swordfishtrombone Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 4-in-hand jest ok, a krawaty można u niektórych producentów zamówić różnej długości (albo poszukać w sklepie jakichś extra długich modeli, ale to może być trudniej). Krawaty w kilku długościach do wyboru oferuje m.in. Patrizio Cappelli (świetna jakość, droga wysyłka - najlepiej kupić kilka na raz, wtedy cena wysyłki się zamortyzuje). A tak z ciekawości - ile masz wzrostu? Bo mnie przy 182 cm 4-in-hand zwykle wiąże się dokładnie na pół (identyczna długość obu końców), a czasem nawet pół centymetra cieńszego końca wystaje (czego w praktyce nie widać)... na mój rozum, żeby zwykły krawat był zauważalnie zbyt krótki, musisz mieć ponad 2m. Problem mają chyba raczej panowie niżsi niż 180 cm - oni muszą kombinować na węźle, żeby te nadprogramowe centymetry gdzieś upchnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 Dzięki, za odpowiedzi.. Mam 190, nie chodzi,że krawat jest za krótki, ale węzeł jest robiony na tym cieńszym odcinku. Może bardziej podobają mi sie większe wezły, bo gdy zrobię sobie zbyt krótki krawat, węzeł wydaje mi się od razu ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 No to możesz go zawiązać inaczej, np. półwindsorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 Podwójny 4 in hand już mi się bardziej podoba. Fajny węzeł i wychodzi mi w nim niezła łezka . Tylko przez to,że wystaje delikatnie ten wewnętrzny, dolny pierścień to zastanwiam się czy nie będzieto troszkę niechlujnie wygladać do ślubu? Z mojego połwinsora nigdy nie byłem w pełni zadowolony, znacznie lepiej wychodzi mi węzeł Pratta. Czy jest w ogóle coś takiego jak formalnośc węzłów?Bo jednak najczęściej stosowanym niezależnie od okoliczności jest chyba wezeł prosty (na swiecie, wiem ,że u nas częsciej Windsor/półwindsor). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 28 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2014 http://www.szarmant.pl/windsor-dobry-na-wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pafcio0 Napisano 29 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 znacznie lepiej wychodzi mi węzeł Pratta To jest mój "główny" węzeł, również na ślubie mnie nie zawiódł. Tylko trzeba uważać, bo przy bardziej mięsistych krawatach wychodzi pękaty, co nie pod każdą twarzą dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joel Napisano 29 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2014 Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrunho Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Szanowni, mam pytanie. Czy jest możliwość zmniejszenia prawdopodobieństw pomięcia się garnituru ślubnego podczas samej ceremonii i przed nią? Naprawdę nie chcę wybierać garnituru z jakąkolwiek domieszką, jednak boję się, że podróż samochodem dość mocno może nadszarpnąć wygląd marynarki oraz spodni w takich miejscach jak zgięcia przy kolanach? Co możecie poradzić? Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Wyższa gramatura materiału może być pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Przy wyborze garnituru zgniec ręką mocno materiał spodni w nogawce, materiał powinien bez zagnieceń powrócić do swojej normalnej formy Omijaj len i jedwab. Najlepsze jest fresco albo podobny, twardy materiał ale o otwartym splocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrunho Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Chciałbym spytać o wyższą gramaturę - tutaj zdania są podzielone. Spotkałem się z opiniami, że splot powyżej 120's sprawia, że garnitur jest mniej trwały. Na jaki splot powinienem się w takim razie zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Gramatura i "Eski" to dwa różne tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrunho Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Ok, czyli jaka powinna być gramatura minimalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 @capo - a takie fresco nie jest zbyt szorstkie na ślub? Nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 23 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Czerwiec 2014 Z początku i w porównaniu z innymi na się takie wrażenie. Ale ja się szybko przyzwyczaiłem. Trwałe, przewiewne, nie łapią brudu. W spodniach od garnituru byłem parę razy na plaży i w parku.Na swój ślub szyję z podobnego materiału, tylko trochę milszego w dotyku (Ciaccoppoli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzerwonaPodszewka Napisano 4 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2014 Czytam i czytam i... czytam i nie widzę takiego zapytania, więc pozwalam sobie zasięgnąć zdania bardziej doświadczonych ludzi. Będę świadkiem na ślubie przyjaciela i właściwie prawie wszystko już ustaliłem i mam (lub będę mieć- garnitur dopiero się szyje) poza butami. Oczywiście wiem że formalnie powinny być to gładkie czarne oxfordy, jednak i tak zapytam: czy naprawdę otwarta przyszwa to aż taki grzech? Przyznam się że wpadły mi w oko całkiem ładne (i niedrogie!) derby w odmianie half brogue. Toczę walkę wewnętrzną, w której Wasze głosy mogą mieć decydujące znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 4 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipiec 2014 Czytam i czytam i... czytam i nie widzę takiego zapytania, więc pozwalam sobie zasięgnąć zdania bardziej doświadczonych ludzi. Będę świadkiem na ślubie przyjaciela i właściwie prawie wszystko już ustaliłem i mam (lub będę mieć- garnitur dopiero się szyje) poza butami. Oczywiście wiem że formalnie powinny być to gładkie czarne oxfordy, jednak i tak zapytam: czy naprawdę otwarta przyszwa to aż taki grzech? Przyznam się że wpadły mi w oko całkiem ładne (i niedrogie!) derby w odmianie half brogue. Toczę walkę wewnętrzną, w której Wasze głosy mogą mieć decydujące znaczenie. Otwarta przyszwa w zasadzie jest ok, odradzam jednak ażurowanie (broguesy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzerwonaPodszewka Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Prawdopodobnie stylistyczna policja wkrótce załomoce do mych drzwi, ale nie mogłem zrobić inaczej. Wszedłem do salonu Klasyczne Buty, przymierzyłem i... wyszedłem z half brogue. Dzięki Velahrn za odpowiedź. Na pewno jej nie zlekceważyłem, nawet chciałem zgodnie z nią postąpić, ale cóż- serce nie sługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 Serce nie sługa ale zasady zasadami. Piszesz, że wiesz co i jak a robisz odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 5 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipiec 2014 zgadzam się, że broguesy do okazji nie pasują, ale nie ma co rozdzierać szat - to fajne buty, sam noszę zawsze wtedy, gdy ujdą (ale nie na ślub). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzerwonaPodszewka Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 Więc najwyżej na ślub kupię oxfordy, a te zostawię sobie na "lepsze" okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
123 Napisano 6 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2014 I tak proponuję zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelradzio Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Poproszę o poradę odnośnie "mody ślubnej" - czy garnitur z linka poniżej nadaje się dla pana młodego czy lepiej jednak uderzać w gładkie tkaniny? I jeszcze takie pytanie dodatkowe czy inwestycja 700€ w garnitur od SS jest opłacalna, czy lepiej w tej kwocie znaleźć coś innego? http://eu.suitsupply.com/en/suits/la-spalla-blue-check/P3865.html?start=51&cgid=Suits&prefn1=collection&prefv1=Spring%2FSummer pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Garnitur jest super, ale kratka na ślub się nie nadaje. Rozmaite źródła w Internecie mówią, że inwestycja w prawie każdą linię SS jest opłacalna (tak za 300, jak i za 700 €). Tylko chyba brak w ich ofercie wysokiej klasy formalnego granatowego garnituru - w najwyższej linii La Spalla (na pełnym płótnie) jest tylko ten, który pokazałeś, w nieco niższej Siennie można znaleźć taki, ale tkanina nie wygląda szczególnie "uroczyście", w dodatku marynarka jest z biletówką. W standardowej, po 300-350 € jest pewnie kilka modeli, ale to już pewien spadek jakościowy, który być może Cię nie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2014 Tkanina z obydwu linków jest ok na ślub, bo faktury już z dwóch metrów nie będzie widać, a jednak coś trochę z jajem. Za to już widoczne stebnowanie, guziki w innym kolorze i zaprasowanie na 2,5 guzika już niestety za bardzo obniża jego formalność, więc ten konkretnie garnitur, się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi