tryhp3 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 Czy delikatne przesuniecie guzika w marynarce o 1-2 cm jest dopuszczalne? Nie chce marynarki taliować u krawca, żeby nie przedobrzyć. Wydaje mi się, że w niczym to nie zaszkodzi, poza minimalnym przesunięciem linii guzików. Materiał z ramion przesuwa się też minimalnie do przodu po takiej operacji, ale w moim przypadku jest to nawet na plus. Cytuj
Gocławianin Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 W dniu 1.12.2023 o 23:38, tryhp3 napisał: Czy delikatne przesuniecie guzika w marynarce o 1-2 cm jest dopuszczalne? Nie chce marynarki taliować u krawca, żeby nie przedobrzyć. Wydaje mi się, że w niczym to nie zaszkodzi, poza minimalnym przesunięciem linii guzików. Materiał z ramion przesuwa się też minimalnie do przodu po takiej operacji, ale w moim przypadku jest to nawet na plus. Nie wiem jak marynarka będzie się układać przy 2 cm, ale u mnie 1-1,5 cm dał oczekiwany efekt. Niestety tylko przy zapiętej marynarce. Przy rozpiętej miałem odczucie zbyt małej odległości między bocznym krańcem marynarki, a guzikiem. 1 Cytuj
Cineos Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 Czy zdarza się Wam naprawiać przetarte swetry z wełny merino (nie samemu, oddać komuś do naprawy)? Ostatniego miesiąca dwa moje ulubione swetry z wełny merino (V-necki Zack Roman sprzed kilku lat) przetarły się na łokciu, jednym, lewym, czyli tym, które ciągle operuje na biurku. Swetry są w bardzo dobrym stanie, tylko są przetarte na łokciu. Warto to naprawić? W jaki sposób (łaty w kolorze swetra, czy coś bardziej rzemieślniczego)? Jestem z Gdańska, więc tu szukałbym pomocy. Czy nie pozostaje nic innego jak kosz i zakup nowych? Cytuj
lubo69 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 W moim mieście jest jedyny pozostały w Polsce zakład cerowania artystycznego. Niezbyt sympatyczna właścicielka deklaruje, że nie ma żadnych śladów naprawy. Wykorzystują oryginalną nitkę, którą pozyskują z niewidocznego miejsca swetra. Niestety, rzecz cała jest zupełnie nieopłacalna - pani zażądała ode mnie 350 zł… Z wikunii naprawiałbym, z kaszmiru może, z merynosa tylko ze względów sentymentalnych. 1 Cytuj
Sir Well Endowed Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 @Cineos może chciałbyś rozważyć łaty z zamszu? Podobnie jak to się robi w marynarkach. Natomiast czy przetarcie jest związane z miejscowym wyświeceniem się sweterka? Cerowanie przetarcia może nie dać w całości pożądanego efektu Cytuj
tryhp3 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 2 godziny temu, Sir Well Endowed napisał: @Cineos może chciałbyś rozważyć łaty z zamszu? Podobnie jak to się robi w marynarkach. Parę lat temu były modne łaty w marynarkach. Wtedy też bez problemu można było kupić sweter z łatami. Sam taki mam i w moim one wyglądają OK, ale do wielu może to nie pasować. Cytuj
Cineos Opublikowano 3 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2023 2 godziny temu, Sir Well Endowed napisał: @Cineos może chciałbyś rozważyć łaty z zamszu? Podobnie jak to się robi w marynarkach. Natomiast czy przetarcie jest związane z miejscowym wyświeceniem się sweterka? Cerowanie przetarcia może nie dać w całości pożądanego efektu Dokładnie. Przetarcie nie jest mechaniczne, tylko po prostu jest to miejscowe wyświecenie. Czyli pozostają łaty. Cytuj
Cineos Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 Przepraszam za post pod postem, ale nikt więcej nie próbował naprawy swetrów? @lubo69Dziękuję za informacje, ale jeżeli koszty są tak wysokie, a w całym kraju nie ma więcej takich pracowni żeby wysłać produkt, to rzeczywiście staje się to nieopłacalne. Cytuj
Kyle Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 52 minuty temu, Cineos napisał: Przepraszam za post pod postem, ale nikt więcej nie próbował naprawy swetrów? Jasne, że próbował, ale akurat nie takiej naprawy, o której piszesz. Zlecałem z dobrym skutkiem naprawę paskudnego zaciągnięcia (młodsza córka zaczepiła kolczykiem i poszło...), koszt chyba kilkadziesiąt złotych. Aktualnie oczekuję na zwężenie wełniano-kaszmirowego swetra tak gdzieś co najmniej o jeden rozmiar, koszt ma być 70 złotych. W Twoim przypadku po prostu trzeba pójść do zakładu oferującego cerowanie artystyczne, bowiem nie do końca ma pokrycie w faktach twierdzenie W dniu 3.12.2023 o 20:02, lubo69 napisał: W moim mieście jest jedyny pozostały w Polsce zakład cerowania artystycznego. Zakładów cerowania artystycznego trochę jest, a google ujawnia jeden choćby w Gdyni. Pójdź, pokaż o co chodzi i dostaniesz odpowiedź. 2 Cytuj
Servetch Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 Dopytywalem sie kiedys w Lodzi, naprawa takze byla zupelnie nieoplacalna. Moim zdaniem jedynym sensownym rozwiazaniem sa laty, ale to sprawdzi sie raczej tylko dla grubszych, bardziej casualowych swetrow. Cytuj
lubo69 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2023 3 godziny temu, Kyle napisał: Zakładów cerowania artystycznego trochę jest There are dinner jackets and dinner jackets. Są zakłady i zakłady. Łódzki zakład sam się reklamuje jako jedyny. Rzeczywiście (widziałem efekty) śladów nie ma. Swój sweter zaszyłem sam. Mogę spróbować i Kolegi. Moja cena 30 zł. Gwarantuję, że ślady będą? 3 Cytuj
Kyle Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2023 W dniu 6.12.2023 o 14:16, lubo69 napisał: Są zakłady i zakłady. Łódzki zakład sam się reklamuje jako jedyny. Rzeczywiście (widziałem efekty) śladów nie ma. Po pracy pani z ulicy Wilczej z Warszawy też śladów nie ma. I jeszcze do tego, o zgrozo, jest sympatyczna. 1 1 Cytuj
Coven Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Panowie, pytanie odnośnie prania. Dlaczego niektórzy producentów zabraniają prać np. lnianych bądź bawełnianych spodni w pralce, przewidując jedynie pranie chemiczne? Rozumiem taki zakaz w przypadku delikatnych materiałów, ale takie bawełniane spodnie? Cytuj
lubo69 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Bo przechodzili te same szkolenia co rzeczoznawcy obuwia, którzy mają w szablonie ekspertyzy na stałe wpisane „buty niewłaściwie użytkowane”. Zero odpowiedzialności, w razie czego zawsze winny jest klient. Unikam sklepów internetowych, które nie podają przepisu prania danego produktu. Bawełna prana tylko chemicznie lub biały T-shirt na max. 30 stopni bez wirowania to sygnał, że producent sprzedaje ściemę. 4 Cytuj
Velahrn Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 9 godzin temu, Coven napisał: Panowie, pytanie odnośnie prania. Dlaczego niektórzy producentów zabraniają prać np. lnianych bądź bawełnianych spodni w pralce, przewidując jedynie pranie chemiczne? Rozumiem taki zakaz w przypadku delikatnych materiałów, ale takie bawełniane spodnie? Nie ma to żadnego uzasadnienia. Albo nie potrafią wyprodukować porządnych spodni, albo mocno przesadzają w metce. Dobrą bawełnę można prac i w 60 C, i nic jej się nie dzieje. Kiedyś koszule się - dosłownie - gotowało, i nie było problemu. 1 Cytuj
tryhp3 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Może chodzić o użyte barwniki, albo materiały są na tyle słabe, że nie wytrzymają pralki. Cytuj
Coven Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Ja tu nawet nie mówię o producentach - krzakach, ale widzę takie oznaczenia na SuSu czy rodzimej poszetce. Trochę mnie to niepokoi, gdyż w razie chęci odświeżenia czy chociażby usunięcia jakiegoś prostego zabrudzenia jest problem. Cytuj
lubo69 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 W Łodzi jest taka pralnia, której właścicielka cechuje się ponadprzeciętną etyką zawodową. Kiedyś zaniosłem do konsultacji nowe jasne jeansy Jacob Cohen; skład: 50% wełna, 50% bawełna, dry clean only. Pytałem, czy mogę prać samemu, bo jeśli nie, to oddaję do sklepu. Właścicielka obejrzała i powiedziała: wyda pan na pranie u mnie dwa razy tyle co na spodnie, a one się bardziej zniszczą od mojej chemii niż od prania ręcznego. Spodnie są bodaj po siódmym praniu w pralce (program do wełny), zero śladów zużycia. 5 3 Cytuj
Jakub84 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Jakie macie doświadczenia z praniem spodni bawełnianych od Macaroniego w pralce (w trybie pranie ręczne na 30 stopni)? Spełniły się apokaliptyczne wizje producenta? Cytuj
papiez_ Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 Godzinę temu, Jakub84 napisał: Jakie macie doświadczenia z praniem spodni bawełnianych od Macaroniego w pralce (w trybie pranie ręczne na 30 stopni)? Spełniły się apokaliptyczne wizje producenta? Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce Cytuj
Velahrn Opublikowano 15 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2023 6 minut temu, papiez_ napisał: Prałem ich czinosy Porto z 3 czy 4 krotnie, nie widzę zmian w materiale i wymiarach chociaż metka chyba pozwala na pranie w pralce Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi: Prać wyłącznie w pralni chemicznej. Cytuj
Jakub84 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 12 godzin temu, Velahrn napisał: Akurat te spodnie nie mają w ogóle opisu pielęgnacji na ichniejsze stronie, ale w pozostałych modelach bawełnianych stoi: Prać wyłącznie w pralni chemicznej. Właśnie nie o chinosy mi chodziło (przepraszam, nie doprecyzowałem). W Macaronim słyszałem, że gurt i zakładki się zdeformują. Zastanawia mnie jedno: tego typu fasony były popularne „przed wojną”, a wtedy nikt nie nosił ich do pralni chemicznej Cytuj
pablocito Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 Kiedyś obejrzałem to: https://www.gentlemansgazette.com/how-to-wash-a-suit-at-home/ i postanowiłem spróbować na jakichś starszych flanelowych wełnianych spodniach i płaszczu żony z sieciówki. Efekt był zaskakujący: ubrania wyprały się świetnie, żadnych zniszczeń, nie skurczyły się. Będę eksperymentował dalej, może nawet z garniturami. Jak coś zniszczę to dam znaćSwetry już od dawna piorę w pralce. Jeden warunek: max 30 stopni i najsłabsze wirowanie tylko żeby odciekły z nadmiaru wody i nie wyciągały się przy suszeniu. 2 Cytuj
JakubAnderwald Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2023 Gdzie wysłać żonę po pierwszą marynarkę MTM? Chciałaby z szarego tweedu, a po 2 latach poszukiwań wśród damskich RTW nie udało jej się znaleźć takiej która by była z dobrych materiałów, ładna i dobrze na niej leżała. Ja z kolei nie znam miejsc gdzie dobrze szyją dla pań Najlepiej w Warszawie, ale możemy też zrobić wycieczkę jeśli będzie warto. Cytuj
kanapa Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2023 Na szybko potrzebuję młodemu kupić porządne koszule.Gdzie w Trójmieście od ręki takie cudo dostanę?Plan jest na Bytom w centrum wyprzedaży na Kowalach oraz na Kilińskiego we Wrzeszczu - Nie tylko dla Gentelmenów. Berg zdecydowanie odpada. Gdzieś jeszcze jest szansa? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi