Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak już gdzies znajdziesz, z reguły za granicą, to są bez plecow, czego nigdy nie zrozumiem. Lepiej uszyć, Kamizelka jest na tyle prosta, że i mniej znani i wybitni krawcy są w stanie uszyć dość dobrą, tylko wtedy z reguły nie mają materiału na stanie i trzeba szukać. No i problem z guzikami obciągniętymi jedwabiem, też trzeba szukać.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie powiedzcie mi czy dobrze mierzę. Założyłem swoją starą kamizelkę do spodni od garnituru Napoli od SuSu i wychodzi mi, że potrzebuję kamizelki na długość 50 cm, chyba że źle patrzę...

WP_20170625_22_01_18_Pro.thumb.jpg.d9b4d72c4be71db7f6a2dbece09b8610.jpg

I teraz zagwozdka. Ślub mam 7 sierpnia i gdzie dorwać kamizelkę na taką długość (odcienie szarości ewentualnie krata POW) skoro praktycznie wszystkie kamizelki oferowane sklepach internetowych są na długość 58 cm w górę? Macie jakiś pomysł?

Opublikowano
Dnia 13.12.2011 o 23:19, Dr Kilroy napisał:

O coś takiego właśnie mi chodziło. :) Podobna bardzo do sławnego przykładu nr 440 z mojej ilustracji z kamizelkami. ;)

Dołączona grafika

Pozdrawiam, Dr

Panowie, pozwoliłam sobie odkopać to zdjęcie. Czy ktoś mógłby mi wskazać nazwę kamizelki nr 442? 
Z góry przepraszam, jeśli już się  gdzieś przewinęła, widocznie przeoczyłam.

Opublikowano

@bokieł - kamizelka z przodu ma inną długość niż z tyłu, a sklepy podają przeważnie przednią. Przednia jest ważniejsza, bo ważne jest, by góra spodni była przykryta.

A swoją drogą - ta ze zdjęcia nie jest na ciebie za krótka?

Opublikowano
23 minuty temu, LinR napisał:

Panowie, pozwoliłam sobie odkopać to zdjęcie. Czy ktoś mógłby mi wskazać nazwę kamizelki nr 442? 
Z góry przepraszam, jeśli już się  gdzieś przewinęła, widocznie przeoczyłam.

Głowy nie dam, ale w Internecie znalazłem nazwę Mandarin Four Pockets.0b00d324e6e3e2b69eff3f0c54a31002.jpg)

Opublikowano
5 minut temu, Miro napisał:

@bokieł - kamizelka z przodu ma inną długość niż z tyłu, a sklepy podają przeważnie przednią. Przednia jest ważniejsza, bo ważne jest, by góra spodni była przykryta.

A swoją drogą - ta ze zdjęcia nie jest na ciebie za krótka?

Ta ze zdjęcia jest podwinięta z tyłu do 50 cm i zasłania wtedy szlufki od spodni. Normalnie długość pleców w tej kamizelce wynosi 62 cm i jest ona długaśna. 

Opublikowano

A to nie zauważyłem, bo zdjęcie dość ciemne. A zmierz ją  z przodu (od szczytu ramienia, od szwu), na płasko - do najniższego punktu. Tak z ciekawości - to poznasz wymiar. Oczywiście podwiń do odpowiedniej długości najpierw na sobie.

Opublikowano

@AdamM  Dziękuję pięknie. Mandarin... to ma sens (widocznie inspirowane azjatyckim ubiorem). Nie mogę jednak znaleźć żadnej dobrej współczesnej prezentacji, jak to nosić. 

Opublikowano

Mierzyłem i rzeczywiście z przodu jest minimalnie dłuższa ale tylko minimalnie. Zaznaczam jednak, że ta kamizelka nie przypomina tych z powyższych grafik - w sensie nie ma tak wydłużonych szpiców. Za to w międzyczasie przymierzyłem inną kamizelkę o długości pleców 57 cm i wydaje mi się, że było w porządku. Z tyłu sięgała ona do kieszeni spodni. Akurat nie cyknąłem fotki, ale mam inną prezentującą samą kamizelkę.

kamizelka.thumb.jpg.8d6877c93a0edff3f22da67ed6361d36.jpg

Opublikowano

Cześć, 

zastanawiam się, czy do gładkiego garnituru ciemno-granatowego będzie pasowała kamizelka tego samego koloru, jednak z jasną, cienką kratą? Jeśli nie, to lepsze będzie dobranie szarej w kratę księcia Walii? Tylko takie mam do wyboru. Z góry dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie potrzebna rada co do dopasowania. Jak rozumiem, kamizelka powinna dość przylegać do ciała? Luz jest zbędny?

Trochę się bawię, mam tu dwa egzemplarze z SuSu (SB jest 3 cm szersze w klatce). 

SB - spróbuję rozmiar mniejszy, bo luzu za dużo, szczególnie pod pachami (na zdjeciu), a tył źle się układa przy mocnym ściągnięciu listewki

DB - tu mam wątpliwości, bo o ile listewke muszę mocno ściągnąć, to zejście z rozmiarem może być problemem; mogę się w 106 cm w klatce nie zmieścić; a może się układa w porządku?

20170829_215849.jpg

20170829_215648.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 23.03.2016 o 21:20, sko napisał:

Witam, mam zamiar uszyć sobie 2 sztuka kamizelki, znalazłem już krawca, który podejmie się zadania ale ciągle zastanawiam się nadaterialem, chciałbym bardziej matowy i "fakturowany" coś al'a tweed lub flanela ale te materiały wydają się chyba za ciężkie np na okres letni. Co moglibyście polecić i czy znacie jakieś sklepy z materiałami na Krakowie? Nie koniecznie za 500zl/mb bo i takie znalazlem ?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Gdzie w Warszawie najlepiej uszyć kamizelkę? Wolałbym na miejscu wybrać tkaninę niż samemu kupować.

Na jaki koszt trzeba się nastawiać? Wiem, że to zależy, ale chodzi mi tylko i wyłącznie o przybliżenie (kamizelka standardowa, bez żadnych niestandardowych elementów).

Opublikowano

A ja wręcz przeciwnie. Jeszcze ze zniżką 25% EM miało sens, ale za pełną cenę lepiej do jakiegoś budżetowego krawca. Ja szyłem u Neski za te 300 z hakiem, nie pamiętam jak dużym, i z końcowego efektu byłem zadowolony - ale z kontaktem i dotrzymywaniem terminów u niego słabo

• 2 lata później...
Opublikowano

Tak sobie przeglądam kamizelki pod swój ślub (akurat kupiłem idealnie pasującą w sklepie gdzie nabyłem garnitur, ale tył jest z tego samego materiału co przód a na przełom czerwca i lipca była by zdecydowanie lepsza z samą podszewką na tyle) i widzę, że więksi producenci podchodzą do nich po macoszemu - albo nie mają wcale, albo mają po kilka modeli które nie są robione dla rozmiaru 188-194, ale już kombinacja modela który ma taki wzrost z za małą kamizelką ich nie razi:

Recman
5900320209167.jpg

Vistula

-56048.jpg

Albione

image.png.1b569d8f83be4f51b9fdb6e97d4c896f.png

W SuSu są rozmiary pod wyższy wzrost, ale wybór ogranicza się do kilku jednokolorowych modeli. Moim zdaniem do ciemnogranatowego garnituru dobrze pasuje marynarka w odcieniach szarości, ale zastanawiam się jeszcze nad innymi kolorami np. jasnoniebieskim -> Kamizelka, jasnoniebieska | Wełna/jedwab/len | Suitsupply Online Store pytanie co by wyszło z takiego połączenia? Ta kamizelka jest z wełny, jedwabiu i lnu. Ten ostatni obniża formalność, ale na zdjęciach ta kamizelka fajnie się prezentuje i na lato była by OK (len).

Ps. Co SuSu rozumie przez jedwab w kamizelkach (podszewka) - czysty jedwab czy jedwabną wiskozę?

Kamizelka, jasnoniebieska

Opublikowano
10 godzin temu, tryhp3 napisał:

Tak sobie przeglądam kamizelki pod swój ślub (akurat kupiłem idealnie pasującą w sklepie gdzie nabyłem garnitur, ale tył jest z tego samego materiału co przód a na przełom czerwca i lipca była by zdecydowanie lepsza z samą podszewką na tyle) i widzę, że więksi producenci podchodzą do nich po macoszemu - albo nie mają wcale, albo mają po kilka modeli które nie są robione dla rozmiaru 188-194, ale już kombinacja modela który ma taki wzrost z za małą kamizelką ich nie razi:

Recman
5900320209167.jpg

Vistula

-56048.jpg

Albione

image.png.1b569d8f83be4f51b9fdb6e97d4c896f.png

W SuSu są rozmiary pod wyższy wzrost, ale wybór ogranicza się do kilku jednokolorowych modeli. Moim zdaniem do ciemnogranatowego garnituru dobrze pasuje marynarka w odcieniach szarości, ale zastanawiam się jeszcze nad innymi kolorami np. jasnoniebieskim -> Kamizelka, jasnoniebieska | Wełna/jedwab/len | Suitsupply Online Store pytanie co by wyszło z takiego połączenia? Ta kamizelka jest z wełny, jedwabiu i lnu. Ten ostatni obniża formalność, ale na zdjęciach ta kamizelka fajnie się prezentuje i na lato była by OK (len).

Ps. Co SuSu rozumie przez jedwab w kamizelkach (podszewka) - czysty jedwab czy jedwabną wiskozę?

Ten jedwab jest w składzie tkaniny zasadniczej (mieszanka 38% wełna, 34% jedwab, 28% len). Podszewka jest zapewne standardowa - z wiskozy.

Co do długości kamizelek w sklepach: w sieciowkach zawsze jest z tym ciężko.

Polecalbym przejrzeć ofertę zackroman.pl lub poszetka.com, tam na pewno znajdziesz kamizelkę o klasycznych proporcjach.

https://zackroman.com/kamizelki

https://www.poszetka.com/pol_m_Odziez_Wszystkie-Odziez_Kamizelki-285.html

Opublikowano
8 godzin temu, MrAeonam napisał:

Ten jedwab jest w składzie tkaniny zasadniczej (mieszanka 38% wełna, 34% jedwab, 28% len). Podszewka jest zapewne standardowa - z wiskozy.

Nie jestem przekonany - w opisie jest "a także tył wykonany z białego jedwabiu." Jakby była wiskoza to po co robić tył z jedwabiu? Chyba, że ona jest projektowana też do noszenia bez marynarki?

8 godzin temu, MrAeonam napisał:

Polecalbym przejrzeć ofertę zackroman.pl lub poszetka.com, tam na pewno znajdziesz kamizelkę o klasycznych proporcjach.

Pooglądać mogę, ale cała oferta tych marek to tylko jeden uśredniony rozmiar (nie ma dla wysokich i niskich). A jeżeli chodzi o "klasyczne proporcje", to z lektury całego wątku wychodzi, że w przypadku kamizelek nie ma klasycznych zasad albo są one nie ostre w tym przypadku. 

Opublikowano
51 minut temu, tryhp3 napisał:

Nie jestem przekonany - w opisie jest "a także tył wykonany z białego jedwabiu." Jakby była wiskoza to po co robić tył z jedwabiu? Chyba, że ona jest projektowana też do noszenia bez kamizelki?

Pooglądać mogę, ale cała oferta tych marek to tylko jeden uśredniony rozmiar (nie ma dla wysokich i niskich). A jeżeli chodzi o "klasyczne proporcje", to z lektury całego wątku wychodzi, że w przypadku kamizelek nie ma klasycznych zasad albo są one nie ostre w tym przypadku. 

Sprawdź 4gentelman. Moga Ci odszyc rozmiar kamizelki z oferty pod Twoje wymiary chyba bez dopłaty nawet. Wybierz kamizelkę i napisz do nich.

• Like 1
Opublikowano

@Jakub84 w 4gentelman są fajne modele, ale większość z klapami i tył z takiego samego materiału co przód (stricte do garnituru wolałbym bez klap i tył z wiskozy). Jeśli chodzi o sieciówki to nie najgorszy wybór jest w Lancerto, tylko trzeba uważać na składy bo są i sztuczne i wełniane. Też mogą uszyć na zamówienie, ale już za dopłatą.