Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

model na drugim planie ma takie "piętrowanie", jakby poszetka była przekładana przez siebie. 

Ułóż z poszetki harmonijkę, tak aby poszczególne warstwy nakładały się na siebie, a potem całość złóż na pół i umieść w brustaszy. Krótkie modelowanie końców i masz identyczne, albo lepsze złożenie. Przed chwilą testowałem i wydaje mi się, że najlepiej sprawdzi się większa rozmiarem poszetka (tak ok. 40/40). 

Jaki kolor paska plecionego do niebieskich (jeansowych) butów żeglarskich?. Posiadam beżowy więc chyba odpada?, a w podobnym kolorze ciężko znaleźć.

Pytasz o pasek w bucie? Beże i brązy to dobre połączenia. Możesz jeszcze próbować z białym ale to mało praktyczne. W zależności od pozostałej stylizacji odważyłbym się również na czerwony

Cześć wszystkim!

Moja ulubiona lniana marynarka zabrudziła się na kołnierzu. Niestety próba usunięcia plamy skończyła się lekkim odbarwieniem drobnego fragmentu. Myślicie, że krawiec mógłby ją uratować przez odprucie i odwrócenie kołnierza na drugą stronę?

Ponieważ jest to mój pierwswzy post na tym forum (dotychczas byłem tylko czytelnikiem) chciałbym najpierw się przywitać, a potem poradzić. Jestem studentem pierwszego roku i dopiero od niedawna zacząłem się interesować klasyczną męską elegancją. Ma to o tyle znaczenie, że jestem z tego powodu podwójnie ograniczony finansowo, pierwszy powód - wiadomy (nie jestem jeszcze prezesem z iśie prezesowskimi zasobami finansowymi :mrgreen: ), drugi taki, że buduję swoją garderobę od początku tak więc nie mogąc kupić wszystkiego naraz, deycduję się na rzeczy tańsze, które stopniowo będę wymieniał na droższe, lepszej jakości.

Na czym polga mój dylemat? Chciałem się poradzić co do konkretnych butów, podoba mi się kolorystyka, zamknięta przyszwa, wąskie kopyto, ale.... mam wątpliwości co do tego czy ten nosek nie jest zbytnio wydłużony. Trochę mnie razi, ale być może to ja nie umiem ogarnąć "trójwymiarowo" jak te buty wyglądałyby na stopie i w połączeniu ze spodniami. Może mnie nie wystarcza wyobraźni, za to użytkownikom tego forum nie brak ani doświadczenia, ani gustu - dlatego chętnie poczytam Wasze uwagi na ten temat.

oto link

https://www.zalando.pl/pier-one-oksfordki-cognac-testa-di-moro-pi912a0fd-o11.html

Przekombinowane półlotniki wątpliwej proweniencji. Słabe materiały. Prawie trzy stówy w błoto - lepiej dołożyć drugie trzy i kupić coś sensownego na dłużej.

PS. Wiele niezłych rzeczy, przynajmniej na początek, można kupić w outletach i na Allegro (choć kupowanie zdalnie, po wymiarach, wymaga pewnej wprawy i akceptacji ryzyka). Dotyczy to jednak ubrań. Porządnych butów (czyli ładnych i trwałych) za 250 zł po prostu nie da się kupić, oczywiście poza jakąś okazją na portalu aukcyjnym. Słabe buty to w dłuższej perspektywie pieniądze wyrzucone w błoto.

Dziękuję za konkretne odpowiedzi, czyli moje wątpliwości były słuszne.

Zdaję sobie sprawę, że dobre buty to podstawa, jest to jednak ten problem początków (co zaznaczyłem specjalnie) kiedy nie ma się "niczego" (jak u Kononowicza). Jeśli ma się już jakieś zasoby garderoby, można zrezygnować np, z kupna trzech marynarek w zamian za jedne dobrej jakości buty, ale jak się stoi przed dylematem że trudno skompletować jakieś zestawy, bo się kupiło jedne świetne ale drogie buty, które trudno zakładać do wszystkich ubrań, to wydaje mi się sensowne kupienie kilku par gorszej jakości (oczywiście na początek), które będą wyglądać dobrze, choć słaba jakość da o sobie znać po jakimś czasie. No ale wtedy znacznie łątwiej będzie je wymieniać

Myśłałem jeszcze o takich broguesach, bo są mi potrzebne brązowe buty

https://www.zalando.pl/clarks-gatley-limit-oksfordki-brazowy-cl112a07t-o11.html

wydaje mi się sensowne kupienie kilku par gorszej jakości (oczywiście na początek), które będą wyglądać dobrze, choć słaba jakość da o sobie znać po jakimś czasie. No ale wtedy znacznie łątwiej będzie je wymieniać

Niestety tylko Ci się tak wydaje. 

Na kupowanie dziadostwa stać tych co maja pieniądze, ale mają opór z ich wydawaniem. Utopisz pieniądze, a otrzymasz buty, które na pół kroku nie zbliżą Cię do klasycznej elegancji. Jeśli nie stracisz zainteresowania tematem, to euforia z ich zakupu minie bezpowrotnie, a jeszcze wcześniej zaczniesz rozglądać się "za bardziej odpowiednimi". Tak to działa... odwrotnie do nabrania towaru na stan i karkołomnych prób wyciśnięcia z tego czegokolwiek. 

Poszukaj czegoś w Królewskim Herbie, poszperaj na ebay (szczególnie .de i .uk), ewentualnie czekaj na przeceny Gordon&Bros na Zalando. Alternatywnie poszukaj chętnego do wspólnych zakupów w Bexley - tak możesz zmieścić się w 100€ za parę. 

Dziękuję za zwrócenie mnie ku konkretnym markom. Przejrzałem ofertę Gordon&Bros w zalando i niektóre mi się podobają, szczególnie te;

https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-levet-oksfordki-ciemnobrazowy-gb612a001-o13.html?size=40

https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-levet-eleganckie-buty-brazowy-gb612a001-o11.html?size=40

przy czym te drugie wydają mi się dobrym pomysłem na "brown in town"

Levet to model, o którym już chyba wszystko zostało napisane na tym forum. Na pierwsze klasyczne buty, to dobry wybór. Nie są idealne (gruba podeszwa, dość długie kopyto). Przy wyborze rozmiaru raczej trzeba zamawiać "jeden w dół". 

Dziękuję za zwrócenie mnie ku konkretnym markom. Przejrzałem ofertę Gordon&Bros w zalando i niektóre mi się podobają, szczególnie te;

https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-levet-oksfordki-ciemnobrazowy-gb612a001-o13.html?size=40

https://www.zalando.pl/gordon-and-bros-levet-eleganckie-buty-brazowy-gb612a001-o11.html?size=40

przy czym te drugie wydają mi się dobrym pomysłem na "brown in town"

Jak dobrze będziesz pilnował oferty na zalando na te buty to da się je kupić po 289 minus 40zl rabatu za newsletter

Dlatego napisałem "raczej" - moje Levety są w "moim" rozmiarze i mam dość irytujący luz. Moje również mają wąskie kopyto. Być może powtarzalność w modelu pomiędzy seriami jest marna, albo zamszaki sporo różnią się od skóry licowej. To wszystko moje własne obserwacje. 

Czy rozcięcie butonierki można zrobić domowymi sposobami (żyletka?) czy lepiej oddać do poprawki krawieckiej? Zastanawiam się, czy jest to jedna dodatkowa nić, czy ta sama, która jest też obszyciem.