Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, zmarzlo napisał:

Dordzy, czy ten odcień szarego nada się na formalne okazje, zamiast klasycznego granatu?

W mojej opinii jak najbardziej. Taki ciemny grafit jest bardzo uniwersalny i elegancki. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, papiez_ napisał:

W mojej opinii jak najbardziej. Taki ciemny grafit jest bardzo uniwersalny i elegancki. 

To nie jest nawet grafit, a już na pewno nie ciemny.

Opublikowano
W dniu 31.12.2019 o 19:54, Żorż Ponimirski napisał:

Coś brogsowo-monkowego, średni do ciemnego brązu, najlepiej na gumowej podeszwie.

Padło na Monki. Czy w cenie ok 700 złotych jest sens rozglądać się za czymś innym niż Berwick?

Opublikowano

Miałem na nogach do tej pory Berwicki i Loaki. Berwicki najlepiej pasują w rozmiarze 8 (np kopyto 207), Loake w 8,5 (np kopyto 026), odpowiadają mi szersze kopyta.
Oksfordy Yanko 962 potencjalnie też powinny pasować?

Opublikowano

Pytanie o rozmiar. Marynarka z Poszetki rozmiar 50 lezy na mnie idealnie. 

Jesli chodzi o SS, Lantier, to jaki rozmiar by odpowiadal 50 z Poszetki? Ktos moze moglby powiedziec na bazie doswiadczenia ?. Dzieki z gory za pomoc

Opublikowano

Czy jest jakiś szewc lub zakład który w kraju jest w stanie zrobić remont tych butów? Dokładnie minimum wymiana wkładek ewentualnie wymiana podeszwy plus zmniejszenie o 0.5 rozmiaru na długości.

Marki brak - podeszwa szyta ale cecha na niej jest zatarta - SE...

5cb031f72dc66a91fada3352207dbf07.jpg&key=7d086f93fea7615e86d0eb0eb06a02f172de8716b3b87f625e43cc5d0901f941

da79848f6ea72de07e64ff2eb2fb7013.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
17 godzin temu, jugend napisał:

Pytanie o rozmiar. Marynarka z Poszetki rozmiar 50 lezy na mnie idealnie. 

Jesli chodzi o SS, Lantier, to jaki rozmiar by odpowiadal 50 z Poszetki? Ktos moze moglby powiedziec na bazie doswiadczenia ?. Dzieki z gory za pomoc

Porównaj wymiary, bo i Poszetka i SS mają dokładne tabele, a patrząc na wymiary to odpowiadają sobie 1:1 więc w SS też bym brał 50. 
Lantiera nie nosiłem. 

Opublikowano

Czy na oficjalną, wieczorową okazję, do czarnego jednorzędowego garnituru z wełny, białej koszuli na spinki z krytą plisą i bordowej muszki z grenadyny pasuje założyć jaśniejszą kamizelkę? Kamizelka jest jednolita, jasnoszara. Cel to trochę odformalnić ten zestaw. 

Opublikowano

Sama mucha połączona z kamizelką nie stanowi problemu. Pytanie tylko, czy jest konieczność, by sprawiać by zestaw wieczorowy specjalnie był mniej formalny. Może warto np. pomyśleć o białej lnianej poszetce, albo o goździku - te dodatki nie wpłyną na zmianę formalności, a pozwolą się wyróżnić.

Opublikowano
24 minuty temu, Markin napisał:

Sama mucha połączona z kamizelką nie stanowi problemu. Pytanie tylko, czy jest konieczność, by sprawiać by zestaw wieczorowy specjalnie był mniej formalny. Może warto np. pomyśleć o białej lnianej poszetce, albo o goździku - te dodatki nie wpłyną na zmianę formalności, a pozwolą się wyróżnić.

Dziękuję za radę. Zestaw ma być na wieczorowy koncert. Rzecz w tym, że kiedyś na takie imprezy bez garnituru się nie wchodziło. Dziś widuję osoby w dżinsach rurkach, trampach i obowiązkowo z rozchełstanym kołnierzykiem bez krawata. Chciałbym się ubrać elegancko i mam ochotę na muszkę. Poszetka oczywiście będzie, a nad kamizelką jeszcze pomyślę. 

Przy tego typu wątpliwościach posiłkuję się tym wpisem, ale on mojego dylematu nie rozstrzygał

https://janadamski.eu/2017/05/stopniowanie-formalnosci-ubioru/

Opublikowano
Dziękuję za radę. Zestaw ma być na wieczorowy koncert. Rzecz w tym, że kiedyś na takie imprezy bez garnituru się nie wchodziło. Dziś widuję osoby w dżinsach rurkach, trampach i obowiązkowo z rozchełstanym kołnierzykiem bez krawata. Chciałbym się ubrać elegancko i mam ochotę na muszkę. Poszetka oczywiście będzie, a nad kamizelką jeszcze pomyślę. 

Przy tego typu wątpliwościach posiłkuję się tym wpisem, ale on mojego dylematu nie rozstrzygał
https://janadamski.eu/2017/05/stopniowanie-formalnosci-ubioru/

Do granatowego wizytowego garnituru szara kamizelka jako element obniżający formalność byłaby dla mnie ok. Do CZARNEGO garnituru bym tego nie zrobił.
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
21 hours ago, Milimetr said:

Rzecz w tym, że kiedyś na takie imprezy bez garnituru się nie wchodziło. Dziś widuję osoby w dżinsach rurkach, trampach i obowiązkowo z rozchełstanym kołnierzykiem bez krawata.

Myślę, że lepiej być oddanym własnym wartościom, aniżeli patrzyć kto w czym chodzi. Warto ciągnąć ludzi i ogólny wizurek ku górze niż w dół. Proponowałbym jednak nie zmniejszać formalności zestawu na tę okazję.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

mam pytanko do osób, które mają lub słyszały to i owo na temat:

Barbour kurtka, mam dwie na oku:

1. https://www.countryattire.com/barbour-bridle-quilted-mens-jacket/ca50106060.html?colour=Navy

2. https://www.countryattire.com/barbour-heritage-liddesdale-quilt-mens-jacket/ca5088805.html?colour=Navy

Która będzie lepsza do codziennego użytku (praca)?

Podobnie jak z rozmiarem (moje wymiary 185cm, szczupła sylwetka, na ogół chodzę w M (swetry) i marynarki to 50) doliczając do tego swetr/marynarka + koszule to jaki rozmiar będzie OK? Medium?

Czy kurtka będzie trzymać ciepło, czy nada się w lutym/marzec (temperatura >0)?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano

@yetonek

Mam Barboura z Twojego drugiego linku - moim zdaniem absolutnie nie nadaje się na luty/ marzec, ja chodzę w niej w kiedy jest ok. + 10 / + 15 stopni (w koszuli i swetrze pod spodem). Oczywiście ktoś może być zimnolubny i dokładając np. marynarkę chodzić w chłodniejszych okresach, ale wydaje mi się że lepiej poszukać czegoś bardziej dostosowanego do pogody.

Jeśli chodzi o rozmiar Heritage Liddesdale (drugi link) - to już jest wersja "slim" w stosunku do zwykłego modelu Liddesdale. Ja ogólnie chodzę w ubraniach w rozmiarze s, kurtkę również kupiłem s i jest dobra - minimalnie luźna, także trochę zachowuje charakter oryginalnego Liddesdale (który w rozmiarze s byłby ewidentnie zbyt obszerny).