Zajac Poziomka Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 20 godzin temu, Jamjest napisał: Wg mnie opisałeś typowy zestaw koordynowany (np granatowa marynarka https://shopmiler.com/pl/garnitury/marynarka-sportowa-granatowa i szare spodnie takie jak te: http://www.benevento.pl/spodnie-garniturowe/195-spodnie-welniane-120s-ciemno-szare.html) tylko mam wątpliwości co do czarnych oksfordów. Raczej bym wybrał brąz lub jak już muszą być czarne to z ażurami. Jak te Według mnie czarne oksfordy bardzo dobrze pasują do granatowej marynarki i szarych spodni. Często nawet wyglądają lepiej niż brązowe np. przy ciemnym granacie marynarki i białej koszuli. Brązowe za to wyglądają lepiej przy bardziej casualowych, "letnich" zestawach koordynowanych typu niebieska marynarka i jasnoszare spodnie. Na przykład w przypadku marynarki, koszuli i spodni które miałem na sobie kilka dni temu i pokazywałem w CMDNS, brązowe buty by nie pasowały, za to czarne oksfordy wyglądają dobrze: 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiePanda Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgodnie z sugestią kolegi Zająca zamówiłem garnitur z mniejszym wypełnieniem - SuSu Napoli (50). Osobiście znacznie lepiej się czuję. Jeszcze raz proszę o opinię i rady co zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 2 godziny temu, DiePanda napisał: Zgodnie z sugestią kolegi Zająca zamówiłem garnitur z mniejszym wypełnieniem - SuSu Napoli (50). Osobiście znacznie lepiej się czuję. Jeszcze raz proszę o opinię i rady co zmienić. Pozdrawiam IMHO plecy do skrócenia od strony prawego ramienia - skośne fałdy materiału od środka pleców w kierunku bioder. Minimalnie za szerokie ramiona, spodnie do skrócenia. Zdecydowanie łatwiej byłoby ocenić jak leży marynarka gdybys usunął nici zamykające szlice. Wg mnie leży nienajgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 22 godziny temu, White Haven napisał: Prośba o poradę. Nowy garnitur po pierwszej turze poprawek krawieckich (zwężanie w klatce, zwężanie rękawów, poszerzanie spodni), ale efekt dalej jest odległy od oczekiwań. Spodnie są ok, problem mam z marynarką. Tak na moje oko - na pewno trzeba zebrać jeszcze trochę materiału w klatce piersiowej tak? Co myślicie o ramionach? Zwężać je, zmniejszyć wypełnienie? Z przodu jest moim zdaniem ok, także nawet nie pokazuje. Kwadratowe ramiona to najprawdopodobniej wynik bardzo dużych wkładów barokowych co widać po kwadratowym przejściu ramienia w rękaw. Ramiona sa do skrócenia z mniejszym wypełnieniem w samej kuli rękawa, należałoby rownież zmniejszyć nabiegi - jest tam za duzo materiału. Przy okazji tej operacji warto byłoby przestawić wszycie rękawów do kuli na tzw rękawy tyłowe po to aby lepiej układały sie w swobodnej pozycji rąk. Przodu nie widziałem. Operacja do zrobienia ale tylko dla doświadczonego krawca. Koszt takiej operacji raczej duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 @Tomasz Fedak Mógłbyś może pokazać na jakiejś fotografii jak wyglądają te rękawy tyłowe? Jutro idę do swojej krawcowej z garniturem i dobrze by jej było pokazać to poglądowo. Z tego co mówiła to zwężanie ramion i usuwanie nadmiaru wypełnienia ma opanowane. Koszty w jej przypadku są akceptowalne (raczej nie przekroczą łącznie z dotychczasowymi poprawkami 100 zł) A i co to są te nadbiegi? Przód po poprawkach (usunięcie nadmiaru materiału w klatce i wyszczuplenie rękawów) układa się na tyle dobrze na ile się da przy moim aktualnym braki talii. Nic się nie marszczy, ani nie opina, klapy i kołnierz nie odstają. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 47 minut temu, White Haven napisał: @Tomasz Fedak Mógłbyś może pokazać na jakiejś fotografii jak wyglądają te rękawy tyłowe? Jutro idę do swojej krawcowej z garniturem i dobrze by jej było pokazać to poglądowo. Z tego co mówiła to zwężanie ramion i usuwanie nadmiaru wypełnienia ma opanowane. Koszty w jej przypadku są akceptowalne (raczej nie przekroczą łącznie z dotychczasowymi poprawkami 100 zł) A i co to są te nadbiegi? Przód po poprawkach (usunięcie nadmiaru materiału w klatce i wyszczuplenie rękawów) układa się na tyle dobrze na ile się da przy moim aktualnym braki talii. Nic się nie marszczy, ani nie opina, klapy i kołnierz nie odstają. Z góry dzięki. Nabiegi to nic innego jak celowe zostawienie nadmiaru materiału na plecach na wysokości pachy abyś mógł swobodnie wyciągnąć ręce do przodu, zawiązać buty itd. W tym przypadku jest tego za dużo - zauważ jak zarys Twojej talii przechodzi w linie pleców tworząc dwie pionowe równoległe fałdy. Operacje należy wykonać bardzo czujnie - w przeciwnym wypadku zostaniesz dosłownie "unieruchomiony". Co do rękawów "tyłowych" - takie określenie ma na nie krawiec, z którym na co dzień współpracuję. Generalnie chodzi o to, że rękaw brzydko się marszczy w jego tylnej części co widać bardzo dobrze na zdjęciu. To oznacza, że został wszyty za bardzo do przodu (rozumiem, że to RTW), a Twoje sylwetka jest zupełnie inna - trzymasz ręce bliżej/bardziej równolegle do tułowia. Wymaga to przestawienia rękawa na jego kuli wszywając go bardziej do przodu (jakbyś obracał zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara patrząc na niego z boku). Efekt do osiągnięcia jest taki jak na zdjęciu poniżej. Rzuciło mi się jeszcze w oczy to, że centralny szlic (rozporek) nieco się rozchodzi - może to być efekt tego, że marynarka jest minimalnie za ciasna w biodrach. Z własnego doświadczenia wiem, że zdjęcia nie oddają nigdy w 100% tego co jest do zrobienia/poprawienia. Często to jak coś się układa wynika z perspektywy, światła czy zagnieceń. Opisałem to co jest dla mnie widoczne na pierwszy rzut oka. Chętnie zobaczę zdjęcia "po" korektach. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 Dzięki wielkie, na pewno wrzucę. Samemu jestem ciekaw, bo pierwszy raz robię tak bardzo ingerującą w konstrukcję marynarki przeróbkę. Garnitur RTW z Bytomia, skusiłem się na 50% wyprzedaż, bo materiał (wełna Zignone) był fajny, a przy cenie na poziomie 650 zł nie mam większych obiekcji w zainwestowanie w przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 Godzinę temu, Tomasz Fedak napisał: IMHO plecy do skrócenia od strony prawego ramienia - skośne fałdy materiału od środka pleców w kierunku bioder. Jak skrócić z jednej strony? Koledze @DiePanda opada prawe ramie więc ewentualnie wstawić małą poduszkę ale ja bym nic nie ruszał (rzadko stoimy na baczność a w ruchu tego nie widać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 12 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2017 Teraz, FONos napisał: Jak skrócić z jednej strony? Koledze @DiePanda opada prawe ramie więc ewentualnie wstawić małą poduszkę ale ja bym nic nie ruszał (rzadko stoimy na baczność a w ruchu tego nie widać). Skrócenie pleców to nic innego jak zmniejszenie ich długości robiąc o wymiar mniej więcej fałdy materiału/nadmiaru. Oczywiście robimy to od góry czyli od wszycia kołnierza. Do sprucia jest połowa marynarki (prawy bok): całe ramię, kolnierz etc. oczywiście zaczynając od wszycia rękawa prawego do wygubienia/wytracenia do środka pleców. Dla doświadczonego krawca operacja do wykonania w ciągu 1 dnia choć zapewne nie tania bo wiąże się z wypruciem prawdopodobnie rękawa. Mam nadzieję, że słowami opisałem to w miarę zrozumiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 19 godzin temu, Caporegime napisał: Może @Ernestson coś doradzi, ale moim ramiona są do zrobienia od nowa, a to implikuje praktycznie zmianę wszystkiego Słabo to widzę. Jest tak jak piszesz, żeby te plecy wyglądały tak jak lubimy, do zmiany jest praktycznie wszystko (rękawy, ramiona, plecy). Do zrobienia ale u dobrego krawca i nie będzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrod Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Witam, postanowiłem nieco ożywić swoją szafę (a dokładnie jej zawartość) od strony kolorystycznej. Stworzyłem zestaw widoczny na zdjęciu. Poprzednie moje wpisy dotyczyły ubrań o kolorystyce niebiesko-brązowej, natomiast w tym odważyłem się na zieleń. Bardzo mozolnie i ostrożnie zmieniam swój styl dlatego proszę o opinie i sugestie n.t. poniższego zestawu ubrań. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wessling Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 @vrod Trochę smutno wygląda ten zestaw, a chcesz osiągnąć efekty ożywienia kolorystycznego. Spróbuj w takim razie z żywszymi kolorami. Ja raczej wybrałbym jaśniejszą, bardziej nasyconą zieleń. Szczególnie na cieplejsze miesiące. Dobrze gra z niebieskim i granatem. Z kolei w połączeniu z szarym dobrze czuję się w spodniach oliwkowych lub khaki. I jeśli nie mam nic pod szyją, to do vnecka raczej wybieram koszulę z przypinanymi wyłogami. Nie martwię się wtedy, co się z nimi dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 @vrod biała gładka koszula niezbyt dobrze wygląda w zestawach casualowych, jest zbyt elegancka. Na zdjęciu nie widać, ale jeżeli koszula to nie jest tkanina z fakturą (np. oxford), to warto żebyś pomyślał o innej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aver Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Faktycznie zestaw wygląda dosyć zimowo. Chyba lepiej byłoby dać tu błękitną koszulę oksford. Albo zrobić inną kombinację - np. brązowe spodnie i sweter w kolorze butelkowej zieleni czy brązowe spodnie, błękitna koszula, zielony krawat i szara marynarka (popatrz na dzisiejszy zestaw od Poszetki w CMDNS). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrod Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 Dziękuję za odpowiedzi. @Zajac Poziomka Zmieniłbym koszulę na "oxford" z przypinanymi wyłogami, jednak pojawia się problem - nie mogę takiej znaleźć w rozmiarze 42 i w cenie do 150 zł. @Wessling Niestety nie będę się czuł komfortowo w jaśniejszych kolorach - na pewno nie na tym etapie "transformacji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 13 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2017 1 minutę temu, vrod napisał: Dziękuję za odpowiedzi. @Zajac Poziomka Zmieniłbym koszulę na "oxford" z przypinanymi wyłogami, jednak pojawia się problem - nie mogę takiej znaleźć w rozmiarze 42 i w cenie do 150 zł. http://www.ctshirts.com/uk/slim-fit-white-plain-washed-oxford-shirt/CSR0635WHT.html - 20 funtów. Nawet jak doliczysz 9 za wysyłkę, mieści się w Twoim budżecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 Jakie buty (chodzi o kolor) pasują do takich bardzo jasno szarych chinosów? Ciemnobrązowe mogą być, prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 Godzinę temu, swordfishtrombone napisał: Jakie buty (chodzi o kolor) pasują do takich bardzo jasno szarych chinosów? Ciemnobrązowe mogą być, prawda? Jasnobrazowe zamszowe penny loafersy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 22 minuty temu, phantom napisał: Jasnobrazowe zamszowe penny loafersy. Takich nie mam, ale może przełamię niechęć do jasnobrązowych butów :). Moje "letnie" buty póki co to ciemnobrązowe zamszowe monki (Yanko Testa Moro), liczę, że też dadzą radę, ale moja żona jest odmiennego zdania :). Białe conversy do casualu też dadzą radę, ale te buty akurat do wszystkiego pasują. Przy okazji drugie pytanie: czy każdy może/powinien spróbować białych spodni, czy są one zastrzeżone dla osób wysokich i szczupłych? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 3 minuty temu, swordfishtrombone napisał: Takich nie mam, ale może przełamię niechęć do jasnobrązowych butów :). Moje "letnie" buty póki co to ciemnobrązowe zamszowe monki (Yanko Testa Moro), liczę, że też dadzą radę, ale moja żona jest odmiennego zdania :). Białe conversy do casualu też dadzą radę, ale te buty akurat do wszystkiego pasują. Przy okazji drugie pytanie: czy każdy może/powinien spróbować białych spodni, czy są one zastrzeżone dla osób wysokich i szczupłych? Osobiście w ostatnim czasie często przyjmuję zamówienia na bawełniane lub bawełniano/kaszmirowe lub lniane spodnie właśnie w kolorze białym. Są to najróżniejsze sylwetki od bardzo chudych po tęgie. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie, wysokość stanu i innych wykończeń. Generalnie to spodnie tylko na lato więc nierzadko wykańczamy je z nieco krótszą nogawka, ale to już indywidualne preferencje. Aby białe spodnie wyglądały dobrze (na każdej sylwetce) trzeba wiedzieć z czym je zestawić. Nawet jeśli miałby to być zestaw oparty na niskim kontraście jak na zdjęciu poniżej. Z własnego doświadczenia dodam, że to najmniej praktyczny kolor. Po założeniu lądują zawsze w praniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 Białe spodnie zarezerwowane są dla osób z dużą zniżka w pralni pod domem Mam jasno-piaskowe lniane na lato i jakąkolwiek próba zmycia zabrudzenia kończy się widoczną plama po wyschniętej wodzie, ogólnie to pierwsze spodnie które mi się skurczyly po którymś oddaniu do sprawdzonej pralni Co do zamszowych, ciemno brązowych monkow potwierdzam - pasują prawie do wszystkiego, od jeansów, po granatowy garnitur, jedne z najczęściej używanych przeze mnie butów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Kwiecień 2017 Białe lniane i bawełniane nie sprawiają większych trudności niż z inne jasne kolory. Trzeba prać i prasować, czasem odplamić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gwelf Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 czy ktos moglby polecic poszetke do oewgo krawata? (biala koszula, cimeno szary garnitur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowoanglik Napisano 21 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2017 Biała lub granatowa z różowymi akcentami w wzorze, ewentualnie błękit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Wieczorek Napisano 22 Kwiecień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2017 Do wyboru https://www.poszetka.com/product-pol-3810-poszetka-macclesfield.html https://www.poszetka.com/product-pol-3366-poszetka-welniano-jedwabna-geometryczny-wzor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi