Skocz do zawartości

Suit Supply

+Immune+

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, który fason garniturów będzie najlepszym wyborem dla szczupłej osoby o wzroście ok.170 cm?

Mam tu na myśli dopasowanie w ramionach i klatce piersiowej (wiem, że niektóre modele są przewidziane dla osób o bardziej rozbudowanych ramionach, a ja takich nie posiadam).

Czy ktoś może wie z jakiej kolekcji pochodzi ta marynarka ?

https://www.ebay.com/itm/Suitsupply-Mens-US-42-Havana-Slim-Fit-Jacket-Blue-C83106/382477685133?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649&autorefresh=true

Nie mogę jej znaleźć ani po numerze katalogowym, ani po składzie.

54 minuty temu, 50groszy napisał:

numer C839H jest taki sam jak na stronie Susu piszę Ci wyrazie na ebay w tytule "C839H"? i na metce. Skład też jest 100 procent wełny .To o co Ci chodzi? Może ja ślepy. 

"The listing you’re looking for is no longer available. Check out this similar item we found for you."

Temat nieaktualny, eBay przekierował Cie do podobnego przedmiotu, bo ten o który pytałem został sprzedany.

Drodzy, przymierzyłem 98 havane i chyba nie jestem do końca przekonany, rzućcie okiem. Mam świadomość, że, po pierwsze, rękawy są krotkie ale krawiec u góry może wydłużyć 7 mm, z dołu dodać 5mm. Po drugie, jak widać mam szerokie biodra i nie wiem, czy tak długa marynarka bez konstrukcji jest w ogóle dla mnie. Co do barków - może powinna być większa na 102?

przod.png

tyl.png

qbqb faktycznie rękawy za krótkie o ten 1-2cm. Ja ostatnio zamówiłem marynarkę https://eu.suitsupply.com/en/jackets/havana-light-grey-plain/C1185.html?cgid=Jackets w rozmiarze 46. Jednak długość rękawa znacznie odbiega od tego w rozmiarówce SuSu. To już drugi raz jak dostaję marynarkę/garnitur z za krótkimi rękawami o dobre 2cm. Stąd pytanie czy rękawy w waszych marynarkach z ostatnich kolekcji SuSu są pełnowymiarowe? Podejrzewam, że garnitur i marynarka już pochodziły ze zwrotów - zamawiałem je dość późno w stosunku do pojawienia się kolekcji. 

• Oceniam pozytywnie 1

Witam,

To model Lazio. Widzę, że spodnie należy skrócić o jakiś 1 cm. Rękaw mógłby być z 0.5 cm krótszy, aczkolwiek przy koszuli z mankietem francuskim może będzie dobrze. Niestety marynarka czasami lekko odstaje (dwa ostatnie zdjęcia). Czy z tym da się cokolwiek zrobić? Jakie przeróbki powinienem przeprowadzić? Jak ogólnie oceniacie ten garnitur -- sylwetki modelowej niestety nie mam.

IMG_6977.JPG

IMG_6978.JPG

IMG_6979.JPG

IMG_6980.JPG

IMG_6982.JPG

IMG_6983.JPG

IMG_6984.JPG

IMG_6985.JPG

IMG_6986.JPG

IMG_6987.JPG

IMG_6988.JPG

IMG_6990.JPG

IMG_6998.JPG

IMG_6999.JPG

IMG_7001.JPG

Dziękuję za odpowiedź.

Ten garnitur, jak inne z suitsupply, ma rozpinany rękaw. Nie będzie problemu ze skróceniem rękawa w takim przypadku? Wolałbym tego nie robić metodą od góry, tylko jednak od dołu. Nie zniszczy to proporcji guziczków?

Dzięki za radę z poduszką. Kto w Warszawie by się tego podjął (i jaki to mniej więcej jest koszt)?

Skracaj górą, moim zdaniem odjęcie centymetra wyglada gorzej niż dodanie. Większy problem to chyba plecy. Masz mocno sportowa sylwetkę i chyba ten model nie jest przystosowany na taka duża różnice talii i klatki. Jak marynarka leży rozpięta?

Przy Twoich wymiarach nie bałbym sie tez Sienna; to nie jest regular jak u bossa czy u polskich Marek. 

Z ciekawości, ma ktoś krój London? Widziałem go dzis w sklepie, chyba juz go nie robią, bo to jakiś zwrot. Ciekawy, bardzo długa marynarka, ładne klapy, ale tez bardzo szerokie rękawy 

Tak wygląda rozpięta.

Niestety, nie ma Sienny w granacie w moim rozmiarze (24). Tzn. jest coś takiego, na moim monitorze to już wygląda na prawie czarny. Charcoal, a nie navy https://eu.suitsupply.com/pl/suits/sienna-granatowy-gładki/P5413.html?cgid=Suits&prefn1=fit&prefv1=Sienna&prefn2=size&prefv2=24

Zamówiłem też Napoli i moim zdaniem leży dużo gorzej. W plecach jest szersze i jeszcze bardziej odstaje. Widać było, że jest za szeroki w ramionach. Tragicznie marszczy się na plecach. Postaram się jutro zrobić zdjęcia. Napoli ma też węższe klapy i to gorzej wygląda moim zdaniem przy mojej sylwetce. I stancja guzika była za wysoko -- trochę jak u Andrzeja Dudy.

Generalnie ze wszystkiego co mierzyłem póki co ten garnitur leży najlepiej, widać mam trudną sylwetkę.

IMG_6993.JPG

Godzinę temu, Rollin napisał:

Generalnie ze wszystkiego co mierzyłem póki co ten garnitur leży najlepiej, widać mam trudną sylwetkę.

Ja mam raczej nietrudną i z SS jestem zadowolony wyłącznie z dwurzędówek. Jednorzędówki leżą kiepsko lub co najwyżej średnio. Nie pasują - szukaj innego producenta.

Rękawy skracaj oczywiście dołem - do ok. 2 cm nie będzie problemu, SS zostawia odpowiedni margines.

Miałem na myśli widok pleców, żeby widzieć w czym problem z marszczeniem. Chcesz skracać 0,5 cm (nie doczytałem, mój błąd), to też bym chyba zrobił jak mówi mosze, z dołu. Niemniej jestem przewrażliwiony na tę kwestię, bo mam problemy w drugą stronę. Inna rzecz, nawet jeżeli SuSu dopuszcza skrócenie do 2cm (czy tam 1,5 cm), to moim zdaniem to nie wygląda dobrze (znowu, kto co lubi). Zresztą, sprzedawcy SuSu, chociaż moim zdaniem zdecydowanie wyróżniają się na tle innych sklepów "markowych" i znają się na rzeczy/dobrze zajmują klientem, to jednak muszą jakoś sprzedawać produkt z natury średnio nadający się do zmiany długości rękawów i trochę, według mnie, czarują w tym względzie (coś co u innych zasadniczo powoduje, "hmm, to sprawdźmy coś innego", u nich - "a tu się doda kilka cm albo skróci i będzie super szałowo, a w ogóle to świetnie leży w ramionach, piękne klapy, prawda?")

Plecy na rozpiętej leżą podobnie, jak na zapiętej. Robi się ta jedna fałdka po prawej stronie, wynikająca z mojego skrzywienia kręgosłupa. Egonax stwierdził, że wszyta poduszka pomogła by na odstający kołnierz, więc pewnie i na to by pomogła, nie? 1, 3 i 5 zdjęcie jest zrobione z rozpiętą marynarką, 2 i 4 z zapiętą.

Mosze, a jaką markę byś mi polecił? Byłem w Vistuli, Bytomiu, Massimo Dutti, przeglądałem rzeczy w Peek&Cloppenburg, byłem jeszcze chyba w Pierre Cardin (albo jakiejś innej firmie na P... może Próchnik, sam już nie wiem). Nic nie zbliżało się nawet w połowie do poziomu Suitsupply pod każdym względem (także dopasowania, ale poza wszystkim stylistyka tych rzeczy mnie odrzuciła, zwłaszcza tych wąskich klap w Vistuli).

Szczerze mówiąc po tym wszystkim to najchętniej zostawiłbym ten garnitur i wykonał niezbędne poprawki, ale może źle myślę... A po jaką markę powinienem sięgnąć (z budżetem do 2 tysięcy)?

IMG_7008.JPG

IMG_7007.JPG

IMG_7006.JPG

IMG_7005.JPG

IMG_7004.JPG

IMG_7003.JPG

Porownałem jeszcze wymiary Sienny z Lazio w wersji krótszej. Jezeli chodzi o marynarki to roznica jest minimalna: w talii Sienna jest o cm szersza I ma o 10 mm dluzszy rekaw. Poza tym proporcje sa takie same. Ten cm w talii powinien sprawic, ze garnitur bedzie na mnie lepiej lezal? W Siennie, oprocz wyzszej ceny, nie podoba mi sie kieszonka biletowa. Garnitur w zyciu wkladam z rzadka od święta: na wesele, na pogrzeb, na wigilię I wielkanoc... potrzebuję czegoś uniwersalnego, a ta dodatkowa kieszonka jest jefnak fashion forward

Ostatnie zdjęcia pokazują, że poduszka (fachowo wkład barkowy😀) może nie rozwiązać problemu. 

Chyba koniczna będzie ingerencja krawca. 

W necie znalazłem przykładowy sklep z wkładami:

http://a-nitex.pl/kula-rekawa-poduszka-zakietu-marynarki-p-2285.html

Ja włożyłbym jakiś materiał pod ramię i sprawdził, jaki efekt daje to wypełnienie. Wkłady występują w różnej grubości. Ale tu zasada im mniej tym lepiej.

Co do innych marek, byłeś w Royal Collection? Maja tam Oscara Jacobsona (przy Twojej sylwetce modele z linii zaczynającej się na F) oraz Cavaliere. Ceny regularne nie są za atrakcyjne. Marynarki 1,5 do 3,0 tys. w zależności od użytych materiałów. Ale przy wyprzedażach nawet do 50% opłaca się. W Warszawie masz go w Galerii Mokotów oraz kilku innych miejscach. 

Włożyłem materiał pod ramię -- chusteczkę do nosa. Idealnie nie jest, ale zdecydowanie lepiej (przedostatnie zdjęcie jest z rozpiętą marynarką).

Jeżeli odpowiedni wkład pod ramię to za mało żeby zniwelować wady, to co należałoby zrobić (jakie zabiegi krawieckie). Do jakiego krawca w Warszawie się udać, ile to mniej więcej będzie kosztować?

IMG_7011.JPG

IMG_7013.JPG

IMG_7015.JPG

IMG_7016.JPG

IMG_7017.JPG

IMG_7018.JPG

IMG_7020.JPG

IMG_7021.JPG

Tak leży na mnie Napoli. W nim przede wszystkim przeszkadza mi za wysoko umieszczony guzik marynarki, ale ponadto plecy bardziej się marszczą i kołnierz odstaje. Natomiast spodnie, moim zdaniem, leżą lepiej. To też ciekawe, bo według wymiarów na stronce spodnie w Napoli są takie same jak w Lazio. Lazio ma teoretycznie tylko rozszerzane nogawki u dołu. No ale to teoretycznie, bo jednak w pasie leżą trochę inaczej. 

@qbqb sugerował żebym spróbował ze Sienną, ale nie pasuje mi ona pod paroma względami: nie ma żadnej w granacie (jeden teoretyczny granat wchodzi właściwie w czerń, jest jedna podpisana jako niebieska w żabie oczko, która jest już ciemnoniebieska i byłaby dość uniwersalna, ale kosztuje prawie 2200, dla mnie za dużo), ma kieszonkę biletową, mam wrażenie, że ma węższe klapy. Napoli -- krój regular, tak jak Sienna -- leży na mnie wyraźnie gorzej niż Lazio (krój slim), ale jak sprawdzałem po wymiarach Sienna wcale nie różni się wiele od Lazio -- marynarka ma tylko cm szerzej w talii. Nie wiem czy iść na kompromis i próbować z szarą Sienną jako uniwersalnym garniturem. Chciałbym zostać przy tym Lazio, ale nie wiem czy słusznie.

IMG_7023.JPG

IMG_7025.JPG

IMG_7026.JPG

IMG_7028.JPG

IMG_7029.JPG

IMG_7030.JPG

@Rollin Napoli jest za szeroka w ramionach, stąd te mankamenty, o których piszesz. Zwróć uwagę, jak brzydko załamują się rękawy na wysokości barków. W poprzedniej nie było takich problemów. Ten bym odesłał.

@TomiW01 zdarza się na forum, że przy zapytaniach o dopasowanie, forumowicze zwracają uwagę na jakość zdjęć (pozycja, perspektywa, jasność itp.). Być może Rollinowi bardzo zależy na opinii i dlatego zamieszcza ich tak dużo. W końcu to miejsce ma z zalżenia pomagać nowym forumowiczom.😜

• Oceniam pozytywnie 1