Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ataman metamorfoza Twojego stylu w ostatnich 2-3 miesiącach bezustannie wzbudza we mnie podziw :) Przez prawie rok nic nie "szło", cały czas pokazywałeś zestawy bardzo niepasujących do siebie ubrań, aż tu nagle "pyk" i nastąpił kolosalny postęp. Wprawdzie są jeszcze rzeczy które nie za bardzo "grają" i które można poprawić (np. niezbyt piękne buty w poprzednim zestawie czy niepasujący krawat w tym), ale ogólnie jest dobrze. Tak trzymaj! :) 

@Meander moim zdaniem marynarka zdecydowanie zbyt casualowa w porównaniu do całej reszty (szczególnie koszuli). No i ten górny guzik prawie na wysokości klatki piersiowej... To już lepiej było go nie zapinać :) 

Opublikowano
2 godziny temu, Zajac Poziomka napisał:

@Meander moim zdaniem marynarka zdecydowanie zbyt casualowa w porównaniu do całej reszty (szczególnie koszuli). No i ten górny guzik prawie na wysokości klatki piersiowej... To już lepiej było go nie zapinać :) 

Zdjęcie jest jakie jest, a i gusta możemy mieć różne, ale dla mnie całość się spina. Koszula ma okrągły kołnierzyk, krawat wyraźną fakturę, poszetka z domieszką wełny, a spodnie bawełniane, w kratę i z dużą zaszewką (i mankietem, którego nie widać), to sporo nieformalnych elementów. Marynarka na pewno nie jest idealna, ale to mój pierwszy blezer i po pierwsze bardzo go lubię, po drugie jest wygodny i względnie uniwersalny. Noszę zatem, godząc się na pewne niedoskonałości ;) @Osoba to sieciówkowe Mango, kupione jakoś dwa lata temu, z wymienionymi guzikami na metalowe.

Ta leży chyba nieco lepiej, choć też nie idealnie:

2017-01-26 04.22.07.jpg

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
10 minut temu, Meander napisał:

Zdjęcie jest jakie jest, a i gusta możemy mieć różne, ale dla mnie całość się spina. Koszula ma okrągły kołnierzyk, krawat wyraźną fakturę, poszetka z domieszką wełny, a spodnie bawełniane, w kratę i z dużą zaszewką (i mankietem, którego nie widać), to sporo nieformalnych elementów.

Koszula wygląda na wykonaną z gładkiego i połyskującego, eleganckiego materiału, w dodatku w typowo biznesowy prążek. Zaokrąglony kołnierzyk niespecjalnie zmniejsza jej formalnośc. Marynarka jest (chyba) bawełniana, z nakładaną brustaszą i bardzo wyraźną fakturą - typowo casualowa. Na zdjęciu nie widać kraty na spodniach - jeżeli są to bawełniane spodnie w kratę, to marynarka pasuje do spodni ale koszula jest z zupełnie innej bajki i gusta niewiele mają tu do rzeczy :) 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Koszula jest z popeliny, ale nie jest połyskująca. Może budzić biznesowe skojarzenia, ale mi to nie przeszkadza, w końcu założyłem ją do pracy :D 
A bardziej serio, gusta mają tu wszystko do rzeczy. Według Ciebie jest zgrzyt, według mnie nie ma. Koszula może być z innej bajki, ale opakowana w nieformalne towarzystwo dla mnie nie bije po oczach swoją biznesowością. Rozumiem, że masz inne zdanie, rozumiem też argumenty, moje jest wciąż odmienne, ale dzięki za cenną uwagę :)  

Opublikowano

@MWojtylak Czy ta marynarka nie jest na Ciebie za mała? Wygląda, że w talii aż szarpie guzik. Nawet jeśli zdjęcie jest w ruchu, to chyba za bardzo to widać. Poły podjechały do góry i na zewnątrz, co sprawia wrażenie bardzo szerokich bioder i zbyt krótkiej marynarki. Z rękawami też się coś dziwnego dzieje

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@MWojtylak

Moim zdaniem pod względem wzorów i kolorów, zestaw jest całkiem udany. Ale niestety marynarka jest przede wszystkim dużo za krótka (rękawy też), coś złego dzieje się przy ramionach i jest za bardzo wytaliowana przez co bardzo rozchodzi się w biodrach i daje efekt sukienki. Z pierwszymi dwoma problemami pewnie za dużo nie da się zrobić, ale ostatni powinno się dać w jakimś zakresie skorygować.

Opublikowano

@blekit i @Wessling 

Generalnie to marynarka jest na mnie dobra, niestety mam bardzo szerokie biodra w porównaniu do ramion przez co każda wygląda na mnie jak sukienka a poły układają się jak układają. Kwestia schudnięcia nad czym pracuję. :-D W normalnych warunkach rękawy też układają się dobrze, tutaj coś się niestety popsuło. 

2016-10-02 21.34.22-2.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Panowie, to mój pierwszy wpis na forum stąd serdecznie witam wszystkich zwolenników męskiej elegancji i proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym podzielić się zdjęciem dzisiejszego zestawu.

Co myślicie o połączeniu pasków i kropek? Czerwieni i błękitu?

Starałem się znaleźć w tym wszystkim wspólny mianownik - białe paski i białe kropki - tak aby zestaw koszuli i krawata korespondował ze sobą bez nadmiernej ekspresji. 

Oczywiście niedociągnięty krawat i zagięty kołnierz, ale zdjęcie w aucie w trakcie przemieszczania się z jednego spotkania na drugie.

IMG_0271.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

@MWojtylak - sam zestaw IMHO bardzo fajny jeśli chodzi o styl, a co do dopasowania - mam ten sam problem (w sensie bardzo wąskie ramiona w stosunku do bioder) i generalnie nie ma sensu stosować w naszym przypadku powszechnie uznanej mądrości "kup marynarkę dopasowaną w ramionach, bo resztę łatwo skorygować", bo to prowadzi właśnie do tego, co czego prowadzi, m. in.n "sukienkowatość". Trzeba robić odwrotnie - kupować takie, które pasują na dole i zwężać u góry u dobrego krawca (da się), poza tym trzeba kupować marynarki w kroju klasycznym - tj. o bardzo niewielkiej różnicy klatka-talia (ale np. SuitSupply takich nie ma) i koniecznie z jakąś-tam konstrukcją na górze, by optycznie powiększyć ramiona. Bardzo przydają się szerokie klapy oraz polecam dwurzędówki (dobrze dopasowana dwurzędówka powiększa Cię na górze i jednocześnie ściśle przylega w biodrach, czyli win-win :-) ).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
14 godzin temu, MWojtylak napisał:

@blekit i @Wessling 

Generalnie to marynarka jest na mnie dobra, niestety mam bardzo szerokie biodra w porównaniu do ramion przez co każda wygląda na mnie jak sukienka a poły układają się jak układają. Kwestia schudnięcia nad czym pracuję. :-D W normalnych warunkach rękawy też układają się dobrze, tutaj coś się niestety popsuło. 

Ta marynarka jest zdecydowanie za krótka. Pi razy oko o jakieś 2-3cm. Bioderka wtedy wyeksponowane i nie wygląda to ciekawie. Dłuższa lepiej modeluje sylwetkę, ale co poradzić dzisiaj sklepy sprzedają głównie żakiety i to niekoniecznie te męskie. Poszukaj dłuższej.