopasowany. 

Ładnie leży. Poprawiłbym węzeł krawata.

To fakt, dzięki za uwagę, wiązałem na szybko - wyjątkowo ucieszony, chcąc jak najszybciej zobaczyć efekt finalny :D

Ogólne wrażenia - materiał świetny, wełna VBC, układa się dużo naturalniej (zarówno podczas ruchu jak i na wieszaku) niż reszta moich garniturów, np. z Bytomia. No i nie ma kwadratowych ramion pomimo wypełnienia, a na brak wypełnienia (poza sportowymi marynarkami) przy mojej nienachalnej posturze raczej się nie zdecyduję ;)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Dzisiaj mam na sobie drugą miarę granatowego garnituru z przepięknej tkaniny Dugdale z próbnika Super 120s & Cashmere. Marynarka jest szyta na piątkowe otwarcie sklepu. Mam nadzieję, że zdążymy ją skończyć :P 

post-210-0-61171900-1433941909_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Na piątek? To wasze standardowe terminy? ;)

Oscylujemy raczej w granicach 8-10 tygodni z tendencją idącą raczej w stronę wydłużenia czasu oczekiwania niż skrócenia. Tutaj oczywiście to przypadek specjalny z uwagi na otwarcie sklepu. W tym tygodniu cała pracownia szyje wyłącznie dla sprzedawców i dla mnie. Poza tym skrócony jest czas tylko pomiędzy 2 i 3 miarą. Nie wszystko da się przyspieszyć :) 

Opublikowano

Dzisiaj mam na sobie drugą miarę granatowego garnituru z przepięknej tkaniny Dugdale z próbnika Super 120s & Cashmere. Marynarka jest szyta na piątkowe otwarcie sklepu. Mam nadzieję, że zdążymy ją skończyć :P

Po takim czasie, nareszcie granatowy ;) Zapowiada się super!

Swoją drogą, dlaczego nie zacząłeś swojej przygody o granatowego?

Opublikowano

Tylko szybka przymiarka, dzisiaj miałem ten garnitur "chwilę na sobie" więc się nadaje do tematu :) Tak szerokich klap nie widziałem nigdy. Wintydż bez przeróbek, tylko spodnie były do skrócenia.

Poszetka wygląda tak : :ph34r:

Może głupie pytanie ale czy nie brakuje butonierki w tej marynarce?

Opublikowano

Tylko szybka przymiarka, dzisiaj miałem ten garnitur "chwilę na sobie" więc się nadaje do tematu :) Tak szerokich klap nie widziałem nigdy. Wintydż bez przeróbek, tylko spodnie były do skrócenia.

Poszetka wygląda tak : :ph34r:

Na takich klapach można odlecieć...