Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Composition

• 55% linen, 45% cotton
  • Jacket lining- 100% polyester

A dodatkowo połączenie 'lniano-bawełniany garnitur + poliestrowa podszewka' skutkuje wszelkimi wadami chodzenia w plastikowym worku; i nie ważne czy to ślub czy poprawiny...  :roll:

...Ja bym go zostawił w sklepie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Czy jest aż tak źle jak pisaliście wczoraj czy dzisiejsze zdjęcie rzucają jakieś jaśniejsze światło na przydatność tego garnituru? :)

Dzięki Panowie za rady :)

Moim zdaniem tragedii nie ma, super też nie jest. Wydaje mi się nieco za szeroki w ramionach, ale to kwestia gustu. Problemem jest lewe ramię - tutaj linia wyraźnie się załamuje (ja mam podobny efekt w niektórych marynarkach - przyczyną jest mniej rozbudowane lewe ramię).

Pamiętaj, że nie jest pewne, czy rękaw da się wydłużyć (tak, aby nie pozostał ślad) - sprawna krawcowa powinna umieć ocenić materiał. Podsumowując - zatrzymałbym ten garnitur jak długo można i szukał jednak dalej.

Opublikowano

Dziękuję za opinię.

Rozumiem, że w dalszym ciągu uważasz, że problemem nie jest długość rękawów koszuli tylko marynarki? W takim razie wszystkie pozostałe moje koszule mają za krótki rękaw?

Ja osobiście się lepiej czuję w tych krótszych rękawach koszuli i myślę, że jeśli miałbym ruszać rękawy w marynarce to o max 1cm.

W kwestii ramion - jestem zadowolony, na tyle marynarek ile przymierzałem te wyglądają najrozsądniej. Mogę Cię, mosze, prosić o wskazanie tego załamania, o którym wspominasz?

W kwestii pleców - którym szwem powinny pójść poprawki i zebranie materiału aby marynarka leżała lepiej? Bocznymi pod paczą czy wzdłużnym z tyłu?

Opublikowano

Marynarka ma ewidentnie za krótki rękaw. A to, że mankiet w białej wystaje bardziej, to już inna sprawa. Być może 1 cm wystarczy, o ile nie będzie śladów po przeróbce.

Lewe ramię (na zdjęciu po prawej stronie) opada skośnie, po czym linia staje się pozioma. Porównaj linię w obu ramionach. Np. tutaj to widać wyraźnie:

http://images68.fotosik.pl/1009/2d89aac925cf1b00gen.jpg

> W kwestii pleców - którym szwem powinny pójść poprawki i zebranie materiału aby marynarka leżała lepiej? Bocznymi pod paczą czy wzdłużnym z tyłu?

Nie wiem, zdałbym się na krawca.

Opublikowano

Pytanie o skrócenie spodni - jaka winna być różnica między przodem a tyłem nogawki skracanej po skosie?

Chyba nie ma ścisłych parametrów typu "ma być 2 cm". Zasadniczo, z przodu powinno tworzyć się jedno zagięcie, z tyłu nie powinno być go w ogóle (prosta linia spodni).

Co do marynarki, zasadniczo zgadzam się z Mosze, więc nic nowego nie napiszę.

Opublikowano

Panowie, z racji iż sprawdzam różne wariacje koszulowe (do pracy na jutro) mam pytanie czy nie zbyt kolorowo się zrobiło i jeśli ujdzie to którą koszulę powinienem wybrać ?

Czy też może postawić na bezpieczny wybór koszuli - biel/błękit ?

Marynarka len, spodnie granatowe chino len/bawełna, koszula niestety bawełna gdyż lnianej nie posiadam jeszcze w dorobku.

ps. oczywiście przed wyjściem będzie prasowanko ;)

post-5001-0-02287700-1435686617_thumb.jp

post-5001-0-02480600-1435686620_thumb.jp

post-5001-0-05477700-1435686623_thumb.jp

post-5001-0-96323700-1435686625_thumb.jp

Opublikowano

Generalnie co do całości trudno się czepiać, ale guziki do klubowej marynarki (mosiężne?) w dzianinowej (jak się domyślam sportowej) wskazują na solidną aberację projektanta. Wąskość krawata możesz spróbować podratować wyłożeniem węższej końcówki, choć osobiście zakopałbym go na dnie szafy (nie moja bajka). 

Opublikowano

Tak. Z marynarki nie jestem dumny, ale to jedyny taki kolor i faktura w szafie z baaaardzo wczesnego okresu. Pozostaje mi znaleźć podobny kolor i fakturę w bardziej koszernej formie. Co do bajki ... według mnie jest nieco bajkowy (ten kolor trudno oddać na zdjęciu) i za to go lubię

Opublikowano

Ja zamienilem na brązowe- niby rogowe.

Fakt ,wygladaja na bardzo bieliźniane.Poszukał bym czegoś w tym stylu aby zachować kontrast.

Pozdrawiam

Dzięki Panowie, a metalowe? Równolegle toczy się dyskusja o marynarce, do której metalowe nie pasują. A do tej? Charakterem wydaje mi się być pasująca do stylu klubowego.