Gość gccg Napisano 15 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2011 Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale czy sugerujesz że konstrukcja Goodyear Welt jest najlepsza? "Najlepsza" jest pojeciem wzglednym i zalezym od tego, czego od butow oczekujemy. Do normalnego chodzenia po miescie w klimacie bynajmniej nie srodziemnomorskim uwazam ja za najlepsza. Posiada ona zas nastepujace zalety: Jest w miare solidna a pozwalajaca uniknac "ciezkosci" szycia norweskiego. Buty mozna poddawac renowacji. Buty zrobione ta metoda sa wygodniejsze (po rozchodzeniu) od blake i mocassin (byc moze jest to subiektywne odczucie ... chociaz chyba nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Żeby nie spamować już tematu, proponuję założyć oddzielny wątek na temat konstrukcji obuwia gdzie będziemy mogli podyskutować o przewadze poszczególnych jej typów nad innymi. Ten temat budzi wiele wątpliwości i kontrowersji, więc sądzę że jest to wysoce uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Przyznam, że mam ogromny problem z loafersami. Większość tradycyjnych modeli mi się nie podoba. Myślę, że w przypadku tych butów kształt kopyta jest szczególnie ważny. Chodzi o balans między klasyką a nowoczesnościa. Piękne przykłady loafersów znalazłem w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 w poszukiwaniach można od czasu do czasu zaczepić o ten sklep: http://www.sklep.apia.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Co sadzicie o Butterfly Loafers? http://www.newandlingwood.co.uk/popup.php?id=75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Laokonicznie powiem, że jestem na tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 16 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2011 Laokonicznie powiem, że jestem na tak.W rownie lakoniczny sposob dam upust moim preferencjom - nie tylko estetycznym - wyrazonym w stwierdzeniu: ja rowniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 18 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2011 Zapraszam tutaj: viewtopic.php?f=3&t=573&p=8008#p8008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 12 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2011 Bardzo zdziwila mnie ilosc kolegow, ktorzy w temacie dotyczacym tego, czego nigdy by nie zalozyli wymieniaja mokasyny i loafersy, twierdzac czesto, ze to "dziadkowe" buty. Szczerze mowiac nigdy zadnego dziadka .., ani nie dziadka ... na polskiej ulicy nie widzialem, ktory nosilby klasyczne penny loafers, tassel loafers czy tez horse bit loafers. Skad zatem ten poglad? Dlaczego tak wielu z kolegow nie lubi loafersow???Mowiac o loafersach mam na mysli buty wsuwane (slip on) bez sznurowek nie bedace mocassin loafers, czyli nie posiadajace konstrukcji mokasyna (This (moccasin) is a shoe made from a single piece of leather, passing around the front part of the foot and under the sole. The apron is then sewn on the top to give a firm but comfortable grip on the foot). Mokasynem sa na przyklad tzw "car shoes" O konstrukcji butow: http://www.bexley.com/Bexley/shoe-TECHN ... 3627#13627 Kilka przykladow: Penny Loafer - Poulsen Skone Henley (GYW) Tassel Loafers - C&J Langham (GYW) Tassel Loafers SuedeMarkowski (GYW) Horse Bit Loafers Alden (Blake) Co w tych butach jest "dziadkowego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zinkar Napisano 13 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2011 Dziadków (a w szczególności babci) widać sporo na ulicach w tego typu obuwiu. Ja jednak zamierzam sobie kupić i penny loafers są już na mojej liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos Napisano 17 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2011 A ja mam pytanie, czy do takich butów chodzi się bez skarpetek tak jak do mokasynów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 Można, ale nie trzeba. Jeśli ten pomysł jest Ci obcy, to nie przejmuj się. Dobieranie skarpetek to zresztą też wielka frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 18 Październik 2011 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2011 Ja bym się raczej temperaturą za oknem bardziej przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Spotkaliście gdzieś w Polsce Tassel Loafers w cenie ok 500 zł? Mam wrażenie, że kupienie u nas tego modelu graniczy z cudem (pomijając buty bespoke), co dopiero za taką cenę. Wiosną planuje zakup loafers'ów ale chyba będę zmuszony wybrać się za granice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Spotkaliście gdzieś w Polsce Tassel Loafers w cenie ok 500 zł? Mam wrażenie, że kupienie u nas tego modelu graniczy z cudem (pomijając buty bespoke), co dopiero za taką cenę. Wiosną planuje zakup loafers'ów ale chyba będę zmuszony wybrać się za granice... Ten problem jest z wiekszoscia klasycznych butow. Kup przez internet - zawsze mozesz je odeslac i wybrac inny rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Church's miał, kiedy tam ostatnio byłem, czyli pół roku temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Church's miał, kiedy tam ostatnio byłem, czyli pół roku temuChurch's to jednak wydatek rzędu 1000 zł w górę, nie na moją kieszeń jak narazie. Trafiłem w internecie na firmę G.H. Bass która posiada w swojej kolekcji sporą ilość loafers w bardziej przystępnej cenie. Jakieś doświadczenia związane z tą firmą? Chodzi mi o jakość wykonania, wygodę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Czy te buty można jeszcze zaliczyć do klasycznych loafers? Miał ktoś może do czynienia z tą marką i mógłby ocenić jakość? http://allegro.pl/olivier-wloskie-mokas ... 82156.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Czy te buty można jeszcze zaliczyć do klasycznych loafers? Nie wiem, ale nie sa super tanie, a wygladaja tandetnie (moja opinia). Poszukaj na ebay lub kup cos ze stron polecanych na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 8 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Grudzień 2011 Co prawda nie Tassel, ale w Twoim price range'u: http://kangnai.fr/product.php?id_product=16 GYW, tylko produkcja w tej bardziej zagęszczonej ludźmi części świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 9 Grudzień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Grudzień 2011 Czy te buty można jeszcze zaliczyć do klasycznych loafers? Nie wiem, ale nie sa super tanie, a wygladaja tandetnie (moja opinia). Mają nawet damskie oficerki w rozmiarze 45: http://allegro.pl/olivier-wloskie-ofice ... 14798.html ups... to męskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2011 Miał ktoś doświadczenie z zamszowymi Loake Eton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rdk Napisano 3 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2012 Czy w przypadku loafers można mówić o stopniach formalności? Czy taki (ten pod tekstem) model "przystoi"" zakładać do jeansów i koszulki polo bądź minimalistycznego t-shirta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 15 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2012 A co sądziciei o takich? http://www.pediwear.co.uk/sargent/products/477.php Widział ktoś coś podobnego, bo pediwear ma chyba ostatki w rozmiarze 9 UK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 1 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Dosc ciekawy tekst, znaleziony podczas przeszukiwania zasobow netu w odpowiedzi na pytanie "Po co tassel loafers maja tassels": http://www.cigaraficionado.com/webfeatu ... s_7439/p/1 Wychodzi na to, ze pelnia funkcje stricte ozdobna. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi