Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Karol G. napisał:

Bawełna na chinosy - 100% bawełny czy z 3% domieszką elastanu?

Elastan jest konieczny. Bez niego kolana będą wyglądały jak worki. Z nim też będą tak wyglądały ale później.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
9 godzin temu, NieMy napisał:

Elastan jest konieczny. Bez niego kolana będą wyglądały jak worki. Z nim też będą tak wyglądały ale później.

Tutaj raczej większe znaczenie będzie miał szablon. W slimie szybciej zrobią się worki w porównaniu do spodni w bardziej klasycznej formie. Zresztą przed erą slimu, elastanu raczej do spodni nie dodawano, jak już coś to pewnie rzadko.

Ktoś na tym forum polecał chinosy marki CT z wykończeniem no iron. Pytanie czy to też utrwala ich formę?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Polećcie proszę sklep, internetowy lub w Warszawie w którym kupię jasne szare spodnie garniturowe, najlepiej wełna lub bawelniane (nie poliester i inne plastiki). Budżet do 500 - 600zł.  Zależy mi na wysokim stanie, prasowaniu w kant. Mogą, ale nie muszą mieć wzoru, np. ten by mi pasował: image.png.d43674eaa46fb5010b7c90ef95bb2244.png

Opublikowano
W dniu 7.03.2024 o 10:52, BlueCollar napisał:

Polećcie proszę sklep, internetowy lub w Warszawie w którym kupię jasne szare spodnie garniturowe, najlepiej wełna lub bawelniane (nie poliester i inne plastiki). Budżet do 500 - 600zł.  Zależy mi na wysokim stanie, prasowaniu w kant. Mogą, ale nie muszą mieć wzoru, np. ten by mi pasował: image.png.d43674eaa46fb5010b7c90ef95bb2244.png

Aktualnie podobne pytanie jest w bardziej odpowiednim dziale (polecono wyprzedaż w Cavour). Także można przenieść post.

Akurat spodnie w moich rozmiarach się tam wyprzedały zaraz przed decyzją o zakupie. Uważam, że wielkiej straty nie ma, ponieważ np. w Benevento można kupić w cenie zbliżonej.

Podobny wzór możesz wyszukać na Yoox. Można tam znaleźć włoskie mniej znane marki, które nie szyją za miliony.

PT Torino | Grey Men‘s Casual Trouser | YOOX tylko jeden rozmiar. Przy zamówieniu na 250 EUR jest przesyłka za free i 25% zniżki, więc zmieściłbyś się w budżecie.

Ja tam zrobiłem zamówienie.

PT Torino Casual trouser Grey 100% Virgin Wool

PT Torino Casual trouser Grey 100% Virgin Wool

Opublikowano
7 minut temu, tryhp3 napisał:

Uważam, że wielkiej straty nie ma, ponieważ np. w Benevento można kupić w cenie zbliżonej.

Ale weź jakoś zaznaczaj, że to taki forumowy żart, bo ktoś uzna, że rekomendujesz ;-)

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Kyle napisał:

Ale weź jakoś zaznaczaj, że to taki forumowy żart, bo ktoś uzna, że rekomendujesz ;-)

Ja nie rekomenduje, ale spotkałem dobre opinie z zastrzeżeniem, że wysyłka tylko za pobraniem, może kiedyś dotrze... Nie wiem jak ze zwrotami bo chyba też były problemy. Także zakup trzeba mocno przemyśleć.

Opublikowano
21 godzin temu, Kyle napisał:

Zamawiałem w lutym, dostałem spodnie w mniej niż dwa tygodnie ;D można?

Opublikowano

Zegarek kieszonkowy, a garnitur dwurzędowy.

Na własnym weselu będę miał garnitur dwurzędowy z kamizelką i zawsze myślałem o zegarku kieszonkowym. Jednak zastanawiam się czy to ma w ogóle sens, bo sam dostęp do zegarka będzie utrudniony jako, że dwurzędówki się z zasady nie rozpina no i nawet tego detalu za bardzo nie będzie widać. Warto w to brnąć, czy zostać przy zegarku na rękę?

Opublikowano

IMO nieco bezsensowne rozwiązanie  - zegarek nie będzie ani widoczną ozdobą/bajerem, ani nie będzie spełniał praktycznej funkcji czasomierza.

Myślę też, że w ogóle kamizelka do dwurzędówki jest średnim pomysłem. Ani jeden nie pokażesz, bo nie rozepniesz marynarki, a grzać będzie niemiłosiernie w pełnej sali. Chyba, że chcesz założyć zamiast w trakcie wesela, kiedy będzie ci w pewnym momencie za gorąco, wtedy ma to sens i zostałbym zegarek w kamizelce. 

Opublikowano

Gdy robi się gorąco można też udać się do toalety, zdjąć zupełnie niepotrzebną (i nie wskazaną) kamizelkę, a zegarek włożyć do kieszeni spodni i dalej będzie pełnił swoją funkcję. A i nie należy zapomnieć o wypomadowaniu wąsów.

Opublikowano

Panowie, chciałbym zasięgnąć opinii.

Czy piaskowa tkanina w rzadki i cienki granatowy prążek z wyraźną szorstką fakturą nadaje się do noszenia solo w postaci marynarki codziennej?

Mam poniekąd wrażenie, że prążek wygląda "na miejscu" tylko jako garnitur i próba de-kompletacji takowego wiąże się z wrażeniem "sieroty".

20240319_104713.thumb.jpg.e405c33fa7865e363e4cc14c70c40f03.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem ta tkanina to ogólnie słabo nadaje się na garnitur, ale już do rozkompletowania tak (chodzi mi o samą tkaninę nie o wzór).

Na blogu Mr. Vintage czytałem, że prążki tylko w komplecie (chyba nigdy nie dodawał zdjęć z marynarką czy spodniami bez kompletu).

Na blogu Jana Adamskiego dowiesz się, że nie koniecznie.

Także moim zdaniem trzeba kombinować.

Koszyki_01.jpg

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 godziny temu, Coven napisał:

Panowie, chciałbym zasięgnąć opinii.

Czy piaskowa tkanina w rzadki i cienki granatowy prążek z wyraźną szorstką fakturą nadaje się do noszenia solo w postaci marynarki codziennej?

Mam poniekąd wrażenie, że prążek wygląda "na miejscu" tylko jako garnitur i próba de-kompletacji takowego wiąże się z wrażeniem "sieroty".

Wg mnie bez problemu można nosić solo prążek. Przykład Szarmant (zależy oczywiście od materiału i prążka)

• Oceniam pozytywnie 1