Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mat111Czarne sznurówki.

Drodzy,

czy zdarza Wam sie odpinać guziki w rękawie marynarki (mam SuSu więc jest tak mozliwośc)?
Zauważyłem, że odpięcie dwóch powoduje lepsze układanie się rękawa przy koszuli z maknietem francuskim. (okazja formalna, bo ślub jako gość)
Pozdr

Opublikowano
3 minuty temu, Tadam napisał:

Drodzy,

czy zdarza Wam sie odpinać guziki w rękawie marynarki (mam SuSu więc jest tak mozliwośc)?
Zauważyłem, że odpięcie dwóch powoduje lepsze układanie się rękawa przy koszuli z maknietem francuskim. (okazja formalna, bo ślub jako gość)
Pozdr

Zdarza się bardzo często (jako swego rodzaju "smaczek"), choć akurat nie zauważyłem różnicy w układaniu się rękawa.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Nie bardzo wiem gdzie zadać pytanie; proszę o opinię Kolegów chemików, lekarzy bądź prawników:-)

Chcę kupić lustro do przedpokoju. Znalazłem w TKMaxx, ale na odwrocie widnieje naklejka z ostrzeżeniem, jakoby produkt zawierał substancje zaklasyfikowane w stanie Kalifornia jako rakotwórcze. Jak to zinterpretować?

Opublikowano

Prawdopodobnie produkt zawiera, substancję wpisaną na jakąś listę w stanie Kalifornia. Przy tym, zapewne ustawodawstwo stanowe w związku z tym faktem nakazuje to oznaczyć w ten sposób, jeżeli produkt ma być sprzedawany w Kalifornii.

Pod poniższym linkiem przykładowa lista, możliwych substancji.

http://oehha.ca.gov/proposition-65/proposition-65-list

Nie wiem jak to się ma do prawa UE

Opublikowano

Dzięki. Tak mi się też wydaje, ale zastanawiam się, czy to znaczy że:

a. lustro powleczone jest warstwą składającą się częściowo ze szkodliwego ołowiu/kadmu/azbestu (nie wiem, z chemii miałem 3-); stwierdzone są przypadki nowotworu przy kontakcie z tą substancją;

b. w składzie znajdują się śladowe ilości substancji widniejącej na liście; mogłaby ona spowodować problemy zdrowotne w przypadku nieprzerwanego wpatrywania się w lustro z odległości 2 cm przez minimum 100 lat, ale na wszelki wypadek umieszczamy info: coś jak "Caution: the beverage you are about to enjoy is extremely hot" na kubku kawy.

Opublikowano

Stan Kalifornia jest znany z tego, że ma super-wyśrubowane normy ekologiczne: nawet na Amazonie możesz znaleźć produkty z amerykańskich sklepów z adnotacją, że właśnie do Kalifornii nie wysyłają bo coś tam. Ergo: bym się nie przejmował...

BTW: może to po prostu krzyształowe lustro z tlenkiem ołowiu, który oczywiście jest nieszkodliwy, dopóki go nie zjesz :-)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Jezeli to lustro podoba sie Tobie i wszystkim pozostałym osobom, ktore maja zamiar w nie zerkac, to wg. mnie powinienes je nabyc droga kupna, ewentualnie inna skuteczna droga:). Znam przypadek kiedy normy californijskie uniemozliwily sprzedaz pewnego modelu motocykla, ponieważ.....uwaga....dotkniecie jezykiem, do pewnej czesci zbiornika paliwa, przy temperaturze ponizej 5 F, grozilo "przywarciem" lizacego do lizanej czesci. California, 5F, lizanie zbiornika.....Nie byl to oczywiscie zaden amerykanski motocykl:). Do tych co najwyzej przywieraja pupy ich uzytkownikow:)

Reasumujac. Jeżeli lustro dostalo sie jakims cudem na teren UE to mam wrazenie, ze nie przyplynelo z syryjczykami, wiec zapewne jego szkodliwosc, a w zasadzie prawdopodobieństwo wystapienia czynnikow o nadmiernej szkodliwosci jest porównywalne do lizania wspomnianego zbiornika paliwa, no chyba, ze rzeczywiscie mislbys zamiar je lizać, w co watpie. 

Opublikowano

Pozwolę sobie zmienić temat na bardziej przyziemny - skórzana brązowa torba na ramię (Baron), okazała się barwić ubrania w wysokich temperaturach. Czy ktoś wie co jest tego przyczyną i czy istnieją jakieś "domowe" sposoby na ten problem? Z góry dziękuje za pomoc! :)

Opublikowano
20 godzin temu, lubo69 napisał:

A nie lepiej ochroniarza?

Nie, nie lepiej, aczkolwiek i tak lepiej niż pytanie w necie ludzi, którzy nie widzą o co konkretnie pytasz. Ale to już Twoja sprawa, czy faktycznie chcesz się dowiedzieć czego dotyczy to ostrzeżenie, czy nie.

Opublikowano

Posiadaczy spodni z moleskinu (najlepiej beneventowych - akcja "wiem" zrobiła swoje ;) ), proszę o podzielenie się spostrzeżeniami na temat ich wytrzymałości. Spotkałem się z opiniami, że materiał jest dość podatny na przetarcia i raczej mniej trwały niż np. sztruks.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, metius napisał:

Posiadaczy spodni z moleskinu (najlepiej beneventowych - akcja "wiem" zrobiła swoje ;) ), proszę o podzielenie się spostrzeżeniami na temat ich wytrzymałości. Spotkałem się z opiniami, że materiał jest dość podatny na przetarcia i raczej mniej trwały niż np. sztruks.

W miejscach w których spodnie bardziej pracują dość szybko pojawiają się ślady użytkowania , wytarcia, wyświecenia , nie przetarcia (przetarcie rozumiem już jako dziurę ) .

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dobry wieczor wszystkim,

prosze o porade, zastanawiam sie nad kupnem swojej pierwszej dwurzedowki i wpadla mi w oko jedna od Grand Frank -> https://www.grandfrank.com/eu/shop/main/jackets/agani-blue-windowpane-double-breasted-jacket

Czy wg Was owa marynarka od Grand Franka warta jest uwagi, tzn. nie za wysoko sa guziki? Czy blizej jej do klasyki , czy do wybiegu? ;-)

pozdro,
lukee