Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Może głupie pytanie, ale... Miał ktoś doświadczenie z usuwaniem "żółtych plam" po mixie dezodorant/pot? Zapomniałem zabrać w podróż swojego dezodorantu i ratowałem się tym co się udało dostać pod ręką, popularna marka N*v*a. Po powrocie do domu i 1szym praniu okazało się, że pod pachami zostały ślady i materiał jest inny w dotyku - tak jakby nawoskowany. Spotkałem się z tym 1szy raz, więc poleciałem po Vanisha, ale też nic... Koszuła niestety błękinta...

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1368-antyperspirant-dezodorant-jak-usun%C4%85%C4%87-plamy/?hl=plamy

• Oceniam pozytywnie 1

Napisano 05 styczeń 2015 - 21:43

Jak się Wam widzi zestawienie bosmanki i kaszkietu? Szukam czegoś na głowę na zimę, a chodzę najczęściej w granatowej bosmance właśnie.

Osobiście mając do wyboru kaszkiet (flat cap) a newsboy cap wybieram tą drugą. Moim zdaniem wygląda to bardziej zawadiacko, a zawadiackość i marynarze to wg mnie dobre połączenie,hehehe. Wybaczcie za angielską nazwę ale polska gdzieś mi uciekła.

Portfel z kontrastowymi przeszyciami czy bez? Mam dylemat i mieszane uczucia.

EDIT: Kolor koniakowy czy brązowy? Wiem, to mój wybór, ale pytam Was o sugestie. Byłem przekonany do brązu, ale wszystko mam ciemnobrązowe i trochę to smutne się robi :|

Nie przepadam za kontrastowymi przeszyciami, a żeby nie było tak smutno, zamiast brązu wybierz bordo, butelkową zieleń, ciemnoniebieski lub granat.

• Oceniam pozytywnie 3

Nie przepadam za kontrastowymi przeszyciami, a żeby nie było tak smutno, zamiast brązu wybierz bordo, butelkową zieleń, ciemnoniebieski lub granat.

Dokładnie o tym samym myślałem, wiśniowy albo butelkowa zieleń. Niestety, u Tomka Milera takich nie ma, może Darek Niestroj jak wróci do zdrowia coś wymyśli :-)

Witam! Jutro mam studniówkę, w związku z czym mam dwa pytania:

- Czy patki w czarnym garniturze z klapami otwartymi powininem schować w czasie uroczystości schowane w kieszeni, czy też cały czas na wierzchu?
- Kupiłem nowiutką białą koszulę (jeszcze jej nie nosiłem) i chcę sie czuć w niej komfortowo przez kilka godzin na studniówce. Powinienem ją uprać przed założeniem? (Najchętniej ręcznie, bo w pralce zawsze jest jakis osad, w skutek którego boję sie, że tkanina może nie być tak biała, jak w momencie zakupu) Nosić pod nią podkoszulkę?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Noszenie podkoszulka to kwestia indywidualna i opinie co do jego "stylistycznej poprawności" są podzielone. Jak lubisz, to załóż.

Znaczy ja po prostu nosze podkoszulki z sporym wcięciem V (tak, żeby nie było go widac, nawet jak rozepnę ostatni guzik). Zwykle w ogóle rezygnuje z podkoszulka. Bardziej chodzi mi o to, żeby odczuwać w miarę komfort,  wchodząc i wychodząc z chłodnego dworu do ciepłej , dusznej sali i nie zapocić koszuli (przez zmianę temperatur i ruch)

Trudno coś podpowiedzieć bez zdjęcia, ale to brzmi bardziej jak problem z sylwetką, niż z marynarką, niestety. Trzeba unikać tego kroju marynarek, może przemyśleć marynarki bez szlic - teoretycznie powinny optycznie zwężać biodra i spłaszczać pośladki.

Dyskusja o tym, że jednego rozcięcia na dwa przerobić się nie da, już była, ale powinno dać się przerobić jedno na zero. Może warto spróbować.

Ja, właśnie tak, problem ten rozwiązałem przy pierwszych zamówieniach bespoke, czyli mam marynarki bez rozcięć.

W miarę poznawania sylwetki przez krawca, jest możliwość wykonania odpowiedniej marynarki aby nie było odstającej części (z rozcięciem).

Jeśli chodzi o RTW, nie przerabiałem tej części marynarki - czas, koszt i niepewny efekt.

Hm, w życiu nic nie uszyłem, ale wydaje mi się, że efekt zszycia rozcięcia jest jednak dość łatwy to przewidzenia - wystarczy kilka szpilek i lustro, żeby zobaczyć, czy tak będzie lepiej...

Nie wiem, czy kolega Orphan praktykuje bespoke, ale jeśli nie, to takie przerabianie RTW może być jedynym wyjściem - bo marynarek RTW bez rozcięcia chyba już raczej nie robią...