lupin Napisano 19 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2017 Forumowicze, którzy szyli u @Ernestson może zamieścicie zdjęcia zrealizowanych projektów? Obecnie wychodzi na to, że na szycie zdecydował się tylko @Styleman. Ja sam odebrałem już kilka zamówień i gdy tylko zrobi się cieplej zrobię zdjęcia w plenerze i wstawię w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 1 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2017 Dnia 19.02.2017 o 17:59, lupin napisał: Forumowicze, którzy szyli u @Ernestson może zamieścicie zdjęcia zrealizowanych projektów? Obecnie wychodzi na to, że na szycie zdecydował się tylko @Styleman. Ja sam odebrałem już kilka zamówień i gdy tylko zrobi się cieplej zrobię zdjęcia w plenerze i wstawię w tym wątku Wrzuć zdjęcie spodni, które uszyłeś. Może ktoś Ci pomoże zrobić zdjęcia, aby ocenić robotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 1 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2017 1 minutę temu, TomiW01 napisał: Wrzuć zdjęcie spodni, które uszyłeś. Może ktoś Ci pomoże zrobić zdjęcia, aby ocenić robotę? Wszystkich czy jakieś konkretne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 1 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2017 @lupinmogą być ostatnie od @Ernestson....Bo widać na zdjęciu tylko pas i nogawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupin Napisano 1 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2017 @TomiW01 no problemo będzie pokazana większość par, które odszyłem u Dawida. Po weekendzie coś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ernestson Napisano 28 Kwiecień 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Mały konkurs bez nagród. Jak się to to nazywa? 1 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Mały konkurs bez nagród. Jak się to to nazywa? Spotkałem się z dwoma nazwami -Surdut/Albert. Pierwotnie występował chyba bez brustaszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgadza się. Po angielsku frock coat. Obecnie niemal zapomniany, na przełomie XIX/XX w. noszony powszechnie. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 8 godzin temu, Milten napisał: Pierwotnie występował chyba bez brustaszy. Przed szyciem przeanalizowałem zdjęcia i oryginalny zabytkowy egzemplarz kolegi. Te z okresu który mnie interesował (o 1890), miały brustaszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milten Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Surduty pierwotnie były szyte bez kieszeni zewnętrznych, to w późniejszym okresie zaczęto je szyć z brustaszą i taką wersje osobiście wolę. A co do zapomnienia i wyparcia przez żakiet, to nieśmiało marzy mi się taki surdut, ale jednak z rodziny bodycoatów pierwszeństwo mają frak i żakiet Poszukuje też informacji na temat strojów z XIX wieku, najlepiej zebranych w książce, choć stroną internetową też nie pogardzę. Formalstyle.blogspot.com już przerobiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Najmniejszy Napisano 28 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2017 Blacktieguide? W lwiej części stroje wieczorowe, w końcu strona o smokingu, ale dziale o historii jest masa informacji, mi się udało tylko jedną nieścisłość znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 20 Październik 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2017 Szykuje się coś fajnego Póki co robione na szybko zdjęcia z drugiej przymiarki. Kiedy marynarka będzie już skończona postaram się o lepszej jakości zdjęcia. 17 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 21 Październik 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Październik 2017 Zapowiada się fantastycznie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 25 Listopad 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Marynarka gotowa! Najpierw zdjęcia zrobione tuż po odbiorze, niestety światło nie było zbyt dobre: 18 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 25 Listopad 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Po powrocie do domu zrobiłem kilka fotek w świetle dziennym: 33 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 25 Listopad 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Marynarka wyszła dokładnie taka jaką sobie wymarzyłem - gun club check, 2 guziki, dosyć szerokie ale nie przesadzone klapy, nakładane kieszenie, naturalna linia ramion. No i oczywiście full canvas. Jest naprawdę wygodna, nigdzie nie ciśnie i jak na moje oko leży bardzo dobrze. Jest jeszcze kilka drobiazgów (w niektórych pozycjach lekko odstaje kołnierz, czasem trochę dziwnie układa się prawe ramię) które być może będą do korekty... ale z tym się na razie wstrzymaliśmy z @Ernestson i na razie damy trochę czasu materiałowi żeby mógł się trochę ułożyć. Ogólnie jestem bardzo zadowolony zarówno z marynarki jak i z samej współpracy z krawcem i bardzo polecam kolegę @Ernestson. To moje pierwsze bespoke, do tej pory miałem jedynie doświadczenia z szyciem MTM. Na szczęście Dawid nie jest krawcem "starej daty", wie jak powinna się układać nowoczesna marynarka i nie trzeba z nim walczyć np. o brak wypełnienia w ramionach. Podoba mi się też podejście Dawida do ustalania szczegółów - "nie umawiamy się na konkretne wymiary, ma wyglądać dobrze". Przy wielu zamówieniach bespoke czytałem np. że umówiono się z krawcem na klapy 9/10/11 (inna "równa liczba") cm... A dlaczego akurat 11, a może 10,63cm będzie wyglądać lepiej? Na kolejnych przymiarkach po prostu zaznaczaliśmy pożądany kształt, szerokość itp. klap kieszeni i innych elementów i takie podejście ma moim zdaniem o wiele większy sens. 6 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Wyszło świetnie! Gratulacje dla obu panów @Zajac Poziomka i @Ernestson. Muszę sprawdzić czy Wejherowo czasami nie przybliżyło się ostatnio do kujawsko-pomorskiego 😉. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomiW01 Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Powiem tak, nie mogę się napatrzeć...(podobnie jak przy marynarkach @blueloafers) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Bardzo ładna marynarka i rewelacyjny materiał, gratuluję właścicielowi i twórcy! Podoba mi się długość rękawów, moim zdaniem idealnie w punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Bardzo dobre proporcje, material oczywiscie piekny, no i spojny styl, co u krawcow bez wyraznego wlasnego stylu jest trudne (wiadomo, ze wymaga lat doswiadczen). Naprawde bardzo udany projekt! Wiadomo, ze jakies drobne mankamenty, jak wszedzie, gdzies tam sie znajda, ale ogolnie bardzo wysoki poziom. Jest sie czym pochwalic! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 6 minut temu, Wodzu napisał: Bardzo ładna marynarka i rewelacyjny materiał, gratuluję właścicielowi i twórcy! Podoba mi się długość rękawów, moim zdaniem idealnie w punkt. Specjalnie zdecydowaliśmy się na dosyć długie jak na dzisiejsze standardy rękawy i długą marynarkę - takie bardziej mi się podobają. Poza tym mam też sporo koszul z odrobinę za długimi rękawami (ta koszula na zdjęciu to MTM od Berga z rękawami idealnej długości), które wyglądają nie najlepiej z marynarkami o krótszych rękawach - wystaje wtedy ze 2,5 - 3 cm mankietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 @blueloafers niektórych mankamentów jesteśmy świadomi i jak mówiłem o ile nie znikną po „ułożeniu się” materiału, będziemy poprawiać. Ale chętnie przeczytam jakie Ty widzisz bo może ja czegoś nie widzę, a też warto by to poprawić albo zwrócić uwagę przy kolejnych zamówieniach (które są chyba tylko kwestią czasu ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Genialna marynarka! Spójna, pięknie dopasowana o pięknym kroju - jak od krawca, który od kilku dekad pracuje nad stylem! Gratuluję obu Panom @Zajac Poziomka i @Ernestson. @Ernestson -> Jestem pod ogromnym wrażeniem! Niesamowite jak szybko wspiąłeś się na szczyt. Stworzenie marynarki, która daje swobodę, a jednocześnie jest bardzo dobrze dopasowana to wielkie mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 Wygląda naprawdę znakomicie - proporcjonalnie i harmonijnie. Długość marynarki i rękawów też jak najbardziej na plus. Jestem pod dużym wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 25 Listopad 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2017 @maciato @TomiW01 @Wodzu @blueloafers @Whitesnake @Haz dziękuję za słowa uznania. Szczególnie cieszą mnie uwagi o spójności stylu bo to dla mnie jedna z najważniejszych rzeczy w krawiectwie. O ile dopasowanie czy dokładność wykonania są oczywiście ważne to są to jednak technikalia i sprawy do wyuczenia. Kwestie stylu są trudniejsze do uchwycenia a według mnie to właśnie one decydują o tym czy się ubrania z danej pracowni zapamiętuje na długo czy zapomina po 5 min. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi