mosze Napisano 12 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 12 Marzec 2015 Nie mam żadnej marynarki z jedwabiu, zresztą jest to materiał bardzo rzadko stosowany w marynarkach (jako główna tkanina). Zastanawiam się, czy nie będzie problemów ze zużywaniem i czyszczeniem - np. na niektórych jedwabnych krawatach widać każdą kroplę wody. Sporo marynarek Barutti wisi w TkMaxx, mnie nie zachwycają, ale może to być jakaś niska, outletowa linia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czapla Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Czy ten garnitur jest warty swojej ceny? Co o nim sądzicie do zastosowania biznesowego + ewentualnie jako gość na weselu? http://www.tmlewinshirts.eu/Mills-Blue-Sharkskin-2-Button-Slim-Fit-Suit/53117S,en,pd.html?start=0&cgid=Mens-Suits-Slim-Fit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Czyszczenie jedwabnej marynarki to sprawa delikatna i należy się przygotować na to, że prędzej czy później pojawi się na niej coś, czego całkowicie usunąć się nie będzie dało. Mam jasnoszary garnitur o składzie 85 wełna (virgin wool) i 15 jedwab i już przy niej panie w pralniach ręce załamywały i od razu deklarowały, że nie będą w stanie zagwarantować, że zacieki nie zostaną. Na szczęście do tej pory jest ok, ale strachu się kilkukrotnie najadłem, bo swoje garnitur kosztował. Należy pamiętać przede wszystkim, że standardowe domowe sposoby na doczyszczenie odpadają - żadne wilgotne gąbki, żadne poklepywanie itd. - nie ruszać, żeby przypadkiem nie zaprać i od razu do czyszczenia chemicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 13 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2015 Chyba udało Wam się mnie odwieść od zakupu jedwabnej marynarki... przynajmniej na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelbb Napisano 14 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2015 Odwiedziłem dzisiaj sklep Bytom, żeby zakupić garnitur na swój ślub. Nie potrafię ocenić, czy garnitur leży odpowiednio i czy nadaje się do dalszych przeróbek krawieckich. Na pewno należy wytaliować marynarkę, skrócić delikatnie rękawy (myślę, że maksymalnie 1cm) i skrócić nogawki. Co o tym myślicie? To jest chyba ten model (na stronie w ofercie jako sama marynarka): http://bytom.com.pl/kolekcja-caloroczna,marynarka-florence-4-124-k-270-5204-p Film, zamiast fotek, na dropboxie (otworzy się w przeglądarce): https://www.dropbox.com/s/1o5y0g6xjyag6kh/garnitur.avi?dl=0 Buty i koszula to rzeczy, w których przyszedłem do sklepu, a nie to, co ma być ubrane do tego garniuturu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Odwiedziłem dzisiaj sklep Bytom, żeby zakupić garnitur na swój ślub. Nie potrafię ocenić, czy garnitur leży odpowiednio i czy nadaje się do dalszych przeróbek krawieckich. Na pewno należy wytaliować marynarkę, skrócić delikatnie rękawy (myślę, że maksymalnie 1cm) i skrócić nogawki. Co o tym myślicie? To jest chyba ten model (na stronie w ofercie jako sama marynarka): http://bytom.com.pl/kolekcja-caloroczna,marynarka-florence-4-124-k-270-5204-p Film, zamiast fotek, na dropboxie (otworzy się w przeglądarce): https://www.dropbox.com/s/1o5y0g6xjyag6kh/garnitur.avi?dl=0 Buty i koszula to rzeczy, w których przyszedłem do sklepu, a nie to, co ma być ubrane do tego garniuturu . Rękawy właściwie nie wymagają skrócenia, natomiast stanowczo należy skrócić spodnie i wytaliować marynarkę. Prawdziwy jednak problem polega na tym, że jest ona za duża w ramionach i mało co z tym da się zrobić... Plus za kolor i wybór garnituru na ślub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 15 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2015 Ja bym rękawy jednak o jakiś 1cm jeszcze ciachnął - zwłaszcza, że na tyle powinno w Bytomiu starczyć zapasu od dołu nawet przy rozciętych dziurkach, a przynajmniej tak kojarzę z ostatniej wizyty u nich. Ale ja lubię w sposób zauważalny odsłonić mankiety koszuli nawet na wyprostowanych rękach. Tutaj, wydaje mi się, że przy koszuli z podwójnym mankietem on oprze się na nadgarstku w takim miejscu, że zostanie praktycznie w pełni zasłonięty. Mogę się jednak mylić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Mateusz- Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 wiedza koledzy gdzie można w Polsce kupić meloniki w kolorze innym niż czarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paparazzo Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 wiedza koledzy gdzie można w Polsce kupić meloniki w kolorze innym niż czarny? Tak. Uprzedzając drugie pytanie: http://www.witleather.pl Nie będzie raczej problemu z innym kolorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Mateusz- Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 dziękuję bardzo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Czy metr bieżący tkaniny wystarczy na dwurzędową kamizelkę z klapami oraz plecami z tego samego materiału? Chodzi mi dokładnie o taki jej krój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelbb Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Rękawy właściwie nie wymagają skrócenia, natomiast stanowczo należy skrócić spodnie i wytaliować marynarkę. Prawdziwy jednak problem polega na tym, że jest ona za duża w ramionach i mało co z tym da się zrobić... Plus za kolor i wybór garnituru na ślub. Czy te rękawy będzie potrafił zwężyć jakiś sprawny krawiec? Jak myślicie? Warto masakrować marynakrę u krawca? Jestem z Trójmiasta, czytałem, że polecaliście pana Tarasenko z Gdyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Czy metr bieżący tkaniny wystarczy na dwurzędową kamizelkę z klapami oraz plecami z tego samego materiału? Chodzi mi dokładnie o taki jej krój. Wszystko zależy oczywiście od Twoich rozmiarów oraz tego czy tył też ma być z tego samego materiału. Zapytaj krawca który ma szyć. Odpowiedź powinna być pozytywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawowy_Michał Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Nie wiem czy takie pytanie pojawiło się już na forum, więc jeżeli już było to proszę mnie nie besztać Czy ktoś może orientuje się czy rozmiarówkę Suitsupply można porównać do rozmiarówki jakiejś marki popularnej w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 1. Jest cały wątek poświęcony SuitSupply, który dość wyczerpująco traktuje sprawę, 2. Na stronie SS masz dokładnie podane wymiary poszczególnych modeli. 3. SS nie trzyma dobrze rozmiarówki - co znaczy, że dany rozmiar w poszczególnym modelu może się różnić wymiarami pomiędzy poszczególnymi kolekcjami (np. Napoli 52 z SS2014 może być inny niż 52 FW2013). To moja obserwacja, ale także potwierdzona wpisami na styleforum.net. 4. Ciężko porównać SS do polskich marek, bo te jeszcze gorzej (moim zdaniem) trzymają wymiary. Jednak mam wrażenie, że SS jest ciut zawyżone (tak z pół numeru) - stąd niektórym kolegom trudno utrafić z rozmiarem przy zamówieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Czy na styleforum jest jakiś wątek z „alarmami” wyprzedażowymi w dziale „Classic Menswear”? Nie potrafię nic takiego odnaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 2. Na stronie SS masz dokładnie podane wymiary poszczególnych modeli. Tak, i tymi wymiarami należy się kierować. Podawanie dokładnych pomiarów jest bardzo profesjonalnym podejściem; o ile wiem, SS jest tutaj unikalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kawowy_Michał Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Dokładnie się zmierzyłem i SS zaproponował mi rozmiar, który prawie na pewno byłby dla mnie za duży. Wybrałem nieco mniejszy i czekam na kamizelkę. Dużym ich plusem jest to, że mają darmowe zwroty, więc w razie czego można się ewakuować z zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2015 Nie należy mierzyć siebie, tylko dobrze dopasowaną marynarkę. W razie wątpliwości weź dwa sąsiednie rozmiary, jeden zwrócisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 przy zwrocie należy pamiętać, że w przypadku płatności przeliczonej z PLN na EUR, tracimy ok.50-100 zł (w zależności od wartości zakupu) - ekonomiczniej jest wymieniać, niż zwracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Chyba, że kurs EUR się dobrze ułoży. Ostatnio mi się tak przyfarciło, że na zwrocie nadmiarowych rzeczy do wyboru rozmiarów zyskałem na całym procederze. Ale w większości przypadkó spread na walucie potrafi pochłonąć sporo. Z kolei czasowo, przy niepewnej rozmiarówce, wychodzi dużo szybciej niż zwracać, być może nawet dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Nie należy mierzyć siebie, tylko dobrze dopasowaną marynarkę. W razie wątpliwości weź dwa sąsiednie rozmiary, jeden zwrócisz. Ale mierzyć na sobie, czy rozłożoną na płasko? Długość marynarki i długość rękawów to nie problem, ale jak mierzyć talię i klatkę? Po prostu centymetrem plecy od szwu do szwu, i potem 2 razy z przodu od szwu do końca materiału (dla lewej i prawej strony), czy jakaś dodatkowa magia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Mierzyć dokładnie tak, jak została zmierzona przez SS. W ogólności - długość marynarki można mierzyć z kołnierzem lub bez (od wszycia) z tyłu, albo od ramienia. Szerokości mierzy się na płasko, po zapięciu guzika(ów) i rozprostowaniu materiału, od krawędzi do krawędzi. Potem można pomnożyć przez 2. Dodam tylko, że idealnie pasujące wymiary dają wysokie prawdopodobieństwo, ale nie pewność, właściwego rozmiaru. Oczywiście układanie się marynarki to jest nieco inna sprawa i zależy od wielu rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Dzięki. Zasadzam się na pierwsze zamówienie i - z tabelek przynajmniej - wynika spora szansa, że będzie dość dobrze. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel1964 Napisano 17 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2015 Mam dylemat, zamierzam kupić buty tylko nie wiem jakie, a to wszystko przez spodnie w kratę. Po prostu nie mam pojęcia jakie będą odpowiednie. Spodnie bardzo podobne do tych http://papilot2.mykmyk.pl/img/660/0/spodnie-w-kratke-eleganckie-new-yorker-amisu-78326237.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi