Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym wrócić jeszcze do mojego zestawu, a konkretniej do długości/wielkości marynarki. Wykonałem rano zdjęcia całej sylwetki, tak aby można lepiej ocenić proporcje. Krawat skróciłem, paska szerszego jeszcze nie zdążyłem nabyć

czy spodnie z drugiej 'sesji' są z podwyższonym stanem? sugeruje trzymać się czegoś z niskim stanem, bo zbyt mocno zaburzona jest proporcja tułów/nogi. Marynarka moim zdaniem jest odpowiedniej długości, kilkanaście cm dłużej i będzie z tego płaszcz;) rękawy jednak faktycznie do skrócenia. Ogólnie rzecz biorąc jest dobre dopasowanie i jestem na tak:)

Parmigiano: swietnie zestawienie, rowniez ciekaw jest butow. Poszetka mocno zblizona do koszuli? bo na zdjeciu troche za mocno zlewa sie z koszula.

Pozdrawiam,

dsc.

Witam,

czy spodnie z drugiej 'sesji' są z podwyższonym stanem? sugeruje trzymać się czegoś z niskim stanem, bo zbyt mocno zaburzona jest proporcja tułów/nogi. Marynarka moim zdaniem jest odpowiedniej długości, kilkanaście cm dłużej i będzie z tego płaszcz;) rękawy jednak faktycznie do skrócenia. Ogólnie rzecz biorąc jest dobre dopasowanie i jestem na tak:)

To te same spodnie ;) Zgodzę się co do proporcji, choć wydaje mi się (proszę mnie poprawić), że są one bardziej praktyczne - koszula nie powinna tak bardzo wychodzić, a i nie będzie widać jej między guzikiem a paskiem co osobiście bardzo mnie denerwuje u innych. Na kamizelkę jestem za mało odważny ;)

Pozdrawiam,

Francuz

Gość jarek_

Co to za buty?

Z jakiegoś powodu nie mogę albo nie umiem wysłać wiadomości prywatnej. Kupiłem je w Ryłko, były przecenione o jakieś 50% - więc wyszły mnie taniej niż trampki ;P , to była końcówka kolekcji, akurat mój rozmiar.

Ostatnio widziałem sporo takich pantofli zamszowych, dokładnie w takim odcieniu. Tylko nie pamiętam gdzie, chyba w Apia, Gortz17, może Gino Rosi i gdzieś jeszcze, żałuję, że nie zwróciłem uwagi.

Gość jarek_

Jeszcze raz ta sama marynarka z innej perspektywy. Rękawy rzeczywiście można by skrócić. Pytanie, czy nie jest ona za szeroka w ramionach/klatce?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Naprawdę jest za krótka? Na moje oko tyłek zakrywa. Spodnie mają obniżony stan.

PS.

Guziki chyba były złym pomysłem (uprzedzający pytanie, są czarne, światło się odbiło), chyba poszukam innych ładniejszych ;)

Wybaczcie także ten podkoszulek, gorąco się zrobiło w pokoju

Pokój - studencki, więc bida z nędzą ;)

Tu lepiej leży, niż na poprzednim zdjęciu. Może i trochę przykrótka, ale to marynarka typu 'casual', więc chyba jest to akceptowalne. Ramiona moim zdaniem ok. Czy to jest Twoja naturalna postawa, czy się prostujesz do zdjęcia? Trzeba stać swobodnie i zobaczyć, jak wtedy leży. W każdym razie krawiec mógłby dopasować te nadmiary materiału tu i ówdzie.

Jeszcze raz ta sama marynarka z innej perspektywy. Rękawy rzeczywiście można by skrócić. Pytanie, czy nie jest ona za szeroka w ramionach/klatce?

Naprawdę jest za krótka? Na moje oko tyłek zakrywa. Spodnie mają obniżony stan.

PS.

Guziki chyba były złym pomysłem (uprzedzający pytanie, są czarne, światło się odbiło), chyba poszukam innych ładniejszych ;)

Wybaczcie także ten podkoszulek, gorąco się zrobiło w pokoju

Pokój - studencki, więc bida z nędzą ;)

1. Za szeroka w klatce.

2. Za szeroka w plecach (co prawda nie widać tego czarno na białym na zdjęciach ale drugie zdjęcie pozwala na taki wniosek, poza tym ciężko mi uwierzyć, że marynarka za szeroka w klatce jest odpowiednio wykrojona na plecach)

3. Moim zdaniem odrobinę za szerokie ramiona, jednak nie jest to już tak rażące jak pkt 1 i 2.

4. Za krótka marynarka.

5. Za długie rękawy.

Witam,

mozna to ocenic dosc latwo bazujac na odpowiedniej dlugosci rekawow koszuli. Wydaje mi sie, ze dobra dlugoscia w przypadku rekawow koszuli jest mankiet siegajacy do (wspomnianego juz kiedys na forum) punktu tuz za zaglebieniem nadgarstka, w miejscu gdzie przedramie laczy sie z dlonia (podstawa kosci kciuka). Poniewaz marynarka winna ujawniac okolo cal koszuli, mozna wykalkulowac, ze odpowiednia dlugosc rekawow to punkt tuz przed zaglebieniem nadgartska, czyli koniec kosci przedramienia. Przynajmniej takie jest moje rozumienie poprawnych dlugosci.

Pozdrawiam,

dsc.

Gość jarek_

Ehh. Jestem w stanie znaleźć odpowiednią marynarkę pod względem ramion i tali (przymierzałem taką w P&C, była dopasowana, a jednocześnie pozwalała na ruch bez zbędnego blokowania, rozmiar najmniejszy jaki mieli), co do rękawów to nie wiem czy nie były za krótkie. Ale długość jest taka jak tutaj. Casualowe marynarki mają taki krój ;/. Będę w sklepie to zrobię zdjęcia. Chyba idealnej nie znajdę i na jakieś ustępstwo będę musiał iść.

Ehh. Jestem w stanie znaleźć odpowiednią marynarkę pod względem ramion i tali, co do rękawów to nie wiem czy nie były za krótkie. Ale długość jest taka jak tutaj. Casualowe marynarki mają taki krój ;/. Będę w sklepie to zrobię zdjęcia. Chyba idealnej nie znajdę i na jakieś ustępstwo będę musiał iść.

Jarek, talią się nie przejmuj (no chyba, że zmieściłby się drugi, rozsądny luz nie przeszkadza). Klucz do sukcesu to ramiona oraz prawidłowa długość. Oczywiście punkt zapięcia też powinien leżeć w pobliżu talii - tak jest najlepiej. Rękawy muszą być dobre przy przeciętych dziurkach; atrapy się przesuwa (czyli mogą być dłuższe, nawet sporo). Kupujesz marynarkę, która Ci się podoba i ma powyższe cechy, a potem walisz do krawca i poprawiasz. Semi-MTM ;-) , sam tak robię z praktycznie każdą marynarką.

PS. W niektórych marynarkach jest zapas materiału i można rękaw wydłużyć, ale najlepiej wcześniej skonsultować się z krawcem.

Gość jarek_

Co do postawy, trudno powiedzieć, raczej to nie jest jeszcze moja naturalna postawa. Trenuję taniec towarzyski, więc kiedy tylko mogę staram się trzymać sylwetkę w ramach ćwiczeń.

Jarek, talią się nie przejmuj (no chyba, że zmieściłby się drugi, rozsądny luz nie przeszkadza). Klucz do sukcesu to ramiona oraz prawidłowa długość. Oczywiście punkt zapięcia też powinien leżeć w pobliżu talii - tak jest najlepiej. Rękawy muszą być dobre przy przeciętych dziurkach; atrapy się przesuwa (czyli mogą być dłuższe, nawet sporo). Kupujesz marynarkę, która Ci się podoba i ma powyższe cechy, a potem walisz do krawca i poprawiasz. Semi-MTM ;-) , sam tak robię z praktycznie każdą marynarką.

PS. W niektórych marynarkach jest zapas materiału i można rękaw wydłużyć, ale najlepiej wcześniej skonsultować się z krawcem.

Dzięki za rady.

Czy poduszeczki na ramionach powinny lekko wystawać czy raczej kończyć się równo z ramionami? W tej marynarce lekko wystają, ale naprawdę lekko.

Jeśli chodzi o dlugość, to zostaje jeszcze opcja poszukania z marynarkach dla wysokich i szczupłych, czyli rozmiar ~90.

PS.

Czytam czasami twój blog ;)

Witam,

wiosna prawie na calego, wiec dzisiaj dosc lekko, z podwiniętymi rękawami, bez marynarki:

Dołączona grafika

skarpetki Viccel, wciąż przyzwyczajam się do 100% bawełny, ale nie jest źle, skarpetka ma tendencje do dopasowywania się do stopy, zobaczymy jak będzie po praniu. Spodnie podwinięte 'na dwa razy', żal chować taki kolor pod nogawką:)

Pozdrawiam,

dsc.

Witam, to mój pierwszy post na forum, dzisiaj byłem dosyć luźno ubrany, lecz czy takie zestawy są dopuszczalne? Pytam, ponieważ jestem jeszcze laikiem w tym temacie. Na przód przepraszam za jakość zdjęcia, lecz nie miałem dostępu do żadnego lepszego aparatu.

http://img823.imageshack.us/i/misza.jpg/

Regards, Misza.

Zestawy dsc są dla mnie bezbłędne :) ! Na powyższym widać, że klasyka wcale nie jest nudna, kolory soczyste, a stylizacje jak dla mnie genialne! Nie wiem ile ma kolega lat, ale osobie starszej taki zestaw na pewno odjąłby kilka lat (przynajmniej duchowo :) ), a młodszy osobnik wyglądałby idealnie- świeżo choć klasycznie, bez cienia wątpliwości wybrałbym się tak ubrany nawet na dens do modnego klubu :)

Witam, to mój pierwszy post na forum, dzisiaj byłem dosyć luźno ubrany, lecz czy takie zestawy są dopuszczalne? Pytam, ponieważ jestem jeszcze laikiem w tym temacie. Na przód przepraszam za jakość zdjęcia, lecz nie miałem dostępu do żadnego lepszego aparatu.

http://img823.imageshack.us/i/misza.jpg/

Regards, Misza.

Ja nie widze - niestety - zadnego zdjecia

To jeżeli mam być szczery to ja już sam nie wiem jak to zrobić, zdjęcie wrzucone jest na imageshack, robię chyba tak jak trzeba.

Edit: Pomyślałem, że łatwiej będzie gdy wstawię link który jest poniżej.

http://img843.imageshack.us/i/misza.jpg/

W zasadzie niewiele widać. Jedyne co można doradzić to wytaliowanie marynarki i skrócenie spodni.