proceleusmatyk Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2012 BS Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy uzyskać. Cytuj
bigbadwoof Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2012 Fred i Sean (James) przekrzywienie nieistotne, mozna potraktowac jako klasyczny, plaski TV fold. Aczkolwiek IMHO Fred na tym zdjeciu by zyskal przekrzywiajac poszetke w lewo. Cary - raczej byl szeroki w barkach, wiec moze zalezalo mu na innym efekcie? Cytuj
Arkadyjczyk Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2012 Poszetka miała być ułożona w TV fold, jednak nabrała nieco własnego życia i się wykrzywiła. Po trzech godzinach egzaminu miała prawo Cytuj
proceleusmatyk Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Osobiście stosuję zasadę kontrastu - TV fold wystaje ledwo ledwo parę milimetrów, a puff ekstrawagancko i szczodrze ponad zdrowy rozsądek Cytuj
maciato Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Przednia kieszonka w jednej z moich marynarek jest uszyta pod skosem, w związku z tym poszetka jest bardziej widoczna od strony klap przy klasycznym złożeniu. Jak wygląda tylna kieszonka w tej marynarce ? Cytuj
marcelo Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Fred i Sean (James) przekrzywienie nieistotne, mozna potraktowac jako klasyczny, plaski TV fold. Aczkolwiek IMHO Fred na tym zdjeciu by zyskal przekrzywiajac poszetke w lewo. Cary - raczej byl szeroki w barkach, wiec moze zalezalo mu na innym efekcie? "Fred" to chyba raczej Frank Cytuj
michau Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Przednia kieszonka w jednej z moich marynarek jest uszyta pod skosem, w związku z tym poszetka jest bardziej widoczna od strony klap przy klasycznym złożeniu. Jak wygląda tylna kieszonka w tej marynarce ? Dobre, ale wniosłeś do tematu. Cytuj
4inHand Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Obiecałem kiedyś błękity: ... Rzadko zauwazana kwestia... Poszetka powinna "bardziej wystawac" w strone ramienia, nie w strone srodka korpusu jak jest obecnie. Wowczas spelnia lepiej swoj efekt przecinania sylwetki i jej rozciagania w barkach (troche upraszczajac te kwestie, ale chwilowo nie mam mozliwosci o tym szerzej napisac...) + Cytuj
Misza Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Poszetka miała być ułożona w TV fold, jednak nabrała nieco własnego życia i się wykrzywiła. Po trzech godzinach egzaminu miała prawo Przypadkowe przekrzywienie, ale idące z aktualnymi trendami . Cytuj
Kazik Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Straszne bzdury tutaj Panowie piszecie. Z całym szacunkiem, ale klasyczne ułożenie poszetki w kieszeni to dopełnienie tzw. pola prostokątu. W przypadku kiedy kieszeń jest wszyta po skosie, chusteczka złożona po prezydencku powinna bardziej wystawać po stronie przeciwległego do barku wierzchołka, tak jak to pokazują zdjęcia załączone do postu proceleusmatyka. Teorie o poszerzaniu linii ramion to przypuszczalnie jedynie wytwór wyobraźni i hipoteza kolegi bigbadwoof'a. Oczywiście każdy powinien podchodzić do tego tematu indywidualnie i z dużą rezerwą. Cytuj
Ernestson Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Straszne bzdury tutaj Panowie piszecie. Z całym szacunkiem, ale klasyczne ułożenie poszetki w kieszeni to dopełnienie tzw. pola prostokątu. W przypadku kiedy kieszeń jest wszyta po skosie, chusteczka złożona po prezydencku powinna bardziej wystawać po stronie przeciwległego do barku wierzchołka... A można wiedzieć skąd tak kategoryczne stwierdzenia? To twoje spostrzeżenia czy są jakieś źródła które takie reguły wprowadzają z mocą dogmatu? Mimo użycia słowa "powinna" bigbadwoolf pisał jak mi się wydaje o swoich wrażeniach. Ty natomiast, mimo zastrzeżeń o podchodzeniu do tematu z rezerwą, piszesz w taki sposób jakby sprawa wystawania poszetki była regulowana, co najmniej w jakichś aktach normatywnych. Cytuj
Kazik Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Proponuję przejrzeć tysiące zdjęć największych ikon stylu. Zapewniam, że zdjęć, gdzie poszetka ułozona w TV Fold będzie wystawała bardziej w kierunku ramion (w sytuacji kiedy kieszeń jest wszyta pod skosem) będzie garstka. Nie ma żadnych aktów normatywnych, a noszenie chusteczki to przede wszystkim przyjemność i oznaka pewności siebie i świadomości własnego stylu. Mam jednak wrażenie, że dojście do podobnych wniosków przez różne osoby w różnym czasie było spowodowane głównie kwestiami stylistycznymi. Proponuję we własnym zakresie zrobić doświadczenie i sprawdzić co nam się bardziej podoba. pozdrawiam, kazik Cytuj
Łukasz_ Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Witam. Dzisiejszy zestaw - z przykrością stwierdzam, że marynarka musi mieć zmieniony guzik. Szkoda, że teraz to dopiero na zdjęciu zauważyłem. Dodatki: Cytuj
trybek Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2012 Łukasz, Bardzo ciekawy i dopracowany zestaw. Sylwetka też robi swoje. Cytuj
patton Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 B. ładny zestaw. jak dla mnie trochę za dużo wzorów w górnej części, ale wszystko jest spójne. Co to za marynarka i buty? Cytuj
michau Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Mi również się podoba. Dopracowany, przemyślany. B. ładny zestaw. jak dla mnie trochę za dużo wzorów w górnej częściJestem podobnego zdania. Proponowałbym gładką niebieską koszulę. Cytuj
sergiusz Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Na takie łączenie wzorów jeszcze bym się nie odważył, niemniej jednak uważam, że zestaw jest bardzo udany . Cytuj
Łukasz_ Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Zgadzam się z kolegami, że gładka koszula byłaby lepsza, ale to było zbyt łatwe Chciałem sobie poeksperymentować Marynarka to Bianconi (bez podszewki i "wypchanych" ramion), a buty to lotniki (wholecut) Bexley. Cytuj
klesmer Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Wybaczcie mi tę opinię, ale moim zdaniem eksperyment się nie udał. Duża przypadkowość i bałagan. Z jednej strony nic do siebie nie pasuje, a z drugiej nie ma kontrastów, które uzasadniały by użycie tak różnych elementów. Od tych wszystkich pasków prążków i kratek, we wszystkich kierunkach i nawet na skos zakręciło mi się w głowie. Cytuj
michau Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 klesmer - każdy może mieć swoją opinię. Napisz Łukaszowi_ co konkretnie Twoim zdaniem nie pasuje, aby mógł wiedzieć co ew. zmienić. Cytuj
klesmer Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 Dyskutujemy, wiec zabrałem głos w dyskusji. Nie chcę pisać Łukaszowi co ma zmienić bo być może nic, skoro dobrze się czuje w tym co założył. Tworzy własny styl i to ma wartość. Cytuj
michau Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2012 Dyskutujemy, wiec zabrałem głos w dyskusji. Nie chcę pisać Łukaszowi co ma zmienić bo być może nic, skoro dobrze się czuje w tym co założył. Tworzy własny styl i to ma wartość. Bardzo dobrze, że zabrałeś. Myślę, że warto abyś rozwinął co Ci się nie podoba, aby Łukasz_ mógł rozwijać swój styl. Konstruktywna krytyka jest tu bardzo przydatna. Napisałeś tylko: "Z jednej strony nic do siebie nie pasuje, a z drugiej nie ma kontrastów, które uzasadniały by użycie tak różnych elementów." Moim zdaniem warto rozwinąć. Jak odważę się wstawić zdjęcie swojego zestawu to chciałbym się dowiedzieć co konkretnie jest fajne, a co warto poprawić. Z tego już mogę wyciągnąć wnioski i albo się zgodzić z opiniami, albo wyrobić sobie swoje zdanie. Cytuj
4inHand Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 W końcu ją zrobiłem Jaka pacha? Cytuj
4inHand Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Perfekt. A co to za miejsce? Destylarnia Kozuba i Synowie w Nidzicy jakieś 150 km od Warszawy. Za tydzień opisze ją na blogu! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi