Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któryś z forumowych znawców etykiety i materiałów mógłby napisać jak to jest z formalnością  i przewiewnością splotu panamowego? Z tego co wyczytałem w internecie wyłania się obraz przewiewnej tkaniny letniej, ale czy tkanina o splocie panamowym nadawałaby się na kamizelkę do stroju formalnego: żakiet, stroller? Proszę o poprawienie mnie jeśli mylę się co do przewiewności oraz o jakąś infromację w drugiej sprawie.

Nie czuję się specjalistą w kwestii poziomów formalności, ale może spróbujmy poprzez analogię dojść do tego. Kamizelka do strojów formalnych może być lniana, wełniana (również i z innych tkanin, pewnie Doktor mógłby się rozpisać). Najpopularniejszym splotem tkanin lnianych, jest splot płócienny. Splot panama jest jedną z odmian splotu płóciennego (tak np. twierdzi wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Plain_weave ). Faktury obu materiałów, wełnianej panamy jak i płótna lnianego, mogą być podobne. Stąd przyjąłbym, że kamizelka z wełnianej panamy byłaby ok. Z bawełnianej pewnie też :)

• Oceniam pozytywnie 1

moim zdaniem nadaje się dość dobrze - dzięki białemu guzikowi nie wygląda na sierotę pogarniturową. Dobrze się skomponuje z jasnymi spodniami chino: jasny beż, białe, także czerwone... to dosyć uniwersalna marynarka, choć o letnim charakterze za sprawą białego guzika. Jest też bardzo krótka (przynajmniej na zdjęciu tak wygląda - długość rękawa równa długości marynarki), ale takie teraz czasy... Brałbym.

Panowie proszę o radę odnośnie koloru torby.

Nie znalazłem niczego lepszego niż opracowany na forum model wykonany przez firmę Baron.

Utknąłem przy wyborze koloru -  koniak lub ciemny brąz. Oba kolory są świetne i wydaję się być uniwersalne.

Czy można uznać, że ciemniejszy kolor jest bardziej formalny ?

Panowie, gdzie we Wrocławiu dostanę jakieś sensowne buty w rozmiarach 46-47?

Obydwa tkmaxxy już przeszukane...

Widzę, że jesteśmy w tej samej sytuacji z płetwami. Muszę Cię zasmucić, bo przez wiele lat nie znalazłem żadnego sklepu z sensownymi butami (sensowne tj. Spełniające wymogi klasycznej elegancji). W końcu musiałem zacząć kupować za granicą. Jakby co to służę radą pomocą itp w poszukiwaniach. Ew mogę dawać Ci cynk jak coś gdzieś znajdę. Daj znać na privie jakie masz dokladnie wymiary stopy itp :)