Skocz do zawartości

Ślub studniówka chrzciny i inne - dyskusja i porady

PrzemoC

Rekomendowane odpowiedzi

4-in-hand jest ok, a krawaty można u niektórych producentów zamówić różnej długości (albo poszukać w sklepie jakichś extra długich modeli, ale to może być trudniej). Krawaty w kilku długościach do wyboru oferuje m.in. Patrizio Cappelli (świetna jakość, droga wysyłka - najlepiej kupić kilka na raz, wtedy cena wysyłki się zamortyzuje).

A tak z ciekawości - ile masz wzrostu? Bo mnie przy 182 cm 4-in-hand zwykle wiąże się dokładnie na pół (identyczna długość obu końców), a czasem nawet pół centymetra cieńszego końca wystaje (czego w praktyce nie widać)... na mój rozum, żeby zwykły krawat był zauważalnie zbyt krótki, musisz mieć ponad 2m. Problem mają chyba raczej panowie niżsi niż 180 cm - oni muszą kombinować na węźle, żeby te nadprogramowe centymetry gdzieś upchnąć...

Dzięki, za odpowiedzi.. Mam 190, nie chodzi,że krawat jest za krótki, ale węzeł jest robiony na tym cieńszym odcinku. Może bardziej podobają mi sie większe wezły, bo gdy zrobię sobie zbyt krótki krawat, węzeł wydaje mi się od razu ładniejszy.

Podwójny 4 in hand już mi się bardziej podoba. Fajny węzeł i wychodzi mi w nim niezła łezka ;). Tylko przez to,że wystaje delikatnie ten wewnętrzny, dolny pierścień to zastanwiam się czy nie będzieto troszkę niechlujnie wygladać do ślubu? Z mojego połwinsora nigdy nie byłem w pełni zadowolony, znacznie lepiej wychodzi mi węzeł Pratta. Czy jest w ogóle  coś takiego jak formalnośc węzłów?Bo jednak najczęściej stosowanym niezależnie od okoliczności jest chyba wezeł prosty (na swiecie, wiem ,że u nas częsciej Windsor/półwindsor).

• 4 weeks later...

Szanowni,

mam pytanie.

Czy jest możliwość zmniejszenia prawdopodobieństw pomięcia się garnituru ślubnego podczas samej ceremonii i przed nią?

Naprawdę nie chcę wybierać garnituru z jakąkolwiek domieszką, jednak boję się, że podróż samochodem dość mocno może nadszarpnąć wygląd marynarki oraz spodni w takich miejscach jak zgięcia przy kolanach?

Co możecie poradzić?

Bardzo dziękuję.

Z początku i w porównaniu z innymi na się takie wrażenie. Ale ja się szybko przyzwyczaiłem. Trwałe, przewiewne, nie łapią brudu. W spodniach od garnituru byłem parę razy na plaży i w parku.
Na swój ślub szyję z podobnego materiału, tylko trochę milszego w dotyku (Ciaccoppoli)

• 2 weeks later...

Czytam i czytam i... czytam i nie widzę takiego zapytania, więc pozwalam sobie zasięgnąć zdania bardziej doświadczonych ludzi. Będę świadkiem na ślubie przyjaciela i właściwie prawie wszystko już ustaliłem i mam (lub będę mieć- garnitur dopiero się szyje) poza butami. Oczywiście wiem że formalnie powinny być to gładkie czarne oxfordy, jednak i tak zapytam: czy naprawdę otwarta przyszwa to aż taki grzech? Przyznam się że wpadły mi w oko całkiem ładne (i niedrogie!) derby w odmianie half brogue. Toczę walkę wewnętrzną, w której Wasze głosy mogą mieć decydujące znaczenie.

Czytam i czytam i... czytam i nie widzę takiego zapytania, więc pozwalam sobie zasięgnąć zdania bardziej doświadczonych ludzi. Będę świadkiem na ślubie przyjaciela i właściwie prawie wszystko już ustaliłem i mam (lub będę mieć- garnitur dopiero się szyje) poza butami. Oczywiście wiem że formalnie powinny być to gładkie czarne oxfordy, jednak i tak zapytam: czy naprawdę otwarta przyszwa to aż taki grzech? Przyznam się że wpadły mi w oko całkiem ładne (i niedrogie!) derby w odmianie half brogue. Toczę walkę wewnętrzną, w której Wasze głosy mogą mieć decydujące znaczenie.

Otwarta przyszwa w zasadzie jest ok, odradzam jednak ażurowanie (broguesy).

Prawdopodobnie stylistyczna policja wkrótce załomoce do mych drzwi, ale nie mogłem zrobić inaczej. Wszedłem do salonu Klasyczne Buty, przymierzyłem i... wyszedłem z half brogue. Dzięki Velahrn za odpowiedź. Na pewno jej nie zlekceważyłem, nawet chciałem zgodnie z nią postąpić, ale cóż- serce nie sługa ;)

Poproszę o poradę odnośnie "mody ślubnej" - czy garnitur z linka poniżej nadaje się dla pana młodego czy lepiej jednak uderzać w gładkie tkaniny? I jeszcze takie pytanie dodatkowe czy inwestycja 700€ w garnitur od SS jest opłacalna, czy lepiej w tej kwocie znaleźć coś innego? :P

http://eu.suitsupply.com/en/suits/la-spalla-blue-check/P3865.html?start=51&cgid=Suits&prefn1=collection&prefv1=Spring%2FSummer

pozdrawiam

Garnitur jest super, ale kratka na ślub się nie nadaje. Rozmaite źródła w Internecie mówią, że inwestycja w prawie każdą linię SS jest opłacalna (tak za 300, jak i za 700 €). Tylko chyba brak w ich ofercie wysokiej klasy formalnego granatowego garnituru - w najwyższej linii La Spalla (na pełnym płótnie) jest tylko ten, który pokazałeś, w nieco niższej Siennie można znaleźć taki, ale tkanina nie wygląda szczególnie "uroczyście", w dodatku marynarka jest z biletówką. W standardowej, po 300-350 € jest pewnie kilka modeli, ale to już pewien spadek jakościowy, który być może Cię nie zadowala. 

Tkanina z obydwu linków jest ok na ślub, bo faktury już z dwóch metrów nie będzie widać, a jednak coś trochę z jajem. 

Za to już widoczne stebnowanie, guziki w innym kolorze i zaprasowanie na 2,5 guzika już niestety za bardzo obniża jego formalność, więc ten konkretnie garnitur, się nie nadaje.