Luc Napisano 20 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2014 Czy któryś z forumowych znawców etykiety i materiałów mógłby napisać jak to jest z formalnością i przewiewnością splotu panamowego? Z tego co wyczytałem w internecie wyłania się obraz przewiewnej tkaniny letniej, ale czy tkanina o splocie panamowym nadawałaby się na kamizelkę do stroju formalnego: żakiet, stroller? Proszę o poprawienie mnie jeśli mylę się co do przewiewności oraz o jakąś infromację w drugiej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2014 Nie czuję się specjalistą w kwestii poziomów formalności, ale może spróbujmy poprzez analogię dojść do tego. Kamizelka do strojów formalnych może być lniana, wełniana (również i z innych tkanin, pewnie Doktor mógłby się rozpisać). Najpopularniejszym splotem tkanin lnianych, jest splot płócienny. Splot panama jest jedną z odmian splotu płóciennego (tak np. twierdzi wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Plain_weave ). Faktury obu materiałów, wełnianej panamy jak i płótna lnianego, mogą być podobne. Stąd przyjąłbym, że kamizelka z wełnianej panamy byłaby ok. Z bawełnianej pewnie też 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Z. Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Biała poszetka na ślub - lniana czy bawełniana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Biała poszetka na ślub - lniana czy bawełniana? Len. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Z. Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Len. Dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirius Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Witam, czy poniższa marynarka nadaje się do noszenia jako odd jacket? A może polecilibyście coś innego z trwającej obecnie promocji w outlecie Mango? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Mango ma bardzo kiepskie materiały, przemyślał bym jeszcze raz jakikolwiek zakup tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirius Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Wiem, że to budżetowa opcja, ale za taką cenę jak jest w promocji to chyba się skuszę. A jakieś sugestie co do mojego głównego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Jasne, kontrastowe guziki sugerują odd-jacket. Pozostaje jeszcze kwestia materiału - generalnie wszystko poza gładką, typowo garniturową wełną, powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sirius Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 Materiał to mieszanka bawełny i lnu, więc chyba pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 22 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2014 moim zdaniem nadaje się dość dobrze - dzięki białemu guzikowi nie wygląda na sierotę pogarniturową. Dobrze się skomponuje z jasnymi spodniami chino: jasny beż, białe, także czerwone... to dosyć uniwersalna marynarka, choć o letnim charakterze za sprawą białego guzika. Jest też bardzo krótka (przynajmniej na zdjęciu tak wygląda - długość rękawa równa długości marynarki), ale takie teraz czasy... Brałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatthewMTK Napisano 24 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2014 Miał ktoś może do czynienia z lnianymi koszulami z kappahl? W połączeniu z promocją 3 za 2 (badź rabatem 50%) ceny wyglądają bardzo fajnie. http://www.kappahl.pl/category/estore/articles/meski/kategorie/koszule/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orphan Napisano 25 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 Panowie, gdzie we Wrocławiu dostanę jakieś sensowne buty w rozmiarach 46-47? Obydwa tkmaxxy już przeszukane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 25 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 Czy koszula ze stójką (nieformalna, len) uchodzi? http://www.zara.com/pl/pl/m%C4%99%C5%BCczyzna/koszule/lniane/koszula-ze-st%C3%B3jk%C4%85-ze-strukturalnego-materia%C5%82u-c607503p1666870.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 25 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 Ale kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 25 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 Nieformalna koszula=nieformalne sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 25 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maj 2014 W zakresie tego forum (czyli do marynarki), moim zdaniem - NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barmhartig Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 Gdzie mogę kupić skarpetki 100% poliamid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekret Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 Barmhartig W TK MAXX było sporo 100% poliester. A po co Ci skarpetki w 100% sztuczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 @sekret, Mała uwaga: poliamid a poliester to różne włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 Gdzie mogę kupić skarpetki 100% poliamid? www.nylonsocks.co.uk/ Nylony to jednak dla Pań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmiczny Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 Panowie proszę o radę odnośnie koloru torby. Nie znalazłem niczego lepszego niż opracowany na forum model wykonany przez firmę Baron. Utknąłem przy wyborze koloru - koniak lub ciemny brąz. Oba kolory są świetne i wydaję się być uniwersalne. Czy można uznać, że ciemniejszy kolor jest bardziej formalny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 26 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maj 2014 Chyba ciężko mówić o jakimś poziomie formalności w przypadku tego modelu torby. To tak, jakby dyskutować, który kolor walizki jest bardziej formalny. Wybierz ten, który Ci się bardziej podoba / bardziej będzie pasować do innych rzeczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloik Napisano 27 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2014 Witajcie, Czy ktoś może podzielić się wiedzą nt. firmy Brook Taverner? Jak jakość ich koszul odnosi się do CT i TML? http://www.brooktaverner.co.uk/ Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepenix Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 Panowie, gdzie we Wrocławiu dostanę jakieś sensowne buty w rozmiarach 46-47? Obydwa tkmaxxy już przeszukane... Widzę, że jesteśmy w tej samej sytuacji z płetwami. Muszę Cię zasmucić, bo przez wiele lat nie znalazłem żadnego sklepu z sensownymi butami (sensowne tj. Spełniające wymogi klasycznej elegancji). W końcu musiałem zacząć kupować za granicą. Jakby co to służę radą pomocą itp w poszukiwaniach. Ew mogę dawać Ci cynk jak coś gdzieś znajdę. Daj znać na privie jakie masz dokladnie wymiary stopy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi