Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Aver napisał:

Kupiłem sobie dyplomatkę SuSu w jasnym kolorze: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/24/9e/60/249e60b2792300a7fff9e9f56a4108c0.jpg
Takiej jeszcze nie miałem, więc zastanawiam się nad dwiema sprawami. Czy da się dopasować do niej mniej formalne spodnie? Flanelowe to oczywisty wybór, ale czy będą pasować też sztruksy? Powiedzmy takie: http://www.benevento.pl/spodnie-sztruksowe/157-spodnie-sztruksowe-jagodowe.html
Druga rzecz - zastanawiam się, czy dorzucić jakieś kolorowe dodatki - pewnie granatowe albo burgundowe - czy pozostać przy szarych, które już mam. http://lb0.dstatic.pl/images/27500939/I520x520.jpg http://www.poszetka.com/product-pol-3572-Kaszkiet-Scabal.html  Odnoszę wrażenie, że szarości z reguły się ze sobą nie gryzą, ale nie wiem, czy nie wyjdzie z tego bura plama. 

Spoko.

54 minuty temu, 50groszy napisał:

Dlaczego?

Jak dla mnie te spodnie są zbyt casualowe (w kontekście wydziwiane - ten kolor i ta faktura "rys") i po prostu nie pasują do reszty, ale jak już mówiłem to moje subiektywne odczucie. Według mnie chinosy to lepsza opcja

A dlaczego brązowy ma nie pasować do różu? Moim zdaniem te dwa kolory dobrze się komponują. Do różowych koszul według mnie nie pasują czerwienie. Nie jestem do końca przekonany również do fioletów, ale tutaj nie mam pewności. Natomiast odcienie granatu, zieleni i brązu są raczej bezpiecznymi wyborami.

• Oceniam pozytywnie 1

@BrotherM ogólnie zdecydowanie tak. Warto jednak zapytać gdzie w tej marynarce chcesz chodzić/przebywać.

kiedy się sprawdza:

biuro zimą: temperatura w klimatyzowanym biurze często jest taka sama zimą i latem. Tkanina flanelowa jest grubsza i dużo lepiej trzyma ciepłotę ciała - a temperatura w biurze jest taka sama jak latem

wyjście z biura latem: nieocenione - w biurze jest ok [klimatyzacja] w po wyjściu na 30 stopni robi się już dużo gorzej. Przewienośc marynarki bez podszewki [właściwie na pół podszewce tzn. rękawy i kark] jest dużo większa.

Osobiście mam prawie pół na pół w garderobie spoglądając po tym kątem

• Oceniam pozytywnie 1

Witam but jaki jest każdy widzi wykonany przez modową firmę Diesel Black Gold więc i wygląd w ich stylu - kupione jeszcze w czasach mniejszej świadomości butowej. I tu pojawia się moje pytanie myślicie że buty mają jakikolwiek potencjał np. po przepastowaniu całości na ciemny kolor lub/i wymianie podeszwy na bardziej normalną. Aktualnie służą mi jako eksponat do mozolnych ćwiczeń lustra (ciężko idzie) i ewentualnie do wyjść jak jest duża odwilź lub śnieg i kiedy wszystkich innych butów mi szkoda. Buty wydają się wykonane z dobrej jakościowo skóry dlatego szukam pomysłu na to żeby je przerobić i jakoś "unormalnić". Co o tym myślicie da się coś wymyślić żeby było w miarę OK czy tylko kosz ?

IMG_20161214_190032.jpg

Panowie mam problem z jedną koszulą (lekko turkusowa, w praktyce okazała się być bardziej jaskrawa niż na zdjęciach w necie).

Nie ukrywam, że chciałbym kupić koszule w innych niż uniwersalnych kolorach (białe/niebieskie), ale jakoś mam problem z dopasowaniem turkusu/różu/fioletu do szarych, niebieskich garniturów.

Stąd może bardziej w przypadku mniej formalnego ubioru?

2 godziny temu, Servetch napisał:

Prawdopodobnie problem masz nie bez powodu. Takie koszule wymagają dużego wyczucia.

Jak to miała być zgryźliwość, to sobie daruj, bo niewiele to pomaga, ani wnosi do tematu ;)

A zapytałem o konkretne porady.

W przypadku ciemnej marynarki/piaskowych spodni to mi oczywiście bardziej leży jasnoniebieska koszula, ale pokombinować można.

@BrotherM Według mnie kolorowe (w sensie nie białe, nie błękitne, pomijam kwestię koszul białych w kolorowe paski/kratki) koszule niespecjalnie pasują do garniturów. Taką turkusową nosiłbym raczej tylko do letnich zestawów typu chinosy+jasna lniana marynarka. Albo i bez marynarki i krawata, z podwiniętymi rękawami.

• Oceniam pozytywnie 1

Moim zdaniem, do garnituru i eleganckiego zestawu kombinowanego najlepiej pasują kolory standardowe (biel, błękit, róż), do tego stonowane. Kolory intensywne natomiast sprawdzają się w pełni słońca, latem, również w bardziej eleganckich zestawach. Np. biała lub jasnoszara, lniana marynarka, a do tego koszula w intensywny róż/zieleń/turkus itp. Wtedy spodnie również powinny być stonowane, aby uniknąć efektu "kolorowanki".

• Oceniam pozytywnie 1