Szydlowsky Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2023 2 godziny temu, pablocito napisał: Jeżeli są o numer za małe to… są ciasne?? Miałeś racje , jednak 43 ? Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 W dniu 19.06.2023 o 21:01, pablocito napisał: Przykro mi.? Niepotrzebnie , już naprawiłem swój błąd Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Podpowiedzcie Panowie czy w granatowych chino zrobić manszet 4 cm czy wykończyć je standardowo ? Spodnie mają fabrycznie kant , będę je zakładał do loafersów , sneakersów , t shirtów i marynarek i kurdę nie mogę się zdecydować , jakieś za / przeciw ? Cytuj
mosze Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 wg mnie z mank/szetami będą bardziej eleganckie, ja bym się zdecydował. W razie czego można uciąć 1 Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 45 minut temu, mosze napisał: wg mnie z mank/szetami będą bardziej eleganckie, ja bym się zdecydował. W razie czego można uciąć Tak też zrobiłem ? Cytuj
JDC Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 23 godziny temu, Szydlowsky napisał: Podpowiedzcie Panowie czy w granatowych chino zrobić manszet 4 cm czy wykończyć je standardowo ? Spodnie mają fabrycznie kant , będę je zakładał do loafersów , sneakersów , t shirtów i marynarek i kurdę nie mogę się zdecydować , jakieś za / przeciw ? Też głosowałbym za mankietem. Wiem, że już po fakcie, ale do chino w kant super pasują, a co więcej w mojej ocenie mankiet ma dodatkową zaletę w postaci dociążania dołu nogawki, przez co lepiej się układa na bucie (lub nad butem w przypadku loafersów) Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 Od początku byłem zdecydowany na mankiet , natomiast w drodzę do krawcowej zacząłem się zastanawiać i musiałem zapytać tutaj żeby się upewnić ? Dzięki za opinie ? Cytuj
Gocławianin Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 5 godzin temu, Szydlowsky napisał: Od początku byłem zdecydowany na mankiet , natomiast w drodzę do krawcowej zacząłem się zastanawiać i musiałem zapytać tutaj żeby się upewnić ? Dzięki za opinie ? Ja z kolei już od jakiegoś czasu odpuszczam sobie manszet we wszystkich spodniach, które wymagają poprawek dołem. Mam jeszcze 2-3 pary spodni z manszetami, ale tylko dlatego że mają podwójne zakładki i przy nich jakoś prosta nogawka nie bardzo mi gra. IMO manszety optycznie skracają długość nóg. 1 Cytuj
mosze Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 To jest słuszna obserwacja, ale nie każdemu to szkodzi. Podobne zagadnienie, jak spodnie z wysokim stanem. Cytuj
dragonek Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2023 Czy to jest oryginalny produkt SuSu? Wygląda na taki, ale zastanawia mnie informacja na metce odnośnie importera z Meksyku https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-sienna-welna-42-13892607700 Cytuj
JDC Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2023 W dniu 22.06.2023 o 16:52, Gocławianin napisał: Ja z kolei już od jakiegoś czasu odpuszczam sobie manszet we wszystkich spodniach, które wymagają poprawek dołem. Mam jeszcze 2-3 pary spodni z manszetami, ale tylko dlatego że mają podwójne zakładki i przy nich jakoś prosta nogawka nie bardzo mi gra. IMO manszety optycznie skracają długość nóg. A propos skracania nóg pewnie racja, natomiast większość spodni które posiadam mają wyższy stan co rekompensuje skrócenie nóg mankietem. Nie wiem jakie spodnie miał @Szydlowsky, ale mankiet rzędu 4cm nie zaburzy mocno proporcji + to co powiedział @mosze, być może mu to nie przeszkadza. Cytuj
tryhp3 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2023 19 godzin temu, dragonek napisał: Czy to jest oryginalny produkt SuSu? Wygląda na taki, ale zastanawia mnie informacja na metce odnośnie importera z Meksyku https://allegro.pl/oferta/suitsupply-marynarka-meska-sienna-welna-42-13892607700 Oryginał. Takich marek się raczej nie podrabia. 1 Cytuj
dragonek Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 Czy ze skróceniem marynarki o 1-2cm poradzi sobie osiedlowy krawiec? Czy to bardziej zaawansowane i w Warszawie to tylko Pan Józef Mazur sobie poradzi? Cytuj
eye_lip Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 To już rabina trzeba zapytać. 2 Cytuj
mosze Opublikowano 4 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2023 Skracanie marynarki o centymetr nie ma sensu, o dwa to już może mieć. Trzeba tylko upewnić się, że nie ucierpią proporcje - np. czy kieszenie nie są zbyt nisko, a nie zawsze da się je przenieść (konstrukcja, wzór tkaniny). Upewniłbym się jednak, czy przeróbka jest konieczna. Odbicie w lustrze (kiedy je sami oglądamy) nie jest miarodajne, najlepiej zrobić zdjęcia z dystansu. Moja krawcowa twierdzi, że to jedna z prostszych przeróbek, ale pani jest dobrą krawcową. 1 Cytuj
JDC Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 16 godzin temu, mosze napisał: Skracanie marynarki o centymetr nie ma sensu, o dwa to już może mieć. Trzeba tylko upewnić się, że nie ucierpią proporcje - np. czy kieszenie nie są zbyt nisko, a nie zawsze da się je przenieść (konstrukcja, wzór tkaniny). Upewniłbym się jednak, czy przeróbka jest konieczna. Odbicie w lustrze (kiedy je sami oglądamy) nie jest miarodajne, najlepiej zrobić zdjęcia z dystansu. Moja krawcowa twierdzi, że to jedna z prostszych przeróbek, ale pani jest dobrą krawcową. Oprócz wspomnianych właśnie proporcji tj. odległości patek kieszeni od dołu marynarki, dodałbym zmianę linii poł marynarki. Oczywiście wprawiona/y krawcowa/krawiec pewnie sobie z tym poradzi, natomiast to już wyższa szkoła jazdy i więcej pracy. Kiedyś skracałem jedną marynarkę i miałem wrażenie, że patki faktycznie są niebezpiecznie nisko, ale problem "rozwiązałem" chowaniem patek do kieszeni i noszę chętnie. Rozwiązanie trochę jak odpinanie ostatniego guzika w marynarce po skróceniu rękawów. Sytuacja jest nieco prostsza przy kieszeniach nakładanych, które łatwiej przeszyć, o ile nie zostaną ślady i zgodzi się krata. 2 Cytuj
dragonek Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 @dragonekwrzuciłbyś fotki to by się okazało że jednak za krótka jest ? 3 1 Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Teraz jest moda na za krótkie marynarki wiec taka o odpowiedniej długości może się wydawać za długą. 1 Cytuj
JDC Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 20 godzin temu, dragonek napisał: Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. Z opisu tym bardziej wnioskowałbym, że długość będzie poprawna. Ja mam 178 wzrostu i noszę marynarki 74-75cm bez kołnierza. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia proporcji i stosunku długości tułowia do nóg, jednak wydaje się, że powinno być naprawdę dobrze. No ale popieram @Szydlowsky - wrzuć foto, forum pomoże. 1 Cytuj
mosze Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Jak już wchodzimy na poziom centymetrów (byłem kiedyś na takim etapie, rozumiem), to warto zauważyć, że proporcje nóg zależą także od długości i wykończenia spodni, a także od butów - klasyczne, na obcasie, wydłużają odcinek dolny, driving mocs są niskie. Co do spodni - jeśli ktoś uważa, że nogi są krótkie, unikałbym zbyt krótkich spodni i mankietów. Być może wpływ na odbiór ma również kolor. 1 1 Cytuj
Ernestson Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 23 godziny temu, dragonek napisał: Dziękuje za pomoc. Teraz już wiem, ze technicznie da się to zrobić, w związku z czym marynarki nie będę zwracał. Być może skrócę o 2cm, a może faktycznie nie ma sensu. W lustrze wygląda na za długą, ale mam świadomość, że lustro przekłamuje. Generalnie "na papierze" nie powinna być za długa. Mam 175cm wzrostu, marynarka z tyłu ma 72cm długości (bez kołnierza) i przykrywa pośladki z 1-2cm zapasem. Bardzo dobra uwaga z kieszeniami. Na szczęście kieszenie nie mają patek, więc chyba będzie ok. 2 cm to dużo (o ile nie jest to bardzo klasyczna angielska marynarka), jak pisali koledzy wyżej, kieszenie mogą niebezpiecznie zbliżyć się do dolnej krawędzi. Długość którą podałeś, też wydaje się bardzo OK w stosunku do Twojego wzrostu. Podsumowując, jest duże ryzyko, że zepsujesz sobie marynarkę. 1 Cytuj
dragonek Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Dziękuje za rady. To chyba faktycznie nie jest problem z samą długością, a raczej generalnie marynarka jest o pół rozmiaru za duża i stąd to wrażenie i nienajlepsze samopoczucie w niej. Zrobię i wrzucę zdjęcia - to powinno rozwiać ostatecznie wszelkie wątpliwości. Cytuj
kamilp Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Czy ktoś mógłby porównać kopyto Y 960G z TJ Ina G. Które kopyto jest dłuższe i może też występuje delikatna różnica w tęgości? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi