Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kanapa napisał:

Na szybko potrzebuję młodemu kupić porządne koszule.

A "młody" to syn (w jakim wieku?) czy pan młody, który się obudził tuż przed ślubem (jedno nie wyklucza drugiego :-) )?

Synowi w wieku 9 lat ostatnio przyzwoitą białą koszulę kupowałem w Zarze (100% bawełna miła w dotyku, brak udziwnień stylistycznych). Dla dzieciaka w takim wieku ogólnie nie jest łatwo o białą koszulę.

Jeżeli w wieku dojrzałym, to pewnie jest w Trójmieście P&C albo van Graaf, gdzie niektóre (czytać metki) koszule będą pewnie lepsze od tych z Bytomia (nie jestem szczególnym fanem, zwykle słabo się prasują)

Opublikowano

Młody to student który wylądował na kilka tygodni u sponsorów.
Fakt że ostatnia jego koszula z Bytomia (two-ply) to gnieciuch straszny ale wytrzymała dwa lata prac dorywczych w gastro.
Dzięki za tipy - sprawdzę.

Opublikowano
W dniu 16.12.2023 o 09:57, Jakub84 napisał:

Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). 
W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej :-) 

Kluczowa sprawa to usztywnienia - kiedyś wszystko było płócienne i przyszywane do materiału głównego, teraz królują klejonki (również najczęściej tak jest gdy garnitur, którego spodnie są elementem opisywany jest jako full canvas).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Proszę państwa, swoim poprzednim wpisem wywołałem niemałą kłótnię za co serdecznie przepraszam (smoking na wesele, klapy w szpic czy szałowe itd.) ale cały czas nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy możecie polecić salon w Warszawie gdzie warto się udać po tenże smoking ALE NIE ZA MILIONY? Cena Buczysnkiego (~8k) jest dla mnie zbyt wysoka. Co powiecie o macaroni tomato? A może najrozsądniejszym wyborem jest właśnie suitsupply?

Opublikowano

Gdzie wysyłkowo podzeluję buty w rozsądnej cenie? Kiedyś zelowałem w wielki shoe ale odjechali cenowo i płacenie ponad 300 zł za przyklejenie kawałka gumy to już absurd. 

Opublikowano

@lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca  ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś  Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 31.12.2023 o 11:15, Szydlowsky napisał:

@lukmaljeśli chodzi o zelowanie to mogę polecić Ci mojego Szewca  ( Wałcz ) , ostatnio płaciłem coś koło 50 zł z tym że przynosiłem własne zelówki ( akurat spodobał mi się jakiś  Vibram ) . Sprawdzę ceny i mogę to ogarnąć wysyłkowo , dużo masz tych butów do zrobienia ? 

Wielkie dzięki za chęć pomocy. 

Opublikowano

Kupiłem Meerminy na black friday i do tego dobrałem podobny kolorystycznie pasek w Blank Belts. Niestety pasek trochę odbiega od koloru butów. Stąd pytanie: czy warto barwić pasek w taki sposób, żeby zbliżyć go odcieniem do butów? Robił ktoś coś podobnego?

Opublikowano

Kwestia gustu i potrzeb. Podstawowa zasada jest taka, że czarne pasuje tylko do czarnego, a pozostałe kolory po prostu powinny się dobrze komponować, nie muszą być identyczne, to nie wojsko. Zresztą potrafię sobie wyobrazić zestaw celowo nieharmonijny, typu zielone buty i czerwony pasek -> demonstracja.

Opublikowano
1 godzinę temu, mosze napisał:

Kwestia gustu i potrzeb. Podstawowa zasada jest taka, że czarne pasuje tylko do czarnego, a pozostałe kolory po prostu powinny się dobrze komponować, nie muszą być identyczne, to nie wojsko. Zresztą potrafię sobie wyobrazić zestaw celowo nieharmonijny, typu zielone buty i czerwony pasek -> demonstracja.

Zasada zasadą, ale perfekcjonizm kolorystyczny trochę psuje mi cały odbiór jak przechodzę w zestawie koło lustra, stąd też moje pytanie. Jak niczego nie znajdę, to zapewne zostawię tak jak jest, ale jeżeli byłoby jakieś rozwiązanie to why not? :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, lubo69 napisał:

A skąd wiesz, że wyjdzie dokładnie tak perfekcyjnie jak chcesz? Nawet mistrzowi Arsenowi różnie wychodziło, a Ty zamierzasz próbować pierwszy raz.

Nie wiem, że wyjdzie perfekcyjnie, stąd moje pytanie, czy będąc laikiem warto się bawić w takie rzeczy i czy istnieje sposób, który dałby zadowalające skutki?

Opublikowano

Myślę, że wszyscy mamy noworoczny remanent i pochowaliśmy szklane kule?Nie wiadomo, z jakiego zwierza jest pasek, czy to licówka, zamsz, korygowany czy nie, z jakiego koloru na jaki chcesz przyciemnić…

Generalnie dla zabawy można, ale farby kosztują. Jeśli możesz żyć z „niedopasowanym” paskiem, to żyj; jeśli nie, kup ciemniejszy i będziesz miał dwa.

• Like 1
Opublikowano

Ja na przykład wolę, kiedy pasek pasuje, ale nie jest identyczny z butami. Takie idealnie dopasowane komplety zawsze mi się kojarzą z nieśmiertelnym kompletem „krawat i chusteczka/wypustka plus spinki i długopis idealne na prezent”

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie zwróciłbym na to uwagi. Osobiście mam jeden pasek, wykonany z zielonego zamszu i noszę go do wszystkiego poza spodniami bez szlufek. Przeglądając się w lustrze nawet go nie widzę, bo zawsze jest zasłonięty. Tak samo szelki przy marynarce dwurzędowej albo podszewka tejże - przecież to nie są elementy którymi świecisz ludziom w oczy. 

Opublikowano

W sumie wykorzystam dyskusję - chcę kupić pasek do jeansów. Mam Betlewskiego i średnio mi podszedł. Normalnie kupiłbym coś z Sartolane, ale nic mi od nich nie podchodzi do jeansów. Blank Belts będzie ok? Pasek tak 150 - max 200 zł.