Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

CZy to jest krótkie pytanie na ktore da się dać krótką odpowiedź?

To jest kilka krotkich pytan

Nie znalazlem lepszego watku w ktorym moglbym to opisac a uznalem ze zakladanie nowego watku nie spotka sie z dobrym przyjeciem. ALe nie widze przeszkod i moge temat gdzies przenisc lub moge zalozyc nowy watek.

pzdr

CZy to jest krótkie pytanie na ktore da się dać krótką odpowiedź?

To jest kilka krotkich pytan

Nie znalazlem lepszego watku w ktorym moglbym to opisac a uznalem ze zakladanie nowego watku nie spotka sie z dobrym przyjeciem. ALe nie widze przeszkod i moge temat gdzies przenisc lub moge zalozyc nowy watek.

pzdr

Na przyszłość proponuję choćby tutaj: viewtopic.php?f=1&t=823&start=130

Skoro jednak pytania już padły, to:

Ten garnitur pasuje do każdych butów ze skóry licowej (nie zamsz ani nubuk) poza czarnymi wiedenkami (oxfords) bez nakładanego noska. Osobiście, z uwagi na obniżoną formalność (guziki) odradzałbym w ogóle czarne wiedenki.

Możesz do niego założyć praktycznie każdą koszulę sprzedawaną jako "formalna" (nie "casual", ale nie koszule wieczorowe) i większość jedwabnych krawatów. Poszetki podobnie plus biały len. Bawełnianą poszetkę możesz mieć trudność dopasować.

Możesz spokojnie zrezygnować z krawata (przepraszam pozostałych forumowiczów). Białe guziki obniżają formalność do tego stopnia, że całość może dobrze wyglądać.

Kwestii adekwatności marynarki 2,5 guzika do Twojej postury nie da się ocenić nie widząc jej na Tobie.

Podszewka w rękawach jest pewnie nawet w ostatnim garniturze MT od Zaremby. Bez tego rękawy bardzo wyciągałyby się w łokciach. Raczej nie znajdziesz krawca, który Ci to usunie (choć jak zapłacisz...).

Prucie podszewki? Think twice.

Odnośnie krawców i krawcowych, poczytaj Przewodnik miejski. Zapytaj się też w sklepie, gdzie oni oddają garnitury do poprawek. Na pewno mają jakiś zaprzyjaźniony punkt i może to nie będzie kanciapa w GM.

Dzieki za przeniesienie watku i przepraszam za klopot. Jestem nowy na forum wiec sie pogubilem

tutaj jak rozumiem moge do woli Was meczyc?:)

meqoq

dzieki za porady

Postaram sie

z podszewka tak tylko rzucielem pomysl ale widze ze bez sensu:)

postaram sie ubrac w toto i wrzucic zdjecia aby czegos wiecej sie dowiedziec o tych guzikach

Mam jeszcze kilak pytan

Jakie Waszym zdaniem pasuja kolory do takich szarych garniturow? WIem juz ze koszule wizytowe ale w jakich kolorach? myslalem o niebieskich, moze w paski niebieski/bialy, kratki? Czy generalnie prawie wszystko co mi sie bedzie podobac? koszula formalna to inaczej jak rozumiem wizytowa? sorry, naprawde jestem jeszcze zielony ale bardzo sie staram i szybko robie postepy:)

skóra licowa? to np takie : http://www.pediwear.co.uk/crockett/products/339.php ? takie mi sie podobaja:)mozna kupic takie podobne brogue ale do 1000 zl w Polsce?

Chcialbym do tej marynarki zakupic/uszyc drugie spodnie, ale w innym kolorze. Jakie kolory powiniem brac pod uwage

pzdr

o rannyyy:)

pyta bo nie wie albo nie dostaje odpowiedzi. Nie znam sie jeszcze a bardzo znac sie chce. Akurat takich butow do jakich wrzucilem link nie widzialem nigdzie (choc juz kilka sklepow odwiedzielem) PRzez internet kupowac sie boje jak na razie. Wiec w czym problem?

Jesli jakis jest to jedyne co moge zrobic to po prostu nie pytac. Nic innego dla Was zrobic niestety nie moge.:)

W polsce nie znam niestety sklepow gdzie byloby jakis duzy wybor dobrych kladycznych butow tak abym mogl poprzymierzac poporownywac, zobaczyc czym sie dokladnie roznia buty za 1000 od tych za 2000 itd itd

ot i tyle:)

aa

nosze 41 - 41,5

pzdr

Jakie Waszym zdaniem pasuja kolory do takich szarych garniturow? WIem juz ze koszule wizytowe ale w jakich kolorach? myslalem o niebieskich, moze w paski niebieski/bialy, kratki? Czy generalnie prawie wszystko co mi sie bedzie podobac? koszula formalna to inaczej jak rozumiem wizytowa? sorry, naprawde jestem jeszcze zielony ale bardzo sie staram i szybko robie postepy:)

skóra licowa? to np takie : http://www.pediwear.co.uk/crockett/products/339.php ? takie mi sie podobaja:)mozna kupic takie podobne brogue ale do 1000 zl w Polsce?

Chcialbym do tej marynarki zakupic/uszyc drugie spodnie, ale w innym kolorze. Jakie kolory powiniem brac pod uwage

1. A priori wszystkie dostępne. To, co będzie pasować, zależy bardziej od Twojej karnacji, koloru włosów, etc. niż od tego garnituru.

2. Nie wizytowa. O wizytowej poczytasz tutaj: http://www.szarmant.pl/koszula-smokingo ... ntent=Feed

Mi generalnie chodzi o koszule, które w naszych sklepach znajdziesz opisane jako "bussiness line", albo podobnie, w odróżnieniu od np. "weekend". Weź może jednak poczytaj trochę to forum, zamiast pytać o takie rzeczy.

3. Tak, to jest skóra licowa. Poczytaj trochę to forum zamiast w drugim poście pytać o buty do 1000 zł. To jest akurat bardzo popularne pytanie. Wystarczy wpisać 1000 w wyszukiwarkę.

4. Uszyj/kup czarne.

Dołączona grafika

Poddaję pod ocenę w tym temacie. Konkretnie chodzi mi o to czy pasuje koszula do spodni i pasek (granatowy parciany) do butów. Wydaje mi się, że udało mi się optycznie wydłużyć nogi, ale nie wiem czy aby nie aż za mocno.

W kieszeni - telefon. ;)

Dołączona grafika

Poddaję pod ocenę w tym temacie. Konkretnie chodzi mi o to czy pasuje koszula do spodni i pasek (granatowy parciany) do butów. Wydaje mi się, że udało mi się optycznie wydłużyć nogi, ale nie wiem czy aby nie aż za mocno.

W kieszeni - telefon. ;)

Ładne drzwi :)

Ale wracając do tematu, trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie dot. "wydłużenia nóg", bo aparat chyba był ustawiony dość nisko (na wysokości kolan?). To mogło nieco zaburzyć rzeczywiste proporcje nóg do tułowia, ale nie wyglądają na zbyt mocno wydłużone.

Do tego zestawu wybrałbym pasek skórzany w kolorze butów.

Same buty wydają mi się dość masywne i ciężkie do lekkiej góry.

Wyjmij telefon z kieszeni - nawet nie chodzi o zabawne nieporozumienie, ale o wpływ na ruchliwość plemników; i mówię to poważnie. Dotychczasowe badania nie przynoszą jednoznacznych wyników, ale ze zdrowej przezorności lepiej do noszenia telefonu wykorzystać tę torbę, którą masz na ramieniu :)

A mnie się podoba połączenie kolorów. Pasek współgra z koszulą, a buty z torbą.

W kieszeni - telefon. ;)

Ja osobiście parciany granatowy pasek używam tylko do zamszowych granatowych butów.

Jeśli chcesz wydłużyć nogi to spodnie powinny być bez mankietów,a buty w podobnej kolorystyce co spodnie.

Jeśli chcesz sie wydłużyć "w ogóle" to podobne kolory we wszystkich częsciach ubioru,a koszula na zewnątrz.Nie jestem fanką krótkich rękawów(a wręcz uważam,ze powinny byc zakazane:) i takiej kraty.Długi rękaw na pewno optycznie dodałby Ci cm do wysokości.

Pasek mi tu nie"konweniuje:)".Okulary cudne.

"nigdy przenigdy nie wolno nosić brązowego paska do czarnych butów", czy jakoś tak to szło. ale pasek do butów nie pasuje. masz oddolnie zrobione zdjęcie, więc długość nóg (za duża) przekłamana. a kolorystycznie, moim zdaniem, jest ok.

włącznik światła krzywo!

W tym mieszkaniu niejedna rzecz jest krzywo. ; )

O tym wpływie telefonu na płodność też słyszałem, ale w moim wieku póki co to akurat zaleta. ;)

@ninka, krótkiego rękawa z zasady nie noszę, ale stwierdziłem, że taka koszula na lato będzie w porządku i, moim zdaniem, jest ok. Oczywiście marynarki do tego nie zakładam. A spodnie nie mają mankietów, tylko są podwinięte, mogłem to od razu napisać.

Dziękuję za uwagi. :)

Jeszcze pytanie co rozumiemy pod pojęciem "garnitur wizytowy", bo z doświadczenia wiem, że dla jednych będzie to garnitur sztruksowy a dla innych smoking.

Pod pojęciem garnitur wizytowy rozumiem wełniany komplet, w którym marynarka i spodnie są w tym samym kolorze i z tego samego materiału.

OK. Ustaliliśmy, że buty pasują do zestawów sportowych, koordynowanych, chinosów czy sztruksów. Pytanie, jak bardzo można się w nich posuwać w górę na trajektorii formalności? Do smokingu i stylu business formal bym ich nie założył. Graniczną pozostaje kategoria business casual. Czy do niej się nadają?

Jeszcze zależy czy zdejmujesz buty wchodząc do mieszkania :)

Nie jestem Japończykiem ;)

Buty przez jasną podeszwę pasowałyby do zestawu z jasnymi spodniami, wpadającymi w kremowy / biały / bardzo jasny brązowy. Letni, dzienny zestaw wizytowy jak znalazł na upalne dni, jednak już idąc w odwiedziny do kogoś ważnego, komu chcemy okazać szacunek albo na kim wywrzeć pozytywne wrażenie, buty już średnio pasują. Do bardziej stonowanego, nawet lekko ciemniejszego zestawu, podeszwa może za bardzo rzucać się w oczy i tym samym być zbytnio pretensjonalna