Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

A na poważnie to spróbowałbym z beżem i szarościami.

Beż nie pasuje - próbowałem (chyba, że masz na myśli taki ciemny, ciężki ceglany odcień)

Myślałem o czymś takim :

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Czerwone buty ciężko nawet znaleźć na Pitti ;)

Dołączona grafika

Mam takie pytanie.

Czy poniższy strój mogę potraktować jako mało formalny i iść w nim bez skrupułów do szkoły?

http://i40.tinypic.com/vsj7z9.jpg

Wybaczcie za niewyraźne zdjęcie, ale na tę chwilę nie mam innego aparatu, którym mógłbym zrobić wyraźniejsze. Dokładniej, marynarka jest jaśniejszego, granatowego koloru niż spodnie. Również na marynarce są cienkie, białe paski, których na zdjęciu nie widać. Coś jak: https://lh3.googleusercontent.com/-jK_9 ... ardoch.jpg (Zdjęcie przypadkowo znalezione w internecie).

Nie jestem właśnie pewien, czy takie ciemne spodnie można zestawiać z "ciemnymi" kolorami marynarki.

Podejrzewam, że ten zestaw jest lepszy, ale właśnie nie wiem, jak mają się do tej marynarki granatowe spodnie :P . (To ta sama marynarka jak coś).

http://i40.tinypic.com/35170o2.jpg

Dodam, że spodnie na pierwszym zdjęciu, to zwykłe granatowe chinosy (Nie wiem jak tam widać na tym zdjęciu), które fajnie wyglądały w kompozycji z samymi koszulami.

Pozdrawiam

edit: Cholera, zastanawiam się, czy rękawy nie są ciut za krótkie.

Przeszukałem swoje archiwa i nie za dużo znalazłem :-/ Nie wiem, czy to jest najlepsze zestawienie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I nie wiem, jakie buty nosi poniższy dżentelmen, ale czerwone byłyby całkiem z jego bajki 8-)

Dołączona grafika

Czyli, w skrócie - albo zmieniasz kolor skóry, albo zapuszczasz brodę i sumiaste wąsy. Oczywiście siwe :mrgreen:

Też tak myślę! Korzystając z "poradni stylistycznej" mam jeszcze do Was pytanie. Chciałbym wrócić do żywych starą marynarkę. Zmieniła mi się sylwetka i całość wymaga poprawek. Co waszym zdaniem trzeba przerobić żeby "nie raziło" w oczy? Na pewno rękawy i trzeba zebrać bokiem żeby była bardziej taliowana, coś jeszcze? http://imageshack.us/g/810/dscn2588q.jpg/

Taliowanie i długość rękawów koniecznie, proponuję także zwęzić rękawy, wyglądają na dość szerokie.

Wydaje mi się, że marynarka jest za szeroka w ramionach, ale z tym już nic nie zrobisz.

Łącząc paski z paskami, czy takie połączenie ma sens?

Jeżeli nie to proszę o wskazówki :)

Oczywiście ma sens - paski o tak różnej skali dobrze wyglądają razem, ale kolorystyka w zestawieniu wygląda na przypadkową.

Tak, jest przypadkowa :)

A jaki kolor pasowałby bardziej Waszym zdaniem?

Odnośnie koszuli.

Gdy kupujecie koszule z wieszaka, to jakie wymiary bierzecie pod uwagę, poza wielkością kołnierzyka, przy jej zakupie?

Chodzi o to, czy dobierając koszulę, podając idealną wielkość kołnierzyka, pozostałe parametry (długość rękawów, szerokość rękawów, długość koszuli) pasują Wam idealnie.

Kupiłem koszulę o rozmiarze kołnierzyka 42 i tutaj jest wszystko ok, tyle tylko, że cała koszula wydaje mi się za długa, zaś rękawy za szerokie.

W jaki zestaw ubrań powinna się zaopatrzyć młoda osoba wchodząca na rynek pracy, zarówno pod kątem ubioru bardziej eleganckiego jak i smart casual, jakie buty i dodatki (teczka etc)? Podstawowy czynnik wyboru marek, miejsc zakupu- budżet (podkreślam wchodzenie na rynek pracy ) ale i jakość. Może podacie jakieś przykładowe listy zakupów, miejsca i marki godne uwagi studentowi ostatnich lat studiów/ prawie absolwentowi. W związku z miejscem zamieszkania- Lublin, byłbym wdzięczny za ew. lokalne sugestie.

Pozdrawiam

W jaki zestaw ubrań powinna się zaopatrzyć młoda osoba wchodząca na rynek pracy, zarówno pod kątem ubioru bardziej eleganckiego jak i smart casual, jakie buty i dodatki (teczka etc)? Podstawowy czynnik wyboru marek, miejsc zakupu- budżet (podkreślam wchodzenie na rynek pracy ) ale i jakość. Może podacie jakieś przykładowe listy zakupów, miejsca i marki godne uwagi studentowi ostatnich lat studiów/ prawie absolwentowi. W związku z miejscem zamieszkania- Lublin, byłbym wdzięczny za ew. lokalne sugestie.

Pozdrawiam

Takie informacje znajdziesz na forum - poszukaj.

Dobrze dopasowany granatowy garnitur. Marki oczywiście nie mają znaczenia. Liczy się jakość i dopasowanie właśnie.

Co najmniej jedna para czarnych butów, najlepiej wiedenek. Kilka koszul. Na pewno biała i niebieskie, gładkie i we wzory. Kilka krawatów. Generalnie na początku nie za bardzo dandy... poszetkę zostawiłbym w domu na rozmowę o pracę.