kichanadeta Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Czyli przy stopie o rozmiarze 28cm (Yako 43, Shoepassion 43, Loake 9) jaki rozmiar meermin? Chciałbym brązowe loafersy na wiosnę i widzę, że u Merrmina większość o szerokości kopyta E - więc 9 czy może 9,5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darki Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 5 godzin temu, kichanadeta napisał: Czyli przy stopie o rozmiarze 28cm (Yako 43, Shoepassion 43, Loake 9) jaki rozmiar meermin? Chciałbym brązowe loafersy na wiosnę i widzę, że u Merrmina większość o szerokości kopyta E - więc 9 czy może 9,5 ? Dobry wieczór polecam stronę 195 buty trochę taniej jest tam podana tabela z rozmiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikimiki Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 https://forum.commeuncamion.com/chaussures/22487-meermin.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichanadeta Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 No więc tak. Pomyślałem "co będę kombinował, zapytam producentów, oni muszą wiedzieć". Pomierzyłem stopę i powysyłałem maile z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru buta. Crownhill na pytanie "jaki rozmiar wybrać" odpowiedział że ich rozmiarówka jest "bardzo standardowa" ale żeby sprawdzić rodzaj kopyta bo różnice mogą sięgać pół do całego rozmiaru. (Czyli jak, standardowe ale różne?) Berwick odpisał że powinienem wybrać kopyto 156 w rozmiarze 8. Na pytanie jakie buty są wykonane na tym kopycie dostałem drugiego maila że taki i taki model, ale że to kopyto nie będzie na mnie pasować i powinienem wybrać 184 albo 130. W sklepie Klasyczne Buty polecono mi Berwicki na kopytach 177 i 156 w rozmiarze 41,5 (=7,5). Meermin odpisał "żeby dobrać rozmiar buta proszę podać rozmiar buta i napisać czy to UK czy US a tak w ogóle to załączamy tabelkę". Napisałem że noszę 41 lub 42 EU i załączyłem pomiary stopy, i otrzymałem odpowiedź "żeby dobrać rozmiar buta proszę podać rozmiar buta i napisać czy to UK czy US a tak w ogóle to załączamy tabelkę". Koniec końców nie dowiedziałem się niczego, mam wręcz wrażenie że wiem mniej niż na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Kopyta 184 i 130, które Ci polecono to szerokie kopyta, już samo 156 jest szerokie, ale myślę, że i tak wejdziesz. Klasycznebuty zwykle podają te pół rozmiaru za mało, więc ja bym brał z Berwicka to 8 UK na 156 na Twoim miejscu. Meerminy z kolei są wąskie, prawdopodobnie za wąskie dla Ciebie, jeżeli już chcesz spróbować to uwzględniając wypowiedzi na forum i własne doświadczenia brałbym na Twoim miejscu rozmiar więcej niż Berwicka czyli 9 UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Pomierzyłem się według poniższego schematu: 1. 27,5 cm 2. 20,5 cm 3. 24 cm 4. 25,5 cm 6. 33 cm 7. 27 cm I z załączonej wyżej tabelki Meermina wychodzi że w 8,5 Meermina Hiro powinienem się zmieścić na tęgość (girth) ale na szerokość (width) już nie? Dobrze liczę? Nigdy nie myślałem że będę tak kombinować przed kupnem butów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FranciszekMaurer Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 No tak matematycznie to się nie da tego stwierdzić, bo dochodzi kształt stopy, kształt kopyta, jak nie zmierzysz nie będziesz wiedział. Ogólnie wydaje mi się, że meerminy to buty dla Ciebie za wąskie, na długość dobry powinien być rozmiar 8,5 UK, ale możesz się nie zmieścić, więc ja bym próbował z Berwickami, bo zwrot jest darmowy albo jak bardzo chcesz to 9 UK, ewentualnie np. jak masz możliwość zmierz choćby buty Loake w salonie, zawsze to jakiś punkt odniesienia. Jeśli chcesz kupić na ebayu, to gdyby nie pasowały, możesz wystawić na forum, meerminy z ebaya zwykle ktoś odkupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wimon Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 59 minut temu, ciasteczkowy napisał: Nigdy nie myślałem że będę tak kombinować przed kupnem butów... Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś Choćbyś nie wiem ilu dokonał pomiarów, dopóki nie przymierzysz konkretnej pary nie dowiesz się, jaki masz rozmiar i jakie kopyto Ci pasuje, jest po prostu za dużo czynników. Nie mówiąc już o tym, że u tego samego producenta buty na tym samym kopycie mogą leżeć różnie. Znajdź sprzedawcę, który jest na miejscu, albo ma dobrą politykę zwrotów i zamawiaj - większość z forumowiczów na pewno przerabiała takie "ślepe strzały" To nieuniknione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Dokładnie. Ja na początku ograniczyłem się do Berwick, Yanko i Loake. Potem Crownhille w Poszetce oraz Crocketty w Bergu. Wszyscy Ci producenci są spokojnie do przymierzenia w Polsce. W dalszej kolejności wykorzystuję wyjazdy zagraniczne do mierzenia. Tak też było z produktami SuSu. Teraz na spokojnie zamawiam przez internet. Edit: zapomniałbym o Magnanni w Macaroni Tomato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 No wiem że kombinuję jak koń pod górę, ale akurat butów wyjątkowo nie lubię kupować na odległość. Co do tych możliwości przymierzania to w moim mieście, drugim co do wielkości w Polsce, to chyba tylko Nordy można zmierzyć a one są poza zasięgiem finansowym. A nie! Niespodzianka. Wychodzi na to że nie dalej jak miesiąc temu otwarto salon Loake w Krakowie. A to Ci dopiero! Niemniej jednak i tak to nic nie zmienia, i tak mnie nie stać. A jeździć po całym kraju za butami nie chce mi się, ja prosty chłop jestem i jak wyjeżdżam poza swoją wioskę to czuję się niepewnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 @ciasteczkowy Mi nie chodziło żeby jeździć tylko, że można kupić w polskich sklepach i mieć możliwość łatwego zwrotu. Z tych tańszych masz Berwicki i Crownhille (Poszetka - z rozmiarówką jest różnie). Na klasycznebuty masz też spory wybór. Jak w Loakach będziesz znał swój rozmiar to też Ci to da jakąś wiedzę, a od czasu do czasu są promocje w PL na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Po ośmiu latach butofilstwa jedyne, co wiem, to to, że rozmiar buta to najbardziej upierdliwa rzecz na świecie i trzeba je po prostu przymierzyć. Ja np. noszę od 41,5 (loake) do 43 (adidas) i absolutnie nie ma w tym jakiejkolwiek reguły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Przy stopie odbiegającej od standardów, żaden sprzedawca nawet doświadczony nie jest w stanie prawidłowo dobrać rozmiaru (no chyba ze wceluje). Niestety trzeba zamówić i liczyć się z odesłaniem. Takie są moje doświadczenia. A jak jest "naprawdę dobry " np. Rezso od Vassa lub Shoehealer i widzie ze po drugiej stronie jest osoba znająca się na rzeczy, to jego diagnoza wtedy jest taka: -trudna rada, ale niech pan spróbuje tego kopyta jak nie będzie pasowało to można odesłać Jest to w sumie uczciwe podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 Rozmiar butów można zweryfikować bardzo łatwo,wystarczy zmierzyć stopy na Brannock Device,.Każdy szanujący klienta sklep obuwniczy posiada takie(opatentowane 90 lat temu) urządzenie.Trzeba tylko pamiętać żeby zmierzyć obydwie stopy i buty kupować w rozmiarze tej większej,dodatkowo pomiary najlepiej wykonać wieczorem po całym dniu spędzonym w butach. Oprócz tego rozmiar buta nie jest na całe życie,gdyż kiedy się starzejemy nasze stopy też się zmieniają.Ja jestem 40 lat po maturze i studniówkowe/maturalne półbuty dzisiaj by były co najmniej półtora rozmiaru za krótkie i dwie szerokości za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 15 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2018 5 godzin temu, mayor napisał: Rozmiar butów można zweryfikować bardzo łatwo,wystarczy zmierzyć stopy na Brannock Device... Co mi bez mierzenia konkretnego kopyta w praktyce da ta weryfikacja? W dniu 8.03.2018 o 23:24, mayor napisał: ...Indy są robione na kopycie Trubalance ,które jest bardzo szerokie i przy tym kopycie szerokość E jest szersza niż EEE u Allena Edmondsa ....... Poza tym, co producent to inna interpretacja rozmiaru, nie mówiąc już o tym że ten sam numer dla firmy duńskiej, hiszpańskiej jest kompletnie inny niż dla francuskiej czy włoskiej. Żeby być pewnym wyboru nie ma innej metody jak przymierzyć. Ten wynalazek nie zmierzy wysokości podbicia, nic nie powie o trzymaniu pięty czy typie stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 17 godzin temu, Mamrot napisał: Co mi bez mierzenia konkretnego kopyta w praktyce da ta weryfikacja? Poza tym, co producent to inna interpretacja rozmiaru, nie mówiąc już o tym że ten sam numer dla firmy duńskiej, hiszpańskiej jest kompletnie inny niż dla francuskiej czy włoskiej. Żeby być pewnym wyboru nie ma innej metody jak przymierzyć. Ten wynalazek nie zmierzy wysokości podbicia, nic nie powie o trzymaniu pięty czy typie stopy. Większość producentów opisuje kopyta,jeżeli opis podaje "True To Size" to jest jednoznaczne z true to Brannock size. Bez mierzenia konkretnego kopyta zamawiając online wystarczy podać rozmiar zmierzony na Brannock Device, producent(ewentualnie profesjonalny dystrybutor)zna swoje kopyta i jest w stanie na podstawie rozmiaru BD dopasować rozmiar na każdym kopycie.,Brannock produkuje urządzenia wyskalowane we wszystkich 4 systemach:US,UK,EU i Mondopoint .Niestety wielu producentów,w ramach oszczędności szyje obecnie buty tylko w szerokości/tęgości Medium i w takim wypadku są małe szanse na dopasowanie butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mamrot Napisano 16 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2018 Może to jest sprawdzone rozwiązanie w przypadku producentów w USA. Niestety do producentów europejskich nie ma żadnego zastosowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 W dniu 16.03.2018 o 20:30, Mamrot napisał: Może to jest sprawdzone rozwiązanie w przypadku producentów w USA. Niestety do producentów europejskich nie ma żadnego zastosowania. Zgadzam się. Brannock device jest niestosowany w Europie. To zresztą jedna z tych dziwnych różnic między Stanami a np. Polską. Inne rzeczy, w USA bardzo popularne, a u nas kompletnie nieznane, to czeki, publiczne pralnie, karty kredytowe z paskiem magnetycznym, baseball itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 5 godzin temu, Velahrn napisał: Zgadzam się. Brannock device jest niestosowany w Europie. To zresztą jedna z tych dziwnych różnic między Stanami a np. Polską. Jeżeli ktoś ma w ofercie tylko buty w szerokości/tęgości Medium to urządzenie Brannocka nie ma sensu. Lepiej wmówić klientom z wąskimi stopami żeby włożyli do butów kilka wkładek i sznurowali "na drabinkę", a tym z szerokimi stopami polecić buty kilka rozmiarów większe, sprzedać cudowny spray rozciągający buty,polecić szewca,który na pewno rozbije buty na specjalnej maszynie i uświadomić ,że buty przy zakupie musza być niewygodne,gdyż trzeba je rozchodzić a bąble do wesela się zagoją . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 No cóż, ciężki jest los biednego, wyzyskiwanego Europejczyka w niedopasowanych butach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 Spisek. I jeszcze ten system metryczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Marzec 2018 4 godziny temu, mayor napisał: Jeżeli ktoś ma w ofercie tylko buty w szerokości/tęgości Medium to urządzenie Brannocka nie ma sensu. Lepiej wmówić klientom z wąskimi stopami żeby włożyli do butów kilka wkładek i sznurowali "na drabinkę", a tym z szerokimi stopami polecić buty kilka rozmiarów większe, sprzedać cudowny spray rozciągający buty,polecić szewca,który na pewno rozbije buty na specjalnej maszynie i uświadomić ,że buty przy zakupie musza być niewygodne,gdyż trzeba je rozchodzić a bąble do wesela się zagoją . Nie traktuj proszę tego jako atak na siebie, nie taki był mój cel. Po prostu, marki europejskie zamiast robić jeden model buta w trzech tęgościach, produkują trzy modele butów (każdy z inną nazwą), jeden wąski, jeden normalny i jeden szeroki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinos Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 14 godzin temu, Velahrn napisał: produkują trzy modele butów (każdy z inną nazwą), jeden wąski, jeden normalny i jeden szeroki. a ten szeroki, też wąski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 19 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2018 20 godzin temu, Velahrn napisał: Nie traktuj proszę tego jako atak na siebie, nie taki był mój cel. Po prostu, marki europejskie zamiast robić jeden model buta w trzech tęgościach, produkują trzy modele butów (każdy z inną nazwą), jeden wąski, jeden normalny i jeden szeroki. Nie odbieram tego jako atak na mnie.,Zwyczajnie nie zgadzam się z tezą ,że rozmiary butów są skonfigurowane chaotycznie,bez jakiejkolwiek reguły i jedyna szansa na dobranie odpowiednich butów to przymiarka.Producenci europejscy produkują także buty tego samego modelu w kilku szerokościach (C&J.AS,EG) co najmniej 5-6 tęgości od C do G a nawet H.,Tylko importerzy-sprzedawcy angielskich butów mają w ofercie tylko tęgość Medium/Standard.I nie jest to żaden spisek tylko zwykła kalkulacja,"It's not personal, it's strictly business".Producent czy dystrybutor butów ograniczając rozmiar do jednej tęgości tnie koszty,niektórzy idą dalej i produkują/sprzedają tylko pełne rozmiary bez połówek.Dla przykładu flagowe trzewiki Alden Indy #405 produkowane są na trzech kopytach Trubalance,Grant,Plaza w 19 rozmiarach od US6, do US15 co pół rozmiaru i w każdym rozmiarze dostępne jest 9 tęgości :3A,2A,A,B,C,D,E,2E,3E.,W sklepach w UK Aldeny Indy oferowane są tylko na kopycie Trubalance w 8 rozmiarach i jednej tęgości "D",która jest opisana jako standard UK width "E". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi