Skocz do zawartości

Co mam dziś na sobie

Korneliuss

Rekomendowane odpowiedzi

koszula faktycznie biała byłaby lepsza. w kwestii butów mam deficyt, więc muszą tu być te burgundowe broguesy. co do spodni - nie mogę się zgodzić. jak założę 'mniej obszerne' to będę wyglądał jak klaun. Te spodnie nie maja 18 cm dołem nawet...

Kset, myślę, że jeśli masz to dodaj jakiś ciekawy knit i poszetkę, znacznie poprawi to ogólne wrażenie kolorystyczne :) IMHO nawet bezpieczny granatowy knit by dużo wniósł do zestawu :)

A jeśli masz deficyt butów to trudno i rozumiem, sam mam taki problem, ale może lepiej w takim razie dopóki nie kupisz jakiś pasujących butów po prostu zrezygnować z takiego zestawu...?

@kset

Moim zdaniem kolorystyka jak najbardziej ok. Marynarka leży ładnie, ale szkoda, że nie jest ciut dłuższa. Szeroko prowadzone spodnie to chyba Twój znak rozpoznawczy - spróbuj zwęzic jakąś parę, którą mniej lubisz, a potem porównaj efekty.

@type

Ładny zestaw; mam tylko wątpliwości, czy spodnie (bardziej faktura i styl, niż kolor) pasują do eleganckiej (tak to odbieram) góry.

@phantom

Może to wina zdjęcia, ale nogi wydają się dośc krótkie. Jeśli tak jest w rzeczywistości, zrezygnowałbym z podwijania nogawek (przynajmniej tak wyraźnego) i zamaskował linię paska, byc może również lepsze byłyby spodnie z wysokim stanem.

@phantom

Może to wina zdjęcia, ale nogi wydają się dośc krótkie. Jeśli tak jest w rzeczywistości, zrezygnowałbym z podwijania nogawek (przynajmniej tak wyraźnego) i zamaskował linię paska, byc może również lepsze byłyby spodnie z wysokim stanem.

Jeszcze jedno - wydaje mi się, że krawat w połączeniu z boat shoes wygląda dziwnie (nie pasuje).

Knita niestety nie mam (jest na mojej zakupowej liście, akurat granatowy), a ta koszula kiepsko się nadaje pod krawat, bo ma niski i miękki bardzo kolnierzyk. Co do butów - zdjęcie trochę kolory przeklamuje - w rzeczywistości są jaśniejsze sporo. Wyglądają nieco lżej.

Marynarka niestety kupiona w sklepie - nic na ta długość nie poradzę, ale ze to na lato, to stwierdziłem, ze zniosę tę długość.

Kolego kset, radzę poeksperymentować z długością i szerokością spodni. Widać, że na górze, w okolicy ud spodnie są dobre, na dole jednak układają się źle.

Na początek radzę po prostu lekko podwinąć nogawki, tak aby otrzymać tylko jedno załamanie z przodu i zobaczyć jak to wygląda. Całkiem możliwe, że efekt wynika po prostu ze złej długości spodni.

Ja muszę się przyznać, że przez kolegę phantoma nabrałem chęci na jakieś stonowane, ale ciekawe skarpety. Dla mnie te czarne w małe, białe kropki wyglądają naprawdę świetnie, chociaż jestem przeciwnikiem bijących po oczach skarpetach i poszetkach ;)

Dziękuje wszystkim kolegom za wszelkie rady, sugestie oraz miłe słowa.

mosze@ myślę, że masz rację co do spodni.

Właśnie skłaniam sie do opcji uszycia sobie spodni w podobnym kolorze - jednak w bardziej klasycznym kroju - z lepszym dopasowaniem i delikatną fakturą materiału.

Pozdrawiam,

Dziękuję wszystkim za opinie, chciałbym jednak odnieść się w dwóch słowach do niektórych uwag, mianowicie:

- spodnie na pierwszym zdjęciu były podwinięte w celu zaprezentowania boat shoes i tzw."stopek" jako kompromisu pomiędzy nagą stopą, a podkolanówkami; ostatnio kupiłem "półstopki", które sięgają ledwo za palce i za piętę i są moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem do butów żeglarskich. Spodnie z drugiego zdjęcia zostały podwinięte do zdjęcia za wysoko o jakieś dwa razy - rzeczywiście skraca to nieco całą sylwetkę;

-myślę, że wełniany knit również pasowałby do koszuli i kardigana z zestawu, jednakże wybrałem krawat jedwabny, gdyż właśnie swetrzysko i spodnie są wykonane z domieszką jedwabiu, a raczej nie lubię mieszać faktur;

- do przemyślenia jest noszenie boat shoes do koszuli i kardigana bez krawata.

Kupiłem dziś czerwone spodnie, które zestawiłbym z granatowa sportową marynarką i biała koszulą w granatowe, (marynarskie) pionowe paski, ale nie jestem pewien czy ich nie zwrócić i wybrać zestaw bardziej stonowany, tj. z beżowymi chinosami. Niebawem, jak tylko marynarka i spodnie "zejdą z warsztatu", zaprezentuję właśnie tę stylizację. Pozdrawiam.

Witam,

Chciałbym zaprezentować dwa zestawy, które raczyłem niedawno założyć na siebie:

Zestaw 1:

post-1159-13658920402005_thumb.jpg

post-1159-13658920403208_thumb.jpg

Garnitur: Marks&Spencer

Koszula: Jupiter - błękit

Krawat: No Name z Microfibry

Buty: kanadyjskie Aldo

Zestaw 2:

post-1159-13658920404364_thumb.jpg

Garnitur: Puere

Koszula: De Luxe - biała

Krawat: Milanówek

Buty: kanadyjskie Aldo

Nie jest dobrze.Marynarki wydają się za duże,materiał chyba niezbyt dobrej jakości (przynajmniej tak prezentuje sie na zdjęciach),Zły dobór kolorów.Krawaty:((((

Te zestawy wyglądają"ubogo" i nieciekawie.

Ale nie zniechęcaj się i próbuj dalej.Mam wielki szacunek dla mężczyzn ,którzy chcą wyglądać coraz lepiej i nie boją się umieszczać tu zdjęć w celu weryfikacji swojego looku:)

Moim zdaniem drugi garnitur wygląda fatalnie, za to pierwszy mi się podoba - chyba nawet materiały są dużo lepsze. Buty są ładne. Krawaty nie...;)

Ten pierwszy z jakąś ciekawą koszulą, ładnym krawatem byłby bardzo dobrą stylizacją!

Nie wiem tylko czy spodnie nie są nieco za długie. I generalnie lepiej by Ci było w nieco bardziej dopasowanych ubraniach.

edycja:

I jeszcze jedna rada: zdjęcia rób trzymając aparat nieco niżej - mniej więcej w połowie swojej wysokości. Tak jak te są zrobione, strasznie wydłuża to marynarkę, a skraca nogi. I postaraj się doświetlić też buty, żeby nie ginęły w ciemnościach ;)

Witam,

daleko mi do bespoke, rzadko też zdarza mi się korzystać z bardziej formalnych rozwiązań w postaci garnituru.

Na szczęście nie zawsze jest oficjalnie i nie zawsze konieczna jest marynarka, krawat itd....

Nie oznacza to jednak, że codzienny strój winien składać się z wyszarganych dżinsów, pseudo-sportowych butów i bliżej nieokreślonej góry.

Dzisiejszy zestaw oparty jest na "naturalnych" i przewiewnych tkaninach z bawełny i lnu. Na wędrówkę do i z pracy założyłem cienką bawełnianą kurtkę bez podszewki. Z racji luzu wygodny skórzany plecak zamiast torby do ręki lub na ramię.

W biurze kurtkę wymieniam na bawełnianą "dzierganą" i rozpinaną kamizelkę - taki kardigan bezrękawnik.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Więcej na moim blogu: natura

pozdr.Vslv

zw1920; nie widzę nic pozytywnego w Twoim zestawieniu :( . Na forum znajdziesz kilka fajnych stron gdzie sa naprawdę fajne zdjęcie, popatrz na nie i na swoje a zobaczysz bardzo duża różnice i o co mi chodzi. Jest temat o Pitti Uomo i zdjęcia,świetne stylizacje :D . Baw sie kolorami i nie wstydź sie bo ktoś z boku na Ciebie krzywo patrzy bo jesteś ubrany tak jak on by sie nie ubrał.

@ zw1920

Poszukaj najpierw zdjec, na ktorych mozesz zobaczyc dobra długosc rekawów koszuli i marynarki oraz długosci spodni - ja bym zaczal od dopasowywania tego co masz, a pozniej zaczal bawic sie dodatkami, ktore dodadza troche koloru.

Pamietaj tez, ze poliester is a no-no jesli chodzi o garnitur i koszule - na przyszłosc zwracaj uwage na sklad tego co kupujesz (ja kiedys tez popelniałem ten blad).

Pamietaj tez, ze poliester is a no-no jesli chodzi o garnitur i koszule - na przyszłosc zwracaj uwage na sklad tego co kupujesz (ja kiedys tez popelniałem ten blad).

Powiedziałbym, że poliester jest generalnie no-no, może poza kurtkami przeciwdeszczowymi.

Niedawno widziałem ładny, złoty knit. Rzut oka na metkę - poliester. Optycznie nie do odróżnienia od jedwabiu, po dotyku też raczej nie (choć węzeł mógł być brzydszy). I tak go nie wziąłem - dla zasady. ;)

zw1920; nie widzę nic pozytywnego w Twoim zestawieniu :( . Na forum znajdziesz kilka fajnych stron gdzie sa naprawdę fajne zdjęcie, popatrz na nie i na swoje a zobaczysz bardzo duża różnice i o co mi chodzi. Jest temat o Pitti Uomo i zdjęcia,świetne stylizacje :D . Baw sie kolorami i nie wstydź sie bo ktoś z boku na Ciebie krzywo patrzy bo jesteś ubrany tak jak on by sie nie ubrał.

Dziękuję za te uwagi, nie jestem fanem zabawy kolorami, także odnosi się to do stylizacji z PU. Wydaje mi się, że to kwestia interpretacji stylu. Preferuje styl mocno stonowany, można powiedzieć konserwatywny.

@ zw1920

Poszukaj najpierw zdjec, na ktorych mozesz zobaczyc dobra długosc rekawów koszuli i marynarki oraz długosci spodni - ja bym zaczal od dopasowywania tego co masz, a pozniej zaczal bawic sie dodatkami, ktore dodadza troche koloru.

Faktem jest, że skład materiału poznałem dopiero po zakupie obu garniturów, ale nie będę wyrzucał ich z tego powodu, do codziennego użytkowania nadają się. W kwestii dopasowania mogę napisać, że mocno schudłem od momentu ich zakupu, ale zgadzam się, że powinienem je oddać do krawca.

Deszczowo, ale całkiem ciepło.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A ja Wam mówię, że gdyby w marynarce dorobić trzeci guzik pomiędzy dwoma istniejącymi i zaprasować na 2,5 guzika, to ładnie obniżyłby się punkt ciężkości, a pod zapiętym guzikiem nie byłoby widać tyle koszuli... :roll: Wiem, wiem... jakie są minusy tego rozwiązania.