Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, za moment będę zmuszony skorzystać z usług szewca w celu wymiany fleka, który składa się z kawałka gumy i skóry. Gdzie w Warszawie można dokonać wymiany za rozsądną cenę tak, aby efekt był podobny, jak przy zakupie (guma, skóra), a nie sama guma.

Jeżeli praktyką jest, że usuwa się gumę i skórę i wstawia samą gumę, to też prośba o info. Nie mam doświadczenia w temacie i będę wdzięczny za info.

Gość Nereusz

Skąd wiadomo, że to Zegna?

Z tego co słyszałem, prawie każdy producent MTM w Polsce szyje dla premiera (wg ich deklaracji :) ).

Zegna MTM jest dostępne w Warszawie (salon na pl. 3Krzyży), z cenami nie jest aż tak kosmicznie jak piszesz, można zamknąć się w 9-10tyś.

Co oczywiście nie oznacza, że ma to sens.

Ja pisałem o bespoke, a nie MTM. Zresztą chyba dlatego się toczyła dyskusja o błędach konstrukcyjnych, bo chyba nie dyskutowano by w tak zaciekły sposób o odstającym kołnierzu w marynarce z wieszaka? ;)

Skąd wiadomo, że to Zegna?

Z tego co słyszałem, prawie każdy producent MTM w Polsce szyje dla premiera (wg ich deklaracji :) ).

Zegna MTM jest dostępne w Warszawie (salon na pl. 3Krzyży), z cenami nie jest aż tak kosmicznie jak piszesz, można zamknąć się w 9-10tyś.

Co oczywiście nie oznacza, że ma to sens.

Ja pisałem o bespoke, a nie MTM. Zresztą chyba dlatego się toczyła dyskusja o błędach konstrukcyjnych, bo chyba nie dyskutowano by w tak zaciekły sposób o odstającym kołnierzu w marynarce z wieszaka? ;)

Jak to nie?! Kupiłbyś marynarkę z wieszaka z takimi błędami?

Gość Nereusz

Zależy od sytuacji, jeżeli kołnierz odstaje lekko, a tak poza tym wszystko jest w porządku, a do tego marynarka jest w dobrej cenie, to nie widzę problemu. Zresztą myślisz, że poza właścicielem i pasjonatami którzy wpatrują się w każdy szczegół, to w ogóle ten defekt ktoś zauważy?

Tak, pomiędzy lekko i mocno. :D Po prostu wydaje mi się, że zbyt wielkie znaczenie przypisujecie tego typu sprawom.

Gdyby to były marynarki za 250 zł to bym się nie czepiał ale te kosztowały pewnie x tys. Rozumiem, że premiera mogą takie detale nie interesować ale ludzi którzy mu te ciuchy wciskają a już szczególnie jego doradców od wizerunku (pewnie ma jakichś) zdecydowanie powinny.

Dla mnie takie błędy są równie poważne jak źle dobrany rozmiar czy za długie rękawy.

Tak, pomiędzy lekko i mocno. :D Po prostu wydaje mi się, że zbyt wielkie znaczenie przypisujecie tego typu sprawom.

Masz absolutną rację. Ja też uważam, że to przesada. Przecież nie po to trafiliśmy na forum by zajmować się tym czy ktoś ma dobrze czy źle skrojoną marynarkę albo nogawkę o 5 czy 10 cm za długą.

I te buty polerowane na lustro? Kogo to obchodzi? Prawdziwy mężczyzna powinien mieć buty usyfione błotem - bo wtedy widać, że jest mężczyzną, a nie jakimś lalusiem. Męska elegancja to nie tylko styl biznesmena z wall street.

Gość Nereusz

Masz absolutną rację. Ja też uważam, że to przesada. Przecież nie po to trafiliśmy na forum by zajmować się tym czy ktoś ma dobrze czy źle skrojoną marynarkę albo nogawkę o 5 czy 10 cm za długą.

I te buty polerowane na lustro? Kogo to obchodzi? Prawdziwy mężczyzna powinien mieć buty usyfione błotem - bo wtedy widać, że jest mężczyzną, a nie jakimś lalusiem. Męska elegancja to nie tylko styl biznesmena z wall street.

Zgadzam się w zupełności. :lol:

W mojej strony EOT

Panowie, gdzie można dostać klamerkę do paska płaszcza - plastikową, wygląda nieco jak skórzana (imitacja przeszyć itp.)? Niestety, przypadkowo złamałem. Płaszcz jest angielski, w innym (inna firma i materiał) mam taką samą, więc powinna to być rzecz dość typowa.

Panowie, gdzie można dostać klamerkę do paska płaszcza - plastikową, wygląda nieco jak skórzana (imitacja przeszyć itp.)? Niestety, przypadkowo złamałem. Płaszcz jest angielski, w innym (inna firma i materiał) mam taką samą, więc powinna to być rzecz dość typowa.

Sprawdź tutaj http://www.macculloch-wallis.co.uk/Category.aspx/Buckles

Pogoda a właściwie temperatura nie nastraja na stroje letnie ( mnie właśnie -15°C), ale z nadmiaru nocnego wolnego czasu i Chivas'a ;) zastanawiam się, jakiej firmy polecilibyście w miarę budżetowe koszulki polo na sezon wiosenno-letni? wszędzie pełno paści typu Lacoste, TH, RL, ale wyglądają paskudnie wg mnie po 2-3 praniach. Interesują mnie gładkie, z lekkim ściągaczem na końcu rękawa, bez kieszonki

RL z ebay.com.

TH sprzedaje znajomy na allegro który ściąga sporo towaru ze stanów. Niedawno przyszedł do mnie z kilkoma torbami różnych ciuchów (buty, paski, swetry itp) i widziałem te koszulki których jeszcze nie nosił - wyglądały jak szmaty z SH, stąd brak zaufania do tej marki, chyba że handluje on podróbami... m.in. dlatego Was pytam bo wolałbym bardziej "niszowe" firmy których nie nosi co 3 kark na dyskotece i firmy produkujące podróbki się nie interesują (np. penquin, abacus? lyle)

RL z ebay.com.

TH sprzedaje znajomy na allegro który ściąga sporo towaru ze stanów. Niedawno przyszedł do mnie z kilkoma torbami różnych ciuchów (buty, paski, swetry itp) i widziałem te koszulki których jeszcze nie nosił - wyglądały jak szmaty z SH, stąd brak zaufania do tej marki, chyba że handluje on podróbami... m.in. dlatego Was pytam bo wolałbym bardziej "niszowe" firmy których nie nosi co 3 kark na dyskotece i firmy produkujące podróbki się nie interesują (np. penquin, abacus? lyle)

Może to były polo vintage? :)

nie ma reguły. Mam kilkanaście polówek z wymienionych brandów, wszystko z outletów ze Stanów, w większości wyglądają jak nowe, dwie się trochę zdeformowały. Zresztą outlet outletowi nierówny, co innego jak kupisz w TJMaxx, a co innego jak w firmowym sklepie zlokalizowanym w centrum outletów. W tym pierwszym istotnie jeszcze na wieszaku niektóre rzeczy wyglądają na zmęczone życiem (zapewne są ze zwrotów, a tamże prawo zwrotu jest święte,zdarza się, że ludzie po roku rzeczy zwracają, w czasie którego nie wiadomo, gdzie ciuch się podziewał)

Gant +1, także wspomniany na forum Sunspel, CT, Dockers, Huberman's... Kiedyś kupiłem w raczej lowendowym (w każdym razie tanim) Springfieldzie polówkę której już szósty sezon nie mogę zajechać.