Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można próbować na 2 sposoby, tak rzecze mądrość przodków:

-nasypać na świeżą plamę mąki kartoflanej, wetrzeć, mąka wchłania tłuszcz, potem szczotkujesz - nie próbowałem

-zaplamiony materiał kładziesz na grubym tamponie z chłonnej bibuły (plamą do bibuły) i od drugiej strony traktujesz zaplamione miejsce żelazkiem - próbowałem ale nie z jedwabiem.

Opublikowano

Pewnie to czy podejmiesz ryzyko zależy od ceny krawatu, ale ja z powodzeniem czyściłem takie zabrudzenia najpierw wilgotną szmatką z odrobiną mydła a potemwilgotną, albo szybko spłukująć (żeby cały nie namókł). Trzeba tylko uważać, żeby trąć krawat nie naciągnąć jeg tkniny bo się zdefasonuje) Ew. może próbować bibułką i parą z żelazka.

A jak krawat droższy (materialnie, lub sentymentalnie) to nie ma wyjścia.

Opublikowano

Czy kupując 46 dobierałeś na szerokość, a nie długość buta? Oznaczenie literowe po rozmiarze numerycznym jest określeniem tęgości stopy. Więc przy wyborze UK10G (szerokie buty) możesz mieścić się na długość w EU44.

Obawiam się że w przypadku Clarks G to normalna tęgość, co nie znaczy że nie zgadzam się z powyższym zresztą może faktycznie chodzi o ukryte H.

Tak- G w clarksie to normalna tęgość. Kiedy kupowałem buty w Poslce to byłem w liceum/na studiach i nawet nei wiedziałem,że może być różna szerokość buta. Mam bardzo długie duże palce u stóp-i odstające od reszty palców lekko w bok,jakby z miejscem na szósty,mały palec,więc bardzo wąskie buty mi nie odpowiadają-ale zawsze kiedy but był na mnie za mały to był za kótki-duzy palec mi się zginał. I tak jest np. we wszystkich butach mojego ojca który nosi rozmiar 45. Więc naprawde nei wiem w jakim wszechświecie angielska 10 to nasze 44????

Opublikowano

Właśnie robimy remanent w garażu i w jednym ze starych kartonów znalazłem praktycznie nieużywane skórzane, PRL-owskie Relaksy z Nowego Targu. (czerwono-czarne) Powiedzmy, że to już hmm swego rodzaju "klasyka" - czy takie buty są obecnie coś warte (choćby dla kolekcjonerów)?

Opublikowano

A dla Ciebie nie sa nic warte chociazby ze wzgledu na rodzinna historie?

Pogoda jest chyba idealna zeby w nich pospacerowac wiec czemu z tego rezygnowac?

Jest taki portal allegro, na ktory mozesz wrzucic te buty bez ceny minimalnej i wtedy dowiesz sie ile sa warte :)

Opublikowano

Czy ktoś może wie gdzie można kupić płótno na torbę. Chodzi o płótno takie jak używane przez Billingham, ale także może jakieś grubsze (choć chyba niekoniecznie) płótna używane do szycia kurtek olejowanych. (pyt oczywiście dotyczy dwóch różnych tkanin)

Opublikowano

w czym polecacie zabrać garnitur, ubranie - zakładam że podróż kilkudniowa a nie jadę samochodem (wydaje mi się że pokrowiec wtedy odpada).

Garnitur w torbie na... garnitur ;).

Są oczywiście i tańsze modele, ale to już kolega sobie znajdzie bez problemu.

W ostateczności spodnie można złożyć tradycyjnie, a marynarkę w taki sposób, że jeden rękaw wywijamy na drugą stronę i wkładamy go do drugiego (zgniecenia będą zminimalizowane 8-) )
Opublikowano

Z jakiego materiału najlepiej zrobić taką białą marynarkę, idealną na mój jacht (przedostatnie zdjęcie),...

Tropic, fresco, cienka flanela (albo bawełna, najgorsze rozwiązanie jeśli chodzi o użytkowanie ale jak wpadniesz do wody marynarce nic się nie stanie ;) ). Może jakaś mieszanka lnu z bawełną.

...i czy ten materiał jest u Zakiego? ;)

Nie mam pojęcia :mrgreen:

Opublikowano

witam,

szukam koszulki w kratke gingham/vichy bialo granatowa (nazewnictwo ze strony mr Vintage, mam nadzieje ze nic nie pomieszalem).

W wolczance w moim miescie nie mieli nic na moj rozmiar. W sklepie internetowym tez nie maja w wolczance juz.

jakies pomysly gdzie mozna w przyzwoitej (zblizonej do tego co jest w obecnej chwili w wolczance) cenie nabyc?

z gory dzieki i pozdrawiam,

Byrk

Opublikowano

następny pokaz dobrego smaku u panów gentlemen'ów na forum.

Elegancja powinna się też objawiać w zachowaniu, nie tylko w ubiorze. Ale widzę forumowa szydera w pełnej krasie.

Pozostaje chyba tylko bez logowania się przeglądać forum (to nie gorzkie żale, tylko smutna rzeczywistość dla użytkownika który nie ma ~100 postów albo "uznania"). Nie daj boże popełni się w poście literówkę, pytanie będzie o 3 wyrazy za długie, lub, o zgrozo, napisze się "koszulkę" zamiast "koszulę", to zaraz pojawi się kilku miłych "kolegów", którzy oczywiście bez złych intencji pokpią sobie (wszystko to żarty, oczywiście, w każdym podobnym przypadku, oczywiście, za każdym razem, oczywiście).

Rozumiem, że można nie znać odpowiedzi, ba, może być tak, że odpowiedzi nie ma, bo ani wzór "koszulki" nie jest popularny/dostępny, ani tym bardziej w przedziale cenowym, który występuje w Wólczance.

Ale generalnie rzecz ujmując wasz popis był po prostu... smutny.

Pozostaje się chyba tylko pożegnać z takim "towarzystwem". Zyska forum, bo nikt nie będzie "tanich koszulek" wyszukiwał, zyskacie wy, bo nikt wam nie będzie tematów "tanimi koszulkami" zapychał, a jakiś szary użytkownik, który z racji wiedzy nie jest w stanie merytorycznie za wiele wnieść na forum niech się w tyłek ugryzie.

Pozdrawiam Panów serdecznie.

Opublikowano

Szyderców 'nie-gentelmanów' prosiłbym o zakończenie offtopa.

Co się tyczy Byrka - cóż można napisać? Temat wałkowany tysiąc razy, w kilkadziesiąt sekund w wyszukiwarce forumowej tudzież temacie "porozmawiajmy o koszulach" można znaleźć dziesiątki linków do stron oferujących koszule w podobnej cenie, w dowolnych wzorach. O google nawet nie wspominam.

Opublikowano

Nikt z nas nie zamierzał Panu sprawiać przykrości. Jeśli w jakiś sposób poczuł się Pan urażony to przepraszam. Ale przyznam, że zdrobnienia pewnych przedmiotów zawsze mnie rozbawiają.

Bedąc więc

takim "towarzystwem".

nie śmiałbym powiedzieć Panu:

niech się (Pan - uzup. moje) w tyłek ugryzie

bo to ani wygodne, ani miłe, a i też poniżej mojego poziomu.

Pozdrawiam

F.