Heathcliff Napisano 13 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2015 A w jakim kierunku, z włosem czy pod włos, powinien być ostatecznie uczesany zamsz? Wiem że czesze się go we wszystkich kierunkach żeby podnieść włoski, zwłaszcza przed nałożeniem renowatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wostok Napisano 15 Luty 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2015 wg mnie w takim jaki Ci pasuje, odcień może sie różnic od tego jak uczeszesz zamsz - na użytkowanie to nie wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Chciałbym wyczyścić moje chukka przy pomocy Omnidaim, jednak powtarza się opinia, że po tym zabiegu zamsz traci trochę swoją głębię, to nie obędzie się bez renowatora w kolorze. Stąd pytanie - jaki kolor z palety Saphira będzie najbardziej zbliżony do takiego koloru skóry? Buty w rzeczywistości mają bardziej rudą barwę i przyznam, że nie chciałbym jej zatracić. Poniżej zdjęcie mojego autorstwa, które lepiej oddaje kolor zamszu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Z doświadczenia polecam jednorazową inwestycję w karty kolorów saphir / tarrago i ryzyko nietrafionego zakupu zostanie zredukowane pozdrawiam D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 2 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2015 Albo po prostu napisz mail do sklepu Multirenowacja - oni będą wiedzieć najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 10 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2017 Muszę wyczyścić buty z kremowego nubuku. Są dosc mocno przybrudzone w okolicy pięt ale całość muszę umyć. Prawdopodobnie będę musiał użyć gumki. I nie wiem czy najpierw gumkować czy najpierw umyć cleanerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 13 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2017 @Profumo Zależy jakiej kategorii są zabrudzenia. Jeżeli jest to kurz, zaschnięte błoto, itp. to dobrze wcześniej jest użyć gumki, jeżeli natomiast zabrudzeniami są jakieś plamy, czy np. ślady po gumie od jazdy samochodem, to nie należy wcześniej stosować gumki, aby nie wcierać brudu w strukturę skóry. Najpierw wtedy mycie, a później ewentualnie przejechanie skóry gumką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eureka Napisano 16 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2017 Witam serdecznie, Jako że jestem laikiem w tych sprawach, a już w szczególności buty zamszowe to nie moja bajka, proszę Państwa o poradę co do możliwości "odratowania" tych zamszowych butów - małżonek przemoczył je za granicą i nie zadbał by prawidłowo je wysuszyć... Oba buty z "zewnętrznej" swej części zyskały więc mało eleganckie "pofałdowania"...Co można z tym teraz zrobić? Buty stoją/stały zaopatrzone w prawidła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eureka Napisano 17 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2017 45 minut temu, xkoziol napisał: Kluczowe jest pytanie gdzie małżonek był "za granicą", gdyby przemoczył je w kraju odpowiedź byłaby prosta. Raczej chodziło o to, że nie miał kto tam zadbać o jego buty (mnie nie było pod ręką) Deszcz pada tam chyba mniej więcej podobny W każdym razie będę wdzięczna za poradę co z tym zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 17 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2017 Może je znowu zamoczyć, i prawidłowo wysuszyć. Wydaje mi się raczej, że to nie od zamoczenia, tylko tak po prostu, Prawidła rozciągnęły skórę w poziomie, a grawitacja zrobiła resztę. I to raczej nie zamsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eureka Napisano 17 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2017 Racja, to oczywiście nubuk, ale chyba nie ma odrębnego tematu o nubuku inne buty małżonka raczej się tak (szybko) nie zginają w tym miejscu, buty nie były intensywnie użytkowane, zakupione całkiem niedawno, jakieś 2 miesiące temu.... Prawidła też nie używane namiętnie (nie cały czas).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 18 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2017 Wg mnie zbiegło się kilka czynników, które miały wpływ na to jak wyglądają cholewki butów obecnie. Najprawdopodobniej długotrwałe przemoczenie butów, doprowadziło do rozmiękczenia skóry i ostatecznie do odwarstwienia jej od międzypodszewki. Skutek tego jest taki, że odwarstwiona skóra pracowała samodzielnie, a międzypodszewka też sama sobie. Po wysuszeniu butów, w miejscach pracy cholewek powstały takie, a nie inne zmarszczenia skóry, która rozciągnęła się bardziej niż gdyby była przyklejona do międzypodszewki. To taka moja teoria. W chwili obecnej, raczej trudno będzie cokolwiek zrobić, raczej trzeba zaakceptować ten fakt, ewentualnie użyć specjalnie dedykowanego kremu do nubuku, co pozwoliłoby trochę wytonować te marszczenia i zgubić je optycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 19 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2017 Cześć! Ekipa remontowa na klatce schodowej postanowiła wziąć mnie z zaskoczenia i wzięła się za szlifowanie ścian bez ostrzeżenia akurat w dniu, kiedy nie było mnie w domu, a w przedpokoju stały moje zamszowe Herringi. Są z wierzchu mocno równomiernie upylone pyłem gipsowym. Uznałem, że lepiej zapytam Was jak się za ten problem zabrać, zanim zrobię coś głupiego. Czy powinienem je potraktować gumą do zamszu i szczotką, aż "wyczeszę" z nich ten pył, czy może zabrać się do tego jakoś inaczej? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 19 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2017 Kompresorem raz za razem - taką mam koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 19 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2017 Może odkurzacz, a potem delikatnie zetrzeć to co zostanie szczotką o twardym włosiu? Szczerze to nigdy nie miałem takiej sytuacji. Intuicyjnie próbowałbym użyć czegoś co usunie pył z wierzchu możliwie bez wcierania go w but. W każdym razie na pewno nie traktowałbym tego w pierwszej kolejności gumką do zamszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 19 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2017 Właśnie coś takiego mi chodzi po głowie, żeby jak najwięcej się tego pozbyć albo wciągając, albo zdmuchując, ale nie używająć szczotki. Boję się, że szczotką wetrę to na dobre i będzie problem. Spróbuję z odkurzaczem i sprężonym powietrzem, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 19 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2017 Najpierw `zdmuchnij` z butów tynki i inne (odkurzaczem lub suszarką) a potem umyj tym: https://multirenowacja.pl/odplamiacz-do-zamszu-i-nubuku-100ml-saphir-medaille-d-or.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 20 Lipiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2017 Dzięki, wszystko jasne. Mam nadzieję, że bez problemu uda się przywrócić im pierwotną formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattek Napisano 23 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2017 Cześć wszystkim, Mam taki problem z moją ukochaną parą sneakersów Reeboka: z przodu buta jest duży kontrast pomiędzy kolorem zamszu (czerwień i szarość) przez co podczas ostatnich ulew but mi zafarbował mocno - odświeżenie czerwonego koloru renowatorem było złym pomysłem. Teraz nie wiem co poczynić, aby pozbyć się najlepiej całego renowatora z buta, a następnie odświeżyć czerwony kolor (powinien być ciut jaśniejszy). Jaki środek byłby do tego najlepszy? Tarrago Universal Cleaner? Mam już piankę do zamszu i nubuku Tarrago, ale ona tak średnio daje radę. Kto mi pomoże ma 1000 punktów Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jcash Napisano 30 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2017 Hm, a może idź z tym do szewca, który zna się na skórach i być może poradzi, jak odnowić takiego bucika. Pozdrawiam i chętnie poznam efekt końcowy Twoich zmagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Sierpień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2017 Jak to ukochana para butów, a sam nie masz dostatecznego doświadczenia to faktycznie może już nie kombinuj, a poszukaj kogoś, kto specjalizuje się w tego typu realizacjach. Ze swojej strony mogę polecić Obuwnika na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattek Napisano 1 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Niestety, ale obuwnik napisał, iż nie ma dużych szans na 100% usunięcie takich przebarwień :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcheweczka Napisano 1 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2017 Szkoda, zniszczenie ulubionych boi najbardziej. A co sądzicie o malowaniu na nowo butów z nubuku? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stefaneq Napisano 12 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2017 Witajcie Na zdjęciach przedstawiam 2 letnie trzewiki Hush Puppies Desert II, zakupione w tk maxx. Zdjęcia przedstawiają je po dokładnym wymyciu za pomocą tarrago nubuck suede cleaner. Po kilku miesiącach od ich zakupienia postanowiłem wymyć wspomnianym wyżej cleanerem. Po tym zabiegu – tak jak widać na zdjęciach (myślałem, że kolejne dokładne mycie i wypłukanie mydła przyniesie zamierzony skutek – myliłem się) lewy but, a szczególnie przód, stracił meszkowatą strukturę i stał się taki gładki no i białawy i na nogach nie wygląda to za fajnie (że jeden but znacznie różni się od drugiego). Szczoteczka ze zdjęcia, czy też ta druga jej strona – gumowata – nie dają rady tego stanu zmienić. Nie wiem, gdzie mogłem popełnić błąd (jeśli faktycznie to ja zawiniłem). W butach są prawidła i raczej nie zdarzyło mi się ich doszczętnie przemoczyć. Pytanie do Was – jak przywrócić lewemu butowi z powrotem taką meszkowatą strukturę? Jakieś specjalne szczotki/gumki/specyfiki? Nie chce ich spisywać na straty, bo są bardzo wygodne, ale drażni mnie ta różnica w ich wyglądzie.. Do pielęgnacji użyłem raz tarrago nubuck suede renovator i nano protector w zależności od warunków. Szczerze to nie pamiętam dokładnie, czy przy zakupie faktura (tak to się nazywa?) obydwu butów była taka sama, ale po wspomnianym pierwszym zabiegu ich mycia różnica stała się widoczna, jak na zdjęciach.. Jeśli miałoby się nie udać przywrócić im takiego samego stanu, to może jakaś procedura olejowa/tłuszczowa..? Wiem że to zamsz i tu tłuszcze/oleje fee, ale chce mieć w końcu jednakowe buty.. Będę wdzięczny za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 13 Wrzesień 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2017 Do rozczesywania szczotka moim zdaniem się nie nadaje (jedynie do czesania). Polecam nóż, u mnie sprawdza się w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi