patton Napisano 22 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2010 Zdecydowałem się założyć nowy wątek, żeby poszukujący odpowiedzi na tytułowe pytanie i zbliżone łatwiej mogli ją, mam nadzieję, uzyskać. Nie chcę też zaśmiecać innych wątków obuwniczych, w których podobne pytania często się zdarzają niejako przy okazji. Przechodząc do rzeczy, jeśli nie szyjemy butów na miarę, pozostaje nam kupienie egzemplarza z półki. Jak zatem go dobrać w taki sposób, abyśmy czuli się komfortowo? Zasadniczo, but powinien być jak najlepiej dopasowany do stopy. Wydaję się więc, że należy dobierać kolejne rozmiary w dół aż do chwili, w której poczujemy, że but nas uciska... Oczywiście granica ta jest sprawą indywidualną - niektórzy lubią mniej, inni bardziej dopasowane buty. Co do tych, wykonanych ze skóry mamy do czynienia ze zjawiskiem "rozchodzenia się" skóry. Jak bardzo może się but w ten naturalny sposób rozciągnąć? Jakie są "punkty kontrolne", na które należy zwracać uwagę przy mierzeniu buta? Wydaje mi się, że długość od początku musi być odpowiednia, a co z tęgością? Jak bardzo but powinien obejmować stopę w okolicach śródstopia, czy zgięcia przed palcami? Innymi słowy, jak dobrać buta, aby nie rozczłapał nam się po kilku latach? Proszę o Wasze opinie. Jak sami dobieracie rozmiar, na co zwracacie uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 Moje subiektywne zasady: (1) mierzyć buty wieczorem; (2) po włożeniu stopy nic nie powinno cisnąć w palce; (3) powinno się dać radę z trudem wcisnąć palce ręki pomiędzy piętę a tył buta; (4) po wybraniu najlepiej pasującego rozmiaru pobyć w nim z 5-10 minut żeby zobaczyć, czy nic nie zacznie uwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 Witam! Mam podobne zasady. Przy czym nigdy nie liczę na to, że but się "rozejdzie", ewentualnie ułoży, dopasuje do stopy (zwłaszcza na boki). Komfort i wygoda to priorytet. Nie ma nic gorszego niż za małe buty (myślałem, że się rozejdą) i perspektywa 4- godzinnego tkwienia w nich, bo właśnie jestem poza domem - doświadczenia znajomego Natomiast, jeżeli już ktoś za małe buty posiada (np, kupione w internecie), tu pomóc może Shoe Stretch http://multirenowacja.pl/shoe-stretch.html Rozluźnia włókna skóry, co umożliwia dopasowanie się obuwia do kształtu stopy. Zapobiega uciskowi obuwia na stopę. Do gładkiej skóry naturalnej. Nie nadaje się do syntetycznej skóry, zamszu i nubuku. Sposób użycia: * W dyskretnym miejscu spryskać małą powierzchnię skóry, żeby sprawdzić działanie produktu na kolor. * Następnie spryskać wnętrze buta, w miejscu w którym uciska stopę i włożyć go na nogę. * Chodzić do momentu rozciągnięcia obuwia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 Skóra zawsze się w końcu rozbije, tylko, że wtedy but nigdy nie wygląda dobrze bo to go zupełnie defasonuje najczęściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 wtedy się mówi, że "nabrał charakteru" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 24 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2010 Kupiłem dziś fajne buty na przecenie - ale ciut (pół numeru może) za duże, macie sugestie? Jakaś dodatkowa wkładka czy coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jdas Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 Pół numeru to wcale nie za duże. Powiedziałbym, że jest to wręcz wymagany luz. Wystarczy, że pochodzisz trochę i pod wieczór stopa Ci nieco spuchnie, a zobaczysz, że okażą się w sam raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 No tak ale to mokasyny i jak chodzę to czuję jak pięta mi się podnosi a powinna być dopasowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 Kupiłem dziś fajne buty na przecenie - ale ciut (pół numeru może) za duże, macie sugestie? Jakaś dodatkowa wkładka czy coś takiego? Kupic Wyborczą, wyrwac kartkę, zgnieśc i włożyc w czubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 25 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 25 Listopad 2010 Kup w obuwniczym skórzane zapiętki samoprzylepne - na pewno załatwią sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek7 Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Kup w obuwniczym skórzane zapiętki samoprzylepne - na pewno załatwią sprawę.Albo poproś szewca o wszycie warstwy skóry za piętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Witam! Tak właśnie - myślę, że to dobry pomysł - miałem swego czasu okropnie obcierające pięty Caterpillary - szewc tak idealnie wszył zapiętki, że wygodniej w żadnych butach do tej pory mi się nie chodziło. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 26 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2010 Kup w obuwniczym skórzane zapiętki samoprzylepne - na pewno załatwią sprawę.Albo poproś szewca o wszycie warstwy skóry za piętą.Sam sobie mogę wszyć, parę razy szyłem coś w skórze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Te samoprzylepne zapiętki są grubsze (z wypełnieniem z jakiejś pianki) niż pojedyncza warstwa skóry + są samoprzylepne więc można sprawdzić, przymierzyć pochodzić a jak podpasuje to doszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Ja polecam metodę - przecierpieć. Swego czasu mi dwie pary bardzo zdarły skórę na pięcie, ale nic z tym nie zrobiłem, rany się zagoiły po jakimś czasie, skóra zrogowaciała w tych miejscach i od tego czasu już żadne buty mi nie wpłynęły na stopę. Trochę brzmi to masakrycznie, ale problem rozwiązało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 27 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2010 Rozwiązanie typu Hard Core Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welwet Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Fakt. Ale jak to mówią - no pain, no game. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gribojedow Napisano 29 Listopad 2010 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2010 Miałeś na myśli, "no pain, no gain". Przewodnie hasło ambitnych mocarzy z każdej osiedlowej siłowni. A co do opcji hardcore, to cóż, sam przez nią przeszedłem, ale teraz to już mało które obuwie mnie obciera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 20 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Kopyto C&J 348 - po rozchodzeniu - swietne. Przed rozchodzeniem ...". Coz ... "milosc wymaga cierpienia, powiedzial zajac przyciskajac do piersi jeza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 20 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Jeśli to problem, to daj je szewcowi do zmniejszenia (podklei coś na spodzie i będzie lepiej trzymać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 20 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2011 Te samoprzylepne zapiętki są grubsze (z wypełnieniem z jakiejś pianki) niż pojedyncza warstwa skóry + są samoprzylepne więc można sprawdzić, przymierzyć pochodzić a jak podpasuje to doszyć.Pytałem w dwóch sklepach, nie było Wie ktoś gdzie w Warszawie to dostać? np. http://allegro.pl/zapietki-zelowe-do-lu ... 45131.html notabene polecam, dylematy na poziomie CJ są mi obce , ale w jednych butach od Wittchena latała mi pięta i obcierały ją przez to niemiłosiernie, zapiętki żelowe pomogły, wczoraj w tych butach miałem spacer z kancelarii premiera w ujazdowskich do złotych tarasów i obeszło się bez bólu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 21 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2011 Kopyto C&J 348 - po rozchodzeniu - swietne. Przed rozchodzeniem ...". Coz ... "milosc wymaga cierpienia, powiedzial zajac przyciskajac do piersi jeza"Ja niestety poszedłem na łatwiznę i uznałem, że trzeba wziąć o pół numeru większe. I teraz są nieznacznie, ale odczuwalnie za duże To nie jest problem ... problem bylby wtedy, gdyby byly za male. Tez staram sie tak kupowac buty, zeby nie byc zmuszonym do ich rozchodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 21 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2011 Ja wolę skórzane zapiętki od żelowych, takie jak tutaj: http://allegro.pl/zapietki-skorzane-wkl ... 87756.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 21 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2011 Ja wolę skórzane zapiętki od żelowych, takie jak tutaj: http://allegro.pl/zapietki-skorzane-wkl ... 87756.html Dzieki za idee zapietkow .... mam mokasymy Alden, ktore sa ogromnie szerokie w piecie ... chyba sprawie sobie do nich takie cos! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 21 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2011 Swoją drogą ostatnio przekonałem się, że w ogóle kupowanie takiego rodzaju akcesoriów to ma sens jedynie przez internet. Chciałem swego czasu kupić wkładki do butów, to w galerii handlowej w sklepie typu "mydło i powidło" zażyczyli sobie za zwykłe skórzane wkładki 15zł, za zapiętki żelowe bodajże 25zł...Natomiast w internecie jest pełno firm, które oferują najczęściej polskiej produkcji różnego rodzaju akcesoria obuwnicze za jakiś ułamek ceny, za którą się wciska ludziom w sklepach... np. wspomniane zapiętki żelowe już od 5zł za parę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi