Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie chukka w zamszu. Są ok, ale to konstrukcja blake i komfort jest moim zdaniem dużo niższy niż w butach GYW ze względu na brak amortyzacji podeszwy (brak warstwy korka). Buty nie układają się do kształtu stopy, tak jak w butach szytych GYW. Blake sprawdza się moim zdaniem raczej w loafersach bez podszewki, jeśli już. O ile zamsz w moich jest dobrej jakości o tyle tu skóra wyglada dość podle.

W dniu 24.01.2023 o 20:22, pablocito napisał:

Blake sprawdza się moim zdaniem raczej w loafersach bez podszewki, jeśli już. 

Sprawdza się, też w butach które ubieramy bardzo rzadko, np. w wielu przypadkach buty do garnituru kiedy wypadnie jakiś ślub. GYW do takich stylizacji jest bez sensu bo nie zdąży się ułożyć i jest cierpienie a Blake zazwyczaj od razu jest wygodny. Blake też jest tańszy, co też może być plusem, zwłaszcza w opisanym przypadku.

Panowie mam możliwość kupna ładnego używanego płaszcza przez internet, więc nie mam jak przymierzyć, ani możliwości później zwrócić gdyby rozmiar nie siadł.

Planuję go nosić na marynarce, więc dobrze by było, żebym mógł go na nią założyć. Pytanie jest zatem, czy ktoś z Was ma sprawdzoną różnicę w wymiarach (ramiona / pachy) płaszcza względem marynarki?

11 godzin temu, Coven napisał:

Panowie mam możliwość kupna ładnego używanego płaszcza przez internet, więc nie mam jak przymierzyć, ani możliwości później zwrócić gdyby rozmiar nie siadł.

Planuję go nosić na marynarce, więc dobrze by było, żebym mógł go na nią założyć. Pytanie jest zatem, czy ktoś z Was ma sprawdzoną różnicę w wymiarach (ramiona / pachy) płaszcza względem marynarki?

W zasadzie najlepszą opcją będzie zmierzyć jakiś swój płaszcz, który dobrze leży i jest w podobnym typie (czyli np. nie jakiś trencz jeśli ten kupowany ma być zimowy), względnie jeśli nie masz żadnego to znajdź jakąś sieciówkę w Twoim mieście, która podaje wymiary swoich produktów i przymierz coś w ich sklepie na miejscu (w tej marynarce rzecz jasna), wtedy będziesz mieć jakieś rozeznanie. Niemniej i tak będzie to jedynie orientacyjna wiedza, bo zupełnie inaczej płaszcz może leżeć na betonie z Bytomia, a inaczej na "koszuli" od Ceran.

• Oceniam pozytywnie 1

4 godziny temu, Kyle napisał:

Panowie, z dzianiną do naprawy (jeden sweter dość szpetnie zaciągnięty, jeden rozpruty trochę na szwie) dokąd w centrum Warszawy? Panie, u których zlecam poprawki spodni, do dzianiny podchodzą niechętnie.

Wilcza, vis a vis policji.

• Oceniam pozytywnie 1

@Kyle,

ewentualnie - Bożena Kamińska ul. Krucza 41/43A (róg Żurawiej).

Korzystałem osobiście w zeszłym roku i byłem zadowolony - cerowanie dziurek w dzianinie wełnianej

Nie wiem jak 'dzisiaj', ale wtedy była bezkonkurencyjna w kwestii terminów (weryfikowałem czas wykonania usługi telefonicznie w kilku miejscach). 

• Oceniam pozytywnie 1

Na allegro jeden użytkownik ma setki outletowych z starych kolekcji w cenach około 40-50 zł. Więc możesz zamówić kilka i ocenić. Wiele moim zdaniem nie sprzedawalnych ze względu na na wzory, ale można też coś klasycznego znaleźć (ja dwie czy trzy sztuki sobie zostawiłem z większego zamówienia).

• 1 month later...

Panowie, czy to bardzo źle wygląda, gdy między dołem a górą jest widoczna różnica w "gniotliwości" materiału?
Mówię tu np. o spodniach wełnianych a górze (koszula / marynarka) z bawełny czy lnu. W tej konfiguracji na spodnie mogą wyglądać jak świeżo po prasowaniu, zaś góra jak wyjęta prosto z pralki.

55 minut temu, Coven napisał:

Panowie, czy to bardzo źle wygląda, gdy między dołem a górą jest widoczna różnica w "gniotliwości" materiału?
Mówię tu np. o spodniach wełnianych a górze (koszula / marynarka) z bawełny czy lnu. W tej konfiguracji na spodnie mogą wyglądać jak świeżo po prasowaniu, zaś góra jak wyjęta prosto z pralki.

Jeśli "wagowo" i kolorystycznie tkaniny pasują, to jest to IMO dopuszczalne.

• Like 1

W dniu 14.03.2023 o 18:24, Gwiezdny durszlak napisał:

Cześć czy ma ktoś może kalosze BEDE od Barbour? Zastanawiam mnie rozmiarówka. Długość mojej stopy to 28 cm. Chciałbym żeby były raczej dopasowane. Stąd pytanie czy przy tej długości lepiej wziąć rozmiar 42 czy 43?

Dla zainteresowanych potomnych: przy stopie 28 cm wybierzcie 43 rozmiar. Są praktycznie na styk zarówno w podeszwie jak i łydce buta.

• Like 1

• 1 month later...
10 godzin temu, m1chalczyk napisał:

Po co właściwie dodaje się dzielony karczek w koszulach czy niekiedy nawet w sportowych marynarkach? Jakie jest tego praktyczne zastosowanie? https://kryptowiedza.pl/kurs-dash-cena-notowania/

To element konstrukcyjny. Jego podstawowym zadaniem jest umożliwienie lepszego dopasowania ubrania do sylwetki noszącego.

Dzielony karczek pozwala na większą swobodę ruchów, zwłaszcza w okolicach bioder i pośladków. Dzięki temu, koszula lub marynarka lepiej przylega do ciała, ale nie ogranicza ruchów podczas siedzenia, chodzenia czy podnoszenia rąk. Jest to szczególnie przydatne w przypadku ubrań, które są noszone w trakcie aktywności fizycznej, takich jak sportowe marynarki czy koszule.

Oraz pozwala na lepszą cyrkulację powietrza, co może być przydatne w cieplejsze dni lub w miejscach, gdzie panuje wysoka temperatura. Dzięki temu, ubrania z dzielonym karczkiem są bardziej wygodne i przewiewne.

• Like 2

• 3 weeks later...

Pytanie laika: czy ten garnitur z SuSu jest całoroczny jeśli nie ma podszewki?

https://suitsupply.com/pl-pl/men/suits/garnitur-ponadczasowy-havana-niebieski/P6230.html

btw. Chętnie usłyszę wasze opinie nt. koszul z Susu w tym wątku https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1172-koszule-dyskusje-i-porady-jakość-ulubione-marki/page/176/#comments

W zasadzie może być całoroczny - w lecie brak podszewki nie wymaga komentarza, w chłodniejszych miesiącach zakładach lżejszy lub cięższy płaszcz i też da radę. Moim zdaniem kolor i struktura tkaniny pasują zdecydowanie bardziej do cieplejszych miesięcy, ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to nie ma przeszkód by używać również zimą (choć wtedy spodnie mogą być mało komfortowe, chyba że z bielizną termiczną/kalesonami). Brak podszewki może też wpływać na nieco gorsze układanie się, choć przy takim kolorze i modelu z nakładanymi kieszeniami i bez poduszek nie powinno mieć to większego znaczenia.