Sebastian Żukowski Napisano 14 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2015 Zrobiłem to porównanie. Pierwsze seria to 48 (ostatnie zdjęcie w tej serii to marynarka gdzie zebrałem trochę materiału przy pomocy szpilek), druga seria to 46. Spodnie w obu seriach to te z 46. Jak teraz to widzicie? W 48 zdecydowanie gorzej układają się plecy ale w ramionach (wg mojej oceny) jest zaskakująco dobrze. Witam Panowie Widzę, że nadal Sprytny nie ma garnituru. Mamy tu do czynienia z nietypową sylwetką, wiec znalezienie w sklepach czegoś, co będzie leżeć dobrze, to nie lada wyczyn. I już współczuję krawcowi, który miałby to poprawiać. Są podobne, jedna jest po prostu mniejsza. Oba ramiona są wysoko, co powoduje zmarszczenia pod kołnierzem. Dodatkowo, lewe ramię jeszcze wyżej od prawego, ciągnie plecy do góry po lewej stronie. Sylwetka jest sprężysta co sprawia, że plecy wydają się być za długie, przody natomiast za krótkie. Barki szerokie, jakby nie mieszczą w marynarce, co skraca rękawy i sprawia, że się marszczą. Prawa ręka jest niżej z powodu niższego ramienia, wydaje się być dłuższą. Miednica przodowa sprawia, że spodnie też nie wyglądają dobrze. Widać to dokładnie na każdym zdjęciu: przody spodni są opięte na wysokości uda, tyły marszczą się "wiszą". Niżej kolana jest odwrotnie, łydki są opięte a przody się marszczą. Przestrzeń między kolanami też nie pomaga tym spodniom dobrze wyglądać. Na takie nogi trzeba specjalnej konstrukcji. Powodzenia 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprytny Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Dziękuje za wszystkie uwagi. Jestem z Katowic, więc do krawca w stolicy mam jednak dosyć daleko @Sebastian Żukowski - jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego komentarza. Liczba (trafnych!) spostrzeżeń na podstawie tych kilku zdjęć bardzo mnie zaskoczyła. Po kolei: a. prawe ramię faktycznie mam minimalnie niżej od lewego (teczkę a wcześniej plecak zawsze nosiłem w prawej ręce) b. od okołu roku czasu intensywnie pływam (4-5/tydzień) co spowodowało poszerzenie się barków c. nogi od zawsze miałem niekształtne (jeżeli mamy używać eufemizmów Co do pozostałych uwag pewnie również masz rację Nie spodziewałem się, że jest możliwa analiza anatomii na tym poziomie na podstawie zdjęć ubranego ciała. Reasumując zamówię jeszcze dla porównania 48 "Long". Przyjdzie za kilka dni i wtedy zobaczę czy na podstawie tego rozmiaru będzie dało się uzyskać coś przyzwoitego. PS. Jeszcze do niedawna wydawało mi się, że mam bardzo standardową sylwetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 @Sebastian Żukowski - jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego komentarza. Liczba (trafnych!) spostrzeżeń na podstawie tych kilku zdjęć bardzo mnie zaskoczyła. Po kolei: a. prawe ramię faktycznie mam minimalnie niżej od lewego (teczkę a wcześniej plecak zawsze nosiłem w prawej ręce) b. od okołu roku czasu intensywnie pływam (4-5/tydzień) co spowodowało poszerzenie się barków c. nogi od zawsze miałem niekształtne (jeżeli mamy używać eufemizmów Co do pozostałych uwag pewnie również masz rację Nie spodziewałem się, że jest możliwa analiza anatomii na tym poziomie na podstawie zdjęć ubranego ciała. Sebastian jest krawcem, rozpoznawanie niedoskonałości (czy po prostu typów) sylwetki to część jego codziennej roboty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprytny Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 Tak, w tym momencie widać że mam do czynienia tylko z produktami RTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halius Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Czy widoczne na zdjęciach marszczenia rękawa w tylnej części ramienia są dopuszczalne? Garnitur RTW. Jedyny jaki udało się znaleźć w rozmiarze 182/84 więc nie mogłem wybrzydzać. Nie wiem czy to kwestia mojej postawy czy takiej konstrukcji marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Ile mniej więcej taka operacja kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 1 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2015 Wszystko zależy od krawca, ale jak każda operacja wymagająca wyprucia rękawa, nie będzie to tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sprytny Napisano 3 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2015 Chciałbym ponownie poprosić Was o radę. Nadal szukam garnituru. Poprzednie rozmiary, opisałem w #3689 - wtedy przymierzałem rozmiar 46 oraz 48 - teraz przyszedł mi rozmiar 48L Nogawka spodni wygląda jakbym miał złamaną nogę to efekt tego, że do zdjęcia nogawki były mocno podwinięte. Proszę o ocenę tylko garnituru (koszula jest nie do tego zestawu) a krawat (knit) został "upiększony" przez jakieś latające stworzenie. Co (czy) można poprawić: - rękawy do skrócenia 1-1,5cm - to prosta sprawa - marynarka o ile z przodu imo jest dobra długość to czy z tyłu nie jest za długa? czy da się coś z tym zrobić? - wytaliowanie aby leżał tak jak 46 z poprzednich postów. - inne modyfikacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 3 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2015 Moim zdaniem marynarka jest prawidłowej długości tylko nieładnie marszczy się na plecach między łopatkami jakby była zbyt wąska w ramionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 4 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 4 Marzec 2015 Według mnie jeżeli chodzi o długość jest zdecydowanie lepiej - w tej kwestii to raczej dobry rozmiar. Sądzę też, że przecięcie nici zabezpieczających rozcięcia marynarki poprawi jej ułożenie na plecach. Nie wiem, czy na całej długości pleców będzie poprawa, ale na podstawie mojego zamówienia mogę stwierdzić, że to zabezpieczenie mocna zaburza odczucia i ułożenie. Ewentualnie zapytaj, czy przyjmą zwrot jeżeli rozetniesz nici. Jeżeli chodzi o szerokość w ramionach, to może nie jest Twój model, bo zamówienie rozmiaru 50L raczej nie jest tutaj opcją - marynarka będzie za szeroka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man with Harmonica Napisano 26 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2015 Panowie, Nie dawno zamówiłem płaszcz z Bytomia. Wełna 80%, poliamid 20%, koszt 550 PLN. Pod płaszczem mam marynarkę. Nie mam do niego zastrzeżeń poza jednym: przy ruchach płaszcz na ramionach zagina się nieco do wewnątrz, i powstaje taki efekt spiczastych ramion, czego nie lubię. Wynika to chyba z dużych poduszek w ramionach, ponieważ mam inny płaszcz niemal z identyczną szerokością ramion, ale poduszki są mniejsze, i rękawy na ramionach ładnie "spływają" w dół. Przy tej konstrukcji płaszcza sprawę załatwiłby prawdopodobnie nieco mniejszy wymiar szerokości ramion w płaszczu, niestety jest to 48 i mniejszego rozmiaru już nie ma. Co myślicie o tym? Najbardziej żal mi pleców.. może na zdjęciach tego tak nie widać ale jest na prawdę świetnie dopasowany do mojej sylwetki. Jak przesadzam, że jest źle to napiszcie A jak nie przesadzam to tym bardziej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Bażant Napisano 27 Marzec 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2015 On jest po prostu za duży pod każdym względem. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Man with Harmonica Napisano 28 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2015 Jednogłośnie za duży. Dziękuję za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 28 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2015 Tak, zdecydowanie za duży - w ramionach przede wszystkim, ale i rękawy wymagają skrócenia. Sam w tym sezonie (na początku grudnia) kupiłem w Bytomiu dyplomatkę i chodziłem w niej, bo w sumie nie za bardzo miałem coś innego do zarzucenia na grzbiet w zimie, ale też wymaga zwężenia - w ramionach, na plecach i w talii, czyli wszędzie Tylko rękawy były maksymalnie wydłużane w ramach darmowych poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 28 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2015 Robert M, aż muszę zapytać. Czy po wydłużeniu rękawa zostały ślady na materiale po fabrycznym zagięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 28 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marzec 2015 Nie, wszystko wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 29 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2015 Mam pytanie: czy do beżowych chinosów będą pasować ciemnobrązowe brogsy? Czy powinienem szukać czegoś jaśniejszego? Ww. brogsy: http://www.krolewskiherb.pl/pl/p/Brogues-Brazowe/122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Szanowni Koledzy!Mam pytanie do klientów SuitSupply.Postanowiłem sprawić sobie garnitur dwurzędowy i potrzebuję porady/wskazówki rozmiarowej.Jak ma się ichniejsza rozmiarowka do pozostałych RTW?W popularnych RTW typu: Boss, Lagerfeld, Armanii, Joop itp., zawsze mam R50.Myślicie, że mogę zaryzykować z SS również 50?Martwi mnie trochę obwód w klatce, bo w ich rozmiarówce jest tam dość dużo, natomiast w R48 nie wcisnę się już w spodnie...Ważne to dla mnie o tyle, że to garniak dwurzędowy, więc dopasowanie ważne jak mało kiedy P.S. Przeróbki krawieckie oczywiście i tak będą Wesołych Świąt użyczam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 SS podaje dokładne wymiary marynarek i spodni (size advisor), więc łatwo sprawdzić. Trzeba zwrócić uwagę na fakt, że SS oferuje różne kroje, w szczególności, różne konstrukcje ramion. W praktyce kroje te będą różnie leżeć na sylwetce. Mam (miałem) jedną marynarkę Boss-a i mam jedną Joop-a, obie mają mocną konstrukcję ramion (dość spore poduszki w ramionach), a SS oferuje marynarki od bezkonstrukcyjnych do posiadających (jak mi się wydaje, mniejsze) wypełnienia. SS ma pewien zapas materiału, o szczegóły najlepiej ich zapytać, odpowiadają w ciągu kilku godzin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Dziękuję!Właśnie o zapas materiału mi chodziło. Wiem, że dwurzędowa marynarka jest trudna do krawieckich przeróbek i nie chciałbym naruszać jej konstrukcji. Ze spodniami można prawie wszystko, więc aż tak się nie martwię Spytałem już o wskazówki zgodnie z Twoją radą.Pozdrawiam!EDIT:W nadesłanej odpowiedzi doradzono mi pozostanie przy regularnym rozmiarze 50. Brak poduszek i lekka konstrukcja winny spowodować, że być może obejdzie się bez taliowania, które najczęściej jest w moim przypadku konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Biorąc pod uwagę tylko kolor jak najbardziej pasują. Pod jakim kątem mogą być niewłaściwe? Wiem że nie właściwy dział dla takiego pytania, jednak chyba nie ma sensu dla jednej odpowiedzi przenosić postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarloS Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Myślicie, że mogę zaryzykować z SS również 50? Martwi mnie trochę obwód w klatce, bo w ich rozmiarówce jest tam dość dużo, natomiast w R48 nie wcisnę się już w spodnie... Ważne to dla mnie o tyle, że to garniak dwurzędowy, więc dopasowanie ważne jak mało kiedy Mam to samo, przy 180/100/96. W spodnie SS rozmiar 48 się nie mieszczę, a 50 leżą świetnie. Dla porównania Vistuli noszę 50 super slim, marynarka SS 50 Lazio jest trochę za szeroka w ramionach, SS 50 Havana jest OK w ramionach. Obie do zebrania pleców. W rozmiarze 48 są na styk, ale leżą dobrze na plecach. Natomiast mam marynarki DB rozmiar 48 - kroje SOHO i Madison - są jak na mnie szyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Jakości, zapewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 30 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2015 Natomiast mam marynarki DB rozmiar 48 - kroje SOHO i Madison - są jak na mnie szyte.. To dobra wróżba, bo kupuję (mam na oku) dwie dwurzędówki: jedna SOHO, druga Madison Dzięki! P.S. Zabrać tu i tam zawsze (prawie) można, gorzej jak za ciasny garnitur nie ma zapasu materiału.... Tak jak pisałem: bez przeróbek i tak się na pewno nie obejdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkviadro Napisano 1 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2015 Formalności. Wybierz "dziurkowane" derby (np. http://www.sklep.klasycznebuty.pl/482,berwick-3571-sicalf-cuero.html czy http://patine.pl/yanko-545-middle.html), ewentualnie oxfordy na grubszej, mniej formalnej podeszwie (http://www.sklep.klasycznebuty.pl/308,berwick-3561-tan-ls.html czy http://patine.pl/yanko-style-664-goodyear-welted.html) albo (jak Ci nie żal pieniędzy) ten sam model w brązowym zamszu - http://www.krolewskiherb.pl/pl/p/Brogues-Zamsz-Braz/123. Zdaję sobie, że podałem przykłady z innej półki cenowej - wybrałem je tylko dla wizualizacji. Ostatecznie zdecydowałem się na G&B tylko że w kolorze koniakowym. http://www.sklep.klasycznebuty.pl/236,gordon-bros-levet-2318-tan.html Mam nadzieję, że do zestawów koordynowanych w podstawowych kolorach (beżowe, granatowe chinosy, granatowa i szara marynarka) będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi