Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygrzebałem tę bawełnianą marynarkę z szafy jakiś czas temu. Kupiłem ją dawno - w czasach, kiedy dopiero zaczynałem przywiązywać uwagę do tego co noszę i myślę, że był to... pochopny zakup. Coś bardzo niedobrego dzieje się w ramionach, niżej też jest wszystko jakby zbyt obszerne. Da się coś z tym zrobić jeszcze u krawca, czy powinienem raczej dać sobie spokój z tą marynarką?

nugqul2kl5p1.jpg 

Opublikowano

Jedna para butów o niczym nie świadczy. Takie generalizowanie to wprowadzanie w błąd. Ja mam dwie trzy pary Berwicków, z których podzelowałem tylko jedną (pierwszą zakupioną). Wszystkie mają podeszwy w dobrym stanie, a korzystam z nich regularnie i traktuję jako woły robocze.

Pewnie masz rację z tym generalizowaniem :) Ja jestem wymagającym użytkownikiem ze względu na masę :D Gdzie Twoim zdaniem kończy się generalizowanie a zaczyna prawda objawiona?

PS. "dwie trzy pary Berwicków" to końcu ile?  :-P

Opublikowano

Pewnie masz rację z tym generalizowaniem :) Ja jestem wymagającym użytkownikiem ze względu na masę :D Gdzie Twoim zdaniem kończy się generalizowanie a zaczyna prawda objawiona?

PS. "dwie trzy pary Berwicków" to końcu ile? :-P

Trzy, dwie niepodzelowane.

A ja po prostu nie lubię kategorycznych stwierdzeń jakie padały tutaj dzisiaj, a które dla mnie miały wydźwięk prawd objawionych jak to ładnie ująłeś :)

Opublikowano

Yhm...Bzdura...Mitologia...kiepski dzień w pracy ?

Bardzo dobry, jak zazwyczaj zreszta, ale dziękuje za troskę. Uważam ze nieprawdziwe uogólnienia trzeba od razu zdecydowanie prostować. I tyle.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Nie byłem na tyle pewien, żeby Ci doradzać, ale wydawało mi się, że płaszcz jest w założeniu bardzo krótki i wąski, a dwa numery wyżej nie pomoże. Modne przykrótkie marynarki z fasonami odbiegającymi od klasycznych wzorów są na forum w bardzo niskim poważaniu. Jednorzędowy krótki "trench coat" przechodzi natomiast bez protestów. Szukałbym albo trencza albo maca. 

@Midlife-Crisis

Dzięki za Twoją opinię.

Faktycznie, płaszcz z Próchnika jest, w porównaniu z klasycznymi trenchami, wąski i króki, jednak wydaje mi się, że i tak zalicza się do tej lepszej części współczesnych wariacji na temat trencha. Nie jest zbyt wyslimowany i nie został skrócony do poziomu kurtki. Co więcej, ma większość elementów klasycznego trencha (poza swoim układem jednorzędowym) i to wykonanych dość poprawnie, na przykład duży, rozłożysty kołnierz - choć przyznaję, że jest on skonstruowany wyłacznie pod kątem estetyki - praktycznie swojej roli by nie spełnił. Zwróciłem go ostatecznie, gdyż uznałem, ze jest zbyt szeroki w ramionach; w sposób widoczny i mało estetyczny.

Dla porównania widziałem np. płaszcz z ASOS, dość długi i w sumie klasyczny - ale z takim detalem jak czarna lamówka klapy strzeleckiej i "peleryny" na ramionach z tyłu. Detal, ale już rozbijający skądinąd przyzwoity wygląd płaszcza. No i podszewka 100% plastik...

Generalnie w tej chwili rozglądam się za wiosennym płaszczem w typie trencha aby dać wytchnąć mojej "dyplomatce", która robi się też powoli zbyt ciepła. Nie musi to być trench kanoniczny, ale zarazem akceptowalny estetycznie i spełniający moje potrzeby praktyczne :)

Spróbuję teraz podejścia do PierOne, który w sumie zebrał niezgorsze opnie na tym Forum.

Opublikowano

Yhm...Bzdura...Mitologia...kiepski dzień w pracy ?

Używanie dosadnych zwrotów nie świadczy o złym nastroju. To chyba jeden z głównych powodów nieporozumień na stopie służbowej - brak umiejętności oddzielenia emocji służbowych od prywatnych (ogólnie mówiąc). ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Używanie dosadnych zwrotów nie świadczy o złym nastroju. To chyba jeden z głównych powodów nieporozumień na stopie służbowej - brak umiejętności oddzielenia emocji służbowych od prywatnych (ogólnie mówiąc). ;)

Akurat co innego miałem na myśli , - " A ja po prostu nie lubię kategorycznych stwierdzeń jakie padały tutaj dzisiaj, a które dla mnie miały wydźwięk prawd objawionych jak to ładnie ująłeś :) "

Dla mnie były to kategoryczne stwierdzenia , wypowiedziane przez osobę która takich nie lubi...

Opublikowano

Wygrzebałem tę bawełnianą marynarkę z szafy jakiś czas temu. Kupiłem ją dawno - w czasach, kiedy dopiero zaczynałem przywiązywać uwagę do tego co noszę i myślę, że był to... pochopny zakup. Coś bardzo niedobrego dzieje się w ramionach, niżej też jest wszystko jakby zbyt obszerne. Da się coś z tym zrobić jeszcze u krawca, czy powinienem raczej dać sobie spokój z tą marynarką?

nugqul2kl5p1.jpg 

Jesli jestes praworeczny to wszystko ok. Jesli leworeczny tonpolecam wizyte u fizjoterapeuty bo ramie jest dziwnie opadniete a w dodatku przesuniete.

Tu az sie prosi o wyprucie rekawa i wywazenie marynarki.

Podkroic tez mozna,zeby ladnie wygladala;)

Opublikowano

Jesli jestes praworeczny to wszystko ok. Jesli leworeczny tonpolecam wizyte u fizjoterapeuty bo ramie jest dziwnie opadniete a w dodatku przesuniete.

Ramie jest opadnięte (wada postawy), ale nie przesunięte :D Marynarka jest za szeroka w barach i stąd też było moje pytanie - da się coś z tym zrobić, jakoś zwęzić?

Opublikowano

@Midlife-Crisis

Dzięki za Twoją opinię.

Faktycznie, płaszcz z Próchnika jest, w porównaniu z klasycznymi trenchami, wąski i króki, jednak wydaje mi się, że i tak zalicza się do tej lepszej części współczesnych wariacji na temat trencha. Nie jest zbyt wyslimowany i nie został skrócony do poziomu kurtki. Co więcej, ma większość elementów klasycznego trencha (poza swoim układem jednorzędowym) i to wykonanych dość poprawnie, na przykład duży, rozłożysty kołnierz - choć przyznaję, że jest on skonstruowany wyłacznie pod kątem estetyki - praktycznie swojej roli by nie spełnił. Zwróciłem go ostatecznie, gdyż uznałem, ze jest zbyt szeroki w ramionach; w sposób widoczny i mało estetyczny.

Dla porównania widziałem np. płaszcz z ASOS, dość długi i w sumie klasyczny - ale z takim detalem jak czarna lamówka klapy strzeleckiej i "peleryny" na ramionach z tyłu. Detal, ale już rozbijający skądinąd przyzwoity wygląd płaszcza. No i podszewka 100% plastik...

Generalnie w tej chwili rozglądam się za wiosennym płaszczem w typie trencha aby dać wytchnąć mojej "dyplomatce", która robi się też powoli zbyt ciepła. Nie musi to być trench kanoniczny, ale zarazem akceptowalny estetycznie i spełniający moje potrzeby praktyczne :)

Spróbuję teraz podejścia do PierOne, który w sumie zebrał niezgorsze opnie na tym Forum.

Odpowiedź w temacie Trencz

Opublikowano

Akurat co innego miałem na myśli , - " A ja po prostu nie lubię kategorycznych stwierdzeń jakie padały tutaj dzisiaj, a które dla mnie miały wydźwięk prawd objawionych jak to ładnie ująłeś :) "

Dla mnie były to kategoryczne stwierdzenia , wypowiedziane przez osobę która takich nie lubi...

Fakty, w przeciwieństwie do opinii, musza być z samej swojej natury kategoryczne.

A w tym przypadku są one takie, ze nie można mowić o podesżwach wszystkich Berwicków, że są papierowe. A tym bardziej rozciągać takich sądów na wszystkie buty z tej półki cenowej i głosić konieczność ich zelowania. Proste.

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

Bardzo dobry, jak zazwyczaj zreszta, ale dziękuje za troskę. Uważam ze nieprawdziwe uogólnienia trzeba od razu zdecydowanie prostować. I tyle.

Prostowac? Wyprostuj swoje spojrzenie zbudowane na kilku posiadanych parach. Na forum sa dziesiatki zdjec skorzanych podeszw z budzetowych butow. Nie kazdy wazy 60kg, nie kazdy stawia stope idealnie nie wywolujac tarcia podczas chodu.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Prostowac? Wyprostuj swoje spojrzenie zbudowane na kilku posiadanych parach. Na forum sa dziesiatki zdjec skorzanych podeszw z budzetowych butow. Nie kazdy wazy 60kg, nie kazdy stawia stope idealnie nie wywolujac tarcia podczas chodu.

No i? Zdjęcia pokazują, że skórzane podeszwy się w pewnym stopniu zużywają. Tego nikt nie neguje.

Czy to znaczy że każdą parę butów trzeba zelować? Absolutnie nie, a wmawianie tego to wprowadzanie w błąd. To jest kwestia osobistych preferencji, a nie konieczność.

Opublikowano

@Blekit

Jeśli byś prześledził choćby wątek o Berwickach, to byś zauważył, że jestem zdecydowanym zwolennikiem tezy: nie zeluję. Jak chcę buty na gumie to kupuję na gumie.

Zdarza mi się zakładać żabki (zlecać zakładanie, by być precyzyjnym). 

Dodam, że po wymianie podeszwy u szewca24 żabek w Berwickach nie mam. Etyka zawodowa zabroniła mu je przymocować :D . But ma się dobrze do tej pory. Wymiana była ca. rok temu, a buty intensywniej używane.

A podeszwa w Berwickach jest słaba :D 

Opublikowano

Tylko wyprucie rekawow przekrecenie w kuli prawego i zwezenie rmionach a przy okazji zwezenie w klatce i dorownanie dlugosci rekawow.

Mozes pojsc do krawcowej i przekazac jej moje zdanie powyzej. Jak zrobic wielkie oczy, uciekac.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

tiviano/adwa przyjmij proszę jakieś jasne zasady używania obu swoich kont bo jak rozmawiasz sam ze sobą to dziwnie to wygląda a userów nie wiedzących o tym, że to konta tej samej osoby, może wprowadzać w błąd.

Witam, 

logowanie mam z komputera i telefonu. Pozne odpowiedzi sa telefoniczne i tam pojawiaja sie problemy. 

Konto tiviano zostanie zawieszone. 

Opublikowano

Tylko wyprucie rekawow przekrecenie w kuli prawego i zwezenie rmionach a przy okazji zwezenie w klatce i dorownanie dlugosci rekawow.

Mozes pojsc do krawcowej i przekazac jej moje zdanie powyzej. Jak zrobic wielkie oczy, uciekac.

To ja tylko sobie pozwolę zapytać jak wielkie oczy zrobi klient, który usłyszy koszt "takiej" przeróbki w marynarce RTW? Prosiłbym o podanie potencjalnej średnicy oczu wyrażonej w centymetrach lub orientacyjny koszt (np. wg. waszego cennika). 

Opublikowano

To ja tylko sobie pozwolę zapytać jak wielkie oczy zrobi klient, który usłyszy koszt "takiej" przeróbki w marynarce RTW? Prosiłbym o podanie potencjalnej średnicy oczu wyrażonej w centymetrach lub orientacyjny koszt (np. wg. waszego cennika). 

@Hargin: chodzilo mi o krawcowa:) Jak zrobi wielke oczy, to uciekac. Bo wtedy wiadomo, ze nie wie, o czym mowa;) I spartoli robote.

Nie wiem czy wiesz, ale dostalem ostrzezenie, bo nie doczytalem regulaminu. Akurat ta wypowiedz miala isc na adwa ( czyli prywata ) ale z niewiadomych przyczyn poszla na @t czego robic mi nie wolno bo jest to reklama. 

Dlatego, od wczoraj.. juz na totalnym luzie... dzialam tu jako Adas:)

Pokazywac co potrafie nie moge, ale za to moge pomoc jesli tylko ktos takiej pomocy bedzie potrzebowac:) 

Tylko w samym szyciu nie pomoge, bo jeszcze nie potrafie;)

Opublikowano

Niestety tego typu przeróbki mają wyższe wymagania co do umiejętności niż statystyczna krawcowa. A jak je jednak ma to też cena jest wyższa. Efekt zaś często mizerny - rtw poddane zabiegom bespoke to często ulepszone rtw w cenie dobrego MTM. Nawet mistrz igły nie zadziała cudów bez rozszycia całości

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Niestety tego typu przeróbki mają wyższe wymagania co do umiejętności niż statystyczna krawcowa. A jak je jednak ma to też cena jest wyższa. Efekt zaś często mizerny - rtw poddane zabiegom bespoke to często ulepszone rtw w cenie dobrego MTM. Nawet mistrz igły nie zadziała cudów bez rozszycia całości

@caporegime, tu akurat wystarczy tylko gora ( szew barkowy + kolnierz + pachy. Reszty bym nie ruszal.