Skocz do zawartości

Wymiana podeszwy GYW

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Żorż Ponimirski napisał:

Poniekąd dlatego założyłem wątek:

. U Kirby'ego Allisona pełny recrafting service zamyka się w 160$ i zawiera podeszwy JR z zamkniętym kanałem szycia. Jeśli tyle biorą w Miami, to przy naszych kosztach robocizny powinno się to opłacić za około 400zł i wtedy moim zdaniem za 1/3 ceny promocyjnej ceny na ASy powinno być to logicznym wyborem.

U szewca taki serwis kosztuje od $60 do $90 w zależności od tego czy lokal mieści się na Manhattanie czy poza nim.,Za podeszwy Redenbacha jest $35 dopłaty.,Podejrzewam ,że Kirby oddaje buty do takiego szewca i te $160 to jest cena mocno przesadzona ,nawet jak na Miami,.

1 godzinę temu, lubo69 napisał:

Czy wymiana podeszwy w butach GYW kosztuje 25% ceny buta?Ktoś wymieniał, może potwierdzić, zaprzeczyć? Inaczej to tylko bicie piany.

https://www.allenedmonds.com/discover/our-story/recrafting.html

W AE, pełny recrafting z masą korkową i naciąganiem na oryginalne kopyto wychodzi 125$ czyli około 30% ceny oryginalnej. Także tak to mnie więcej wygląda. Tak jak napisałem powyżej, jeśli jest ktoś w Polsce kto to zrobi za 400 zł to myślę, ze to uczciwa cena.

• Like 1

18 godzin temu, Xune napisał:

Problemem są mocno starte czubki, a generalnie chciałem zachować buty na skórzanej podeszwie. Tak zupełnie z zachcianki, irracjonalnie :) Guma wiadomo praktyczniejsza, jak z dresem. W sumie podzwonię może po niektórych warszawskich szewcach, ale to też GYW, nie handwelted.

Naprawiałem u T. Januszkiewicza dwie pary loafersów - w obu miałem zniszczone czubki.

Nie wiem dokładnie, co zrobił, ale odbudował czubki, na całość chyba nakleił skórzane zelówki i nabił żabki.

Może po prostu wymienił podeszwę.

Cena około 300 zł

• Like 1

• 2 weeks later...

0A4F9C01-E6BC-4701-968D-F637BFF1D992.thumb.jpeg.e7418a1e1faa6b4ef948d8eca86fcd92.jpeg

B0684491-2CCD-4384-83C3-481609637D2D.thumb.jpeg.99f5966c69475518867643d42e06290f.jpeg

6031EA1B-668A-4800-8CC2-D6652E87AD44.thumb.jpeg.159b65bcd7cf4fd39eb3d3ab3c0738db.jpeg

24DE0395-0F40-47E0-96FF-C24A10FE065F.thumb.jpeg.bb3f16816ee5338a360255bc8d3da133.jpeg

AD0F00B3-71D6-487A-97B8-03304E6DA105.thumb.jpeg.573dc70b25dfe5fb5ff6e7582fcbc2cd.jpeg

Loake Taunton świeżo po wymianie podeszwy przez producenta. Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia. Koszt to 1/3 ceny buta, a wszystko sprawia wrażenie niezbyt dużej staranności - niezbyt ładnie poprowadzone szwy, uwalony czymś (farba?) dół zelówki w lewym bucie... z drugiej strony to tylko Loake, ich buty ogólnie nie są wykonane z dużą starannością, więc chyba po prostu wymiana została zrobiona według standardów firmy. Dodam jeszcze że zdecydowałem się na gumową podeszwę bo krupon z którego była zrobiona skórzana był po prostu tragiczny. To jedne z moich nowszych i mniej używanych butów a mimo to pierwsze w których musiałem wymienić podeszwę... Na plus zadbana cholewka (co prawda buty nie wymagały dużo zabiegów, oddałem je w dobrym stanie ale i tak widać że ktoś o nie zadbał w fabryce) i wymieniona wkładka wewnątrz buta.

• Like 1

1 minutę temu, Sigmund napisał:

@Zajac Poziomka Dlaczego zelówki nie są symetryczne? Ta uwalana farbą zajmuje więcej powierzchni podeszwy, niż ta druga. Niby „symetria jest estetyką głupców”, ale jednak razi w oczy 😉

To już pytanie do fabryki Loake. Tak jak pisałem, mam mieszane uczucia, bo całość została zrobiona niestarannie. Z drugiej strony nie oczekiwałem za wiele, bo o Loake nie mam zbyt dobrego zdania.

• 4 months later...

Fabryczna podeszwa skórzana w Loakach znowu była do wymiany. Buty jeszcze na gwarancji, ale musiałbym znowu na kilka tygodni je oddać do sklepu, żeby wytrzymały pewnie ze 3-4 miesiące użytkowania w okresie wiosenno-letnim.

Buty odaałem do TJ'a. Z żabkami trochę przegiął, ale za to krupon podeszwowy podobno bardzo dobry i mają mi posłużyć.

Cena usługi 320 zł (robił też obcasy). Czas realizacji 5 dni.

tSr%0LFfTiuTvOknVY4lPw.jpg

wuPcFdtMT9yjrTkRmlW0Jw.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

• 1 year later...

Poniżej wstawiam dwa fajne kanały YT szewców zamieszczających filmy renowacji, wymiany podeszew itp. Ogólnie z filmów wynika, że można naprawić praktycznie wszystko poza dużymi uszkodzeniami cholewek, kwestia ceny i umiejętności szewca.

https://www.youtube.com/c/BedosLeatherworksLLC/featured

https://www.youtube.com/channel/UCVYlC0HmT9eZI3ZrFy_xthQ/featured

• Like 1

• 2 years later...

Odkopię temat, żeby nie dublować. 

Gdzie wymieniacie podeszwy w swoich butach? Moje dziesięcio letnie Yanki (senior sole) zaczynają nieśmiało domagać się takiego zabiegu. Podobnie jak dużo młodsze Chippewy (vibram). Jedyne firmy w Polsce, które kojarzę to Wielki Shoe i oczywiście Kielman. Wg cennika na stronie WS, taka usługa zaczyna się od 750zł. Domyślam się, że u Kielmana będzie tylko drożej 😉 W przypadku Yanko jakoś mogę to przeboleć, ale z butami Chippewa już nie specjalnie. 

Czy możecie polecić jakieś alternatywne firmy (najlepiej w Polsce) ? 

22 godziny temu, metius napisał:

Odkopię temat, żeby nie dublować. 

Gdzie wymieniacie podeszwy w swoich butach? Moje dziesięcio letnie Yanki (senior sole) zaczynają nieśmiało domagać się takiego zabiegu. Podobnie jak dużo młodsze Chippewy (vibram). Jedyne firmy w Polsce, które kojarzę to Wielki Shoe i oczywiście Kielman. Wg cennika na stronie WS, taka usługa zaczyna się od 750zł. Domyślam się, że u Kielmana będzie tylko drożej 😉 W przypadku Yanko jakoś mogę to przeboleć, ale z butami Chippewa już nie specjalnie. 

Czy możecie polecić jakieś alternatywne firmy (najlepiej w Polsce) ? 

Pytałeś ew u Kamińskiego lub Januszkiewicza?

Może też podeszwa nie wymaga całościowej wymiany, a tylko uzupełnienia i podklejenia?

Swoją drogą, to przestaje być zabawne. Buty za 1000 pln, wymiana podeszwy za 750 pln. W Stanach (wg reddita) to 120 dolarów, sporo taniej.

Ja zeluje.

26 minut temu, metius napisał:

Tak myślałem. Czyli chyba nie opłaca się kupować butów poniżej 2 tyś. skoro koszt wymiany podeszwy oscyluje wokół 3/4 tańszego GYW 😉

Można kupować takie do 1000 zł i nie wymieniać podeszwy . No i oczywiście zelować 😉

• 1 year later...