Dr Kilroy Napisano 1 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2012 Parafrazując moją nauczycielkę od chemii, daję Ci to jako ciekawostkę: jeden z najwcześniejszych utworów inspirowanych jazzem, wyprzedzający o rok Błękitną Rapsodię Gershwina - , o którym pisałem niedawno w kontekście Dave'a Brubecka. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 1 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2012 Kolejny artykuł o mało znanym, a wartym uwagi (link). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 6 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2012 R.I.P. Dave Brubeck! Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamro Napisano 7 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2012 Śmierć prezentem na urodziny Dave'a Brubeck'a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 7 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudzień 2012 A moi przyjaciele właśnie singiel wydali: Muzyka nie do końca w moim stylu, ale na prawdę dobrze grana i warta polecenia dla wszystkich fanów r'n'b, czy gdziekolwiek w popie to zakwalifikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2012 Dziś urodziny Jeana Sibeliusa! Polecam więc posłuchać przynajmniej jednego utworu jego autorstwa. Ja proponuję . Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 8 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2012 To ja ze swojej, proponuję drugą i trzecią symfonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 8 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2012 Wszystkie są warte uwagi, ale pierwsze trzy należą do moich ulubionych. Dalszych nie słuchałem jeszcze wystarczająco, ale podobała mi się także, z tego co pamiętam, piąta. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 8 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2012 http://youtu.be/Iq0XJCJ1Srw Jedyny collar gap, który mi w ogóle nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Zimą zawsze najlepiej na mnie działa, stary dobry Bob Dylan. http://www.youtube.com/watch?v=hk3mAX5xdxo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Cóż, w moim przypadku zima to zawsze ulubiony NEVERMORE niestety muzycy się rozeszli i więcej takich klimatycznych (dla mnie) killerów jak ten już nie będzie http://www.youtube.com/watch?v=5PWDF0QA70g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wlf Napisano 10 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2012 Dla mnie ten zespół zaczął się i skończył właśnie na Dead Heart Heart in a Dead World. A potem Warrel Dane nagrał płytkę solową (no ale jakich gości do tego projektu zaprosił...) i nic nie było już takie samo... Polecam ze swojej strony zdecydowanie , oczywiście dla trawiących przesterowaną gitarę. Jako ciekawostkę podam, że Warrel Dane (wokalista Nevermore) ma za sobą karierę operową (5-6 oktaw skali), co od razu słychać, nawet dla niewprawnego ucha. A na wieczór przy bespoke zielonej herbacie... Może muzyka z kraju, gdzie się ją zbiera? Ten utwór otwiera składankę wytwórni Putumayo, poświęconą właśnie Krajom Herbacianym. Rewelacyjna muzyka, jak zawsze u Putumayo - jeśli ktoś chce poznać inne kultury właśnie przez muzykę, chyba nie może trafić lepiej. EDIT: No, i koniecznie coś, co mi rozwala mózg za każdym razem jak tego słucham: do jedynego anime na jakie się porwałem (rewelacja!) - Ghost in the Shell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Haz Napisano 13 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 2012 EDIT: No, i koniecznie coś, co mi rozwala mózg za każdym razem jak tego słucham: do jedynego anime na jakie się porwałem (rewelacja!) - Ghost in the Shell. Tak trochę tematycznie (bo japońska animacja) - , choć w zupełnie innych klimatach, rzecz jasna. Nie tylko muzycznie - całość jest od GitSa mniej nadęta, luźniejsza i chyba łatwiej strawna dla zachodniego widza. Żeby nie było, Ghost in the Shell też lubię ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 14 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2012 Symfonie Brucknera jakoś mi nie pochodzą, ale inaczej sprawa ma się w wypadku symfonii Berwalda, np. trzeciej (link). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Granville Napisano 15 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2012 Muzyka dla naszych uszu i naszego mózgu (neurochirurgia). Forumowiczom, którzy chcą się podszkolić, polecam: http://thegrowingbin.blogspot.com/2012/ ... tapes.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 18 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2012 Moze ktos chce zostac mecenasem sztuki, albo czlowiekiem dobrej woli? http://www.karrot.pl/gwiazdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 19 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2012 Dziś na dwójce był jakiś program o Góreckim, w sumie ciekawy. Pojawiło się tam parę ciekawych utworów, szczególnie wczesnych (bo trzecia symfonia trochę za ładna dla mnie, choć ma też niezłe momenty ), tych bardziej awangardowych. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.B. Napisano 21 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2012 Z okazji niedoszłego końca świata, piosenka pocieszenie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 26 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudzień 2012 Wydaję mi się, że pojawia się tu za mało Jazzu, każdego rodzaju http://www.youtube.com/user/wwwmaciejfortunapl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2012 Mały artykuł na temat Messiaena. (link) Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 31 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2012 Cała Warszawa śpiewa "Ona tańczy dla mnie", a słoiki przecież wyjechały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 31 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2012 Cała Warszawa śpiewa "Ona tańczy dla mnie", a słoiki przecież wyjechały http://www.youtube.com/watch?v=O-__C83RNV0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 31 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2012 Ja tam puściłem sobie Gershwina. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 3 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2013 Może coś na dowód, że nie słucham tylko dziwnej muzyki. Proponuję mało znanego szwedzkiego kompozytora Johana Helmicha Romana - autora m.in. Drottningholmsmusiken (link). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikaczynski Napisano 3 Styczeń 2013 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2013 troche mi zajmie przesłuchanie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi