Pan Janusz Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Ta marynarka jest za mała i wskutek napięć materiału w biodrach, w klacie itp, robi się taki makabryczny efekt rolowania się materiału w talii. Tak nie ma co zwezac bo inne wymiary ciągną materiał we wszystkie strony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Szczerze mówiąc to nigdy bym na to nie wpadł bo mam tam spokojnie ponad 7cm luzu. Swoją drogą teraz pytanie czy da się poszerzyć to miejsce? Najlepiej byłoby się udać do krawca, ale niestety dostępny dopiero od stycznia. Marynarka nie jest za wąska. Jeżeli to Twoja naturalna postawa, to będziesz miał problem ze znalezieniem dobrze leżącej marynarki. Masz bardzo wyprostowaną sylwetkę co powoduje duży problem z balansem - tył marynarki jest za długi a przód za krótki. Nie wiem czy krawiec będzie w stanie to skorygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan_Z Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Panowie, wpadła mi w ręce taka sztruksowa marynarka. Nie miałem pomysłu co do niej założyć, ale przeglądając szafę przyszło mi do głowy takie połączenie. I jako kompletny laik chciałem zapoznać się z opiniami osó bardziej doświadczonych. Czy to wogóle jako całość ma sens, czy raczej powinno leżeć jak najdalej od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangoup Napisano 11 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Grudzień 2014 Rzeczywiście marynarka jest za wąska w tali. Jak odpiąłem guzik i palcami przytrzymałem w pozycji zapiętej + 3/4cm to już z tyłu nie było tego problemu. Prawda jest taka, że to moja pierwsza 'lepsza' marynarka. Wszystkie wcześniejsze były bardzo sztywne i nie układały się pod ciało, przez co nie było podobnych problemów. Ale zastanawia mnie post kolegi Caporegime. Ta marynarka jest za mała i wskutek napięć materiału w biodrach, w klacie itp, robi się taki makabryczny efekt rolowania się materiału w talii. Tak nie ma co zwezac bo inne wymiary ciągną materiał we wszystkie strony Czy mógłbyś wskazać na zdjęciach które miejsca, poza talią, są zbyt wąskie? Po czym wnioskujesz że w klatce marynarka jest za mała? Proszę nie odbierać tego w negatywny sposób, po prostu chcę wiedzieć na co zwracać uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Zwróć uwagę na to co się dzieje pod prawą pachą: http://i.imgur.com/4tzpNYg.jpg, widać też, że pomimo nadmiaru materiału z tyłu, przód jest opięty (tak mniej więcej 10cm nad i pod guzikiem materiał rozchodzi się na boki, widać standardowe "żyły") Na tym zdjęciu: http://i.imgur.com/rD3Q3GZ.jpg zaś widać, jak zaszyte szlice opinają tył, powinny w miarę luźno zwisać, nawet zaszyte. Gdyby sprawa dotyczyła tylko zwężenia talii, na plecach powinieneś mieć - patrząc z boku na zdjęciu 2 (poza lekkimi fałdami nadmiaru materiału) praktycznie prostą lub lekko zakrzywioną linię pleców. W każdym razie jednak równą, tutaj widać, że w okolicy talii nagle linia się załamuje i opinia na brzuchu - czyli coś jest nie tak w innych wymiarach i to ściąga materiał. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Capo, wszystkie objawy które opisałeś wskazują właśnie na wielki problem z tzw balansem. Kolega stoi bardzo wyprostowany (i z tego co pisze to dla niego naturalna postawa). Przy takiej sylwetce przód marynarki powinien być szerszy i dłuższy (wtedy nie ciągnęłaby się tak na klatce, guziki nie szłyby w górę i przody by nie "nożycowały"). Plecy za to powinny być węższe i krótsze. Boki powinny mieć też inny kształt. To są problemy w samej konstrukcji i korekta obwodów, tu czy tam, nic nie zmieni. Oczywiście jak rozepnie się marynarkę to zwisa sobie swobodnie i problemu aż tak nie widać. To właśnie odkrył kolega po rozpięciu marynarki i niesłusznie uznał za objaw zbyt ciasnej talii. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurk Malong Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Panowie, co sadzicie o butach: http://www.zalando.pl/pier-one-oksfordki-brazowy-pi912a0au-o11.html Pytam w kontekscie fasonu, wykonczenia a nie jakosci/trwalosci itp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 W kontekście wykończenia, to mnie by takie buty wykończyły skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurk Malong Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Mnie rowniez by wykonczyly, rowniez skutecznie, bo nie nosze brogsow. Stad rowniez brak u mnie kompetencji w ich ocenie i prosba o rzetelna ocene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Jedno jest pewne, to nie są brogsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 No właśnie chodzi o to, że ewentualna rzetelna ocena mogłaby dotyczyć jakości/trwałości tego obuwia (zakładając, że wypowiadałby się w tym zakresie jakiś jego dotychczasowy długotrwały użytkownik). Wypowiedzi dotyczące fasonu będą jedynie subiektywnymi opiniami, odwołującymi się do gustów danej osoby. Stąd i cała trudność. Mnie na ten przykład te buty się nie podobają a na zdjęciu (zastrzegam, że nie widziałem ich na żywo) wyglądają gorzej niż niektóre obuwiopodobne wynalazki stojące na półkach w sklepach takich sieci jak CCC czy Deichmann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurk Malong Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Mialem na mysli rzetelna ocene w formie: "Nie wpadaja w kanon klasyki bo maja za malo dziurkowania". Sam fakt podobania sie, jest oczywiscie uznaniowy, ale pewne kanony, przyjete standardy istnieja i oparcie sie na nich daje w mojej ocenie rzetelna opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 No to w takim kontekście, to dla mnie jest to jakaś nieudana wariacja na temat Quarter-Brogue Derby. Co do standardów i kanonów, to jak mawiał klasyk, są po to, żeby je łamać - w tym jednak przypadku wydaje mi się, że nie wyszło to najlepiej i ja bym raczej tą drogą nie podążał, choć z drugiej strony, jeżeli się Panu te buty podobają, to przecież nikt Pana za te buty nie zlinczuje... przynajmniej mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurk Malong Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Mi akurat te buty jako caloksztalt sie nie podobaja, chociaz bez perforacji, jako buty na chlodniejsze dni, ze wzgledu na grubsza podeszwe mysle, ze dalyby rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Federalles Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Panowie, wpadła mi w ręce taka sztruksowa marynarka. Nie miałem pomysłu co do niej założyć, ale przeglądając szafę przyszło mi do głowy takie połączenie. I jako kompletny laik chciałem zapoznać się z opiniami osó bardziej doświadczonych. Czy to wogóle jako całość ma sens, czy raczej powinno leżeć jak najdalej od siebie? Jak dla mnie może być, co prawda bez szału ale całkiem poprawnie. A na przyszłość proponuję założyć ciuchy na siebie i wtedy pstryknąć fotkę będzie łatwiej wszystkim. ps. aha zapomniałem napisać - Ja tam się nie znam zbyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisciofcb Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Panowie - wracając jeszcze do moich zdjęć garnituru z SS - zamierzam jutro wysłać do nich maila z pytaniem, czy jest możliwość zdekompletowania garnituru i zamówienia marynarki w rozmiarze 106 i spodni w rozmiarze 114 - czy w dobrym kierunku rozumowania zmierzam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tangoup Napisano 15 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2014 Ja bym jednak zachęcał do napisania. Kilkakrotnie widziałem w opisie garnituru, że udostępniają taką możliwość, pomimo że w regulaminie jest napisane - że nie. Edit: Na przykład tutaj: http://eu.suitsupply.com/en/suits/napoli-navy-pinstripe/P1105-JD.html?start=16&cgid=Suits&prefn1=color&prefv1=Blue Widzę, że wiąże się to ze standardową kolekcją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 16 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 2014 Z tego, co rozumiem, można zamówić do garnituru drugą, dodatkową parę spodni, oprócz tej standardowej w jednym rozmiarze z marynarką. Nie pamiętam już, na pewno w salonie sprzedawca pokazywał mi garnitur, który można było zdekompletować, ale o ile się nie mylę, był to chyba Jort (a w każdym razie coś w przedziale cenowym powyżej 500 euro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 17 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2014 Mam pytanie związane z muchą. Czy można zakładać muchę do włoskiego lub pół włoskiego kołnierza i czy guziki koszuli powinny być koniecznie kryte? Generalnie całość stroju to granatowy garnitur na ślub i wesele jako gość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 17 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2014 Pół włoski tak, włoski nie. Guziki nie muszą być zakryte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 17 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2014 Czytałem gdzieś, że jeśli zakładać koszulę z widocznymi guzikami, dobrze by były one perłowe, do tego z półwłoskim kołnierzykiem, włoski może być za szeroki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 17 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2014 Kołnierzyk to już kwestia osobistych preferencji, moim zdaniem pół-włoski najlepszy. A guziki koniecznie zakryte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Sebastian Żukowski Napisano 18 Grudzień 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2014 Nie ograniczaj się każda mucha pasuje do każdego kołnierzyka, o ile nie jest to sama stójka , guziki pokaż jeśli nie są wyjątkowo tandetne/plastikowe. Należy cieszyć się ubiorem a nie spinać jak na komunię czy apel. Pilnuj tylko, żeby kołnierzyk ( wysokość, stójka, długość i rozstaw wyłogów) był odpowiedni dla Twojego owalu twarzy. Nie kupuj gotowych much do zapięcia, to muchy dla nieporadnych leniwców . 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 18 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2014 Dziękuję wszystkim za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi