baker Napisano 12 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpień 2014 Potwierdzam słowa p. Verbova. Mam trzy pary butów Cheaney na różnych kopytach w tym samym rozmiarze 8, który noszę także w innych markach butów. Moim zdaniem są 'true to size'. Trzeba jednak pamiętać o tym, na co często zwraca uwagę m.in. p. mosze; im bardziej ekskluzywna marka tym bardziej smukłe kopyto, co najczęściej wiąże się z koniecznością wyboru buta w większym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
De Lasalle Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 W takim razie mam bardzo nieekskluzywne trzy pary Cheaney Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 Trzeba jednak pamiętać o tym, na co często zwraca uwagę m.in. p. mosze; im bardziej ekskluzywna marka tym bardziej smukłe kopyto, co najczęściej wiąże się z koniecznością wyboru buta w większym rozmiarze. Odważnie Jeśli smukłość oznacza stosunek szerokości buta do jego długości to kandydatów na najbardziej ekskluzywne obuwie powinniśmy szukać poza UK Może tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 Chodziło mi o pewien cykl w kupowaniu butów, który zapewne - nomen omen - przeszło (czy też jest w trakcie przechodzenia) wielu z nas; od koszmarków, poprzez np. Cheaney po Johna Lobba, Edwarda Greena czy Gaziano & Girling. Zakładam, choć własnych doświadczeń z trzema ostatnimi markami niestety nie mam, że kiedyś chcąc je zakupić konieczny będzie wybór buta o pół numeru większego. Oczywiście żaden ze mnie ekspert i nikogo w błąd nie chciałem wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 Mam EG 11UK jak we wszystkich pozostałych butach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 W takim razie przepraszam za błędną sugestię. Co do rozmiaru Cheaney - to, co napisałem wcześniej o rozmiarach tych butów bazuje na moim własnym doświadczeniu i to nadal podtrzymuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 W takim razie - warto: http://www.zalando.pl/cheaney-dexter-botki-sznurowane-brazowy-c7812c006-303.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 13 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpień 2014 Mam te buty i tu moja krótka recenzja: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/479-chukka-boots-gdzie-kupić-dobrej-jakości-zamszowe/?p=130974 Kupiłem je za sporo wyższą kwotę niż obecna cena, tak więc moim zdaniem jak najbardziej warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic43 Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Panowie szybkie pytanie. Czy do szarych spodni od zestawu koordynowanego można dopasować tylko marynarkę od garnituru czy można również jakaś bardziej casualową (oczywiście granatową)? I co z krawatem, czy jest niezbędny? Jeśli tak to czy może to być knit, czy w grę wchodzi tylko połyskujący jedwab? Zapewne już nie będzie to wtedy zestaw koordynowany, bo rozumiem, że z definicji zawiera on marynarkę od garnituru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Sportowa marynarka będzie na miejscu, nawet bardziej (zestaw klubowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Marynarka od garnituru jest, jak sama nazwa wskazuje od garnituru, a nie od zestawu koordynowanego Jeśli zestaw koordynowany to raczej mniej formalna marynarka, mniej formalny krawat (knit jest ok) lub jego brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic43 Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Ale de facto spodnie do zestawu koordynowanego pochodzą właśnie od garnituru Niczym się nie różnią od spodni od garnituru w kolorze szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tkowalcz Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Nie jestem wyrocznią, może któryś z bardziej doświadczonych kolegów się wypowie, ale wydaje mi się, że spodnie od garnituru plus marynarka od innego garnituru to nie jest (klasyczny) zestaw koordynowany i ma wysoki potencjał bycia koszmarkiem. Pewnie wiele zależy od tego z jakiej wełny (gładka albo włochata) są te garniturowe sierotki. Wydaje mi się, że w zestawie koordynowanym każdy element powinien być mniej formalny niż w zestawie wizytowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Przy czym są garnitury i są garnitury. Sportowy garnitur z materiału innego niż 100% wełna, taki np. bez konstrukcji i z nakładanymi kieszeniami bocznymi i brustaszą, spokojnie takie rozkompletowanie udźwignie Przykład: http://i896.photobucket.com/albums/ac167/filippofiora/album2/album%203/IMG_1014.jpg To jest marynarka garnituru Tombolini z linii Zero Gravity, kolor szary - totalnie bez konstrukcji, z nakładanymi kieszeniami. Dobrze wygląda zarówno w zestawie z białymi chinosami jak i garniturowymi spodniami do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosemary Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Poszukuję poszetki, której wzór nawiązywałby do polskiego folkloru. Chodzi mi o takie bardzo kolorowe wzory. Jest szansa zakupu takiej poszetki czy pozostaje mi ręczne wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 W takim razie - warto: http://www.zalando.pl/cheaney-dexter-botki-sznurowane-brazowy-c7812c006-303.html ? Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie powyższych - lepiej zelować od razu, czy nie ma potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baker Napisano 14 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2014 Ja swoich chukka nie podzelowałem i nie zamierzam. Zimą i bardzo deszczową jesienią nie zamierzam w nich chodzić. Podeszwa jest dobrej jakości i ściera się powoli, a nawet przy gorszych warunkach atmosferycznych wystarczy tłuszcz do skór, żeby ją zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafZero Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Panowie... Taka dość formalna uroczystość jak pogrzeb... Zestaw podstawowy to czarny garnitur, czarne oxfordy, biała koszula i gładki krawat... i teraz pytanie jakie odstepstwa są akceptowalne ? Czy ciemny krawat typu ciemny granat lub brąz przejdzie ? inne: krawaty typu śledź, buty inne niż czarne, garnitur ciemny granat w prążki,koszula inna niż biała, poszetki czy brak poszetki... okulary przeciwsłoneczne ect... Mam wszystko klasyczne oprócz garnituru czarnego bo zawsze myślałem że jest on mało uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 17 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2014 Poszetka - tu, z tego co pamiętam, zdania są podzielone. Nie wypowiedziało się wiele osób, kiedy ten temat tu padł - są tacy, co twierdzą że biały tv fold to naturalny dodatek do marynarki, ale są i też tacy, którzy uważają, że sytuacja wymaga umiaru przy "strojeniu się". Okulary - jeżeli pogrzeb jest w słońcu, nie widzę przeciwwskazań. Do tego wiele osób przy tak przykrej okazji woli ukryć oczy i jest to chyba naturalne. Zdjąłbym je jednak w momencie składania kondolencji. Jeżeli jesteś osobą przyjmującą kondolencje, to cóż - możesz zdjąć, ale chyba nikt przez sekundę nie pomyśli, że robisz coś złego nie zdejmując ich, jeśli doda Ci to komfortu. Osoba przyjmująca kondolencje jest uprzywilejowana pod tym względem. Garnitur raczej nie musi być czarny - ja bym specjalnie na tę okazję nie kupował. Ciemny garnitur, z ciemnym, jednolitym krawatem w zupełności wystarczy. Tylko koszulę zostawiłbym jednak białą. Śledzia to ja bym w ogóle na żadną okazję nie ubierał, niezależnie czy to pogrzeb czy nie Ogólnie to mam wrażenie, że generalna zasada brzmi: ubierz się formalnie, elegancko i w ciemnej tonacji. Unikaj jasnych barw i wszystko powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 Dokładnie. Nie mam czarnego garnituru i nie zamierzam takowego kupować. Ciemny granatowy/grafitowy garnitur + biała koszula + ciemny, stonowany krawat, czarne buty (ewentualnie ciemny brąz). Poszetkę ja osobiście bym na taką okazję jednak odpuścił, ale wynika to raczej z tego, że w moich okolicach jeszcze się nie spopularyzowały i odstawałbym wyraźnie od otoczenia (a na pogrzebie to w moim odczuciu nie uchodzi). A śledzie wyrzuć/sprzedaj na Allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrafZero Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 Śledż zapytalem z ciekawości gdyż sam uważam taki krawat bardzo nieelegancki... dobry dla 20letniego asystetna czy gonca ale nie dla poważnego męzczyzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 Czy sledź do luźnego zestawu casual Waszym zdaniem ujdzie, czy w ogóle śledź to czyste zło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 Lathlaer, biala poszetka bedzie jak najbardziej na miejscu (niezaleznie od miejscowosci, w ktorej jest pogrzeb). Najwazniejsze jest jednak, zebys to Ty czul, ze swoim eleganckim ubiorem wyrazasz szacunek rodzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 Chyba GrafZero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 18 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2014 niech i tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi